Kreativ

ŠTÍTEK: hroznové víno

Ilustrační foto.

Řezbář Budař: Jsem hodně kreativní samouk

Bzenec – Závěsníky, portréty, reliéfy, tematika z myslivosti a sudořezba. To vše dokáže vykouzlit z dubového či akátového dřeva třiašedesátiletý František Budař ze Bzence. Prací se dřevem se úspěšně živí už od roku 1992. „Jsem samouk, který je hodně kreativní. Sudořezbářů je tady v okrese navíc naprosté minimum," popsal své důvody Budař.

PÁN BIOVINIC  v Kutné Hoře Lukáš Rudolfský pochází z Jaroměře. Být vinařem, to ho baví a naplňuje, byť je to dřina.

Vinné révě námraza neublížila, ohrozit ji mohou pouze holomrazy

Kutná Hora /ROZHOVOR/ – Vinařův rok se pomalu chýlí ke konci. Na popíjení „svařáku" a závěrečné bilancování, ale nastane čas až o Vánocích. Jak říká Lukáš Rudolfský z Vinných sklepů Kutná Hora, práce ve sklepích i na vinohradech je stále požehnaně.

Příprava podzimní Flory 2014

Podzimní Flora startuje. Tady je přehled novinek a taháků

Květinami vyzdobené kostely, bludiště ze zeleniny, výstava domácích zvířat či třeba rodokmen vinné révy. Podzimní Flora na olomouckém výstavišti potrvá od čtvrtka 2. října do neděle 6. října. Podívejte se, co všechno nabídne.

Příprava podzimní Flory 2014

Podzimní Flora startuje. Tady je přehled novinek a taháků

Olomouc - Květinami vyzdobené kostely, bludiště ze zeleniny, výstava domácích zvířat či třeba rodokmen vinné révy. Podzimní Flora na olomouckém výstavišti potrvá od čtvrtka 2. října do neděle 6. října. Podívejte se, co všechno nabídne.

Bobulák neboli částečně zkvašený hroznový mošt, jak se správně říká burčáku z hroznů ze zahraničí, je k mání v Plzni

Na trhu je burčák i bobulák

Plzeň – Pravý moravský burčák se dá při troše štěstí sehnat, ale většina stánkařů a obchodů v Plzni stále nabízí jen částečně zkvašený hroznový mošt z vinné révy sklizené v Maďarsku a dalších zemí Evropské unie.

Ilustrační foto

Vinaři už nabízejí burčák. Letos vsázejí i na červený

Vyškovsko - S příchodem podzimu začínají milovníkům vinné révy pravidelné žně. Ačkoli si na klasické víno budou muset ještě chvíli počkat, nemusejí zoufat. Sezona burčáku totiž startuje i na Vyškovsku. „Úroda by ale mohla být lepší, protože hrozny nemají kvůli dešťům takovou cukernatost. Burčáku přesto bude dost, zákazníci se bát nemusí. I kdyby bylo třeba méně českých hroznů, tak se dováží ty ze zahraničí," objasnil jednatel bošovického vinařství Jarmil Pospíšil.

Zahradnice Alena Ungrová a ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková kontrolují stav hroznů po chemickém ošetření.

Hrozny pod zámkem lákají zloděje

Děčín – Hrozny na vinohrádku pod děčínským zámkem jsou příslibem docela dobré úrody. Však také lákají 
k ochutnání. Mnozí návštěvníci děčínské dominanty tomuhle pokušení neodolají.

Vinobraní. Ilustrační foto.

Sběr hroznů začne letos na Břeclavsku dřív. Navzdory dešti

Břeclavsko – Již finišují s přípravami na vinobraní. To si podle řady vinařů letos docela pospíšilo. Ve srovnání s loňskem má být zhruba o deset dnů v předstihu. „První rané odrůdy budou vinaři sbírat koncem srpna, hlavní vinobraní začne kolem desátého září," uvedl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Vinobraní. Ilustrační foto.

Sběr hroznů začne letos na Břeclavsku dřív. Navzdory dešti

Břeclavsko – Již finišují s přípravami na vinobraní. To si podle řady vinařů letos docela pospíšilo. Ve srovnání s loňskem má být zhruba o deset dnů v předstihu. „První rané odrůdy budou vinaři sbírat koncem srpna, hlavní vinobraní začne kolem desátého září," uvedl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Ulička u břeclavské synagogy se v sobotu zaplnila rajčaty různých druhů a výrobků z nich. Pilotní ročník Slavností rajčat přilákal zástupy lidí. Kolem stánků návštěvníci korzovali za zvuků živé hudby. Viděli i vystoupení žongléra.

Břeclavské Slavnosti rajčat doprovodil i žonglér s noži

Břeclav /REPORTÁŽ/ – Ananas noire nebo oranžová staroruská Azoychka. Na sobotních břeclavských Slavnostech rajčat přicházím k prvnímu stánku. Lidé si u něj prohlíží i tyto netradiční odrůdy rajčat. Představuje jim je šéfkuchař klentnického Café Fara Tomáš Levý.

