Kreativ

ŠTÍTEK: hroznové víno

Housenka osenice polní škodí i ve vinicích.

Žravé housenky osenice útočí na vinnou révu. Od lesa a opuštěných vinic

Hodonínsko – Vykousané pupeny neboli očka jsou noční můrou vinařů na Slovácku. Housenky osenice a různorožce trnkového vzaly před třemi lety útokem mnohé vinohrady. Od té doby se vracejí, hlavně po mírné zimě. „Viděl jsem poškození na jedné vinici u lesa, snad až polovina vinice. V těchto místech lze očekávat, že nebude tak dobrá úroda," upozornil blatnický vinař Jan Polehňa. Škůdci ale nezasáhli celou lokalitu, vybrali si jen některá místa. Podobně jako na celém Hodonínsku.

Housenka osenice polní škodí i ve vinicích.

Vinaři na Břeclavsku řeší problém, úrodu jim už teď likvidují žravé housenky

Břeclavsko – Vyráží na ně potmě s baterkou. Anebo s postřikovačem na zádech. Řeč je o boji, který nyní vyhlásili vinohradníci a vinaři nenasytným housenkám osenic. Ty jim po setmění začínají vyžírat rašící očka vinné révy. A letos je jich místy opravdu hodně. 
V zasažených vinicích je 
v ohrožení velká část úrody.

Zahrada Čech, sobota 9.4.2016

FOTOGALERIE: Tržnice Zahrady Čech přilákala téměř 40 tisíc lidí

Ústecký kraj - Loni se na průměrné návštěvnosti 34 tisíc lidí na Tržnici Zahrady Čech v Litoměřicích podepsal chladný začátek jara, letošek s kolísavými teplotami zahrádkáře a chalupáře k návštěvě přímo naladil. Pořadatelé si už v sobotu splnili cíl dosáhnout loňského počtu a s nedělí se přiblížili 40 tisícům lidí.

Zahrada Čech, sobota 9.4.2016

FOTOGALERIE: Tržnice Zahrady Čech přilákala téměř 40 tisíc lidí

Litoměřice - Loni se na průměrné návštěvnosti 34 tisíc lidí na Tržnici Zahrady Čech podepsal chladný začátek jara, letošek s kolísavými teplotami zahrádkáře a chalupáře k návštěvě přímo naladil. Pořadatelé si už v sobotu splnili cíl dosáhnout loňského počtu a s nedělí se přiblížili 40 tisícům lidí.

Cerekvická slavnost spojená se sázením révy.

Cerekvičtí oslaví vysazení vzácné vinné révy

Cerekvice/ Třebovětice – V plném proudu jsou přípravy dvou velkých letošních akcí. V Cerekvici plánují spojit oslavy 1. výročí vysazení vinné révy Stará Trta a 700. výročí narození Karla IV.

Ilustrační foto.

O povolení na nové vinice mohou zájemci žádat do konce dubna

Praha – Pěstitelé vinné révy mohou žádat o povolení k nové výsadbě vinic až do konce dubna. Ministerstvo zemědělství prodloužilo lhůtu, původní termín byl do konce února. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. O povolení si letos řeklo 81 vinařů, kteří chtějí nově vysadit 108 hektarů.

Ilustrační foto.

Vinice na jižní Moravě jsou po zimě v pořádku

Brno - Vinice na jižní Moravě jsou po zimě v pořádku. Réva přezimovala bez problémů, díky častým srážkám se vyrovnal deficit vláhy z loňského roku, řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Firmy čekají na rašení vinné révy, které má teprve začít.

Vinohrad v Polešovicích. Ilustrační foto.

Nejvíc nových vinic v ČR přibude ve vinařské podoblasti Slovácké

Slovácko – Tuzemští vinaři měli do konce února možnost podat žádost o povolení nové výsadby vinic a rozšířit si je podle nařízení Evropské komise (EK) o jedno procento, tedy o 178 hektarů. Z nejnovějších údajů Registru vinic Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského ale vyplynulo, že této možnosti využilo zhruba jen osm desítek pěstitelů vinné révy.

Ilustrační foto

Pěstitelé vinné révy dostali povolení na 108 hektarů nových vinic

Praha - Pěstitelé vinné révy dostali letos povolení na vysázení 108 hektarů nových vinic. O povolení mohli žádat do konce února, další možnost budou mít podle legislativy až příští rok. Žadatelé nevyužili celou novou kapacitu 178 hektarů, řekl vedoucí oddělení registru vinic Ústředního zkušebního a kontrolního ústavu zemědělského Rostislav Gruna.

