Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Nepomucký

Terezie Fialová, Jiří Bárta a Milan Pala 8. června v kostele sv. Jana Nepomuckého.

OBRAZEM: Oblíbená díla klasické hudby zazněla v kostele sv. Jana Nepomuckého

Dvě z nejoblíbenějších děl klasické hudby, Mendelssohnovo první klavírní trio a Franckova sonáta, navíc ve violoncellové verzi a festivalové premiéře si mohli ve středu 8. června v rámci 15. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora poslechnout návštěvníci kostela sv. Jana Nepomuckého.

Osmdesát let od likvidace Reinharda Heydricha československými výsadáři a památku hrdinných rodáků Adolfa Opálky a Františka Pospíšila si připomněli lidé v Rešicích.

Pocta rodákům hrdinům. Rešice vzpomínaly na Opálku a Pospíšila

Osmdesát let od udatné akce československých výsadkářů, kteří zlikvidovali zastupujícícho říšského protektora Reinharda Heydricha si připomněli také lidé v Rešicích na Krumlovsku. Vzpomínali při tom na dva své statečné rodáky Adolfa Opálku a Františka Pospíšila. Za pěkné fotky děkujeme Evě a Václavovi Vorlovým a Vlastimilu Pavlíkovi.

Jan Uhlíř

Bahenská pouť měla podobu VIP obdoby poutě sedlecké

Naše minulost nám odkázala dvě události, každoročně se opakující, události radovánek církevních a profánních, současným pojmenováním společenských. Jednou z nich spolu s posvícením byla pouť. Původně šlo hlavně o slavnost náboženskou. K poutnímu místu, chrámu či kostelu, v případě vesnic většinou ke kapličce, se v den jejího zasvěcení anebo svátku jejího patrona konala společenská událost – místní svátek.

Královský průvod 'Poselstvo vévody Štěpána II. bavorského' spojený s historickým jarmarkem v Berouně.

OBRAZEM: Průvod poselstva vévody Štěpána II. bavorského se vrací v plné parádě

Jeden z nejpopulárnějších českých muzikálů Noc na Karlštejně stál za vznikem oblíbené dobové akce průvodu poselstvo vévody Štěpána II., které se v regionu koná již od roku 2016. Stejně jako v uplynulých letech se historický průvod vévody s jeho družinou uskuteční první červnový víkend na trase Králův Dvůr - Beroun - Tetín - Srbsko. Do poslední jmenované obce se vyrazí druhý den v neděli 5. června.

Sedmý ročník putování za svatým Jakubem byl úspěšný.

PODÍVEJTE SE: Sedmý ročník putování za svatým Jakubem byl úspěšný

Sedmý ročník Jarního putování za svatým Jakubem proběhlo v sobotu pod taktovkou Hlízovského unikátního spolku. Součástí akce bylo druhé setkání s příznivci stále oblíbenějšího časopisu NaCestu. Turisté si také prohlédli výstavu fotografií o svatém Janu Nepomuckém, kterou připravil Dalibor Hobl, výstavu obrazů Vladimíra Císaře a akci završil koncert skupiny KluciZND.

Ulice Boženy Němcové v Českých Budějovicích.

Ulice Boženy Němcové a Suchomelskou v Českých Budějovicích čekají opravy

V červenci letošního roku by chtěla českobudějovická radnice zahájit opravu ulice Boženy Němcové v Českých Budějovicích. Frekventovaná komunikace, která mimo jiné spojuje Mánesovu ulici s hlavním areálem Nemocnice České Budějovice, má vozovku ve špatném stavu, proto se chystají práce, které by měly trvat 50 dnů.

Projekt Deníku se týkal městyse na konci rokycanského okresu

Liblínští cílí na opravu památek

Pozdržené a posunuté byly při covidových restrikcích investice řady měst a obcí. Městys Liblín nebyl výjimkou, ale oživení přináší konkrétní a hmatatelné výsledky.

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Sedmi Dvorech, animátoři.

Benefiční koncert pomůže kapli v Sedmi Dvorech

Již IX. benefiční koncert na záchranu a opravu kaple svatého Jana Nepomuckého v Sedmi Dvorech, místní části Moravského Berouna se koná již přímo v opravované kapli! Za pozvánku děkujeme Leo Friedlovi.

Bývalou budovu celnice prodala obec Královec realitní kanceláři.

