Kreativ

ŠTÍTEK: Dolní Lutyně

Dolní Lutyně s kanonýrem Macháčkem míří v posledním kole I.B třídy do Těrlicka.

Soutěž o krále střelců Karvinska finišuje

Karvinsko /FOTOGALERIE/ – Podzimní hledání hráče s nejlepším čichem na góly napíše o tomto víkendu svou další kapitolu. Pro II. ligu, I.A a I.B třídu dokonce poslední. Nejblíže výběru nových střeleckých kopaček pro jarní část sezony je dolnolutyňský Miroslav Macháček z Dolní Lutyně, který nastřádal již 13 gólů.

Dožínkám v Návsí nepřálo počasí, přesto sobotní akce v areálu hřiště „U pily“ přilákala velice slušnou návštěvu. Dožínky připravila obec ve spolupráci se zemědělskou firmou Netis, vše odstartoval průvod od obecního úřadu.

Dožínky v Návsí se pomalu stávají tradicí

Návsí /FOTOGALERIE/ – Dožínkám v Návsí nepřálo počasí, přesto druhý ročník akce v areálu hřiště „U pily“ přilákal velice slušnou návštěvu. Dožínky připravila zemědělská firma Netis ve spolupráci s obcí, v sobotu vše odstartoval průvod, který vyšel od obecního úřadu.

Jan Zoller (v zeleném) se na začátku soutěže o krále střelců ujal vedení.

Nová soutěž - Král střelců Karvinska

Karviná - Kdo bude nejlepším podzimním střelcem fotbalových klubů z Karvinska a Havířovska, které působí v nadokresních soutěžích? Na tuto otázku si budeme muset počkat až do listopadu, nicméně týden co týden můžeme společně mapovat, srovnávat a favorizovat aktuální lídry celkového pořadí v nové soutěži, kterou jsme pro fotbalisty z Karvinska připravili ve spolupráci s firmou D-SPORT.

Počin víkendu

Počin víkendu opanoval jako první gólman Dlugi

Pozdeň – Čapnul penaltu i další jasné šance, inkasoval jediný nechytatelný gól do šibenice. Díky tomu béčko Pozdně v prvním kole IV. třídy sebrala bod favorizovaným domácím Uhům. A Pavel Dlugi se stal prvním vítězem podzimní části internetového hlasování Kladenského deníku O počin týdne.

Dětská soutěž

Děti soutěžily o hračky

Lístečky se zvířátky dostaly děti v pondělí na ploše před pekárnou v Dolní Lutyni. S těmi obíhaly jednotlivá stanoviště, sbíraly body, za které si v závěru mohly vybrat hračku nebo jinou cenu.

Ilustrační foto.

Pohár v Pětihodinovce získal Petr Hudeček

Bohumín - Po měsíční přestávce pokračoval o minulé sobotě u Bohumína jedenáctým kolem Slezský pohár amatérských cyklistů (SPAC). Nejdelší závod letošního ročníku uspořádal SK Šafrata Bohumín pod příznačným názvem Pětihodinovka + Tříhodinovka – Memoriál Jana Ferdyna.

Dvojice Petr Hudeček a Petr Swaczyna ujela všem soupeřům. Po odstoupení Swaczyny se z prvenství radoval Hudeček.

Pohár v Pětihodinovce získal Hudeček

Bohumín - Po měsíční přestávce pokračoval o minulé sobotě u Bohumína jedenáctým kolem Slezský pohár amatérských cyklistů (SPAC). Nejdelší závod letošního ročníku uspořádal SK Šafrata Bohumín pod příznačným názvem Pětihodinovka + Tříhodinovka – Memoriál Jana Ferdyna.

Už po dvacáté se letos sešli přátelé z Věřňovic, Dolní Lutyně a polského Godówa a Gorzyc, aby společně přivítali léto. V areálu na břehu hraniční řeky Olše se konala Letní česko-polská slavnost, tzv. wianki.

Věřňovicemi projely alegorické vozy a spřežení

Věřňovice /FOTOGALERIE/ – Už po dvacáté se letos sešli přátelé z Věřňovic, Dolní Lutyně a polského Godówa a Gorzyc, aby společně přivítali léto. V areálu na břehu hraniční řeky Olše se konala Letní česko-polská slavnost, tzv. wianki.

Starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (vlevo) přebírá z rukou orlovského kolegy Jiřího Michalíka šek na 100 tisíc korun.

Orlová pomohla postiženým povodní

Orlová - Šek na 100 tisíc korun předali při příležitosti Dnů města Orlové zástupci radnice starostovi Dolní Lutyně na odstranění škod po květnových povodních.

Dolní Lutyně (v bílém) si doma poradila s Brušperkem a má reálnou šanci na záchranu.

Dolní Lutyně má naději

Dolní Lutyně /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Dolní Lutyně vstali z mrtvých a mají reálnou šanci na záchranu v I.A třídě, což je příznivá zpráva.

Janovice - Vlčovice.

