Kreativ

ŠTÍTEK: hračka

Hračky ze sbírky Věry Dvořáčkové si můžete prohlédnout na nové výstavě v Muzeu východních Čech.

Poznáte hračky svého dětství? Muzeum vystavuje poklady sběratelky ze Smiřic

/VIDEO, FOTO/ Přestože už je dva roky v důchodu, hraček má stovky. Věra Dvořáčková ze Smiřic je totiž sbírá a opravuje. Schraňuje je doma i na chalupě. „Už jsem si musela vyhlásit stop stav, není je kam dávat,“ směje se sympatická drobná žena a ukazuje nám své nejlepší kousky. Mnoho z nich je až do 3. března k vidění na výstavě Kouzlo hraček v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

„Pokud dítě fyzicky trestáme, i kdybychom se bavili o plácnutí nebo pohlavku, vytváříme tím vzor, který po nás bude opakovat,“ říká dětská psycholožka.

Výchova pohlavkem? Nedivte se, když pak dítě ublíží sourozenci, říká psycholožka

Stát se mámou nebo tátou znamená vkročit do jedné z nejsložitějších životních rolí. Jsou to totiž právě rodiče, kteří do velké míry zodpovídají za to, jak se jednou bude jejich dítě chovat k sobě i k ostatním. Většina rodičů si pochopitelně přeje vychovat zdravě sebevědomého člověka, který je ohleduplný ke svému okolí. Často však při výchově nevědomě uplatňují metody vedoucí k pravému opaku – jako například tělesné tresty. „Těmi ukazujeme dítěti, že když se nám něco nelíbí, můžeme vůči druhým použít násilí,“ říká dětská psycholožka Dita Pavlová.

Veletrh For Kids.

Deník na For Kids: Děti nevěděly, kam dřív skočit, rodiče ocenili babské rady

Tatínci, maminky a děti všude, kam se podíváš. Tak by se dal ve zkratce charakterizovat sobotní den v pražských Letňanech na výstavišti. Deník s rubrikou Miminek na největším veletrhu hraček, her a potřeb pro děti představoval mimo jiné newsletter Moje rodina, který přináší články o rodinném životě, rodičích a dětech všeho věku.

Veletrh hraček, her a potřeb pro děti.

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

Veletrh hraček, her a potřeb pro děti

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

Robot.

Fisher Price rozdává dárky: Duhový ježek pro prvních 100 přihlášených

Jedna z prvních věcí, které děti dostanou do rukou, jsou hračky. Ty jim pomáhají nejen pobavit se, ale i rozvíjet jejich motorické dovednosti, tvořivost a učí je objevovat svět. A když mluvíme o hračkách, nemůžeme zapomenout na jedno velké jméno, které má své místo v srdcích mnoha generací - Fisher Price.

Miroslav Kroupa v centru Žatce poblíž radnice otevřel tapas bar a restauraci s názvem Banana klub.

Klub Banán je naše víkendová hračka, říká žatecký pekař Miroslav Kroupa

/FOTO, VIDEO/ Miroslav Kroupa si v červnu 2018 v Žatci otevřel rodinné pekařství. Chléb, housky a další pečivo včetně sladkého v něm peče sám, za pultem prodává jeho žena Anna. Nedávno, jak sám říká, si pořídili víkendovou hračku. V centru města poblíž radnice otevřeli tapas bar a restauraci s názvem Banana klub.

Lenka Helena Koenigsmark, marketingová ředitelka hračkářské společnosti Mattel pro Česko, Slovensko a Maďarsko, byla hostem pořadu Byznys kafe, který moderuje šéfredaktor centrální redakce Deníku Jan Klička

Jsem ráda, že Barbie ukazuje i svět handicapovaných, říká manažerka firmy Mattel

Hračky jsou její profesní svět už mnoho let. Dlouho pracovala pro značku Lego, teď se poslední dekádu věnovala značce Mattel. Marketingová manažerka Lenka Helena Koenigsmark byla hostem pořadu Byznys kafe a prozradila třeba to, jak se po úspěšném filmu zvedl zájem o panenky Barbie nebo jaké druhy hraček Češi nejčastěji kupují. Přiblížila ale i to, jak s manželem zvládají péči o handicapovaného syna nebo proč se podílí na projektu Dobrodějna.

U táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích pokračoval v úterý 22. srpna  případ obžalovaného muže (49) z Tábora, který měl opakovaně pohlavně zneužívat chlapce během volnočasových aktivit.

Byl jsem dětský otrok, sexuální hračka. Zneužívaný mladík žádá spravedlivý trest

U táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích pokračovalo v úterý 22. srpna hlavní líčení v případu devětačtyřicetiletého obžalovaného z Tábora, kterého státní zastupitelství viní z pokračujícího zločinu pohlavního zneužívání, přečinu ohrožování mravní výchovy dítěte, pohlavního zneužití i těžkého ublížení na zdraví v podobě posttraumatické poruchy. Za tyto skutky mu hrozí trest odnětí svobody ve výši od 5 do 12 let.

Koberec nebo třeba i pěnové podložky. To vše se stává součástí vybavení pokojíku pro malého potomka.

Jak připravit pokoj pro miminko? Máme pro vás skvělé tipy od zkušených maminek

Už se to blíží! Zakulacující se bříško je předzvěstí, že se rodina brzy rozroste. A především maminka má starosti, jak zařídit dětský pokoj. Tak, aby byl moderní a praktický. Vždyť v něm budou rodiče s miminkem trávit spoustu času. Těch rad, co by mělo v pokojíku být, jsou spousty. A navíc má každý své představy, sny i touhy. Vše vždy ale směřuje k tomu, aby se malý človíček cítil na světě dobře.

Dětský pokoj pro miminko by měl být bezpečný i funkční zároveň.

Jak zařídit pokoj pro miminko? Inspirujte se od vedoucí designérky IKEA

Čekáte přírůstek do rodiny a tápete, čím vším vybavit dětský pokoj a jak si poradit s uspořádáním? Jaké zvolit doplňky či osvětlení? V rozhovoru s Markétou Polcarovou, designérkou obchodního domu IKEA, jsme si povídaly o tom, jak pokoj pro miminko prakticky, bezpečně a zároveň útulně zařídit. A také jaký nábytek vybrat, aby dítěti sloužil i do budoucna. 

Modely ruské vojenské techniky v obchodě Dráčik, 31. července 2023, Ostrava.

Kontroverzní hračky: Modely ruských tanků v hračkářství budí vášnivé debaty

/FOTO, VIDEO/ Téma kolem ruských válečných tanků v hračkářství Dráčik rozproudilo vášnivé debaty nejen na sociálních sítích. Někteří se k tématu vyjadřovali tak, že hračku s ruskou tematikou by klidně koupili, další zase hračkářství a takovéto hračky kritizovali. „Tak Dráčik je proruskou nákloností už známý dlouho,“ komentovali lidé článek o hračkářství na Facebooku. Na případu slovenské společnosti Dráčik je vidět, že provokace se v reklamní kampani některým podnikatelům opravdu vyplácí.

Zařízení dětského pokoje.

Jak zařídit dětský pokoj pro pohodlí nejmenších

Rodiče malých dětí často diskutují, jak zařídit pokoj pro jejich ratolest. Vybírat lze z bezpočtu nápaditých nábytkových sestav nebo si nechat vyrobit nábytek na míru. Vždy je ale nutno mít na paměti především bezpečnost a pohodlí dítěte.

V Muzeu Kozolupy probíhá výstava retrohraček ze 70. a 80. let minulého století

Merkur, panenky i autodráha. V Kozolupech vystavují retro hračky

V 70. a 80. letech minulého století si asi málokterý kluk nehrál se stavebnicí Merkur nebo nesváděl nelítostné souboje na autodráze nebo při malém stolním fotbálku. Stejně tak tehdejší děvčata se do dětských let vrátí při pohledu na různé typy panenek, plyšáků nebo kočárků.

