Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Nepomucký

Nymburská Noc kostelů byla pestrá.

Noc kostelů ohlásí zvony a bohatý program uzavře operní pěvkyně

Noc kostelů se letos opět snese na kostel svatého Jiljí, evangelický kostel a kapli svatého Jana Nepomuckého v Nymburce. Až odbijí zvony, zazní mše svatá ve svatém Jiljí a biblické slovo v evangelickém kostele. V obou kostelích následuje hudební program, prohlídky i čtené slovo.

Od roku 2005 každoročně na podzim místní staví slaměné postavy. Nápadů na další roky mají ještě prý dostatek. Aktuálně přijíždějící řidiče vítá Červená karkulka a vlk převlečený za babičku.

Slamáci, rodinka Jakubsenových a nově rostoucí čtvrti, to je obec Jakubov

Obec nedaleko Moravských Budějovic je na jednu stranu unikátní. Daří se jí zde držet mladé obyvatele. „Nedávno jsme dokončili jednu lokalitu s rodinnými domy a v současné chvíli budeme prodávat poslední parcelu. Proto začínáme s přípravou dalších stavební parcel,“ usmívá se starosta obce Miroslav Kabelka.

Obecní úřad.

Ve Vážanech: obec bez školy, zato s chráněnou památkou

Na návštěvu Vážan nad Litavou tentokrát vyrazil reportér Vyškovského deníku Rovnost. Obec se může pochlubit chráněnou kulturní památkou v podobě kostela svatého Bartoloměje, jehož počátky jsou tady doložené už ze třináctého století.

Svatojánské procesí prošlo 15. května centrem Prahy přes Karlův most v rámci 13. ročníku Svatojánských slavností Navalis a 300. výročí od blahořečení nejznámějšího českého světce a patrona lidí od vody Jana Nepomuckého.

Navalis v duchu významného výročí. Letošní oslavy byly ale přesto opět skromné

Stovky lidí dnes navzdory koronavirové epidemii v Praze oslavily 300. výročí od blahořečení nejznámějšího českého světce a patrona lidí od vody Jana Nepomuckého. Třináctý ročník Svatojánských slavností Navalis se kvůli epidemii i nesouhlasu pražského magistrátu s některými částmi programu konal v zúžené podobě. Slavnosti zahájila v 17.30 mše v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Následovalo procesí na Karlově mostě a zvonění z kostelů zasvěcených svatému Janu Nepomuckému.

Zámek Žďár nad Sázavou.

Covidu navzdory: památky, Vodní ráj i ZOO lákaly loni tisíce lidí

Je za námi rok poznamenaný pandemií koronaviru a nejrůznějších protiepidemických opatření. Přesto ale lidé měli možnost navštívit nejrůznější turistické cíle na Vysočině. Nejvíce lákala Zoologická zahrada v Jihlavě, která i přes omezení přivítala téměř 222 tisíc návštěvníků.

Stíhací letoun Jas-39 Gripen české armády.

Jen 150 metrů nad Karlovým mostem? Přelet gripenů se Hřibovi povedlo zrušit

Plánovaný přelet vojenských letounů nad Karlovým mostem, který se měl konat v sobotu večer při Svatojánských slavnostech Navalis připomínajících českého světce Jana Nepomuckého, nakonec nebude. Organizátoři plán zrušili po kritice primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), i když jeho argumenty nepovažují za opodstatněné. ČTK to za organizátory sdělil ředitel Muzea Karlova mostu Zdeněk Bergman.

Po modelu města Litvínova postavil Petr Kašprák panství Valdštejnů.

FOTO: Po miniatuře města postavil modelář z Litvínova panství Valdštejnů

Možná víte, že člen našeho Spolku přátel historie Litvínovska Petr Kašprák před několika lety udělal dřevěný model města Litvínova podle letecké mapy z roku 1938, který je vystaven v zámku Valdštejnů. A protože Petr neumí složit ruce do klína, začal hned po dokončení miniatury města pracovat na dalším modelu, který právě dokončuje. Jedná se o maketu litvínovského panství Valdštejnů a zdejší manufaktury.

Nepomucký na krumlovském voru dorazil na poutní plavbě Po stopách vltavských plavců 2021 do Prahy.

Požehnaný Nepomucký dorazil na voru do Prahy

Poslední den poutní plavby Po stopách vltavských plavců, která začala o čtyři dny dříve na Purkarci, vyvrcholil v sobotu 8. května slavnostním proplutím pod Karlovým mostem v Praze. Soše sv. Jana Nepomuckého, která po řece plula na počest 300. výročí jeho blahořečení, se dostalo požehnání a veslaři mají v rukou přes 160 kilometrů.

Na jarní vycházce dolů k Hadovce.

Krajinou květů pod Okrouhlým Hradištěm aneb Výlet za poselstvím máje

Není nyní od věci vydat se o druhém svátečním víkendu někam do volné krajiny a přitom si vychutnat současný rozpuk jara. Našeho turistu určitě potěší, že máme za sebou aprílový duben a kolem nás si konečně můžeme vychutnat skutečný májový trnopuk - to prý honem z kamen fuk!