Dvanáctý ročník mistrovství řezu révy vinné v Čejkovicích.

Mistrovství v řezu vinné révy: z Břeclavska jsou dva ze tří šampionů

Břeclavsko, Čejkovice – Původně má páteční dopoledne trávit v Čejkovicích na Hodonínsku, nakonec však Robert Osička z Velkých Bílovic hlásí: „Byl jsem domluvený s kamarády, kteří nakonec kvůli dešti nejedou. Samotnému se mi tam nechce. Navíc nechci riskovat nemoc." Mistrovství České republiky v řezu vinné révy, jehož dvanáctý ročník se letos koná právě v Čejkovicích, se tak obchází bez skupiny Velkobílovických. Klání provází déšť, mnozí z přítomných se zahřívají například ovarovou polévkou.

Dvanáctý ročník mistrovství řezu révy vinné v Čejkovicích.

Mistrovství v řezu vinné révy: déšť bubnující do tváří komplikoval řezačům práci

Čejkovice /REPORTÁŽ/ – Holínky, rukavice a teplá bunda patří k jejich běžnému oděvu. Tentokrát si museli vzít i pláštěnky. Účastníky dvanáctého ročníku Mistrovství České republiky 
v řezu révy vinné totiž v pátek v Čejkovicích zkrápěl déšť. Nejšikovnější ruce z jednašedesáti přihlášených měl letos Jan Polehňa z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Loňská vítězka Vladimíra Holcmanová z Dolních Dunajovic kralovala mezi ženami.

Ilustrační foto.

Na počest Karla IV. vznikla kolekce královských vín

Litoměřice - K 700. výročí narození krále Karla IV. vznikla speciální kolekce vín. Pít se budou v královských městech při oslavách po celý rok. Na počest krále se bude také sázet vinná réva. Projekt Karel IV., moudrý panovník a vinař v litoměřickém hradě představil Cech českých vinařů.

Ilustrační foto

Mělnická socha svaté Ludmily má shlížet z vinice na soutok

Mělník - Za pět let to bude jedenáct set let od smrti svaté Ludmily, která se podle legend měla podílet na založení mělnické vinařské tradice. Výročí chce město slavit pořízením její sochy. Pravděpodobně na místě nad Vrázovou vyhlídkou, kde kdysi bývala vinice.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Odstraňování borky

Na starých stromech odstraňujeme starou odumřelou borku (= stará odumřelá kůra) – je totiž úkrytem většiny škůdců, především housenek obaleče jablečného a larev vlnatky krvavé. Na hrušních se pod borkou ukrývají dospělci mery skvrnité, ale ukrývá se zde i mnoho užitečných živočichů.

Ilustrační foto

Mělnická socha svaté Ludmily má shlížet z vinice na soutok

Mělník – Za pět let to bude jedenáct set let od smrti svaté Ludmily, která se podle legend měla podílet na založení mělnické vinařské tradice. Výročí chce město slavit pořízením její sochy. Pravděpodobně na místě nad Vrázovou vyhlídkou, kde kdysi bývala vinice.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Odstraňování borky

Na starých stromech odstraňujeme starou odumřelou borku (= stará odumřelá kůra) – je totiž úkrytem většiny škůdců, především housenek obaleče jablečného a larev vlnatky krvavé. Na hrušních se pod borkou ukrývají dospělci mery skvrnité, ale ukrývá se zde i mnoho užitečných živočichů.

Kadaň rozšíří své vinice. Ilustrační foto.

Kadaň chce prodávat vlastní značku vína. Už letos v září

Kadaň – Kadaňští se chtějí víc než dosud věnovat vinohradnictví a výrobě vína. Kuriozitou je, že ještě dříve než bude možné se dopracovat k dalším hektarům pozemků ve viničních tratích, už budou mít vlastní značku vína. Znít má jednoduše: „Kadaňské víno" a ochutnají ji zřejmě už zářijoví návštěvníci Svatováclavského vinobraní ve Františkánském klášteře.

Do areálu pražské zoologické zahrady se vrátila vinná réva.

Do pražské zoologické zahrady se vrátila vinná réva

Praha - Do areálu pražské zoologické zahrady se vrátila vinná réva. Revitalizace skalního masivu nad expozicí vzácných papoušků, jejíž součástí byla také obnova historicky doložených vinic, je pokračováním úspěšně realizované revitalizace cesty Zakázanka, ukončené v roce 2013.

