Kreativ

ŠTÍTEK: hroznové víno

Zuzana Skalická spatřila světlo světa 5. prosince 2018 s délkou 50 cm a váhou 3 850 g. Radují se z ní rodiče Jana Vanická a Tomáš Skalický ze Solnice.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Rychnovsko - Vážení rodiče, díky vstřícnosti rychnovské porodnice vám přinášíme na našich stránkách fotky miminek z našeho regionu.

Ilustrační snímek.

V centru Šardic vznikne fontána i můstek přes potok

Šardice – Pergola, stojany pro kola, dětská lezecká stěna a klouzačka, lavičky, fontána či můstek přes potok. Navíc pěšinky, trávníky, vzrostlé stromy, keře i vinná réva. Zastupitelé Šardic na Hodonínsku plánují rozsáhlé úpravy středu obce. Návrhy na změny dostali v pěti zpracovaných studiích.

Ilustrační foto.

Zelená nafta i pro vinaře. Skončí diskriminace, komentují návrh

Jižní Morava – Výrazná možnost úspory se rýsuje pro vinaře. Díky takzvané zelené naftě a vratkám na dani. Poslanci před pár dny schválili novelu zákona o spotřebních daních. Po návrhu poslance Vlastimila Válka za TOP 09 jsou v ní už zohlednění také pěstitelé vinné révy. „Pokud Senát návrh schválí a prezident podepíše, bude se zelená nafta týkat i pěstitelů vinné révy,“ potvrdil na sociální síti.

Manželé Chalupovi pěstují vinnou révu v Bohdalci už od roku 2007.

Vinohrad mě drží nad vodou, dává mi sílu i energii, říká Alena Chalupská

Bohdalec /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Přestože se na vinohradu v Bohdalci letos víno neurodilo, vinobraní i tak bylo. A stejně jako každý rok připadlo také tentokrát na svátek patrona českých zemí. Svatý Václav opět na tuto na Vysočině poněkud nezvyklou činnost osobně dohlížel. „Vinohrad nám minulý rok vymrzl, takže nebyly hrozny, ale všechno šlo do prutů. Příští rok by snad už úroda měla být,“ posteskl si Miroslav Chalupa z Bohdalce.

Bouřka a krupobití zasáhlo úrodu ve vinicích v Polešovicích.Vinař Jaroslav Vaďura prohlíží poškozené hrozny odrůdy Hibernal.

Krupobití udělalo z listů vinné révy řešeto. Poryv vyvrátil i betonový sloup

Potlučená úroda hroznů, polámané stromy i vyvrácený sloup. To jsou nejdramatičtější následky prudké bouřky, která se v úterý 12. černa po čtvrté hodině ranní přehnala nad Slováckem. Blesky křižující oblohu, burácení hromů, prudké poryvy větru a proudy deště s kroupami, neúprosně bičující vše, co jim stojí v cestě.

Stavba archy v Proseči pokračuje. Snímky jsou z 26. března 2018.

Archa bude místem odpočinku

Proseč - V Proseči u Chrudimi budují Noemovu archu. Neposlouží záchraně před potopou, ale jako místo odpočinku i venkovní amfiteátr.

Ilustrační foto.

Chmel, cukrovka, ale i brambory. To jsou špičky středočeského zemědělství

Střední Čechy /INFOGRAFIKA/ – Ubylo sklizených obilovin i řepky, čímž se Středočeský kraj nijak neodlišuje od všeobecných trendů ve zbytku republiky, ve srovnání s předchozím rokem však středočeští zemědělci loni vypěstovali více luskovin, o něco víc vinné révy – a vzhledem ke zvětšení pěstební plochy vzrostla také produkce v případě brambor a cukrovky. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

Střihači soutěžili v pátek v Dolních Dunajovicích na mistrovství České republiky v řezu vinné révy.

V mrazu zápolili o zlaté nůžky. O vítězi rozhodovala kvalita práce i čas

Dolní Dunajovice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Soutěžící jsou připravení v řádcích dvanáctiletého vinohradu v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku patřící vinařství Vinofrukt. Výstřel z pistole zahajuje v pátek dopoledne mistrovství České republiky v řezu vinné révy. I když až napodruhé. „Problém byl v tom, že pistole byla zajištěná,“ usmívá se Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem soutěže.

Vítěz Čůčobraní získá titul Královny sklepa, jednokřídlého anděla a další ceny.

Čůčobraní určí nejlepší a nejnechutnější nerévová vína

Žďár nad Metují - Již 30. kapitolu jedinečné knihy nazvané „Čůčobraní“, začnou dnes odpoledne psát v pohostinství ve Žďáru nad Metují. Tradičního setkání výrobců ovocných vín se mohou zúčastnit všichni ti, kdo do 16 hodin přihlásí svá čůča. „Od každého vzorku musí být dvě typizované jednolitrové láhve,“ připomíná Libor Martínek.

Desítky lidí si objednaly historicky první model vinařského obleku, který na podzim představil Svaz vinařů České republiky.

