Kreativ

ŠTÍTEK: pohonné látky

Ceny pohonných hmot na čerpací stanici  Benzina v Rynolticích na Liberecku na snímku ze 17. března 2022

Rekordní cena benzinu. Litr se v sobotu prodával za 47,31 koruny

Průměrná cena benzinu v Česku dosáhla nového maxima. V sobotu se Natural 95 prodával v průměru za 47,31 koruny za litr, což je o pět haléřů více, než byla jeho dosavadní rekordní cena z letošního března. Vyplynulo to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Nafta v sobotu zdražila na průměrných 46,53 korun za litr a proti březnové rekordní hodnotě je zhruba o tři koruny nižší.

Síť čerpacích stanic Benzina ORLEN plně promítla snížení spotřební daně do svých cen paliv již od 1. června. Pro motoristy to znamená, že zaplatí o 1,80 Kč (1,50 Kč bez DPH) za litr benzinu nebo nafty méně.

Benzina ORLEN zohlednila v cenách pohonných hmot snížení spotřební daně

Síť čerpacích stanic Benzina ORLEN plně promítla snížení spotřební daně do svých cen paliv již od 1. června. Pro motoristy to znamená, že zaplatí o 1,80 Kč (1,50 Kč bez DPH) za litr benzinu nebo nafty méně. I nadále přitom platí, že velmi výhodně mohou řidiči tankovat na expresních čerpacích stanicích Benzina ORLEN po celé České republice, jejichž ceny jsou zcela srovnatelné s nízkonákladovými čerpacími stanicemi. Tankovací karta Tankarta Easy nabízí slevu 0,50 Kč až 1 Kč za litr.

Ilustrační snímek tankování.

FOTO: Snížení daně na benzin? U většiny pump v Nymburce nezlevnili

Od 1. června platí snížení daně na pohonné hmoty o 1,50 na litr. Už před několika týdny o tom rozhodla vláda a opatření vešlo ve středu v platnost. Udělali jsme u šesti nymburských benzinek malý test, zda na nižší spotřební daň zareagují a zlevní pohonné hmoty, což je účel celého opatření. U většiny z nich však zůstala cena stejná jako den předtím.

Ilustrační snímek tankování.

Některé čerpací stanice zlevnily, jiné ne. Za kolik natankujete na Kladensku?

Také řidiči na Kladensku zaznamenali hned první červnový den na některých čerpacích stanicích snížení cen pohonných hmot, děje se tak v důsledku snížení ceny spotřební daně o 1,50 korun, kterou zavedl stát od 1. června na dobu čtyř měsíců. U nafty se tak jedná o snížení až na minimální sazbu danou evropskou směrnicí. Po započtení DPH může cena pro řidiče na pumpách klesnout až o korunu osmdesát.

Ceny na čerpacích stanicích 1. června 2022 kolem poledne. Benzina, Kouřimská ulice, Kutná Hora.

Některé čerpací stanice zlevnily, jiné ne. Za kolik natankujete na Kutnohorsku?

/FOTOGALERIE/ Některé čerpací stanice na Kutnohorsku zlevňují. Důvodem je snížení spotřební daně z nafty a benzinu, která se od středy 1. června snížila do konce září o 1,50 koruny na litr. Čerpací stanice na okrese zlevnily oproti poslednímu květnovému dni v průměru o 1,70 koruny na litr, některé ale zůstaly ve středu ještě na stejných cenách.

Ceny pohonných hmot na benzině Robin Oil v Plzni na Bílé Hoře 1. června.

Některé benzinky na Plzeňsku zlevnily téměř o dvě koruny za litr

Čerpací stanice na Plzeňsku zlevnily a na mnoha místech jsou tak pohonné hmoty levnější i o 1,80 koruny než v úterý. Pumpaři do cen totiž promítli snížení spotřební daně o 1,50 na litr paliva, o kterém kvůli zdražování pohonných hmot rozhodla vláda. Opatření by mělo trvat čtyři měsíce.