Staroměstští myslivci věnovali sobotní hon svým lepším polovičkám.

V blátivém terénu si babský hon užily také partnerky myslivců

Staré Město – Počasí druhé prosincové soboty neslibovalo členům Mysliveckého sdružení (MS) Lípa Staré Město a jejich hostům, kteří se časně ráno vydali po nočním dešti na tradiční babský hon, nic dobrého. Potrápil je ve třech lečích hlavně blátivý terén, zatímco v průběhu lovu bylo spíše aprílové než zimní klima.

Ilustrační foto.

Vláda schválila rozšíření dotace pro vinaře

Praha - Pěstitelé vinné révy si budou moci požádat o dotaci na obnovu vinic, pokud budou pěstovat jeden keř na ploše maximálně 2,8 metru čtverečního. Novelu vládního nařízení, kterou předložilo ministerstvo zemědělství, dnes schválila vláda, zjistila ČTK z webu. Pokud jsou keře vinné révy blíže u sebe, snižuje se sice výnos na jeden keř, ale plodí kvalitnější hrozny.

Ilustrační foto.

Vinaři si budou moci požádat o novou dotaci, návrh posoudí vláda

Praha - Pěstitelé vinné révy si budou moci požádat o dotaci na obnovu vinic, pokud budou pěstovat jeden keř na ploše maximálně 2,8 metru čtverečního. Novelu vládní vyhlášky, kterou předložilo ministerstvo zemědělství, bude ve středu projednávat vláda. Pokud jsou keře vinné révy blíže u sebe, snižuje se sice výnos na jeden keř, ale plodí kvalitnější hrozny.

Ilustrační foto

Rady do zahrady: jak s listím a sadbou

Spadané listy ze stromů a keřů na podzim shrabeme. Listy napadené houbovými chorobami zaryjeme na záhony, nebo je můžeme i zkompostovat. Podmínkou však je, aby poslední vrstva listí na kompostu byla dokonale překryta vrstvou zeminy nebo jiného materiálu (např. vrstvou trávy). Listy napadené živočišnými škůdci likvidujeme.

V Galerii slováckých vín v Uherském Hradišti zkoušel mužský sbor z Boršic.

Stoprounští vinaři z Boršic rozezpívali galerii vín

Uherské Hradiště – Hlteček. Tímto povelem začínal každou písničku mužský sbor Stoprounští vinaři z Boršic. Do Galerie slováckých vín v Uherském Hradišti přijel zapojit se do jejich programu veřejných zkoušek.

Malebná krajina, milí lidé a skvělé víno to jsou základní atributy malého kousku země, který přibližuje nová výstava v Regionálním muzeu města Žďáru nad Sázavou.

Žďárská výstava zve k vinařům ve francii

Žďár nad Sázavou - Malebná krajina, milí lidé a skvělé víno to jsou základní atributy malého kousku země, který přibližuje nová výstava v Regionálním muzeu města Žďáru nad Sázavou.

V těchto dnech sklízí hrozny sběrači na vinici Václava Hlavy ve Stranné na Chomutovsku (na snímku). Za tři roky by už mohli sbírat hrozny také na nových vinicích v Kadani.

Kadaň rozšíří vinice a začne víno prodávat

Kadaň - Jednoznačnou podporu vyjádřili kadaňští radní záměru rozšířit plochy pro pěstování vinné révy a výrobu vín, která město posléze nabídne k odkoupení zájemcům. V současné době vlastní necelého půl hektaru vinohradu v areálu františkánského kláštera. Roční produkce kolem 200 lahví vína ale dosud sloužila jen k prezentaci: vypilo se při každoročním vinobraní, několik vzorků zástupci města nabízeli na veletrzích.

V těchto dnech sklízí hrozny sběrači na vinici Václava Hlavy ve Stranné na Chomutovsku (na snímku). Za tři roky by už mohli sbírat hrozny také na nových vinicích v Kadani.

Kadaň rozšíří vinice a začne víno prodávat

Kadaň - Jednoznačnou podporu vyjádřili kadaňští radní záměru rozšířit plochy pro pěstování vinné révy a výrobu vín, která město posléze nabídne k odkoupení zájemcům. V současné době vlastní necelého půl hektaru vinohradu v areálu františkánského kláštera. Roční produkce kolem 200 lahví vína ale dosud sloužila jen k prezentaci: vypilo se při každoročním vinobraní, několik vzorků zástupci města nabízeli na veletrzích.

Vinná réva. Ilustrační fotografie.