Vinařský kroj sklízí úspěchy. Od podzimu si ho objednalo několik desítek lidí

Jižní Morava - Desítky lidí si objednaly historicky první model vinařského obleku, který na podzim představil Svaz vinařů České republiky. Ušít si ho nechal například vinař z Pavlova na Břeclavsku Pavel Krška. „Fyzicky ho ještě nemám, ale určitě je to zajímavá věc, která by mohla přispět ke zvýšení pospolitosti vinařů,“ myslí si Krška, který je zároveň ředitelem Národního vinařského centra ve Valticích na Břeclavsku.

Zdeněk Jedlička pěstuje v Kladrubech přes čtyři sta odrůd révy vinné.

U Kladrub pěstuje Zdeněk Jedlička na čtyři sta odrůd révy vinné

Kladruby /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Pěstovat vinnou révu na Benešovsku? I to jde, když se tomu člověk intenzivně věnuje. Zdeněk Jedlička z Kladrub v tomto odvětví sklízí úspěchy. To prokázala i nedávná výstava, na které kladrubský pěstitel představil na sto devadesát odrůd révy vinné. Společně s těmito má ve sbírce kolem čtyři sta odrůd.  

Jiří Stávek z Němčiček.

Obří žíla? V Němčičkách ji dělají z vrby i z vinné révy

Němčičky – Podle svých slov upletl za život na pět stovek velikonočních pomlázek. První udělal už v šesti sedmi letech. V roce 2010 se rozhodl Jiří Stávek z Němčiček na Břeclavsku založit v obci tradici pletení rekordně dlouhých žil. Právě tomu je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to rekordman. „Šlo o hecování při sklence dobrého vína. Mělo to návaznost na vznik tanečního souboru Krúžek. Jsme dobrá parta lidí, která je pro každou srandu. Upletli jsme jednu žílu a na tu jsme pak navázali,“ zavzpomínal Stávek na začátky.

Zarážením hory symbolicky zavřeli ve vinařské obci Litoboř vinici

Zarážením hory symbolicky zavřeli ve vinařské obci Litoboř vinici

Litoboř /FOTO/ - Obec se zhruba 12O obyvateli je jedinou na Náchodsku, která již osm let může používat status vinařské obce. Přičinil se o to vinař Jiří Pelikán, který má na viniční trati vysazeno přes 1250 hlav vinné révy. A to už je důvod pro vinobraní, které i přes nepřízeň počasí v sobotu po poledni přilákalo více než sto domácích i přespolních milovníků vína.

Vizualizace vzhledu Kapucínských zahrad pod Petrovem po opravách. Zahrady zpřístupní v roce 2018.

Kapucínským zahradám vrátí bývalou podobu. Porostou v nich ovocné stromy

Brno - Odpočinout si v trávě pod jabloněmi a dalšími ovocnými stromy mohou již příští rok lidé v dosud nepřístupných Kapucínských zahradách pod Petrovem. Kapucínští mniši se již před několika lety rozhodli terasy sloužící jako zahrada pronajat městu a zpřístupnit lidem. Minulý týden začaly opravy.

Poslední zářijový den byl významným pro obyvatele obce Otmíče. Slavili vinobraní.

Obyvatelé Otmíčů a Praskoles slavili vinobraní

Otmíče /FOTOGALERIE/ - Poslední zářijový den byl významným pro obyvatele obce Otmíče. Slavili vinobraní. Všichni, kdo mají rádi dobrou zábavu i víno se sešli na farmě v Kočvarech, kde má vinobraní již dlouholetou tradici. Slavnost vína pořádají obce Otmíče a Praskolesy společně se sdružením Vinice pod Otmíčskou horou.

Vinobraní ve Velkých Žernosekách 2016

Soutěž: Vyhrajte s Deníkem lístky na vinobraní do Velkých Žernosek

Velké Žernoseky – V pátek 29. a v sobotu 30. září  se ve Velkých Žernosekách koná tradiční vinobraní. Páteční program začne už v 16 hodin. Ve 21 hodin bude vinobraní slavnostně zahájené výsadbou vinné révy za účastí mnichů a dětí. V sobotu bude žernosecké vinobraní pokračovat od 11 hodin.

černý rybíz

Rostliny pomáhající s následky boreliózy

V létě se můžeme lehce nakazit od klíšťat lymskou boreliózou. Léčení je potom nesnadné a dlouhodobé. Výborným doplněním je bylinná terapie, která pomáhá tlumit následky, které doznívají dlouho po prodělané léčbě.

Jaroslav Vaďura z vinařství Vaďura v Polešovicích letos dokonce začal se sklizní rané odrůdy Kotrč už 15. srpna.

Vinobraní začalo díky teplu o týden dřív

HLASUJTE V ANKETĚ / FOTOGALERIE / Když na konci dubna přišly mrazy, které potkaly pěstitele na Slovácku loni v první polovině května, nezbývalo v sadech a na vinicích nic jiného než sčítat škody a lomit rukama. Neobyčejně teplé a slunečné letní počasí ovšem ve vinicích alespoň část úrody zachránilo.

Ilustrační fotografie.

Meruňkovice bude vzácná. Kvůli mizerné úrodě se pálí málo

Jižní Morava – Meruňkovice se štítkem 2017 bude vzácností, podobně jako ta loňská. Ovocnáři na jihu Moravy hlásí i jen desetinu běžné úrody. Také proto bude letošní oblíbený destilát z meruněk spíš pro sváteční příležitosti nebo jako nevšední dárek pro přátele.