Čerpací stanice, ceny pohonných hmot. Ilustrační foto

Ceny pohonných hmot znovu rostou. Obchodníci se bojí dieselového hladomoru

Ceny pohonných hmot, které se po šocích z přelomu února a března ustálily, opět rostou. Evropská unie totiž plánuje v rámci sankcí na Rusko uvalit ještě do konce letošního roku embargo na dovoz ropy. Agresor totiž z jejího prodeje získává prostředkyk vedení své války na Ukrajině. Kvůli strachu z nedostatku pohonných hmot již nyní zdražuje ropa na burze v Rotterdamu, jež je pro ceny nafty a benzinu v Evropě určující. Obchodníci se obávají, že kontinentu hrozí nedostatek paliv.

Tankování pohonných hmot

Třetí týden v řadě. Pohonné hmoty v Česku znovu výrazně zdražily

Ceny pohonných hmot v Česku třetí týden v řadě výrazně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o 1,03 koruny na průměrných 44,25 Kč/l. Nafta se prodává v průměru za 46,44 Kč/l, což je o 87 haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Analytik očekává další nárůst cen.

Tankování benzinu

Paliva v Česku znovu zdražují. Litr nafty nyní stojí téměř 45 korun

Pohonné hmoty v Česku po několika týdnech zlevňování opět zdražují. Cena benzinu v uplynulém týdnu stoupla v průměru o 32 haléřů na 42,72 koruny za litr. Za naftu dají řidiči o 28 haléřů více než minulou středu, nyní stojí průměrných 44,95 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý (na snímku z 6. ledna 2022).

Podnikatelé očekávají zvýšení nákladů o desítky procent, říká Hospodářská komora

Podnikatelům v České republice vzrostou podle Hospodářské komory v letošním roce náklady o desítky procent. Zdraží se energie, ale i vstupní materiály nebo doprava. V důsledku zdražování materiálů, energií a pohonných hmot tak bude nucenou zvednout ceny svých výrobků více než 80 procent podnikatelů. Řada podniků ale také sníží své marže. Vyplývá to z výsledků průzkumu mezi členy, který dnes zveřejnila Hospodářská komora.

Vysoké ceny pohonných hmot komplikují život nejen Čechům, ale i řidičům v dalších evropských státech. Mnohé z nich proto zavádí plošná opatření s jediným cílem: udržet cenu nafty a benzinu na co nejnižší úrovni.

PŘEHLEDNĚ: Co dělají státy EU pro snížení cen benzínu a nafty, co plánuje ČR

Vysoké ceny pohonných hmot komplikují život nejen Čechům, ale i řidičům v dalších evropských státech. Mnohé z nich proto zavádí plošná opatření s jediným cílem: udržet cenu nafty a benzinu na co nejnižší úrovni. Česká vláda dlouho váhala, i ona ale nakonec zavede plošné opětření. Od června do konce září se sníží spotřební daň na naftu a benzin o 1,5 koruny na litr. Vláda navíc zvažuje  - patrně od května - zastropování vysokých marží. 

Budova ČSÚ (Český statistický úřad) v ulici Na padesátém u stanice metra Skalka.

Meziroční inflace v březnu překonala 12 procent. Vrcholu dosáhne v květnu

Meziroční inflace v březnu stoupla z únorových 11,1 procenta nad hranici 12 procent. Ekonomové, které ČTK oslovila, v průměru očekávají inflaci kolem 12,8 procenta. Důvodem je především zdražování pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině. Nadále také podle odhadů analytiků pokračovalo zdražování energií a potravin.

Tankování benzinu. Ilustrační snímek

Paliva v Česku oproti minulému týdnu zlevnila. Prognózy ale nejsou příznivé

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic v Česku v současnosti prodává v průměru za 44,18 koruny, před týdnem byl o 95 haléřů dražší. O 1,48 koruny na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 46,21 koruny. I přes zlevnění zůstávají paliva výrazně dražší než před ruskou invazí na Ukrajinu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Podle analytiků začnou pohonné hmoty opět zdražovat.