Vinné révě se daří i na Hlinecku

Hlinsko - Pěstování vinné révy na Hlinecku pod širým nebem bylo dříve v drsných podmínkách Vysočiny takřka nemyslitelné. Nyní se tu však zahrádkáři ani drobní pěstitelé nemusejí spoléhat jenom na skleníky.

Ilustrační foto.

Vinaře ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku trápí špačci

Velké Bílovice (Břeclavsko) – Vinaře ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku, které jsou největší tuzemskou vinařskou obcí, trápí špačci. Na vinicích jsou schopni zlikvidovat až stovky kilogramů hroznů, řekli zástupci vinařů. Hrozny jsou na rozdíl od loňska zcela zdravé a slibují kvalitní sklizeň.

Ilustrační foto

Na Svatováclavské vinici na Hradě začíná dvoudenní vinobraní

Praha - V areálu Svatováclavské vinice na Pražském hradě v neděli dopoledne začíná dvoudenní vinobraní. Návštěvníci se mohou těšit na kvalitní burčák, maso na grilu a ochutnávku českých a moravských vín. K vidění bude také autentický ruční lis na lisování hroznů, informoval v tiskové zprávě Jaroslav Hykl z villy Richter, pod níž Svatováclavská vinice, která je nejstarší na českém území, spadá.

Ilustrační foto.

Italští vinaři čekají letos rekordní produkci Prosecca

Řím - Mimořádně vysoké letní teploty měly příznivý dopad na letošní úrodu vinných hroznů používaných pro výrobu vína Prosecco, krále italských šumivých vín. Podle šéfa Sdružení výrobců Prosecca Stefana Zanettiho je letošní úroda o 31 procent vyšší a produkce bude rekordní.

Ilustrační foto.

Spokojení vinaři: Hrozny jsou vymalované jako z atlasu

Znojemsko – Pršet začalo v pravý čas, v lesích nerostou houby, a proto ani my nemáme potíže s houbovými chorobami. Navíc aktuální výkyvy teplot se významně podílí na vytváření aromatických látek ve víně. Takové hlasy zní od vinařů na Znojemsku. Vše nasvědčuje tomu, že letošní úrodu vinné révy vinaři zúročí v podobě dobrého ročníku vín z regionu.

Vinobraní ve Velkých Žernosekách

Jdeme na Žernosecké 
vinobraní

Velké Žernoseky – Pořádající obec slibuje návštěvníkům Žernoseckého vinobraní od dnešního odpoledne až po zítřejší půlnoc dostatek burčáku a hodně zábavy.

Vinná réva. Ilustrační fotografie.

Srpnové srážky zachránily na Moravě úrodu vinné révy

Brno - Srpnové dešťové srážky, které přišly po dlouhotrvajících vedrech, zachránily letošní úrodu hroznů. Podle prvních odhadů jsou výnosy zatím nadprůměrné. Svaz vinařů odhaduje sklizeň na úrovni šesti tun na hektar. Řekl to výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Kvalitní burčák lze, podle odborníků, poznat hned po prvním doušku. Ilustrační foto.

Burčák? Letos je pro něj zatím dobrý rok, shodují se vinaři

Břeclavsko – Opakování posledního špatného roku? Podle všeho ne. Nad burčákem si vinaři v těchto dnech mnou ruce. Prodejci jej chtějí nabízet až do půlky října. „Hrozny se daly po posledních deštích dohromady a na burčák budou mít dobrou kvalitu," odhadl krumvířský vinař Josef Valihrach. Nejhorší scénáře s pokračujícím suchem či nadměrným přívalem srážek se tak prozatím nepotvrzují. 

Ilustrační foto.

Na jižní Moravě začala hlavní část sklizně vinné révy

Brno - Na jižní Moravě začala hlavní část sklizně vinné révy. Vinaři si nakonec pochvalují, že po dlouhých vedrech ještě před sklizní zapršelo. Vláha přišla na poslední chvíli a zachránila úrodu, řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Sommeliér Dan Mádr.

Someliér Mádr: U levných vín ze supermarketu budete charakter hledat marně

Brno /ROZHOVOR/ – Už sedmnáctým rokem pořádá prestižní vinařskou soutěž. Podnikatel a someliér Dan Mádr svou lásku k vínu předal i svým dětem. „Dva z mých synů jsou také someliéři. Drží se tedy řemesla, které jsem já kdysi jako jeden z prvních ukázal lidem v Brně," říká osmapadesátile­tý muž.

Ilustrační fotografie.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?