Baroš zachránil třemi góly Staré Město

Region /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Janovic udělali předposlední krůček k jejich vytouženému postupu do krajského přeboru. K jistotě však potřebují o víkendu zvítězit v Raškovicích. Jistotu záchrany mají již hráči Starého Města, kteří na domácím hřišti zdolali díky hattricku Jana Baroše tým Dolní Lutyně.

Slavnostní průvod, ceremonie i spousta stánků. Takový byl sobotní Orlovský jarmark.

Orlová se o víkendu bavila dvojnásobně

Orlová /FOTOGALERIE/ – Radnice uspořádala dvě akce v jeden víkend. Důvodem byly nedávné povodně, které donutily zástupce města odložit Dny města Orlové na neděli 13. června.

Brušperk - Staré Město.

Hostujícím celkům se dařilo, všechny vyhrály

Region /FOTOGALERIE/ – To, co se nepovedlo Janovicím v minulém týdnu, vyšlo nyní. Svěřenci trenéra Lážy dokázali využít zaváhání svých největších konkurentů v boji o postup. Výhra Janovic se ale v Lutyni nerodila vůbec lehce.

Ilustrační foto.

Veřovice klopýtly, Vlčovice-Mniší opět vyhrály

Novojičínsko – Po dvou propršených víkendech se alespoň v sobotu počasí umoudřilo a do ochozů se začali vracet diváci. Přestože v neděli proběhla drtivá většina zápasů za nepříznivého počasí, odložených zápasů bylo poskrovnu.

Staroměstský Růžička se snaží obejít protihráče ze Stonavy.

Janovičtí si smlsli na Libhošti, dali jim šest branek

Janovice, Staré Město – Ve středečním odpoledni se na třech hřištích dohrávalo 22. kolo I. A třídy. Fotbalisté Dětmarovic zdolali díky Špičkově proměněné penaltě Horní Suchou 1:0 a jsou v těsném závěsu za momentálně vedoucími Janovicemi. Ty rozdrtily na svém hřišti Libhošť rozdílem šesti branek. Důležité body k záchraně získalo Staré Město, které v domácím prostředí dokázalo otočit nepříznivý vývoj střetnutí a díky krásné střele Fary získalo tři body.

Velká voda zaplavila sklepy a území ve Věřňovicích a Bohumíně

V regionu zbyly po povodni stovky zatopených domů

Karvinsko – Pár dní po opadnutí velké vody se začaly sčítat škody, které napáchala. Stavební odborníci začali zjištovat, jak jsou na tom zaplavené domy a hlavně, kolik a v jakém rozsahu jsou poškozeny.

Příprava zásilky s humanitární pomocí, která směřuje z Ústí nad Orlicí do Valašského Meziříčí.

Na pomoc zatopené Moravě

Ústí n. O. – V pátek ráno vyrazila z města skupina s humanitární pomocí určenou pro Valašské Meziříčí (deky, dezinfekční a úklidové prostředky, pitná voda, hadry na podlahu, pracovní a gumové rukavice, kbelíky, košťata a lopaty, povodňové pytle, rýče, lopaty, krumpáče, plovoucí čerpadlo).

Pracovníci Českého červeného kříže obcházejí v Karviné-Starém Městě jednotlivé domy a zjišťují od majitelů, jaký druh pomoci potřebují

Zatopení lidé najdou pomoc na radnicích

Karvinsko – Ti, kdo hledají pomoc, ať už mají zaplavený dům, sklep, zahradu nebo jim ujíždí svah pod domem či cokoli jiného, najdou pomocnou ruku na vlastní radnici.

Čerpat vodu museli lidem ze sklepů a garáží hasiči, protože v obci nešla elektřina

Věřňovičtí nepláčou. Sílu vody znají už z minulých let

Věřňovice - Vyplavené sklepy, garáže, zahrady, zatopená pole a louky. Normálně je odtud řeka vzdálená zhruba půl druhého kilometru. Dnes však všude, kam člověk pohlédne, stojí voda. Stačí jen projet částí Věřňovicemi, jež jsou součástí Dolní Lutyně nedaleko Bohumína, a nevěříte svým očím.

Derby utkání o záchranu v I. A třídě – skupině B mezi FC Libhošť a FC Vlčovice-Mniší, vyznělo lépe pro hostující celek.

FC Libhošť nestačil doma v derby na Vlčovice

Libhošť /FOTOGALERIE/ – Houževnatost a bojovnost byly synonymy pro utkání 21. kola I. A třídy, skupiny B, mezi FC Libhošť a FC Vlčovice-Mniší. V regionálním derby sestupem ohrožených týmů totiž každý bod či ztráta znamenaly mnoho.

Nehoda automobilu s motocyklem

V Dolní Lutyni havaroval motocyklista

Dolní Lutyně – Střet osobního automobilu a motocyklu odnesl zdravím slabší z účastníků. Motorkář byl převezen záchrannou službou do nemocnice.

Stonavští fotbalisté v Orlové pravidelně bodují.

