Kreativ

ŠTÍTEK: hroznové víno

Ostrov Bavljenac vypadá z leteckého pohledu jako otisk palce.

Ostrůvek Bavljenac vypadá jako otisk prstu. Stojí za tím dřina a vychytávka

Jako otisk palce vypadá ze shora ostrov Bavljenac v chorvatském souostroví Šibenik. Za jeho neobvyklou podobou stojí tamní zemědělci, kteří Bavljenac dříve využívali pro pěstování vinné révy a dalšího ovoce. Ostrov je zcela pokryt zídkami, a tak je na ostrově s délkou pobřežní linie pouhých 1,43 kilometrů, síť starověkých hradeb dlouhá neuvěřitelných 23,357 kilometrů.

Vinobraní 2022. Rodinné vinařství Vaďurovi Polešovice. Viniční trať Míšky

Začátek vinobraní na Slovácku provází déšť. Žádná sláva, hodnotí vinaři

První odrůdy vinné révy začínají sklízet vinohradníci na Slovácku. Pohodu a závěrečné nabírání cukernatosti v bobulích jim však kazí deštivé počasí. Babí léto by jim usnadnilo práci, ale jeho příchod se podle předpovědí meteorologů konat nechystá. I tak bude v následujících dnech důležité, na kolik slunečního svitu se hrozny můžou těšit.

Čejkovice jsou vinařskou oblastí náležící do oblasti hanáckého Slovácka.

Líbilo se tam templářům i T.G. Masarykovi. Čejkovice vzkvétají jako vinná réva

Čejkovice jsou vinařskou oblastí na jihu Moravy se zajímavou historií. Jsou spojovány s příchodem templářů roku 1232, kteří zde vybudovali gotickou tvrz s rozsáhlými a mohutnými sklepy a únikovými chodbami a zřídili svou komendu. Francouzský řád templářů zde začal pěstovat i vinnou révu. Obec je spojovaná i s postavou prvního prezidenta Československé republiky. T. G. Masaryk v Čejkovicích prožil nejdelší a podle jeho vzpomínek nejšťastnější část svého dětství. Čejkovice jsou oblíbené u milovníků vína i historie. Provozuje se zde vinařská turistika, která do obce každoročně přiláka statisíce turistů. Děkujeme panu Hankovi za dnešní příspěvek.

Ilustrační foto

Do terénu s nůžkami. V Bílovicích musí zastřihnout 750 tisíc keřů vinné révy

Ani přes zimu vinaři nelení a pracují ve svých vinohradech. Rostliny vinné révy potřebují ořezat, aby měly v sezoně dostatek sil plodit kvalitní hrozny. Ve vinařství Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku vyráží denně do terénu dvacet pracovníků s nůžkami, musí zastřihnout tři čtvrtě milionu keřů vinné révy.

Řez vinné révy ve viniční trati Mnišky odrůda Floriánka v rodinném vinařství Vaďura v Polešovicích.Na snímku vinař Jaroslav Vaďura.

Na Slovácku omlazují vinice. Speciálním řezem bojují proti houbové chorobě

Od ledna do března, tedy v období takzvaného vegetačního klidu, vstupují hospodáři a jejich pomocníci do svých vinohradů, aby řezem omladili keře vinné révy a připravili je na podzimní výnos co nejkvalitnější úrody. Tak tomu je v těchto dnech i na Slovácku. Konkrétně ve vinohradech v Polešovicích se do ořezu pustili Jaroslav a Zbyněk Vaďurovi.

Berounští medvědí bratři oslavili 22. narozeniny. Popřát jim přijel i režisér Václav Chaloupek.

PODÍVEJTE SE: Medvědí bratři Kuba s Matějem oslavili 22. narozeniny

Medvědí bratři a hvězdy večerníčku Méďové, které jako malé odchoval krumlovský medvědář Jan Černý a teď žijí na berounské Městské hoře, oslavili 22. narozeniny. Od četných gratulantů a hostů dostali hroznové víno, meloun a také si pochutnali každý na svém dortu.

První paprsky ranního slunce dopadají na vinnou révu.

Ranní opar i odpolední slunce hladí vinnou révu ve vinici. Tento pohled neomrzí

Pěstování vinné révy má na jihu Moravy dlouhou tradici, která sahá až do období pobytu římských legií na konci 2. století našeho letopočtu. Náš čtenář, pan Jiří Jakubčík má rodinné vinařství, kde jsou jednotlivé řádky vinohradu proložené lučními pásy, které pomáhají zadržovat vodu. Protože je v práci od rána do večera, vyfotil nám, co vidí on. Posílá pozdrav z okolí Pálavských vrchů. Děkujeme.

Od smrti výzkumníka a přírodovědce Christiana Carla Andrého uplynulo v pondělí přesně 190 let. Pěstitelé z jihu Moravy po něm pojmenovali odrůdu vinné révy.

Pojmenovali po něm révu. Od smrti Christiana Carla Andrého uplynulo 190 let

Hutné, extraktivní, někteří someliéři hodnotí André dokonce jako těžké. Speciální odrůdu vinné révy s jedinečnou chutí si milovníci vína v oblasti Velkých Pavlovic vychutnávají již čtyři desetiletí. Od úmrtí přírodovědce a výzkumníka Christiana Carla Andrého, po němž šlechtitelé révu pojmenovali, uplynulo v pondělí přesně 190 let.

