Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Nepomucký

Kamenný most v Písku přežil tisíciletou vodu v roce 2002 i orkán Kyrill v roce 2007.

Písecký most patří k nejvzácnějším v Evropě. Od pradávna voněl vzácným kořením

Lidé, kteří přecházejí přes Kamenný most v Písku, si často neuvědomují, po jak staré historii šlapou. Místní most, který měl být dle pověsti původně pojmenovám podle prvního, kdo po něm projde, je nejstarším mostem v České republice a jedním z nejvzácnějších ve střední Evropě. Prohlédněte si krásu Kamenného mostu v Písku ve všech ročních obdobích. 

Ze setkání obyvatel Tetína a ukrajinských uprchlíků na prostranství před kostelem sv. Jana Nepomuckého.

Při společenském setkání s uprchlíky se na Tetíně pekly buřty a ochutnával boršč

/FOTOGALERIE/ Na prostranství před kostelem sv. Jana Nepomuckého na Tetíně se v neděli 13. března uskutečnilo setkání místních občanů s ukrajinskými uprchlíky, kteří v obci našli útočiště. Při odpoledním happeningu se opékaly šťavnaté špekáčky z místní farmy a podával se vynikající boršč, který navařily ukrajinské ženy.

Opatovice nad Labem.

FOTO z archivu i ze současnosti: Opatovice nad Labem se pyšní zajímavou historií

Archeologické průzkumy, které byly v Opatovicích nad Labem v minulých desetiletích prováděny, potvrdily, že mírné podnebí a úrodné okolí řeky Labe využívali již naši dávní předci. Nejstarší zmínka je spojena se založením známého opatovického kláštera, který kdysi stával v severovýchodní části obce. Pověst o klášterním pokladu nazvanou Opatovický poklad najdeme ve Starých pověstech českých Aloise Jiráska.

Opatovice nad Labem.

/FOTO/ Z archivu i ze současnosti: Opatovice nad Labem se pyšní bohatou historií

Archeologické průzkumy, které byly v Opatovicích nad Labem v minulých desetiletích prováděny, potvrdily, že mírné podnebí a úrodné okolí řeky Labe využívali již naši dávní předci. Nejstarší zmínka je spojena se založením známého opatovického kláštera, který kdysi stával v severovýchodní části obce. Pověst o klášterním pokladu nazvanou Opatovický poklad najdeme ve Starých pověstech českých Aloise Jiráska.

Střechu kostela v Sokolově poničil vichr.

FOTO: Hrůza. Vichr poničil střechu kostela svatého Jakuba Většího v Sokolově

Kříž se poryvem nedávného větru ulomil ze špičky věže kostela v Sokolově. Kříž poté zůstal viset na hromosvodu. Hasiči se z výškové techniky pokusili kříž zajistit, v padesátimetrové výšce ale kvůli stále silnému větru nebylo možné z výškové techniky bezpečně pracovat. Dva hasiči lezci proto vylezli až na špičku věže, kde ulomený kříž zajistili tak, aby nedošlo k jeho dalšímu posunu. 

Chrudimský participativní rozpočet přinesl příbytky ptákům i netopýrům.

Hřiště nebo svítící kašna? Heřmanoměstečtí rozhodují o milionu

Milion korun. Právě tuto částku nabízí obyvatelům Heřmanova Městce a jeho místních částí letošní participativní rozpočet. Celkem byly přihlášeny tři projekty, které musí mít rozpočet do 500 tisíc korun. Lidé pro ně mohou hlasovat nejen online, ale i prostřednictvím anketních lístků

Ilustrační foto.

Spolek pomáhá v péči o dědictví

Spolek Pomozme si sami se zabývá záchranou kulturních a přírodních památek na území Konstantinolázeňska. Sídlem spolku je právě obec Olbramov a dlouholetou předsedkyní je bývalá starostka Olbramova Miroslava Válová.

Novohradská brána v Třeboni.