Derby zvládla Stonava

Dolní Lutyně - Okresní derby v I.A třídě dopadlo lépe pro fotbalisty Stonavy, kteří porazili Dolní Lutyni 3:0. Záchranu už mají téměř jistou.

Na trati Bohumín - Dolní Lutyně byla zahájena Okresní soutěž v pohárové cyklistice.

Ladislav Pelc bral v Bohumíně stříbro

Bohumín – Letošní sezonu na silnici zahájili cyklisté podnikem, který pořádal o víkendu SK Šafrata Bohumín a který nese již nějaký ten pátek název Hodinovka. Jelo se na trase Bohumín - Dolní Lutyně, a to několik okruhů podle věkových kategorií. Jeden okruh měřil 7,1 km.

Na trati Bohumín - Dolní Lutyně byla zahájena Okresní soutěž v pohárové cyklistice.

Cyklistická sezona na silnici zahájena

Bohumín – Letošní sezonu na silnici v okrese Karviná zahájili cyklisté podnikem, který pořádal o víkendu SK Šafrata Bohumín a který nese již nějaký ten pátek název Hodinovka.

Ilustrační foto

Lidé z Dolní Lutyně se bojí o své domy

Dolní Lutyně – Štěrk a písek se v Neradu těží už desítky let, a tak si tamní starousedlíci za ta léta na hluk těžních bagrů a prašnost, kterou způsobují projíždějící nákladní auta, zvykli. Teď se ale obávají toho, že jim postupující těžba může poničit jejich obydlí.

Chátrající zámek v Chotěbuzi

Ohrožené památky: Jaká bude jejich budoucnost?

Karvinsko – Co čeká zdevastované objekty, které jsou zároveň historickými památkami? Právě pro svůj neutěšený stav figurují na seznamu Národního památkového ústavu nazvaném „Nejohroženější historické památky“.

Dětmarovice udržely první místo v tabulce I.A třídy.

Dětmarovicím jedno zaváhání stačilo

Dětmarovice - Fotbalisté Dětmarovic udrželi na hřišti posledních Vlčovic první místo v tabulce I.A třídy a mohou se soustředit na utkání jara příští sobotu doma s Janovicemi.

Dolní Lutyně s novým mančaftem válí!

Dolní Lutyně obírá favority

Dolní Lutyně - Povedenější vstup do jara v I.A třídě si nově vzniklé mužstvo Dolní Lutyně asi sotva mohlo přát. Po překvapivé remíze na půdě lídra z Dětmarovic přišla i překvapivá snadná výhra nad do té doby druhým týmem tabulky ze Staré Bělé.

Brankář fotbalové Polanky Radovan Řehulka.

Tip do Fortuna ligy: o víkendu vyhraje Poruba a Hlubina

Ostrava- Fortuna liga bude pokračovat druhým kolem. První z deseti zápasů, druholigová bitva mezi Vítkovicemi a Hradcem Králové, je na pořadu už v pátek odpoledne, zbývajících devět duelů se pak odehraje v průběhu velikonočního víkendu.

Dětmarovice (v červeném) na úvod jara nezdolaly sousedy z Dolní Lutyně.

Dolní Lutyně šokovala Dětmarovice

Dětmarovice /FOTOGALERIE/ – Hned na úvod I.A třídy se v Dětmarovicích zrodilo obrovské překvapení, když domácí klub v sestavě, za kterou by se nemuseli stydět ani v divizi, pouze remizoval s nově vytvořeným mančaftem lutyňského Sokola.

Dětmarovice na podzim podávaly vyrovnané výkony, což jim vyneslo prvenství v tabulce.

Dětmarovice chtějí výše

Dětmarovice – Fotbalisté vedoucího týmu I.A třídy, skupiny A z Dětmarovic nehodlají před startem jara strkat hlavu do písku. „Nebudeme se alibisticky vymlouvat. Hrajeme o postup a tak to také bereme. Ostatně postoupit chceme,“ vyhlásil jednoznačně cíl pro jaro kouč dětmarovického lídra tabulky Petr Czyž.

Jana Urbana již v dresu Petrovic neuvidíme, ale i tak se mají fanoušci Lokomotivy nač těšit.

Petrovice budou atakovat druhé místo

Petrovice u Karviné – S kvalitním kádrem vyrazí do jarních bojů v krajském přeboru fotbalisté petrovické Lokomotivy. V zimě sice přišli o Urbana a Dittricha, zato získali Juroszka, Reichla i Gilla, čímž se kvalita týmu zase o kus zvedla.

Dolní Lutyně má nově opravený kulturní dům. V jeho útrobách našla místo nová knihovna a informační centrum

Lutyňští mají novou knihovnu a informační centrum

Dolní Lutyně /FOTOGALERIE/ – Čtenáři a návštěvníci dolnolutyňské knihovny už pár dní chodí do svého „knižního svatostánku“ jinam než dosud. Po několika týdnech stěhování a úprav se otevřely dveře do nových prostor knihovny v prostorách kulturního domu. Nový je také bezbariérový vstup nejen do knihovny, ale také do společenského sálu.