Kreativ

ŠTÍTEK: hračka

Martin Šikl, 15. března 2024, 1930 g, 45 cm a Petr Šikl, 15. března 2024, 2030 g, 45 cm, Ostrov u Lanškrouna.

Podívejte se na miminka narozená v Pardubickém kraji v 13. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Pardubického kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Valerie Sližová, 22. března 2024, 3030 g, 49 cm, Třinec.

Podívejte se na miminka narozená v Moravskoslezském kraji v 13. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Moravskoslezského kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Niya Mitkova, 14. března 2024, 2730 g, 46 cm, Velké Dvorce, okres Tachov

Podívejte se na miminka narozená v Karlovarském kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Karlovarského kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Viktor Kašák, 13.3.2024, 3370 g, Žichovice

Podívejte se na miminka narozená v Jihočeském kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Jihočeského kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Melani Puková, 14. března 2024, 3600 g, 49 cm, Kunovice.

Podívejte se na miminka narozená ve Zlínském kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek ze Zlínského kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Eliška Bařinová, 15.3.2024, 3230 g, 49 cm, Mikulov

Podívejte se na miminka narozená v Jihomoravském kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Jihomoravského kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Rozárka Mizerová, 18. března 2024, 3050 g, 49 cm, Mikulášovice. Foto: se souhlasem rodiny

Podívejte se na miminka narozená v Libereckém kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Libereckého kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Rudolf Toráč, 15. března 2024, 3500 g, 51 cm, Třinec. Foto: Gabriela Hýblová

Podívejte se na miminka narozená v Moravskoslezském kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Moravskoslezského kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Olívie Haberlandová, 18. března 2024, 3350 g, 50 cm, Loštice.

Podívejte se na miminka narozená v Olomouckém kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Olomouckého kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Michaela Gottsteinová, 18. března 2024, 2950 g, 48 cm, Vamberk.

Podívejte se na miminka narozená v Královéhradeckém kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Královéhradeckého kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Meda Borkovcová, 5.3.2024, 3100 g, 48 cm, Žehušice

Podívejte se na miminka narozená ve Středočeském kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek ze Středočeského kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Štěpánka Nováková, 18.3.2024, 3120 g, Želiv

Podívejte se na miminka narozená v kraji Vysočina ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z kraje Vysočina. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Aneta Husáková, 12.3.2024, 3050 g, 49 cm, Jesenice, okres Praha-západ

Podívejte se na miminka narozená v Praze a Středočeském kraji ve 12. týdnu 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Prahy a Středočeského kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Vivien Suchá, 14. března 2024, 3670 g, 53 cm, Plzeň

Podívejte se na miminka narozená v Plzeňském kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Plzeňského kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Sofie Čechová, 12. března 2024, 3800 g, 50 cm, Rybniště.

Podívejte se na miminka narozená v Ústeckém kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Ústeckého kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Natálie Ledrová, 19. března 2024, 3570 g, 51 cm, Sopotnice.

Podívejte se na miminka narozená v Pardubickém kraji ve 12. týdnu roku 2024

/HLASUJTE V ANKETĚ O NEJSYMPATIČTĚJŠÍ MIMINKO/ Představujeme vám další fotogalerii nově narozených miminek z Pardubického kraje. Díky Deníku a rozvoji nových technologií a sociálních sítí se tak na fotku vašeho miminka snadno a rychle mohou podívat třeba i sestřenice či kamarádka z druhého konce světa a spolu s ní i na snímky dalších miminek narozených v daném regionu. 

Vítání jara 2022 v Hranicích.

Velikonoční jarmark, řemeslníci, hudba i tanec. Hranice uvítají jaro

Stánky plné dobrot, kraslice, proutěné košíky, medovina, svíčky, hračky, dekorace, výrobky šikovných řemeslníků, hudba i tanec. To vše čeká na návštěvníky akce Vítání jara, která je spojená s Velikonočními farmářskými trhy, v sobotu 23. března od 10 do 17 hodin na Masarykově náměstí v Hranicích.