Od smrti výzkumníka a přírodovědce Christiana Carla Andrého uplynulo v pondělí přesně 190 let. Pěstitelé z jihu Moravy po něm pojmenovali odrůdu vinné révy.

Pojmenovali po něm révu. Od smrti Christiana Carla Andrého uplynulo 190 let

Hutné, extraktivní, někteří someliéři hodnotí André dokonce jako těžké. Speciální odrůdu vinné révy s jedinečnou chutí si milovníci vína v oblasti Velkých Pavlovic vychutnávají již čtyři desetiletí. Od úmrtí přírodovědce a výzkumníka Christiana Carla Andrého, po němž šlechtitelé révu pojmenovali, uplynulo v pondělí přesně 190 let.

Vinař Oldřich Palička z Odrlic ukazuje ranou odrůdu Solaris.  26. srpna 2020

Vinaři na Hané začínají sklízet rané odrůdy. Letošní úroda vypadá slibně

Pěstitelé vinné révy na střední Moravě jdou do finále. Sklizeň rané odrůdy Solaris zahajuje v tomto týdnu vinař Oldřich Palička z Odrlic, místní části Senice na Hané. Letošní úroda zatím vypadá slibně, i když na jaře mladá vinice ze 30 až 50 procent promrzla. V srpnu se pak podle vinaře na rezistentní odrůdě Savilon objevila plíseň révová.  

Starosta Trhového Štěpánova Josef Korn.

Když se vyrojí hodně vos, děláme radši vinný destilát, říká Josef Korn

Josef Korn, starosta z Trhového Štěpánova, si rád od práce oddechne při pěstování vinné révy. A i když je Štěpánov už začátek Vysočiny, nikdy se před tím hrozno nepěstovalo na víno. Občané spíše měli stolní odrůdy, které rovnou konzumovali. Révu pěstují na jižních stěnách domů, kde je chráněna od mrazu a větru. Révu pěstoval už jeho děda, který ji dostal od vojáků vracejících se z I. světové války z Itálie. Tyto odrůdy stále plodí, mají chutné a velké hrozny.

Krumlovské vinobraní 2018. Na vinici na Tramíně se společnými silami sklízela odrůda Solaris.

Tip na pondělí 16. září: Krumlovské vinobraní

Český Krumlov – I na jihu Čech si můžete vychutnat to pravé vinobraní. Zajděte se dnes ve tři hodiny odpoledne podívat na už třetí sklizeň vinné révy z první obnovené krumlovské vinice v klášterní zahradě na Tramínu.

Prvňáčci ze ZŠ Vacenovice

Naši prvňáčci: Ve Vacenovicích mají nový přírodovědný koutek i jazykovou učebnu

Vacenovice – Základní škola ve Vacenovicích vznikla v roce 1879, letos tedy slaví 140. výročí svého založení. „Za tu celou dobu je vacenovická škola pořád ve stejné budově,“ doplnila zajímavost současná ředitelka školy Liběna Lisá. Až do roku 1951 stála před čelní zdí budovy školy zahrádka, ve které rostly keře bezu a vinná réva.

Actinidia arguta

Co vysadit k pergole místo vinné révy? Zkuste kiwi

Pnoucích rostlin, které mohou ozdobit a přistínit pergolu, je na výběr celá řada. Můžete zvolit klasiku v podobě vinné révy nebo břečťanu, sáhnout po bohatě kvetoucích popínavkách typu plaménky, nebo zkusit něco zcela neobvyklého. Třeba kiwi.

V úterý 7. května zástupci Vinařství Šebesta zapalovali svíce, aby uchránily své vinohrady v Březí před mrazem.

Bitva s mrazy: vinařům na jižní Moravě pomohly svíce

 /FOTOGALERIE/ Navzdory hluboké tmě zářil v uplynulých chladných dnech vinohrad Martina Šebesty v Březí na Břeclavsku. Zástupci vinařství tam minulé úterý zapálili protimrazové svíce, aby budoucí úrodu ochránili před teplotami pod bodem mrazu. Podobně reagovali také další vinaři. Někteří jejich kolegové naopak keře vinné révy nechrání. Mráz na jihu Moravy poškodil některé vinice na Břeclavsku nebo Hodonínsku, v porovnání s Čechami však tentokrát dopadly lépe.  

Shirley Valentine slaví rekordních 650 repríz. Herečka Simona Stašová a autor hry Willy Russell v divadle ABC.

One woman show Simony Stašové

Nový Bydžov - Bravurní komedie o hledání sebe sama je určena nejen ženám středního věku, ale všem, kdo mají rádi dobrou zábavu. V zábavné one woman show exceluje Simona Stašová.

Ilustrační foto.

Rodiče na parkovišti zapomněli několikaměsíční dítě

Mladá Boleslav – Na tenhle případ mladoboleslavští strážníci jen tak nezapomenou; hlavně proto, že se neděje úplně každý den. Ve čtvrtek večer totiž na tísňovou linku zavolal muž, že na parkovišti v ulici Na Radouči našel autosedačku s teprve několikaměsíčním miminkem. O události informovala Šárka Charousková, mluvčí mladoboleslavského magistrátu.

Zuzana Skalická spatřila světlo světa 5. prosince 2018 s délkou 50 cm a váhou 3 850 g. Radují se z ní rodiče Jana Vanická a Tomáš Skalický ze Solnice.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Rychnovsko - Vážení rodiče, díky vstřícnosti rychnovské porodnice vám přinášíme na našich stránkách fotky miminek z našeho regionu.