Kreativ

ŠTÍTEK: hračka

Festival IQ Play je putovní hravá výstava, na které jsou k vidění a k vyzkoušení hry a hračky edukativního charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry a stavebnice.

Festival IQ Play v Boskovicích představil edukativní hračky. Hráli si i rodiče

Festival IQ Play je putovní hravá výstava, na které jsou k vidění, ale hlavně k vyzkoušení hry a hračky edukativního charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry, stavebnice a zvětšeniny her. Tento víkend se festival konal v Boskovicích, kde ho naštívily stovky lidí. Děkujeme paní Monice Šindelkové a Jaroslavu Parmovi za fotogafie. 

Hračky jako dřevěné kostky, modelína a pastelky jsou obvykle pro děti mnohem zdravější než ty elektronické, vzdělávací

Hračky: Kolik jich děti vlastně potřebují?

Reklamy už nás zase brzy začnou přesvědčovat o tom, že tuhle či tamtu hračku musí naše děti mít a že bez ní nebudou ty pravé Vánoce. Potomci sepisují dlouhatánské dopisy Ježíškovi. Babičky se nemohou dočkat, jak splní přání svých vnoučat. Domů zase přibude spousta věcí. Přitom i v tomto případě platí: méně je více. Tématu se v rozsáhlém článku věnoval Týdeník Květy.

Mladí podnikatelé Matyáš Dřevo (vpravo) a Tomáš Pokorný provozují úspěšný start-up Dogsie. Online obchod nabízí pro psy i předplatné balíčků s překvapením.

Start-up uspěl s překvapením pro hafany. U psích hraček frčí čmuchací koberečky

Stávají se řádnými členy rodiny. Psy jako domácí mazlíčky jejich majitelé stále více rozmazlují. I díky tomu uspěli v online obchodu s pamlsky a hračkami mladí podnikatelé Matyáš Dřevo a Tomáš Pokorný z Prahy. „Zapomeňte na klacek jako před sto lety. K sehnání ve světě jsou různé sofistikované, elektronické a smart hračky. Trend je přibližování se lidem, psi mají svoji kosmetiku, kadeřníky i pochutiny. Co můžete koupit své partnerce či partnerovi, můžete dnes koupit i domácímu mazlíčkovi v psí variantě,“ všímá si Dřevo.

Zbrojnice bučovického zámku.

Bučovický zámek láká i na zbrojnici, podívejte se

Také na reinstalovanou zbrojnici, která je součástí zámeckých sálů, láká tuto sezonu nově především milovníky zbraní zámek v Bučovicích.„Dále v interiéru zámku v Císařském sále je před dokončením restaurování sochy Marta. Také probíhá restaurování části malířské výzdoby ve špaletách Císařského sálu, kde s dokončením počítáme ještě v říjnu letošního roku,“ sdělila Deníku bučovická kastelánka Jana Burianková.

Prázdninový Festival IQ Play nabízí vysokou koncentraci herní zábavy. Do Baťova institutu si přišli pohrát zájemci 18. července 2021

Festival IQ Play začal. Podívejte se, jaké hry letos frčí

Deskové společenské hry, logické hry, hlavolamy, stavebnice, hry a hračky vzdělávacího charakteru, smyslové hračky, dřevěné hračky, logické hry, zajímavé stavebnice i Montessori hračky. To vše je k vidění na Festivalu IQ Play, který odstartoval 1. července v Baťově institutu ve Zlíně.

Cestující v hale pražského letiště

S erotickými pomůckami na dovolenou? Někde lidé riskují i vězení

„Dovolená? To je pro mě slunce, chlast a sex,“ má jasno David ze západních Čech. S partnerkou při milostných hrátkách rádi využívají i erotické pomůcky a berou si je proto s sebou. Nejsou sami, milostné hrátky, často zpestřené různými „hračkami“, patří mezi oblíbené aktivity během letních dovolených pro mnoho Čechů. Jenže pozor, ne všude si můžete erotické pomůcky vzít.

Výstava Návraty do dětství, Muzeum Novojičínska ve Frenštátě pod Radhoštěm, červenec 2021.

