Kreativ

ŠTÍTEK: hroznové víno

Pověsti Břeclavska.

O knížeti Arnulfovi, jeho dcerách a ďáblovi Trabacciovi

Břeclavsko - Před dávnými časy sídlil na Děvičkách jakýsi kníže Arnulf, který dal hrad důkladně opevnit a nechal postavit i čtyřposchoďovou věž, která měla mohutné sklepení. Na dno sklepení byli spouštěni nešťastníci, kteří byli odsouzeni zahynout mezi krysami hladem. Odsouzených bývalo hodně, protože Arnulf byl pověstný svou krutostí, takže hladomorna bývala stále plná.

Restaurace Everest je podle šéfkuchaře Noem Arch Jana Riplera dobrý nápad, ale nedotažený.

V Everestu zapíjejí indickou kuchyni grogem

Brno - Vybledlá malba vinné révy a velký obraz s Eiffelovkou na oprýskané zdi. Vstup do restaurace Everest nedaleko brněnského centra spíš než indický podnik připomíná vinárnu nižší cenové kategorie. „Interiér nezachrání ani indické obrázky přilepené na zeď dvěma proužky izolepy. A to je jen jedna z věcí, na které by měl majitel zapracovat, aby restauraci pozvedl. Šanci má, jídlo je totiž dobré," myslí si šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Mapa s vyznačením rekultivací na místech dnes aktivní těžby na povrchovém lomu Vršany Šverma Vršanské uhelné, a. s. Oranžová barva vyznačuje rekultivace zemědělské, zelená lesnické, modrá vodní a žlutá ostatní.

Uhelné safari: Lidi zajímá těžba i rekultivace

Mostecko - Uhelné safari. Novinka posledních let, kterou těžební společnosti skupiny Czech Coal přibližují zájemcům to, co chtějí vidět a dozvědět se o povrchovém dobývání hnědého uhlí na Mostecku a postupující obnově území. A právě tato problematika je pro lidi žijící v sousedství těžebních jam jednou z nejdůležitějších.

Sedmatřicetiletý Jaroslav Buriánek z Hlohovce vede rodinné vinařství, které vzniklo před pěti lety.

Vinař Buriánek: Největším úspěchem je pochvala od zákazníka

Hlohovec /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinařství rodiny Buriánkovy funguje v Hlohovci pět let a ročně vyrobí zhruba patnáct tisíc litrů vína. Firmu vede sedmatřicetiletý Jaroslav Buriánek, jenž je ženatý a má dvě děti. Momentálně hospodaří s jedním a půl hektarem. „Příští rok obnovíme vinice o rozloze 0,7 hektaru," doplnil Buriánek, jemuž patří další díl pravidelného seriálu Břeclavského deníku Vinaři pod lupou. Pěstování vinné révy se věnoval už jeho děda a Buriánek nyní doufá, že v práci budou pokračovat také jeho dva synové.

Ilustrační foto

Po celém světě se začínají otvírat láhve nového beaujolais

Paříž – Jako každý třetí čtvrtek v listopadu v posledních desetiletích se dnes po celém světě tradičně otvírají láhve mladého vína beaujolais nouveau (nové beaujolais). Nejvíce se jich opět vypije v domovské Francii, v zahraničí slaví tradičně úspěchy hlavně v Japonsku, Spojených státech, Německu a Belgii.

Zavařeniny. Ilustrační foto

Domácí zavařeniny předčí kupované

Ze zahrádek postupně mizí nejen jablka, hrušky, hroznové víno či švestky, ale i košťálová a listová zelenina, cibule nebo česnek. Často zvedající se vítr je dobrým pomocníkem při sběru vlašských ořechů.

Simona Stašová

Simona Stašová v Odrách jako Shirley Valentine

Odry - Skvělá one woman show Simony Stašové Shirley Valentine se dočkala mezi českými divadelními kritiky obrovského ohlasu. Stašová v ní znovu dokázala, že patří mezi nejlepší české herečky současnosti. Hru Willyho Russela uvidíme toto pondělí v Odrách.

