Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Nepomucký

Požehnali opravené kapli v Mileticích.

Požehnali opravené kapli sv. Jana Nepomuckého v Mileticích

V den svátku sv. Václava, v úterý 28. září, se sešli věřící v nově zrekonstruované kapli sv. Jana Nepomuckého v Mileticích v Klatovském vikariátu, aby se zúčastnili slavnostní mše svaté k uctění patrona české země, ale také k požehnání kaple po opravě.

Památkově chráněné umělecké dílo z roku 1785 stojí ve svahu u cesty v místní části Slavičína Divnicích.

Socha sv. Jana Nepomuckého skrývala nečekané tajemství

Nečekaný objev se podařil restaurátorům, kteří obnovují sochu sv. Jana Nepomuckého v místní části Slavičína Divnicích. Památkově chráněné umělecké dílo pochází z roku 1785 a najdete jej jen kousek od vjezdu do místní části.

Opravami prochází také sanktuárium v kostele v Brodu.

V Brodu nad Tichou restaurují sochu a oltář

Sochu sv. Jana Nepomuckého, která má své místo u mostu přes Hamerský potok, nechali restaurovat v Brodu nad Tichou. Zároveň s tím pokračují práce na restaurování oltáře a sanktuária (schránka na oltářní svátosti) v tamním kostele.

Ledenice v současnosti a v minulosti.

Nejvíce peněz spolknou silnice a kanalizace, hrad zanikl za husitů

V seriálu Deník na návštěvě tentokrát redakce zavítala do Ledenic. Starosta městysu Jiří Beneda odpověděl Deníku na několik otázek k rozpočtu obce a investicím. Ze zajímavostí o městysu nabízíme dále třeba základní data několika významných rodáků.

Dny evropského dědictví. Ilustrační foto.

Památky lákají k návštěvě: začínají Dny evropského dědictví

Památky včetně míst, která jindy bývají nepřístupná, otevírají návštěvníkům své dveře, vrata i brány v rámci Dnů evropského dědictví. Většinou se jejich provozovatelé připojují k této mezinárodní akci v sobotu - někteří to však udělají i v neděli. Nebo v příštím týdnu či týdnech. Hlavním termínem propagace historického dědictví je však 11. až 19. září.

Nymburský kostel svatého Jiljí, z jehož ochozu je jedna z nejkrásnějších vyhlídek na město.

Dny evropského dědictví otevřou památky i s hudbou a koštem vín

Staré děkanství a hradební věž Kaplanku si mohou lidé prohlédnout během soboty a navíc si zde vychutnat tuzemská i zahraniční vína za tónů Cimbálové muziky Miroslava Kotlára. Odpoledne dojde také na půlhodinové řízené degustace za 150 korun. Návštěvníci si mohou vychutnat ojedinělý výhled z věže kostela sv. Jiljí do 16 hodin zdarma.

Nicovské barokní odpoledne.

Dobrá věc se podařila! Vracíme se v Nicově k tradicím

Velkolepé, důstojně a dojemné.., tak lze charakterizovat průběh Nicovskeho barokního odpoledne, které se konalo v rámci letního barokního festivalu 2021 - Západočeské baroko a bylo  věnováno uctění památky sv. Jana Nepomuckého.

Dubovec jako nejvyšší bod Dívčího Hradu  má ideální podmínky pro stavbu rozhledny. Stávala zde kaple, kterou zničily boje na konci války.

Čím dalším přilákat turisty na Osoblažsko? Rozhlednou na Dubovci

/FOTOGALERIE/ Hlavním turistickým magnetem Osoblažska je úzkokolejka. Je na ní sice zastávka Dívčí Hrad, ale moc turistů zde nevystupuje. Snad se to změní, až se rozkřikne, že na zámku poprvé v novodobé historii fungují víkendové prohlídky. Zastupitelé Dívčího Hradu už mají ale spoustu dalších nápadů. Jedním z nich je postavit na vyhlídce Dubovec rozhlednu.

Opěrnou zeď pod Horním náměstím v Jablonci chrání dřevěná výztuha už pět let.

Konstrukce z trámů podpírá zeď jabloneckého parkoviště už pět let

Dřevěné trámy drží tuny kamenů a zeminu. Opěrnou zeď pod parkovištěm na jabloneckém Horním náměstí podpírá výztuha. Zmizet by měla v příštím roce, kdy má magistrát naplánovanou opravu. „Byl jsem tady u kamaráda, a když mě vyprovázel k autu, ukázal mi tu podpěru. Stál jsem přímo nad ní. Docela mě to vylekalo,“ popsal svůj zážitek 62letý Jablonečan Petr Kačer.