Autor Libušína se vrací do regionu. Podívejte, co navrhl pro děti, a nejen on

/FOTOGALERIE/ Když se řekne Dušan Jurkovič, lidem se vybaví slovenský architekt, jehož patrně nejznámějším dílem je restaurace Libušín na Pustevnách. Mnozí z nich by byli určitě překvapeni, až by zjistili, že Dušan Jurkovič je rovněž autorem návrhu dětského houpacího koníka. Návraty do dětství se pak jmenuje současná výstava v Muzeu Novojičínska ve Frenštátu pod Radhoštěm, která nabízí také soubor dobových hraček ze sbírek muzea, včetně originálních ilustrací dětských knih předních českých ilustrátorů – Radka Pilaře, Jiřího Trnky a Antonína Strnadla.

Na zámku v Kamenici nad Lipou se koná patnáctý ročník Hračkobraní.

Krasohled? Dvě stě let stará hračka. V Kamenici ho zkoumaly a vyráběly děti

/VIDEO/ Místo předpokládaného řádění a dětského křiku je na zámku v Kamenici nad Lipou poměrně klid. I tady totiž platí známé rčení, že kdo si hraje, nezlobí. Od čtvrteční desáté hodiny dopolední je tu, stejně jako ve středu, v plném proudu tradiční Festival hračky z přírodního materiálu.

Místní akční plán II. v ORP Mladá Boleslav představuje robotickou hračku Ozobot

Místní akční plán II představuje robotickou hračku Ozobot

Ať se nám to líbí nebo ne, nezabráníme faktu, že se digitální svět více a více mísí se světem reálným. Nedávná pandemie ukázala, že bez základních znalostí IT odvětví se dnes už téměř neobejdeme. Podpora digitální gramotnosti je jedním z hlavních pilířů Místního akčního plánu na území Mladoboleslavska.

Výchova bez poražených

Výchova bez poražených? Důležité je naslouchat a sdílet pocity

Komunikovat a vycházet s ostatními pokud možno bez hádek a křiku není vždy snadné. Ve vztahu rodič–dítě někdy inklinujeme k autoritativním metodám à la „mlč a poslouchej“ či nikterak zle míněným větám jako „to nic není, to přejde“. Problémy doma lze ale začít řešit i z jiného konce: můžeme zkusit naše děti poslouchat a pochopit. Tím si zároveň otevíráme cestu k tomu, aby ony pochopily nás.

Ilustrační foto zámku v Kamenici nad Lipou.

Tip na výlet: Na zámku v Kamenici nad Lipou otevírají nové expozice

Pro sběratele a milovníky hraček otevírají na zámku v Kamenici nad Lipou v pátek 18. června nové expozice. Neformální setkání se uskuteční od jedenácti hodin na nádvoří zámku. Jedná se o expozice hraček ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze a sbírku parních strojků Romana Hedvičáka.

Ilustrační foto zámku v Kamenici nad Lipou.

Tip na výlet: Na zámku v Kamenici nad Lipou otevírají nové expozice

Pro sběratele a milovníky hraček otevírají na zámku v Kamenici nad Lipou v pátek 18. června nové expozice. Neformální setkání se uskuteční od jedenácti hodin na nádvoří zámku. Jedná se o expozice hraček ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze a sbírku parních strojků Romana Hedvičáka.

Ilustrační foto zámku v Kamenici nad Lipou.

Tip na výlet: Na zámku v Kamenici nad Lipou otevírají nové expozice

Pro sběratele a milovníky hraček otevírají na zámku v Kamenici nad Lipou v pátek 18. června nové expozice. Neformální setkání se uskuteční od jedenácti hodin na nádvoří zámku. Jedná se o expozice hraček ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze a sbírku parních strojků Romana Hedvičáka.

Děti jsou pro odsouzené citlivé téma. Špatné rodinné vztahy přispěly ke kriminální činnosti. Naopak je rodina i hlavní motivací k vedení spořádaného života.

Hračky z kriminálu. Vězni je vyrábějí pro nechtěné děti, sami se dojímají

Více než pět stovek. Tolik novorozeňat musí každý rok do ústavní nebo pěstounské péče jen několik hodin po svém narození. Matka se jich po porodu vzdá, ostatní rodina o nich neví nebo nejeví zájem. Vzpomínky na rané dětství – otisky nožiček, fotky prvních vlásků a vůbec důkazy o tom, že byl jejich život od počátku pro někoho důležitý, jim často chybí. To se snaží změnit Nadační fond La Vida Loca a projekt Život v kufříku.  Pomocnou ruku našli ve věznicích, například ve Všehrdech na Chomutovsku.