Bývalou celnici na hranicích koupila realitní kancelář, vzniknou tam byty

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Převzetí kostela sv. Jana Nepomuckého je největší novinkou v obci na česko-polské hranici, která letos v červnu oslaví 30. výročí osamostatnění. Zatím neúspěšně naopak dopadly snahy Královce o získání vlakového nádraží, které by potřebovalo dostat lepší tvář. Promění se budova celnice, kterou koupila od obce realitní kancelář a po rekonstrukci v ní vzniknou byty. Sdělil to starosta Královce Tibor Terbák.

Dolní Moravice leží pod hřebeny Jeseníků. Kromě 388 místních obyvatel zde potkáte také spoustu chatařů, chalupářů a turistů.

Život na vrcholu Jeseníků: Obnoví v Dolní Moravici věhlas Moravické kyselky?

/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ Leží na tahu z Rýmařova do Malé Morávky a Karlové Studánky. Počet obyvatel se zde pohybuje do 400. S nadmořskou výškou 600 - 827 m.n.m. je jednou z nejvýše položených obcí v okrese Bruntál. Další zastávkou seriálu Deník na návštěvě se stala obec Dolní Moravice. Její historie sahá až do konce 13. století, kdy náležela k panství Sovinec.

Po stopách vltavských plavců 2022. První tři etapy poutní plavby z Budějovic až do Hamburku (1. až 3. dubna) vedly z Purkarce na Zvíkov, ze Zvíkova do Kamýka nad Vltavou a z Kamýka do Třebechovic pod slapskou přehradou.

Veslaři dopluli do Prahy, provázel je mráz a sníh. Na Hamburk vyrazí ve středu

Sníh, mráz a pěkně ledová voda. A také koulovaná přímo na hladině orlické přehrady. To si zatím "užívají" veslaři v čele s Radkem Šťovíčkem, krumlovským voroplavcem a bývalým vrcholovým sportovcem, kteří plují z jihu Čech po Vltavě vstříc německému Hamburku. Postupně už šestý den ukrajují z bezmála tisícovky kilometrů. Úterý stráví v Praze, čeká je plavba pod Karlovým mostem nebo vyhlídkova plavba po řece. 

Návštěva v rámci projektu Špendlík se týkala obce na severu Rokycanska

Podmokelští přestěhují sochu

Zhruba dvanáct kilometrů severozápadně od Zbiroha a dvacet kilometrů jižně od Rakovníka leží Podmokly. Obec, kde je trvale hlášeno 240 obyvatel a kdysi jejich počet významně narostl.

Poutní místo na Homoli bylo vybudované hraběnkou Terezií Eleonorou z Ugarte v letech 1690 až 1696.

Schody do nebe na Homoli jsou středoevropským unikátem, jiné najdete až v Itálii

/FOTOGALERIE/ V kryptě poutního kostela Panny Marie Bolestné na vrchu Homoli u Borovnice byl pohřbena roku 1705 hraběnka Terezie Eleonora z Ugarte, rozená říšská hraběnka ze Žďáru. V místě, které je jejím jedinečným odkazem. V letech 1690 až 1696 zde nechala vystavět poutní areál, který se přiřadil k nejvýznamnějším poutním střediskům východních Čech.

Poutní místo na Homoli bylo vybudované hraběnkou Terezií Eleonorou z Ugarte v letech 1690 až 1696.

Schody do nebe na Homoli jsou středoevropským unikátem, jiné najdete až v Itálii

/FOTOGALERIE/ V kryptě poutního kostela Panny Marie Bolestné na vrchu Homoli u Borovnice byl pohřbena roku 1705 hraběnka Terezie Eleonora z Ugarte, rozená říšská hraběnka ze Žďáru. V místě, které je jejím jedinečným odkazem. V letech 1690 až 1696 zde nechala vystavět poutní areál, který se přiřadil k nejvýznamnějším poutním střediskům východních Čech.

Stoly před kostelem nabízely mnoho zajímavého.

Farní bazar nabídl růžence, knihy i dětské oblečení. Pomůže stavbě sálu

Sobotní sluneční den využili mnozí k návštěvě farního bazaru, který se poprvé konal před budějovickým kostelem sv. Jana Nepomuckého. Lidé zde mohli za dobrovolný příspěvek nakoupit knihy, starožitnosti, růžence, vázičky, dětské oblečení a další věci z druhé ruky. „Vybrané peníze využijeme na vybudování farního sálu jako prostoru duchovního doprovázení a vytváření společenství,“ vysvětluje farář Pavel Bicek důvod vzniku nové tradice.