Kreativ

ŠTÍTEK: hroznové víno

Ilustrační fotografie.

Výnosy z úrody budou nižší, vědí zemědělci

Slovácko - Nejen hasiče trápí současné počasí. To dělá vrásky i zemědělcům, kteří čekají na každou kapku vody. Mrazy poškodily ozimy, současné sucho vadí především obilovinám. Rekordní úroda se už teď nedá očekávat.

Ilustrační foto.

Tři chatky na okraji Lužic v noci na pátek lehly popelem

Lužice – Plameny šlehající ze zahrádek a vinic zpozorovala obyvatelka jednoho z domů na okraji Lužic. Požár ohlásila policistům a ti informaci o půl druhé v noci předali hasičům. Na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Hodoníně a dobrovolné jednotky z Prušánek a Dolních Bojanovic. "Na místo požáru se hasiči s těžkou technikou nemohli dostat a k požářišti museli od příjezdové komunikace natahovat hadice do vzdálenosti přes 150 metrů.

Ilustrační foto.

Slušovické JZD dluží spořitelně 15 milionů. Je proto v insolvenčním řízení

Slušovice - Krajský soud v Brně zahájil v úterý insolvenční řízení s JZD Slušovice na návrh České spořitelny. Podle spořitelny jí družstvo dluží přes 15 milionů korun. Česká spořitelna podala spolu s návrhem na insolvenci také návrh na vyhlášení konkurzu na majetek dlužníka. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

Ilustrační foto.

Slušovické JZD dluží spořitelně 15 milionů. Je proto v insolvenčním řízení

Slušovice - Krajský soud v Brně zahájil v úterý insolvenční řízení s JZD Slušovice na návrh České spořitelny. Podle spořitelny jí družstvo dluží přes 15 milionů korun. Česká spořitelna podala spolu s návrhem na insolvenci také návrh na vyhlášení konkurzu na majetek dlužníka. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

Mrzne. Řeka Jihlava.

Mrzne: Někdo vyrábí kouřový oblak, jiný víc protopí

Třebíčsko - Rtuť teploměru poprvé za zimu klesá opravdu hluboko a to zlobí kde koho. Se štěstím vyvázl například osmapadesátiletý opilec, kterého v úterý sbírali z chodníku policisté v Náměšti nad Oslavou. Zůstat tam ležet do rána, patrně by nepřežil.

Ilustracní foto

CO VÁS ZAUJME: Ochránce vinic a sadů

Zima je v představách mnohých z nás čas, kdy si pěstitelé hoví v teple, i stromy odpočívají, a s ochranou proti chorobám a škůdcům se může začít až v předjarním období. Již nyní je ale ta správná doba k vyhlášení války škodlivým roztočům.

Ilustrační foto

Z vinic zmizely další ocelové tyče

Břeclavsko – Zimu využívají zloději k návštěvám vinic. Za necelý měsíc policisté šetří už pět případů ukradených ocelových tyčí. První krádeže se odehrály u Lednice, Novosedel a Sedlece.

160 vzorků bílých, červených i růžových vín požehnal včera večer v boršické sokolovně tamní farář Anton Kasan.

Ve vinařských obcích žehnali vínu

Slovácko – Tradičním aktem žehnání vína oslavili vinaři na některých místech regionu včerejší svátek svatého Jana. Ten je jedním z patronů pěstitelů vinné révy.

Ilustrační foto

Farmou roku je vinařství Kosík z Tvrdonic

Praha – Nejlepší farmou roku bylo letos v soutěži pořádané Asociací soukromého zemědělství (ASZ) zvoleno vinařství Cyrila Kosíka z jihomoravských Tvrdonic. Na druhém místě se umístila farma Sochorových z Dolan u Opatovic nad Labem, třetí příčka patří farmě Václava Smolíka z Branné u Třeboně.

Tvrdonický vinař Pavel Kosík (vlevo).

Farmou roku se letos stalo Vinařství Kosík z Tvrdonic

Praha, Tvrdonice – Nejlepší farmou roku bylo letos v soutěži pořádané Asociací soukromého zemědělství zvoleno vinařství Cyrila Kosíka z Tvrdonic. Výsledky desátého ročníku celorepublikové soutěže zveřejnila asociace ve čtvrtek.

