Kreativ

ŠTÍTEK: hroznové víno

Slavnostní hrozen upletený Marií Ingrovou a Ludmilou Drobilovou ponesou krojovaní v čele sobotního průvodu na Slavnostech vína.

Slavnostní hrozen do čela průvodu vázaly Polešovjanky

Uherské Hradiště – Více než pětadvacet kilo vážící hrozen, poskládaný ze zhruba dvou set střapců vinné révy ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích Zdeňka Habrovanského, se objeví v čele sobotního průvodu na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Práce na něm zabraly sedmapadesátileté Marii Ingrové a pětašedesátileté Ludmile Drobilové z Polešovic kolem dvou hodin, ale se sběrem hroznů začaly už ve čtvrtek ráno.

Ochutnávka vín.

Na vinicích začala sklizeň! Úroda bude menší, ale dobrá

Kutnohorsko - Na Kutnohorsku se začala na konci minulého týdne sklízet vinná réva. Přestože je jí letos v celém kraji v porovnání s loňským rokem málo, vinař Lukáš Rudolfský z Vinných sklepů Kutná Hora zatím předpokládá, že úroda na Kutnohorsku bude v tomto roce velice kvalitní.

Ilustrační foto.

Vinaři se připravují na začátek hlavní části sklizně

Brno - Vinaři na jižní Moravě se připravují na začátek hlavní části sklizně. Letos začne v polovině září. Svaz vinařů očekává, že celková sklizeň bude kvůli jarním mrazům asi o 20 až 30 procent slabší než loni. ČTK to zjistila v anketě mezi vinaři.

Ilustrační foto.

Galerie GASK bude hostit čtvrtý Natura Festival

Kutná Hora - Galerie Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře v sobotu 20. srpna ožije tradiční přehlídkou vinařské a zemědělské výroby. Uskuteční se ude již čtvrtý ročník Natura festivalu, na který se sem sjedou moravští a čeští naturální vinaři a farmáři z blízkého okolí, kteří hospodaří na svých statcích v ekologickém režimu.

Ilustrační foto

Svátek vína na soutoku letos představí také vinařskou stezku

Hradec Králové – Rady a triky ohledně vín mohou načerpat návštěvníci druhého ročníku Svátku vín na soutoku. Ten se uskuteční v pátek 2. září v Jiráskových sadech v Hradci Králové. V loňském roce dostalo město také sazenice vinné révy, které primátor zasadil na městských terasách a založil tak symbolický vinohrad.

Ilustrační foto

Odrůdy budoucnosti mají zachránit šampaňské před oteplováním

Remeš (Francie) - Klimatické změny by v budoucnu mohly znehodnotit slavné šampaňské víno a posílit choroby, které napadají vinnou révu. Vinaři ze Champagne spustili program, jehož cílem je vyšlechtit nové, odolnější odrůdy, a přitom zachovat charakteristický ráz nejproslulejšího z vín, napsala agentura AFP.

Ilustrační foto

Povolení na novou výsadbu získalo 184 pěstitelů vína

Praha - Povolení na novou výsadbu vinic získalo 184 pěstitelů révy, kteří využili celou možnou plochu 178 hektarů. Celkem o novou výsadbu žádalo 190 zájemců. Znovu bude možno žádat příští rok od ledna do konce února. Informaci na svém webu zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Lhůtu na žádost ministerstvo dvakrát prodlužovalo.

Ilustrační foto

Vinařské firmy ještě mohou žádat o povolení nové výsadby vinic

Brno - Vinařské firmy ještě mohou žádat o povolení nové výsadby vinic. Ministerstvo zemědělství prodloužilo lhůtu do konce července, vyplývá z webu Svazu vinařů. K přidělení zůstává téměř 20 hektarů, povolená kvóta na letošek byla pro české pěstitele 178 hektarů.

VINICE V OBLASTI MARCHE. Odrůdě pecorino se nejvíce daří právě v oblastech Marche a Abruzzi.

Pecorino je i víno. Nejen tvrdý ovčí sýr

Řím – Víno pecorino už málem upadlo v zapomnění, ale díky jednomu vinaři z východoitalského kraje Marche dnes uspokojuje chuťové pohárky milovníků vína, a to až ve Spojených státech.

Ilustrační foto

RADY DO ZAHRADY: Je čas na probírku nasazených plodů

Chrudimsko – U ovocných stromů ukončujeme probírku husté násady jablek, hrušek, broskví, meruněk a případně i drobnějších peckovin. Probírkou plodů zajistíme to, že nám stromy pokvetou i v příštím roce a budeme mít tak pravidelnou plodnost.

Ilustrační foto.

Festival vína vypukne u OC Forum

Ústí nad Labem - Vzhledem k bohaté historii pěstování vinné révy na Ústecku, kde nejproslavenější bylo Podskalské víno z úzkých levobřežních parcel pod Mariánskou skalou, se přidává i město Ústí nad Labem k mnoha regionům v ČR, kde se pořádají vinařské akce, nejen v době vinobraní nebo svatomartinského.