Hračky pro nejmenší.

Pandemie koronaviru proměnila i trh s hračkami. Jak je nakupovat na internetu?

Radostí rozzářené dětské oči jsou asi to nejkrásnější, co v životě uvidíte. A velmi často za tou září stojí nějaká pěkná hračka, již si dítě bere do ruky a začíná s ní a se svou fantazií vytvářet zcela netušené kousky. Pandemie prodej hraček výrazně proměnila a přesun na internet přinesl podobně jako třeba internetový prodej bot či kalhot řadu karambolů. Jak se jim vyhnout? A jak se promění trh s hračkami po odeznění pandemie?

Darované hračky zpříjemní dětem pobyt v nemocnici

Knihy, hry a plyšáci. Darované hračky zpříjemní dětem pobyt v nemocnici

Díky zaměstnancům pelhřimovské firmy Ciret s.r.o. získalo Dětské oddělení Nemocnice Pelhřimov deset krabic hraček. Knihy, deskové hry či plyšáci různých velikostí a barev zpříjemní pobyt hospitalizovaným dětem, ale zároveň potěší malé pacienty při vyšetření na ORL a v ostatních odborných ambulancích.

Ve středu 3. června převzala spoluzakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA hračky pro projekt Život v kufříku, vyrobené ve školském vzdělávacím středisku Věznice Všehrdy.

Hračky z Věznice Všehrdy pro projekt Život v kufříku

Ve středu 3. června převzala spoluzakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA hračky pro projekt Život v kufříku, vyrobené ve školském vzdělávacím středisku Věznice Všehrdy. Vkusně zabalené dřevěné hračky byly předány jedné ze zakladatelek nadačního fondu paní Ivě Barnincové Říhové, za přítomnosti vedení věznice a vedení školského vzdělávacího střediska Věznice Všehrdy (SOU).

Festival IQ Play, který se bude konat od 1. července do 31. srpna ve 14|15 Baťově Institutu ve Zlíně.

Hravý festival se vrátí do Zlína. Děti se naučí i programovat roboty

Po celé letní prázdniny si malí i velcí budou hrát s chytrými hračkami. Ve Zlíně se chystá další ročník Festivalu IQ Play. Nejen k vidění, ale hlavně k vyzkoušení, budou hry a hračky vzdělávacího charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry a zajímavé stavebnice.

Reborn panenky, které vyrábí Dagmar Němcová.

Realistické panenky: Strach budí jen ty nepovedené

/ROZHOVOR/ Vypadají jako živé, jen zaplakat. Jenže tato miminka nepláčou, jedná se totiž o panenky. Říká se jim reborn a spojeno je s nimi mnoho mýtů. Tak třeba, že si je pořizují ženy, které nemohou mít děti, nebo že to jsou hračky pro děti. Ale tak to není, jedná se výhradně o sběratelské kousky. Do světa realistických panenek nás nechala nahlédnout Dagmar Němcová, která se jejich výrobě věnuje již deset let.

Všechny děti se vrátily i do Mateřské školky Růženka na nymburském Zálabí.

Na děti ve školce čekaly nové hračky i zahradní domečky

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na rozdíl od starších školáků se malé děti na návrat do školek upřímně těšily. Radost měly nejen děti, ale také jejich učitelky. Rozhodně to platí v případě nymburské školky Růženka sídlící na Zálabí. „Dětem ráno při příchodu doslova svítila očička a dojatí byli i rodiče. Je to krásné, když je zpátky zase ten ruch a školka je plná,“ pochvaluje si vedoucí učitelka Jana Mádlová.

Vestibul Domu kultury Kladno.

Také v Kladně pomůže Šatník rodinám samoživitelů

Od pátku 9. dubna startuje v Kladně sbírka oblečení, hraček, sportovních a školních potřeb a drogerie pro rodiny samoživitelů s názvem Šatník. Navazuje na iniciativu, kterou v Praze na začátku března rozjela novinářka České televize Nora Fridrichová. První výdej shromážděného zboží proběhne v sobotu 17. dubna 2021 v šatně kladenského Domu kultury.