Ilustrační foto

Jižní Morava vede ve vínu, hůř je na tom se pštrosy

Jižní Morava – To, že jižní Morava je jednička v České republice, co se týká pěstování vinné révy a výroby vína nikoho nepřekvapí. Zajímavější může být to, že Jihomoravský kraj je na předních místech mezi kraji v chovu kanců nebo pštrosů.

Ilustrační foto.

Jižní Morava vede ve vínu, hůř je na tom s pštrosy

Jižní Morava – To, že jižní Morava je jednička v České republice, co se týká pěstování vinné révy a výroby vína nikoho nepřekvapí. Zajímavější může být to, že Jihomoravský kraj je na předních místech mezi kraji v chovu kanců nebo pštrosů. Vyplynulo to z šetření Českého statistického úřadu Agrocenzus, v kterém se statistici zaměřili na zemědělství.

Ilustrační foto.

Zlatý hrozen doma urvala i krasobruslařka Kolaříková

Hodonín – Tradice jsou od toho, aby se dodržovali. V Hodoníně se toho od roku 1972 drží. Vedení Krasa uspořádalo na zimním stadionu TEZA další ročník krasobruslařských závodů Zlatý hrozen 2011. V konkurenci sto dvaceti závodníků se dokázaly prosadit i domácí naděje.

Ilustrační foto

Lidé zahrádkaří pro radost, výpěstky neprodávají

Praha - Radost z pohledu na dorůstající úrodu je nyní hlavní motivací českých zahrádkářů. Zatímco dříve hrály velkou roli pro jejich činnost peníze získané z prodeje ovoce a zeleniny, nyní podle samotných zahrádkářů o jejich výpěstky již trh nemá zájem, přestože jsou kvalitnější než zelenina prodávaná v supermarketech.

Obdobu chmelové dočesné oslavili v pondělí vinaři z Modrého sklepa v Novém Šaldorfě. Sklepmistrovi Antonínu Koníčkovi přivezli při té příležitosti věnec z halouzek vinné révy a hroznů. Ten jej tak mohl pověsit k věnci loňskému.

Sběr hroznů skončí až závěrem listopadu

Znojemsko - Až poslední listopadový týden budou mít vinaři pod střechou veškerou letošní úrodu hroznů. Ani pamětníci si přitom nevzpomínají, že by plody vinné révy sklízeli ještě za mrazu v předposledním měsíci v roce.

Z historie keramičky v Olomučanech - komplex továrních budov ve Mlýnku.

Olomučanská keramika dobývala svět

Olomučany /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ - Keramické výrobky proslavily obec Olomučany široko daleko. V současné době však upadají v zapomnění.

Burčák fest na Běláku

Na Běláku bouřil pravý burčák a chutnal všem

Bělecký mlýn /FOTO/ – Ideální poměr vinných kvasinek a cukru. To je tajemství lahodné tekutiny, tuze oblíbené na Moravě a v nejbližším okolí, zvané burčák. Dozvědět se něco o tomto nápoji a ochutnat pravý burčák mohli o víkendu návštěvníci Běleckého Mlýna, kde se konal Burčák fest.

Ilustrační foto

Pěstování vína v Polsku: Pro nadšence nebo bohaté

Zelená Hora - Ačkoliv pěstování vína v Polsku stále působí trochu exoticky, přibývá lidí, kteří se do této těžké práce s nejistými výsledky pouštějí a obnovují tradice, na něž se mělo zapomenout. Musejí se při tom potýkat s nevyzpytatelným počasím i byrokratickými překážkami.

Pátý ročník Vinobraní na Grébovce skončil 17. září na pražských Vinohradech. Tématem letošního ročníku byla Antika.

Grébovku ovládli vinaři a římští gladiátoři

Praha /FOTOGALERIE/ - Havlíčkovy sady, takzvanou Grégovku, na sobotní den ovládli milovníci burčáku, dobrého vína, ale také starořímští gladiátoři a antičtí bohové. Nad letošním vinobraním totiž přebral vládu bůh vinné révy a nespoutaného veselí Bakchus. V Grébovce tak tančily starověké nymfy, procházel se Neptun a bojovali gladiátoři.