Opadávající omítka i zdivo. Třeboň řeší opravy památek

Nehezká, oprýskaná místa, kolem kterých denně projdou spousty místních, v sezoně pak i tisíce turistů. To jsou například Novohradská brána nebo zeď na hřbitově sv. Alžběty v Třeboni. Město chce proto letos přistoupit k jejich opravě.

Novohradská brána v Třeboni.

Opadávající omítka i zdivo. Třeboň řeší opravy památek

Nehezká, oprýskaná místa, kolem kterých denně projdou spousty místních, v sezoně pak i tisíce turistů. To jsou například Novohradská brána nebo zeď na hřbitově sv. Alžběty v Třeboni. Město chce proto letos přistoupit k jejich opravě.

Z vycházky pod Kuřimskou horu.

Turisté z Adamova poznávají naučné stezky a památky v kraji. Přidejte se

Spartak Adamov, z.s., oddíl turistiky funguje od roku 1950. Jejich záměrem je pěší turistiku spojená s poznáváním přírodních i kulturních zajímavostí převážně Jihomoravského kraje i Kraje Vysočina. Pobyt v přírodě si neodpustili ani v zimních měsících. V první půlce února podnikli již dva zajímavé výlety, a to po naučné stezce Rajhradskem a dále po naučné stezce Kuřimskou horu. Děkujeme paní Tejkalové za dnešní příspěvek.

Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře.

Městu Kutná Hora končí nájemní smlouva na Nepomuka. Směna je stále ve hře

Městu Kutná Hora končí nájemní smlouva na pronájem kostela sv. Jana Nepomuckého. Podle starosty Josefa Viktory (ANO) se ale město dohodlo s Římskokatolickou farností – arciděkanství Kutná Hora, v jejímž vlastnictví kostel svatého Jana Nepomuckého je, na nové smlouvě až do roku 2024. Do téhož roku bude mít naopak farnost smlouvu na pronájem kaple Božího těla a bezprostředního okolí, která je naopak v majetku města.

Město Sezemice

Zavítejte do Sezemic, městečka pod Kuňkou nedaleko Pardubic

Nejstarší písemná zpráva potvrzující existenci Sezemic pochází z roku 1227. Na dochované pergamenové listině je zapsána závěť velmože Kojaty z rodu Hrabišiců, který odkázal ves Sezemice cisterciáckému klášteru v Sedlci u Kutné Hory. Jak dlouho Sezemice existovaly před tímto letopočtem a kdo je založil, zůstává tajemstvím.

Kostel Narození sv. Jana Křtitele v Horním Polubném.

Kostel v Horním Polubném prochází postupnou opravou

Záchranu a renovaci historických staveb dlouhodobě a systematicky podporuje Liberecký kraj. Další památkou, na jejíž obnovu v loňském roce přispěl, je kostel Narození sv. Jana Křtitele v Horním Polubném. Částka 134 tisíc korun putovala na opravu štítové vazby krovu a úžlabí střechy kostela.

Kostel svatého Jana Křtitele v Orlickém Záhoří.

Věž kostela v Orlickém Záhoří nabízí úžasný výhled. Virtuálně i na Eiffelovku

Kostel svatého Jana Křtitele v Orlickém Záhoří z let 1754 až 1763 se zvenku zdá být docela obyčejný. Při pohledu na jeho zrekonstruovanou věž možná jen kolemjdoucího napadne, že by její nový kabát slušel i samotnému kostelu, který má ten svůj na mnoha místech hodně "ošoupaný". Od roku 2007 je svatostánek v majetku obce, která čerpá na jeho opravy z dotačních titulů, darů, ale i z vlastního rozpočtu. Doposud se jí podařilo opravit střechu, zrestaurovat a osadit původní vitrážová okna, ale i zpřístupnit věž a půdní prostory. Uvnitř kostela však toho najdete mnohem víc, než byste čekali, rozhlédnout se odsud můžete doslova do celého světa.