Ilustrační snímek.

Ministerstvo financí kontrolovalo marže. Ceny u pump jsou v pořádku, zjistilo

Ministerstvo financí nebude regulovat cenu pohonných hmot. K tomuto závěru dospělo po vyhodnocení předběžných výsledků kontroly, kterou úřad zahájil minulý týden. Z následné analýzy vyplynulo, že pumpaři se při stanovování ceny vychylovali oběma směry. V některých nasadili marže o něco vyšší, jinde se ale majitelé čerpacích stanic uchýlili dokonce k maržím záporným.

Ilustrační foto.

Po městě za stovku? Už ne. Zdražují taxíky i dovážkové služby

Levnému nákupu přivezenému až ke dveřím bytu je zřejmě konec. Češi si zřejmě za dovážku brzy připlatí. A stejně tak za cestování taxíkem. Důvodem jsou rekordní ceny pohonných hmot, které u čerpacích stanic stále atakují hranici 50 korun za litr. Menší dovážkové služby proto již začaly zdražovat, ty větší k tomu mají nakročeno.

Na snímku ze 7. března 2022 je ceník u čerpací stanice pohonných hmot na dálnici D6 u Velké Dobré na Kladensku.

Paliva začínají zlevňovat. Ceny od minulého týdne klesly o 1,5 koruny na litr

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o 1,51 koruny na průměrných 45,13 Kč/l, nafta o 1,34 koruny na 47,69 Kč/l. Benzin zlevňuje nepřetržitě od soboty, cena dieselu začala klesat v pondělí. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků budou ceny pohonných hmot klesat i v následujícím týdnu.

Čerpací stanice Tank Ono na konci minulého týdne.Od té doby ceny klesají.

Nafta i benzín zlevnily až o pět korun. Ceny se ale mezi pumpami výrazně liší

Dobrá zpráva pro řidiče. Ceny benzínu a nafty v Pardubickém kraji po historických rekordech minulého týdne klesly. Například nafta u řetězce Eurobit zlevnila o pět korun, na dnešních 44,90 koruny za litr. Natural je tu ještě od dvě koruny levnější. Naprosto stejné ceny měl v úterý v poledne i řetězec Tank Ono, který je mezi motoristy pokládán za jeden z nejlevnějších.

Ilustrační snímek.

Stát si došlápne na marže pumpařů. Začíná s jejich kontrolou

Čerpací stanice musejí od pondělí 14. března hlásit, za kolik prodávají pohonné hmoty. Stát si chce na základě rozeslaných dotazníků ověřovat, jestli si pumpaři neúměrně nezvyšují marže. V posledních týdnech totiž výrazně vzrostla cena benzinu a nafty a mnozí z prodejců čelí podezření, že se na tom snaží vydělat. Vládní opatření sice pumpaři berou jako administrativní zátěž, ale považují jej za mnohem méně bolestivé než třeba zastropování cen. Navíc by kontrola mohla uklidnit paniku na trhu. Mezitím cena nafty včera vzrostla na rekordní úroveň.

Čerpací stanice, ceny pohonných hmot. Ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Co by mohlo vést ke snížení ceny za pohonné hmoty

To, co se motoristům zdálo ještě před několika týdny jako naprosto nereálné, je realitou. Nafta či nejprodávanější benzin Natural 95 se na řadě čerpacích stanic prodává za více než 50 korun za litr. Jedná se o naprosto rekordní částky v historii Česka. A rozhodně ne poslední. 

Tankování pohonných hmot, čerpací stanice - ilustrační foto.

Nafta za 49, benzin za 47. Ceny pohonných hmot v Česku rostou rekordní rychlostí

Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 Kč, litr nafty už je za více než 49 korun. Od minulé středy benzin zdražil o více než sedm korun, nafta o více než deset Kč. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005.