Zničená boží muka z Květné čeká obnova

FOTOGALERIE: Nalezená muka od vojáků patří Radiměři

Při výkopových pracích nového vodovodu ve vojenském areálu v Květné byla vloni objevena boží muka se svatým Janem Nepomuckým. Archeologický nález ze zákona připadl Pardubickému kraji, který ho nyní daruje Radiměři.

Konstantin Lifschitz zahrál tentokrát v Chrámu svaté Barbory. Foto: Adam Plavec

OBRAZEM: Konstantin Lifschitz zahrál tentokrát v chrámu svaté Barbory

Ve středu 25. srpna od 20.30 hodin proběhl čtvrtý koncert z celkových osmi, na kterých hraje Konstantin Lifschitz. Jednalo se o jediný koncert z osmi, který nebyl v kostele svatého Jana Nepomuckého, ale v chrámu svaté Barbory. Zazněly skladby od Ludwiga van Beethovena, a to konkrétně sonáty op. 26, 27 a 28.

Houslistka Corinne Chapelle.

Koncert na festivalu v Kutné Hoře věnují zesnulé houslistce Corinne Chapelle

Opakovaně patřila mezi hvězdy Mezinárodního festivalu Kutná Hora. Francouzsko-americká houslistka houslistka Corinne Chapelle už na něm ale nikdy nevystoupí. V nedožitých pětačtyřiceti letech podlehla na jaře vážné nemoci. Pořadatelé festivalu se proto rozhodli věnovat Corinne koncert nazvaný Agnus Dei, který se ve čtvrtek 26. srpna uskuteční od 20.30 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého.

Ředitelka festivalu Alena Turková.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora: do města zamíří umělci zvučných jmen

V sobotu 21. srpna odstartuje v Kutné Hoře čtrnáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu, který na různých místech potrvá neděle 29. srpna. Do stříbrného města zamíří umělci opravdu zvučných jmen: klavíristé Igor Ardašev, Terezie Fialová; houslisté Helena Jiříkovská, Pavel Šporcl a Petr Zdvihal; hobojista Vilém Veverka, a mnoho dalších, kteří se většinou věnují sólové hře a jen zřídka se setkají na jednom pódiu.

Kaple svatého Jana Nepomuckého.

Výtvarníky Nymburska představí Výtvarný salón 2021

Souborná výstava výtvarníků nymburského regionu představí talent a kreativitu amatérů i profesionálů, kteří se zabývají širokým spektrem výtvarného umění. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 16. srpna v kapli svatého Jana Nepomuckého.

Libošovice 34.

Čtvrtý díl miniseriálu: Z Malechovic do Libošovic

Náš čtvrtý výlet začíná na žel. zast. Malechovice, kam jsou to ze Sobotky 2 zastávky. Odsud se vydáme po modré značce k silnici, u níž vpravo stojí roubenka čp. 19 a 150 m za ní na druhé straně roubenka čp. 15 z r. 1849. Zde uděláme čelem vzad a na blízkém rozcestí uvidíme vpravo ve svahu k roubenému patrovému domu čp. 2 z r. 1816 s pavlačí.

Na zámku v Miloticích se vrátili v čase.

Noční prohlídka v milotickém zámku zachytila život provorepublikové smetánky

Psal se rok 1721, kdy byla na Miloticích vysvěcena zámecká kaple svatého Janu Nepomuckému. Nemusíte být ani dobří počtáři, abyste si všimli, že od onoho data nás letos dělí rovných 300 let. A právě díky tomuto krásnému výročí se průvodci rozhodli uspořádat noční prohlídky nesené v duchu oslav vysvěcení kaple. Jelikož je o prohlídky vždy velký zájem, budou se konat rovnou 4krát.

 Hamr, Val a Vlkov v jižních Čechách

Vypravte se do tří malebných vesniček na jihu Čech

Lenka Hoffmannová ze Šumperka využila pěkného letního počasí a vypravila se do jižních Čech. Tam navštívila vesničky Hamr, Val, Vlkov. Pokud hledáte klid a odpočinek, zavítejte právě sem. Je tu krásně.