Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Nepomucký

Benefiční koncert v kapli v Sedmi Dvorech.

Již XII. benefiční koncert v kapli v Sedmi Dvorech měl mimořádný úspěch

Děkujeme vám všem, kteří i přes dopolední nevlídné počasí v neděli 22. října, jste si nenechali ujít krásný zážitek z benefičního koncertu v kapli. Špičkové výkony interpretů, pestrá skladba programu, ve kterém se objevily i známé operetní písně například od rakouského skladatele Franze Lehára, byla bohatou odměnou za trochu nepohodlí spojeného s cestou na koncert.

Ilustrační foto

Víkend na Znojemsku: Tmavý večer rozzáří světla, milovníky vína čeká festival

Vrbovec na Znojemsku se chystá oslavit podzim světelným průvodem, při kterém stovky svíček a vydlabaných dýní rozzáří obec a přinesou magickou atmosféru. Souběžně se koná Dýňová stezka v obci Dyjákovice. Pro děti i dospělé zde budou připravené trasy s úkoly a tvořivé dílničky. Lákadlem pro milovníky vína je zase 32. Festival otevřených sklepů na Znojemsku, kde se návštěvníci mohou těšit na degustace mladých vín od velkých, středních i malých vinařů.

Den otevřených dveří v areálu Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Štěnice v bytě, hospodský průjem i kravál za oknem. Hygienici radili, co s tím

/VIDEO, FOTO/ Paříž může vedle nespočetných jiných zážitků nabídnout i ten, který nyní hojně probírají nejen místní, ale také uživatelé sociálních sítí i světová a naše média: pokousání štěnicemi. Nákaza a onemocnění sice nehrozí, ale citlivějším jedincům naskáčou nepřehlédnutelné pupence. K těm však lze vcelku snadno přijít i v české metropoli.

Rekonstrukce „Karlova mostu“ přes Pilský potok v Dobříši

Netradiční průběh oprav: Malý Karlův most v Dobříši rozebírají kámen po kameni

Most přes Pilský potok, který místní nazývají malý Karlův most, v současné době v Dobříši na Příbramsku rozebírají bagry. Jelikož se jedná o památkově chráněnou stavbu, odpovídá tomu i způsob práce, kdy zhotovitel firma Swietelski opatrně nakládá s každým kamenným kvádrem, který následně vrátí zpět. Během prací je komunikace uzavřena. Rekonstrukce bude stát 13,7 milionu korun. 

Rekonstrukce "Karlova mostu" přes Pilský potok v Dobříši.

Podívejte se: Malý Karlův most v Dobříši rozebírají kámen po kameni

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Most přes Pilský potok, který místní nazývají malý Karlův most, v současné době v Pražské ulici v Dobříši rozebírají bagry. Jelikož se jedná o památkově chráněnou stavbu, odpovídá tomu i způsob práce, kdy zhotovitel firma Swietelski opatrně nakládá s každým kamenným kvádrem, který následně vrátí zpět. Během prací je komunikace uzavřena. Rekonstrukce bude stát 13,7 milionu korun. 

Zámek ve Vyklanticích je už poněkolikáté na prodej.

Chcete ho? Barokní zámek ve Vyklanticích je opět na prodej

/VIDEO/ Třicet let života věnoval advokát Pavel Liška obnově barokního zámku ve Vyklanticích na Pelhřimovsku. Z totální ruiny bez střechy se postupně podařilo vykřesat budovu se zázemím pro bydlení, ubytováním pro hosty a s komnatami s muzejními expozicemi. Teď majitel svůj krásný zámek nabízí k prodeji.

Zámecký park Valeč je přístupný po celý rok.

Mystická Barokní krajina Valče zavede i na tajná místa

Návštěvníci se podívají i do míst, kam normálně nemohou. Třeba do tajného bunkru Jasyr a na cestě mohou obdivovat otevřené kostely. Unavené nohy pak v cíli křísit výbornou pálenicí, opečenými špekáčky i hudbou.  

Svatoludmilská pouť v Tetíně nabídla duchovní zížitky i zamyšlení – zvláště díky poutní mši, kterou celebroval biskup Václav Malý, a přítomnosti relikviáře s ostatky sv. Ludmily doprovázenému čestnou stráží Armády ČR. Ale také ryze světskou zábavu.

Kost světice na pódiu, pivaři v kostele. Tetín vzpomínal na Ludmilu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Příkladem hodným nápodoby může být i pro dnešního člověka jednání svaté Ludmily. V rámci poutní mše, kterou v sobotu 16. září celebroval na Tetíně v místech, kde podle tradice byla pozdější světice v roce 921 zavražděna, na to upozornil biskup Václav Malý.