Hostem videopodcastu Byznys kafe byla majitelka společnosti Kidtown Jana Vyhlídalová

Speciální hračky pomáhají v rozvoji i dětem s autismem, říká šéfka firmy Kidtown

Nejsou hračky jako hračky. Některé jsou speciálně určené pro rozvoj dětí se speciálními potřebami, které třeba mají nějakou formu autismu. Nebo jsou vhodné jako pomůcky pro Montessori a Waldorfskou pedagogiku. A právě takové hračky u nás prodává Jana Vyhlídalová, majitelka společnosti Kidtown, která byla hostem dalšího dílu našeho pořadu Byznys kafe.

Výroba stavebnic Seva a Monti System v továrně společnosti Beneš a Lát ve Slané u Semil

Ve vesničce u Semil objevili lisovnu. Díky tomu oživili legendární stavebnice

Sutice, část Slané na Semilsku, jsou malá vesnička. Právě odtud se ale za dětmi rozlétávají stovky a tisíce stavebnic a chytrých her. Společnost Beneš a Lát tu pořád vyrábí hračky, se kterými si hrávali i dnešní padesátníci, třeba stavebnice Seva či 60 typů modelů automobilů pod značkou Monti System, z nichž kdysi prosluly třeba krabičky plastovými dílky pro stavbu dakarských speciálů Tatra a Liaz. Stojí za tím entuziasmus majitelů společnosti, kterou představuje další díl seriálu Deníku Legendární české značky.

Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově.

Kam vyrazit o jarních prázdninách? Do Muzea hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově

Stále nevíte, kam vyrazit s rodinou či partou přátel o jarních prázdninách v Královehradeckém kraji? Máte rádi hračky a vše co k dětství patří? Potom je tento tip na výlet právě pro vás. Využijte jedinečnou nabídku otevření Muzea hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově o jarních prázdninách v našem kraji, a to od pondělí 19. do pátku 23. února 2024 od 10 hodin do 16 hodin.

V kreativitě pomáhají dětem třeba kostky či různé stavebnice.

Správná hračka pomáhá dětem rozvíjet schopnosti. Rodiče mají vybírat opatrně

Jak vybrat dítěti správnou hračku? Čeho se vyvarovat? Jak poznat, že je pro něj výrobek bezpečný? A k čemu má vlastně správná hračka sloužit? Takové otázky přijdou na mysl řadě rodičů, kteří chtějí udělat svým dětem radost a pořídit jim něco na hraní. Odborníci tvrdí, že hračka by měla dítěti především pomoct rozvíjet schopnosti. Je toho ale mnohem více.

U nejmenších je třeba polohování na bříško opakovat několikrát za den po kratších intervalech

Miminko nebaví koukat do zdi. K pasení koníků musíte dítě motivovat

Čas na bříšku je pro vývoj dítěte důležitý. Díky němu si posílí svaly, které později bude potřebovat pro všechny psychomotorické pokroky ve vývoji. Podle fyzioterapeutů patří miminko na bříško již od narození. Už měsíční miminko je na bříšku schopno zvednout hlavičku z podložky. Pouze častým tréninkem se miminko dopracuje ke správnému vzpřímení a začne správně pást koníky. Aby ho čas na bříšku bavil, musí jej rodič motivovat.

Sbor dobrovolných hasičů v Lovosicích pořádal sbírku hraček pro děti.

Dobrovolní hasiči z Lovosic uspořádali velkou sbírku hraček pro děti

Sbor dobrovolných hasičů v Lovosicích poprvé pořádal sbírku hraček pro děti pod heslem Darujte hračky na dobrou věc. Byla možnost darovat nepoškozené a již nepoužívané hračky. Tyto hračky jsme chtěli ve spolupráci s Charitou Lovosice předat před Vánocemi dětem a udělat radost i těm dnes znevýhodněným.

Vánoční potravinovou výdejnu Potravinové banky Jihočeského kraje v Prachaticích.

Rodiny dostaly vanilkové rohlíčky, salát i hračky

Kristýna Šural, ředitelka Jihočeské potravinové banky, Jan Kotrba, místostarosta města a Hanka RH+ Rabenhauptová, koordinátor firemního dobrovolnictví MěÚ Prachatice otevřeli Vánoční potravinovou výdejnu Potravinové banky Jihočeského kraje v Prachaticích.

Retro výstava hraček, Salón Maryška, Bohumín, prosinec 2023.