Vítězové soutěže Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje 2018-2020.Kategorie velké stavby 2019: větrný mlýn, Kuželov na Hodonínsku.

Soutěž o nejlépe opravenou jihomoravskou památku: připomeňte si předchozí vítěze

/FOTOGALERIE/ Vlastníci hradů, zámků či větrných mlýnů na jižní Moravě mají šanci vyhrát až 150 tisíc korun na jejich obnovu. Soutěž s názvem Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje se letos koná popatnácté. Ceny se udělují ve čtyřech hlavních kategoriích. Ve středu začal sběr přihlášek, který potrvá do 4. února letošního roku.

Morový sloup na náměstí Dr. E. Beneše v Holešově  - leden 2022

Holešov čeká rekonstrukce morového sloupu. Za půl milionu

Morový sloup na náměstí Dr. E. Beneše v Holešově čeká letos po dvaceti letech oprava. Důvodem jsou chátrající vápencové části sloupu. Za restaurátorské práce zaplatí město přes půl milionu korun. Hotovo by mělo být v srpnu.

Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě.

OBRAZEM: Opavská konkatedrála se po rekonstrukci stala klenotem regionu

/FOTOGALERIE/ Víc než dva roky trvaly restaurátorské práce na gotickém skvostu Opavy, konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie. Lidé na komentovaných prohlídkách oceňují renovaci interiéru, který patří skutečně ke skvostům nejen ostravsko-opavské diecéze. Podívejte se v naší fotogalerii na výsledek jedné z největších událostí loňského roku v Opavě - ukončení rozsáhlých oprav historického klenotu.

Letošní tříkrálovská otužilecká akce musela být pro velký průtok Vltavy kvůli bezpečnosti zrušena.

Tradiční otužilecká akce nebude. Vltava je proti

V pravé poledne o prvním čtvrtku letošního roku byla v plánu velká otužilecká akce. Muzeum Karlova mostu společně s Českou otužileckou unií plánovalo již podvanácté přivítat nový rok tříkrálovou plavbou pod Karlovým mostem. Pro převoznický punč si mělo doplavat okolo padesáti sportovců z Česka i ze zahraničí. Sama Vltava ale vystavila této tradiční akci stopku.

Kostel sv. Bartoloměje v Milevsku.

GALERIE: Tímto darem v Milevsku děkovali za záchranu Františka Josefa I.

Na výstavbu kostela sv. Bartoloměje v Milevsku přispěla císařovna Alžběta a padly na něj i "pivní krejcary". Byl vystavěn jako díkůvzdání za to, že císař František Josef I. vyvázl roku 1853 z nebezpečí, když na něj byl ve Vídni spáchán atentát. Dominanta náměstí Eduarda Beneše je vedle klášterní baziliky považována za druhý symbol města. 

Výstava betlémů v kostele sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře.

OBRAZEM: Vraťte se do časů našich prarodičů o vánočních svátcích

Ještě pár dnů, konkrétně do 2. ledna, budete moci v kostele sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře zhlédnout výstavu nejrozmanitějších jesliček a betlémů. Sváteční dny si zpříjemnila návštěvou této expozice i naše čtenářka Radmila Janoušková se svým synem a doporučuje ji jako zajímavé zpestření dne. 

Hradní areál.

OBRAZEM: Vydejte se na cestu staletími na hrad Potštejn a zpět

Už na sklonku 13. století se začala psát historie hradu Potštejn. Založen byl rodem Drslaviců. V jeho areálu se nachází také kaple sv. Jana Nepomuckého, která tu stojí už 255 let. Právě v těchto místech se odehrává děj Jiráskova Pokladu.

Ilustrační foto.

Kam na půlnoční? Tady jsou tipy z Prostějova a okolí

Účast na půlnoční bohoslužbě patří pro řadu lidí k Vánocům stejně neodmyslitelně, jako stromeček či kapr s bramborovým salátem. Deník přináší přehled bohoslužeb ve vánočním a novoročním období v Prostějově a největších obcích regionu.