Výstava zeleniny, ovoce a květin ve Velkém Týnci

OBRAZEM: Výstava skvělého ovoce a zeleniny z Hané

Velký Týnec – Dvě stě jedenáct kusů jablek čtyřiceti dvou odrůd, mezi nimiž se našly i úplné pěstitelské novinky beze jména, ale také osm odrůd hrušek, dvacet odrůd vinné révy, papriky, dýně, mrkev, brambory, květiny i kaktusy.

Výstava zeleniny, ovoce a květin ve Velkém Týnci

OBRAZEM: Výstava skvělého ovoce a zeleniny z Hané

Velký Týnec – Dvě stě jedenáct kusů jablek čtyřiceti dvou odrůd, mezi nimiž se našly i úplné pěstitelské novinky beze jména, ale také osm odrůd hrušek, dvacet odrůd vinné révy, papriky, dýně, mrkev, brambory, květiny i kaktusy.

Část titulní strany průvodce jihomoravskou vinnou oblastí.

Podzim. Čas chodníčků mezi vinohrady

Hodonín /NOSITELÉ FOLKLORU/ - V tyto nadcházející první podzimní dny, kdy poslední hřejivé paprsky slunce dodávají hroznům ve vinicích vinaři tolik očekávanou sladkost, vyráží – i přes přísný zákaz „horenského práva" vstupovat v tomto čase zrání do vinohradů, do oblastí vinných hor novodobí poutníci. Láká je nabídka pěstitelů vína, lákají je první doušky sladkého letošního moštu, v našich krajích zvaného burčák.

Dolněmčanští zahrádkáři na základně.

Zahrádkáři z Dolního Němčí představili svůj úrodný rok

Dolní Němčí - Jednoznačnou převahu na nedělní výstavě ovoce, zeleniny a květin v Dolním Němčí, která se koná každoročně, měly papriky a rajčata. Ale nebyla nouze ani o ostatní plodiny, například o jablka, hrušky, dýně, melouny, brambory, ořechy, vinnou révu a další.

Tvrdonický vinař Pavel Kosík (vlevo).

Farmářské slavnosti zavítají do tvrdonického vinařství

Tvrdonice – Farmářských slavností si v sobotu patnáctého září užijí rodiny s dětmi v Tvrdonicích. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku vína, burčáku a místních specialit, na projížďku na koni nebo tanec a hudební vystoupení. Děti si vyrobí limonádu z hroznů a užijí si v archeologické vesničce. To vše v rodinném vinařství Kosíkových v Tvrdonicích.

Ilustrační foto

Burčáku bude letos méně, dražší než loni ale není

Jižní Morava, Vysočina /ANKETA/ – Pro někoho pouze mezičlánek při výrobě vína, pro jiného napjatě očekávaná lahůdka, kterou si může vychutnávat jen jeden měsíc v roce. Řeč je o burčáku, někdy nazývaném mlékem starců. Jeho sezona v těchto dnech propukla naplno.

Burčáku se na slavnostech prodalo na hektolitry.

Na slavnostech nabízeli burčák vinaři až z Hustopečí či Mutěnic

Uherské Hradiště – Muškát Moravský a Müller Thurgau byly nejčastější odrůdy vinné révy, ze kterých si bylo možné koupit burčák na víkendových Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti. Litr si zájemci mohli pořídit za 60 korun.

KŘÍŽOVÝ VINNÝ SKLEP. Největší v Česku.

Vinařská nej: Srdce jižní Moravy

Česká republika nabízí mnoho unikátů a zajímavostí, mezi nimi i některá prvenství a jedinečné památky z oboru vinařství. Pokud jste milovníky vína i pozoruhodností, vydejte se za poznáním na jižní Moravu.

Ilustrační foto.

Na jižní Moravě dozrává hroznové víno, chrání ho hotaři

Bzenec - Takzvaní hotaři střeží vinice na jižní Moravě, kde nyní dozrávají hrozny, před zloději a nálety špačků. Hlídači mohou na zahnání špačků použít zbraň. Tímto způsobem je podle odhadů chráněna až třetina rozlohy vinic. Další na to nemají peníze, nebo volí jinou formu plašení špačků.

Černá lávová půda je pro ostrov Lanzarotte typická.

Na Lanzarote si budete připadat jako na Marsu

Příroda španělského ostrova Lanzarote zkoušela své obyvatele mnohem více než piráti či různí dobyvatelé. Mohutné erupce zde vytvořily během pouhých šesti let jednu z největších a nejkrásnějších sopečných krajin na světě.