S čím si hrály „Husákovy“ děti. Výstava v Bohumíně je plná skvostných hraček

Auto na dálkové ovládání, angličáky, stavebnice Merkur, velká plastová Tatrovka nebo legendární digitální hra „Vlk, zajíc a vajíčka“. To vše je k vidění na výstavě retro hraček nazvané Vánoce generace „Husákových dětí“, která je k vidění ve výloze kulturního Salonu Maryška v centru Bohumína. Návrat do dětství připravily Krojovanky, tvůrčí skupina spolku Maryška.

I přesto, že je sušička prádla skvělým pomocníkem, sušení při příliš vysokých teplotách může vést k nevratnému ničení prádla.

Prach ze sušičky jako skvělý materiál. Koukejte, co z něj lidé vyrábějí

Sušička na prádlo je skvělým pomocníkem v domácnosti, který ale při pravidelném praní generuje obrovské množství odpadního materiálu. Šedý prach, který nalézáme ve filtru sušičky však může být i skvělým materiálem a pomocníkem. Kde se ale prach v sušičce vůbec bere, co obsahuje a co lze s prachem ze sušičky všechno dělat? Rozebereme také, v jakém případě může sušička prádlo ničit.

Dětem z dětského domova pomůže vánoční sbírka

Místo hraček zážitky. Dětem z dětského domova pomůže vánoční sbírka

Na dárcovské platformě Donio byla založena vánoční sbírka pro děti z dětského domova Uherský Ostroh, které vyrůstají bez rodičů nebo se ocitly v obtížné životní situaci. Kromě hraček si ale letos děti přejí také zážitky, na jejichž uskutečnění se můžou podílet dárci. Zakladatelé sbírky pro děti vybrali 12 poznávacích a zážitkových výletů ve Zlínském a Jihomoravském kraji, které jsou naplánovány na příští rok.

Knižní tipy Deníku na advent.

Romantika, fantasy i pohádky. Ponořte se do vánočních příběhů

Nastává nejkouzelnější čas v roce. A pro někoho možná i ten nejhektičtější. Pečení cukroví, úklid domácnosti, výzdoba a shánění dárků. Není divu, že někteří z nás mají problém naladit se na vánoční vlnu. Pokud patříte mezi ně, zkuste odhodit starosti stranou, pohodlně se usaďte a s hrnkem kávy či kakaa nebo skleničkou vína se začtěte do vánočních příběhů a pohádek.

Pozvánka na bleší trh.

Bleší trh a SWAP hraček v Prádelně 1330 v Teplicích

O první adventní neděli 3. prosince proběhne od 10 do 16 hodin bleší trh a SWAP hraček. Vynasnažíme se, abychom pro vás v ulici J. V. Sládka 1330 vykouzlili zpomalenou vánoční atmosféru. Poprvé se bleší trh odehraje přímo v útrobách průmyslové haly, která dříve sloužila jako prádelna. Bleší trhy v Prádelně nejsou jenom o levném nákupu, je to hlavně snaha dostávat téma udržitelnosti do povědomí veřejnosti.

Výroba stavebnic Seva a Monti System v továrně společnosti Beneš a Lát ve Slané u Semil.

FOTO, VIDEO: V malé vesničce na Semilsku se rodí legendární stavebnice

Sutice, část obce Slaná u Semil, jsou malá vesnička. Právě odtud se ale za dětmi rozlétávají stovky a tisíce stavebnic a chytrých her. Společnost Beneš a Lát tu vyrábí hračky, se kterými si hrávali i dnešní padesátníci. Třeba dnes společnost vyrábí na 60 typů modelů automobilů v rámci značky Monti System.

Ahsoka z dílny Disneyho

Star Wars, Avengers i živly. Disneyho impérium stále útočí

Jako dravá štika. Walt Disney dal své společnosti do vínku bojovnost. I sto let po svém zrodu se jeho značka drží ve filmovém světě. Urazila obrovský kus cesty. Svého času okouzlovali diváky Myšák a Sněhurka, teď kralují v kinech a na platformách Hvězdné války, kapitán Amerika, Rebelky či živly. Mimo jiné. I o tom bude poslední část cyklu Deníku na počest muže, který se stal ztělesněním amerického snu. Nezapomeňte také hlasovat v anketě o nejoblíbenější Disneyho postavu. Na konci týdne anketu uzavřeme.