Ze slavnostního přejmenování někdejší tetínské návsi 9. května na náměstí Kněžny Ludmily.

Devátý květen odvál čas, Tetín má nově náměstí Kněžny Ludmily

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stydět za adresu, na které bydlí a má i sídlo firmy, už se nebude starosta Tetína Martin Hrdlička (nez.). Zdůraznil to v sobotu 16. září při odhalování desky s novým názvem. Na to došlo po skončení poutní mše – víkend uprostřed devátého měsíce roku totiž v obci patří ludmilské pouti.

Svatostánek má půdorys pěticípé hvězdy, s níž souvisí i pět vchodů, pět oltářních výklenků, a dvakrát pět kaplí kolem centrálního prostoru.

K Zelené hoře se váží mnohá proč. Její stavitel byl chromý, Josef II. ji odepsal

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou patří mezi nejvýznamnější stavby svého druhu v České republice. Za jeho mimořádností stojí zejména neobvyklý tvar. Ročně si nenechají návštěvu Zelené hory ujít desítky tisíc lidí. Kdy je možné tuto unikátní památku ze seznamu UNESCO navštívit, kolik stojí vstupné a je třeba si dát pozor na omezené parkování?

Nová dřevěná krytá lávka překlenuje řeku Zdobnici.

Zdobnice má novou okrasu. Pohádkovou vesnici v horách zdobí dřevěná krytá lávka

/FOTO, VIDEO/ Na začátku vesnice odložte stres do stresboxu u doktora z hor a pak už si užívejte zdejší pohody. Tu zpestřují nejen pohádkové postavy, na něž ve Zdobnici narazíte na několika místech. Třeba před chalupou Pohádka či pod skicentrem, kde si vyslechnete také babku Fujavici, která roztáčí vrtuli a vítá hosty. Novou okrasou obce je dřevěná krytá lávka.

S atraktivním programem vystoupila v obci Klášter Plzeňská filharmonie, aby podpořila zámek Zelená Hora.

Open air koncert podpořil zámek Zelená Hora. Vysílala jej i Česká televize

K vrcholným událostem letošního kulturního léta na Plzeňsku patřil benefiční koncert Plzeňské filharmonie v obci Klášter pod zámkem Zelená Hora. Koncert s mimořádně atraktivním programem vysílala přímým přenosem i Česká televize a zazněly na něm skladby Glena Millera, Jaroslava Ježka, Johna Williamse nebo Leoše Janáčka.

Morový mariánský sloup se sochami Čtrnácti svatých pomocníků na náměstí v Kácově

Tip na výlet: Morový sloup v Kácově skrývá kromě rarit i světovou záhadu

Morový mariánský sloup se sochami Čtrnácti svatých pomocníků na náměstí v posázavském Kácově nabízí kromě nádherného barokního urbanismu také několik zajímavostí. Ale především dosud neobjasněnou záhadu. Ta dokonce tak „rozzlobila“ církev, že kvůli ní dokonce dlouho odmítala sloup vysvětit.

Morový mariánský sloup se sochami Čtrnácti svatých pomocníků na náměstí v Kácově.

Tip na výlet: Morový sloup na náměstí skrývá kromě rarit i světovou záhadu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Morový mariánský sloup se sochami Čtrnácti svatých pomocníků na náměstí v posázavském Kácově nabízí kromě nádherného barokního urbanismu také několik zajímavostí. Ale především dosud neobjasněnou záhadu! Ta dokonce tak „rozzlobila“ církev, že kvůli ní dokonce dlouho odmítala sloup vysvětit.

Morový mariánský sloup se sochami Čtrnácti svatých pomocníků na náměstí v Kácově.

Tip na výlet: Morový sloup na náměstí skrývá kromě rarit i světovou záhadu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Morový mariánský sloup se sochami Čtrnácti svatých pomocníků na náměstí v posázavském Kácově nabízí kromě nádherného barokního urbanismu také několik zajímavostí. Ale především dosud neobjasněnou záhadu! Ta dokonce tak „rozzlobila“ církev, že kvůli ní dokonce dlouho odmítala sloup vysvětit.

Soutok Odry a Olše, nejnižší místo Moravskoslezského kraje, Bohumín, srpen 2023.

VIDEO: Nejníže položené místo MS kraje. Je na Karvinsku a vybízí k výletům

Ze tří stran jste obklopeni vodou a Polskem, pouze úzký cíp území, kterým se do takzvaného bodu nula dostanete, leží v České republice. Řeč je o nejníže položeném místě v Moravskoslezském kraji, které je jako stvořené pro klidnou procházku či výlet do přírody. Znáte ho? A víte, jaké další NEJ se nachází jen o kousek dál?