Ilustracní foto

Odolají vinice invazi špačků?

Slovácko - Pěkné hrozny bez chorob zdobí vinohrady na Uherskohradišťsku. Podle vinařů je zaděláno na velmi dobrý ročník 2012. A to i přes mrazy, které v květnu úřadovaly. Zbývá však ještě odrazit případné útoky špačků a kosů.

Čoko-ládovna

Hospůdka roku: Čoko-ládovna

Trutnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2012 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Nově zrekonstruovanou turistickou atrakci nabízí letos milovníkům vína a krásných výhledů do krajiny společnost Lahofer. Lidé mohou navštívit romantický hrádek Lampelberg, který nabízí od začátku června do poloviny září degustaci vína.

Lahofer: největší pěstitel vína na Znojemsku

Dobšice - Největším pěstitelem vinné révy na Znojemsku a jedním z největších v České republice se v první polovině letošního roku stala společnost Lahofer sídlící v Dobšicích.

Ilustrační foto

Ze skladu zmizely postřiky. Za skoro dvacet tisíc

Žabčice – Poměrně neobvyklý případ krádeže se stal v těchto dnech v Žabčicích na Brněnsku. Zatím neznámý zloděj tam totiž z jedné z tamních firem ukradl speciální postřiky na rostliny. V sobotu o tom informoval brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Před lety prohlásila, že do vinohradu nikdy nevkročí. Přesto osmadvacetiletá učitelka Eva Víšková z Moravské Nové Vsi napsala knihu o vinařství.

K sepsání knihy pomohla náhoda

Moravská Nová Ves – Před lety prohlásila, že do vinohradu nikdy nevkročí. Přesto osmadvacetiletá učitelka Eva Víšková z Moravské Nové Vsi napsala knihu o vinařství.

Ilustrační foto

Zemědělce v Česku trápí sucho, sklizeň bude horší než loni

Praha - Zemědělce v Česku trápí sucho. Již nyní je jasné, že na nadprůměrnou sklizeň většiny plodin podobnou té loňské mohou zapomenout, sdělili v pátek nezávisle na sobě zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu ČR. Nedostatek srážek trápí především pěstitele na úrodné jižní Moravě.

Ilustrační foto

Zemědělci čekají na déšť. Trápí je sucho, které ohrožuje úrodu

Vyškovsko – Příchod dlouhodobějších dešťů, které slibují meteorologové, očekávají netrpělivě i zemědělci na Vyškovsku. Vlivem teplého a suchého jarního počasí totiž letos zřejmě budou menší výnosy obilí, a to hlavně pšenice. S obavami zemědělci vyhlížejí také budoucí úrodu cukrové řepy.

Ilustrační foto

Včely mrazy přežily, o medu ale rozhodne jaro

Slovácko - Kruté mrazivé dny v období od třetí lednové dekády do poloviny února letošního roku nebyly pro řadu zemědělců a pěstitelů vinné révy příznivé. Včelám na Slovácku však naštěstí podle jejich chovatelů neublížily.

Ilustrační foto

Včely mrazy přežily, o medu ale rozhodne jaro

Slovácko - Kruté mrazivé dny v období od třetí lednové dekády do poloviny února letošního roku nebyly pro řadu zemědělců a pěstitelů vinné révy příznivé. Včelám na Slovácku však naštěstí podle jejich chovatelů neublížily.

Pěstitel Jean-Luc Pascal (vpravo) si prohlédl vinice v Archlebově za doprovodu jednatele firmy Spielberg Jaroslava Javornického.

V Archlebově roste vinná réva z Burgundska

Archlebov - Keříky vinné révy význačného francouzského pěstitele Jean-Luca Pascala rostou v mnoha zemích Evropy. Tisíce sazenic jeho Chardonnay rostou i za Archlebovem na Kyjovsku ve vinici Maliny, kterou obhospodařuje místní vinařství Spielberg. Francouz působící v Burgundsku ve vyhlášené vinařské obci Puligny-Montrachet si své první rostlinky na jižní Moravě přijel prohlédnout a byl nadšen. Kvalitou vína i péčí o révu.