Jarní zahrádka. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Ilustrační foto

Vinaři letos nevyužijí celou plochu pro nové vinice

Praha - Čeští vinaři nevyužijí celou novou plochu pro rozšiřování vinohradů, kterou letos povolila Česku Evropská unie. Vinaři zažádali o 168,8 hektaru, povolená kvóta byla 178 hektarů, sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková s tím, že vinaři dostali povolení na 156,5 hektaru. Po vstupu do unie platil v Česku zákaz výsadby nových vinic, letos mohli vinaři poprvé požádat o rozšíření. Nově si budou moci zažádat od ledna příštího roku.

Ilustrační foto.

Sadaři sklidí zlomek úrody. Kvůli mrazu

Prosiměřice, Slup – Plný rozsah škod po jarních mrazech už znají významní sadaři na Znojemsku. Čeká je těžký rok, protože mrazy letošní úrodu zdevastovaly. Meruněk, broskví, jablek či třešní letos sklidí mnohem méně než v jiných letech.

V sobotu 11.6. v 10:30 proběhne v Roudnici nad Labem v zahradách zámku slavnostní otevření křest nově vysazené vinice.

Otevřou vinici 
v centru Roudnice

Roudnice nad Labem – V sobotu 11.6. v 10:30 proběhne v Roudnici nad Labem v zahradách zámku slavnostní otevření – křest nově vysazené vinice.

Hodnocení vín soutěže TOP víno Slovácka v Uherském Hradišti. Ilustrační foto

Soutěž TOP víno Slovácka 2016 začíná. Už lze přihlašovat vzorky

Uherské Hradiště – Vinaři Zlínského kraje a přilehlých obcí Blatnice pod Sv. Antonínkem a Blatnička mohou přihlásit své vzorky do devátého ročníku soutěže TOP víno Slovácka. Vína musí být vyrobena z hroznů odrůd vinné révy s původem na území ČR ze sklizně roku 2015.

Ilustrační foto

Pojišťovny vyplácejí zemědělcům škody z dubnových mrazů

Pojišťovny začaly vyplácet vinařům a pěstitelům ovoce peníze za škody, které jim způsobily silné dubnové mrazy. Celkem odhadují výplaty v řádu stovek milionů korun. Pojišťovny vyplácejí nejprve zálohy a takzvané totální škody. Nejvíce poškozeny byly vinná réva a ovoce.

Housenky napadly třešňovou alej u Kadova na Znojemsku.

Housenky útočí. Pochutnaly si na třešňové aleji

Znojemsko – Po mrazech, které před několika týdny nadělaly ovocnářům velké starosti, se nyní pustily do listů ovocných stromů housenky. Část třešňové aleje u Kadova zcela oholily. Podle odborníků jde o lokální problém, na který má velký vliv počasí.

SLOVANSKÝ DEN. V Archeoskanzenu Modrá si jej v sobotu užívalo na osm stovek návštěvníků z naší vlasti i ze zahraničí.

Ve skanzenu vysadili potomka nejstarší vinné révy na světě

Modrá – Archeoskanzen Modrá patřil o třetí květnové sobotě jednomu z pěti Dnů slovanské kultury 2016. Jeho organizátoři, Slovanská unie ve spolupráci s Evropskou kulturní stezkou sv. Cyrila a Metoděje a Fórem slovanských kultur, se rozhodli, že část festivalu proběhne v opevněném slovanském hradisku.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady pro zahrádkáře od Petra Kumšty.

Ilustrační foto

Studenti hotelových škol připraví hostinu jako za Karla IV.

Praha - Ryby, kaše a víno. Tak zhruba vypadala strava v době Karla IV. Na čem si pochutnával sám císař, šlechta i jeho poddaní mohou ve středu 11. května okusit i Pražané. Gastronomický zážitek pro ně připravili studenti Vysoké školy hotelové a První soukromé hotelové školy v Praze.

Karel IV. na nové známce

Karel IV. na nové známce

Ve Vlasteneckém sále pražského Karolina dnes byla slavnostně představena poštovní známka připomínající 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV. Autor výtvarného návrhu příležitostného poštovního aršíku Jan Kavan se inspiroval založením Univerzity Karlovy v Praze, katedrálou svatého Víta a jinými památkami i zájmem tohoto panovníka o hospodářství.

Běžci na startu Memoriálu Václava Dobeše.

Ve zkratce: Šupem na Zvičinu nebo za Zbyhoněm

Jičínsko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Symbolické otevírání turistické sezony vypukne v sobotu od 10 hodin na Zvičině. Po obědě se stane vrch Zvičiny již tradičním cílem Memoriálu Václava Dobeše - Šárovcova Lhota - Zvičina.

Ilustrační foto.

Dubnové mrazy poničily úrodu ve vinicích i sadech na Slovácku

Slovácko – O třetinu až o polovinu úrody by letos v důsledku ranních mrazů z druhé půle dubna, mohli přijít vinaři a sadaři na Slovácku. Nejvíce tam na nepřízeň počasí doplatily skoré odrůdy vinné révy, trnky, durancie, meruňky či ořechy.

Gotický hrad v Litoměřicích.

V centru Litoměřic vysadí vinnou révu a otevřou vinařské infocentrum

Litoměřice - Na nevšední zahájení letošní turistické sezony zve Centrum cestovního ruchu Litoměřice. Začátek sezony zpestří výsadba vinné révy, otevření vinařského infocentra, představení nové knihy i vernisáž výstavy Šrůtkových obrazů. Pestrý program se na nádvoří hradu uskuteční 2. května v době od 17 do 19 hodin.