Největší vinařská obec Velké Bílovice

Vzhůru do Velkých Bílovic za dalším vinařským nej

Jižní Morava nabízí spoustu památek a vinařských zajímavostí. Mezi vinařské rarity patří také největší vinařská obec, kterou jsou Velké Bílovice. Vydejte se sem na výlet a poznejte zdejší vína, nebudete litovat.

Sobotní akce na hradě Kámen

Kámen obsadili šermíři. Příchozí obdivovali i tamní květenu

Kámen – Kdo o víkendu zavítal na hrad Kámen, čekala ho řada překvapení. První novinkou byly lovecké trofeje připomínající dobu, kdy Kámen byl loveckým zámečkem. Dalšími mimořádnými počiny bylo vystoupení historických šermířů a Víkend otevřených zahrad.

Ilustrační foto.

Vinařům na jižní Moravě dělají po housenkách starost i srnky

Brno - Vinařům na jižní Moravě dělají starost srnky, které poškozují keře vinné révy. Vybírají si především aromatické odrůdy. Škody jsou podle některých vinařů vyšší, než když na jaře napadly vinohrady housenky. Jinak ale letošní rok slibuje díky teplému počasí kvalitní úrodu. Vinice už začaly kvést, asi o deset dní dříve než v jiných letech. Vyplývá to z ankety mezi vinaři.

Ilustrační foto.

Vinařům na jižní Moravě dělají po housenkách starost i srnky

Brno - Vinařům na jižní Moravě dělají starost srnky, které poškozují keře vinné révy. Vybírají si především aromatické odrůdy. Škody jsou podle některých vinařů vyšší, než když na jaře napadly vinohrady housenky. Jinak ale letošní rok slibuje díky teplému počasí kvalitní úrodu. Vinice už začaly kvést, asi o deset dní dříve než v jiných letech. 

Logo TOP Víno Slovácka 2014.

TOP Vína Slovácka budou vybírat už posedmé

Slovácko – Už posedmé se mohou vinaři Zlínského kraje a přilehlých obcí Blatnice pod Sv. Antonínkem a Blatnička, přihlásit do soutěže TOP Víno Slovácka. Podmínkou je, že vína musí být vyrobena z hroznů odrůd vinné révy s původem na území ČR.

Vysazování nových vinic pod Radobýlem

FOTOGALERIE: Vysazování nových vinic pod Radobýlem

Žalhostice – Další nové vinice vznikají pod Radobýlem. Tento týden vysazují pracovníci nového Vinařství pod Radobýlem tisíce sazenic vinné révy v lokalitě za školou a v následujících dnech budou pokračovat na dalších dvou hektarech v okolí budoucího sídla vinařství v Žalhosticích.

Ilustrační foto

Nejvíce vína se loni vypilo v USA. Francie se propadla na 2. místo

Paříž - Spojené státy loni předstihly Francii a staly se největším konzumentem vína na světě. Francie se vůbec poprvé propadla na druhé místo, neboť spotřeba vína tam klesá. Američtí spotřebitelé si loni koupili 29,1 milionu hektolitrů vína, což bylo o půl procenta víc než v předchozím roce. Spotřeba vína ve Francii naopak o téměř sedm procent klesla a dostala se na 28,1 milionu hektolitrů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno OIV.

Dobšické Vinařství Lahofer.

Lahofer majetkově vstoupil do Vinařství Hanzel

Dobšice, Chvalovice – Majitelé dobšického Vinařství Lahofer, jednoho z největších pěstitelů vinné révy v České republice, uzavřeli začátkem tohoto týdne dohodu o významné akvizici. Do skupiny firem Lahofer se tak dostalo miroslavské Vinařství Hanzel. To od navýšení své výrobní kapacity v roce 2012 odebíralo od dobšického vinařství podstatnou část suroviny pro svou vlastní výrobu.

Ilustrační foto

Ne vždy dovedeme efektivně využít peněz, které nám EU nabízí

Kdybych si mohl vybrat žít v některé zemi Evropské unie, moje volba by zcela určitě padla na Německo. Nejen že tento stát má vysokou životní úroveň, ale je jedním z celkově nejvyspělejších států Evropy. Jako národ jsou Němci velmi disciplinovaní, pracovití a hlavně bezvadně organizovaní v pracovních procesech. Kdybych žil a studoval v této zemi, určitě by se mi otevíraly větší pracovní možnosti, protože odborně vzdělaných lidí si zde váží a dobře je finančně odměňují.

Obnova vinic v mostecké části Čepirohy. Fotografie prvního sázení vinice Libuše z doby před třiceti lety.

OBRAZEM: Tady bude růst nové mostecké víno na burčák i pro gurmány

  Most – Vinaři během velikonočního víkendu dokončovali obnovu vinic na okraji Mostu. Používali lidový vynález: dutý rýč-sázeč, kterým protéká voda. České vinařství Chrámce vysázelo na jaře v mosteckých Čepirohách desítky tisíc sazenic vinné révy na menší vinici Libuše a na větší Mariáně, kde původní vinice vznikla před 30 lety a musela být již odstraněna. Obnovou prošlo celkem zhruba dvanáct hektarů. Vinaři vysázeli odrůdy Solaris, Tramín, Chardonnay a Müller Thurgau.