Retro výstava Kočárky u Dáši, která je doplněna retro hračkami.

Retro kočárky a hračky: V Malčíně u Světlé se návštěvníci vrátí do dětství

/FOTO, VIDEO/ Budova tělocvičny v Malčíně u Světlé nad Sázavou posloužila jako zázemí zajímavé výstavy Kočárky u Dáši. Místní obecní úřad a Dagmar Urbancová zvou na návrat do dětství našich rodičů a babiček. Mají tu totiž retro kočárky a hračky. Podívejte se, co tu můžete vidět. Za fotografie děkujeme Janu Šafránkovi.

Výstava Dřevěná hračka v táborské Galerii 140.

Vzpomínáte? Tyhle krásné dřevěné hračky z minulého století vystavují v Táboře

Tivoli, Matador, houpací koníci… To je jen zlomek hraček, které jsou k vidění v samém centru Tábora. Zpříjemnit si letní výlet do tohoto historického skvostu na řece Lužnici můžete návštěvou Galerie 140, kterou najdete jen pár kroků od Žižkova náměstí. Výstava, jíž dominují hračky zapůjčené z Muzea hraček v Rychnově nad kněžnou, je k vidění do konce prázdnin.

Na výstavě budou k vidění i oblíbené stavebnice firmy Merkur. Ilustrační foto.

Výstava nejen pro Husákovy děti. Muzeum Častolovicka zaplaví retro hračky

Jak jinak se alespoň na chvíli vrátit do dětství než prostřednictvím hraček. Lidé si zavzpomínají díky výstavě s názvem Retro hračky, která začíná v sobotu 17. června v Muzeu Častolovicka. Návštěvníci si na ní budou moci prohlédnout zejména hračky, se kterými si hrály takzvané Husákovy děti, tedy hračky přibližně ze 70. až 90. let 20. století.

Dobročinná akce Zdarmáček pořádána zaměstnanci Krajského úřadu.

VIDEO: Na dobročinné akci ve Zlíně vzali lidé hračky a knihy útokem

Oblečení, boty, hračky, školní potřeby a spoustu dalšího si mohli vybrat lidé v úterý na dobročinné akci Zdarmáček. Tu uspořádali už potřetí zaměstnanci Krajského úřadu. Dobročinná akce na platformě 14I15 Baťova institutu nabídla od 10 do 14 hodin zánovní i nové věci všem, které trápí nedostatek financí.

Hned dvě výstavy jsou k viděni v Regionálním muzeu Kladrubska. Fenomén Igráček a dokonale krásné obrazy malíře Václava Siky.

V kladrubském muzeu se ubytoval Igráček společně s obrazy malíře Siky

Hned dvě expozice, které nadchnou děti i dospělé, nabízí na celé léto Regionální muzeum Kladrubska (RMK). Až do konce srpna se zde v rámci putovní výstavy zabydlela oblíbená hračka několika posledních generací Igráček a v pátek 9. června zahájí vernisáží svoji nevšední výstavu Síla přírody a techniky kdyňský malíř Václav Sika.

Krabice poskytuje kočkám perfektní prostor pro úkryt nejen před nebezpečím, ale také před stresem

Jednu obyčejnou věc zbožňuje i vaše kočka více, než drahé hračky. Znáte ji?

Kočka je hravé stvoření. Pořizujete té své nejrůznější hračky a škrabadla? Možná jste si všimli, že největší radost měla z krabice, v níž nová hračka přišla. Kočky totiž krabice milují. Zkoumají je, schovávají se do nich, útočí z nich, škrábou je, očichávají a věnují jim opravdu mnoho času. Majitele koček toto chování mate, ale odborníci mají jasno.