Ilustrační foto

Krojovaní zazpívají mezi burčákem

Bučovice, Slavkov u Brna – Příznivci burčáku budou mít v sobotu těžké rozhodování. Slavnosti věnované částečně zkvašenému moštu z vinné révy totiž organizátoři naplánovali nejen v Bučovicích, ale také ve Slavkově u Brna.

Martin Matuška si přijel pro ručně načesaný chmel do Přílep

Pivo z čerstvého chmele má výraznější a zajímavější aroma

Přílepy – Z chmele, který letos ručně načesali česáči na statku u Kutílků při „Nostalgických chmelích“, už uvařili pivo v pivovaru v Broumech. Dalo by se říci, že tím vznikla další regionální potravina. Jak chmel ovlivňuje kvalitu piva a další zajímavosti kolem jeho vaření prozradil Martin Matuška.

Jiří Vratislavský

Pálenici postavili v roce 1945 a stojí tam doposud

Popovice /ROZHOVOR/ - Z historických pramenů je doloženo, že destiláty se u nás pijí už sedmé století. Nejdříve se prý destilovalo víno, teprve později lidé zjistili, že dobré pálenky se dají vyrábět z peckovitého ovoce.

Ilustrační fotografie.

Kdy a kde pořádají vinobraní?

Orlickoústecko - Ačkoliv nejsme vinařským krajem, i v našem regionu se na několika místech chystá vinobraní, slavnosti sklizně vinné révy.

Ilustrační foto.

Už se sklízí na první burčák

Slovácko - Začíná sběr ranných odrůd vinné révy Siegru, Mopru a Irsaie Olivera. Milovníci burčáku se už těší na zlatavý mok.

Vinař Ludvík Maděřič z Moravského Žižkova.

Začalo to nevinně: nabídnutím kalíšku

Moravský Žižkov /VINAŘI POD LUPOU/ - Vinaře Ludvíka Maděřiče z Moravského Žižkova těší upřímná radost zákazníků. Do sorty větších vinařů se dostal vlastně náhodou.

Babický vinař Alois Cablík.

Před spaním si dává tři deci červeného vínečka

Kudlovice – Kdyby dnes třiaosmdesátiletému Aloisi Cablíkovi (na snímku) z Babic někdo před jednatřiceti roky, když začínal pěstovat vinnou révu, řekl, že ho kudlovičtí vinaři z Hubáčkovy ulice poctí titulem Vinař roku 2011, asi by se tomu v duchu zasmál a odvětil: „Na to rozhodně nepomýšlím.“

Ilustrační foto.

Jahody dozrály dřív. Díky suchu

Vyškovsko – Pokud je v České republice nějaké typické červnové ovoce, jsou to jahody a třešně. Díky vedrům a suchu, které se drží ve vyškovské kotlině, letos však oba druhy ovoce začaly dozrávat už v květnu. Pro milovníky letního ovoce je to sice dobrá zpráva, zemědělci z toho však takovou radost nemají.

Ilustrační foto.

Jahody dozrály dřív. Díky suchu

Vyškovsko – Pokud je v České republice nějaké typické červnové ovoce, jsou to jahody a třešně. Díky vedrům a suchu, které se drží ve vyškovské kotlině, letos však oba druhy ovoce začaly dozrávat už v květnu. Pro milovníky letního ovoce je to sice dobrá zpráva, zemědělci z toho však takovou radost nemají.

Lubomír Lampíř.

Kapely zahrají mezi vinnou révou

Kojetice na Moravě – Již do druhé desítky své existence vstupuje Mezinárodní cimbálový festival na Sádku, jediné vinici na Vysočině. A nově bude mít trochu pozměněnou dramaturgii.

Pořad skloubil slovem babický vinař, zpěvák a konferenciér František Maňásek.

Rulandské šedé je milučké svým ocáskem cukru

Kudlovice /ROZHOVOR/ – Kdo jiný by mohl v areálu Kudlovického vinného žlebu mistrně skloubit slovem tradiční akci s názvem Otvírání sklepů, než vinař, zpěvák a konferenciér, devětašedesátiletý František Maňásek z Babic.