Na jarní vycházce dolů k Hadovce.

Krajinou květů pod Okrouhlým Hradištěm aneb Výlet za poselstvím máje

Není nyní od věci vydat se o druhém svátečním víkendu někam do volné krajiny a přitom si vychutnat současný rozpuk jara. Našeho turistu určitě potěší, že máme za sebou aprílový duben a kolem nás si konečně můžeme vychutnat skutečný májový trnopuk - to prý honem z kamen fuk!

Mohyla míru

Po stopách císaře Napoleona

Po stopách císaře Napoleona se vydají cyklisté při okružní cestě, která začíná i končí ve Slavkově u Brna. Trasa je dlouhá necelých čtyřicet kilometrů, lidé ji na kole mohou zvládnout zhruba za dvě a tři čtvrtě hodiny. Začíná na vlakovém nádraží ve Slavkově u Brna. Odtud pojedete do centra města, které je známé především bitvou u Slavkova, jež se odehrála v roce 1805 několik kilometrů západně od města.

Neuváženým bouráním zmizelo v 70. a 80. letech ve Strakonicích množství historických pamětihodností, na které bychom byli v dnešní době pyšní a byli za ně rádi.

OBRAZEM: Křížem krážem Strakonicemi s otevřenýma očima

Neuváženým bouráním zmizelo v 70. a 80. letech ve Strakonicích množství historických pamětihodností, na které bychom byli v dnešní době pyšní a byli za ně rádi. Ale i přesto se do dnešních dnů v našem městě zachovalo mnoho zajímavých architektonických památek. Většinou kolem nich jen zběžně procházíme a příliš si jich nevšímáme, míjíme je a mnohdy si nenajdeme čas zastavit se u nich a zblízka si je prohlédnout.

Po stopách vltavských plavců 2021. Letošní ročník, který odstartoval na Purkarci, je věnovaný 300. výročí blahořečení patrona všech plavců a lidí od vody, sv. Jana Nepomuckého.

Nepomuckého vezou po Vltavě na voru k posvěcení

Na přídi voru, který má od středy 5. května namířeno z jižních Čech do Prahy, stojí dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého. Čeká ji požehnání od kněze na Svatojánských proudech, propluje také pod pražským Karlovým mostem, pod reliéfem svržení světce do Vltavy.

Z výstavních prostor v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Do Kutné Hory se vrátil kulturní život. Zpřístupnily se památky, muzea i galerie

/FOTOGALERIE/ Památky, muzea a galerie v Kutné Hoře v úterý 4. května po dlouhých měsících omezení přivítaly návštěvníky. Galerie Středočeského kraje (GASK) jim nabízí čtyři nové výstavy. „Také se nám podařilo prodloužit až do 29. srpna výstavu Josefa Svobody – Scénograf, kterou mohli návštěvníci vidět opravdu jenom krátce,“ připomněla vedoucí PR a marketingu GASKu Petra Bartušková výstavu zahájenou loni pouhý den před lockdownem.

Milotice nad Opavou jsou klidná obec obklopená přírodou.

Na návštěvě v Miloticích nad Opavou: Rusíni zde dodnes udržují svůj jazyk i víru

/FOTOGALERIE/ Přinášíme další díl seriál Deník na návštěvě, ve kterém se vydáváme na procházky po vesnicích, vesničkách i městech okresu Bruntál, abychom vás seznámili s životem na Osoblažsku, u hranic s Polskem i v podhůří Jeseníků. Dnes představujeme Milotice nad Opavou. Žije zde zhruba 400 obyvatel a první písemná zmínka o nich pochází z roku 1288.

Ohrazenice.

Projděte si s námi zajímavosti Strakonicka. Znáte tyto památky a vyhlídky?

Výhled do okolí Ohrazenic, Tažovický zámek, kamenná boží muka nad Kraselovem a mnoho dalších míst můžete navštívit s fotografem Janem Malířským. Všechny tyto lokality za vás obešel, vy se teď můžete jen pohodlně usadit a vybírat z fotografií místo, kam třeba povede vaše další procházka.

Z dění v obci Lužnice.

Lužnice má své kouzlo nejen díky přilehlým rybníkům

S Deníkem na návštěvě představujeme obec Lužnici, která se nachází nedaleko Třeboně v rovinaté krajině, lákající k procházkám i sportovním aktivitám. O vesnici, kterou mají rádi nejen místní, se rozpovídala starostka Kateřina Kalátová.

Kralice na Hané

Jak se žije v Kralicích na Hané? Pojďte na návštěvu

Čím žijí městečka či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Oblíbený seriál Deníku vás provádí obcemi na Prostějovsku. Přiblížíme vám místní atrakce, „nejžhavější“ témata i zajímavé osobnosti. V jedenáctém díle se podíváme do městysu Kralice na Hané.

Na návsi v obci Škrle najdete kostelík a na sloupku posezení kešku.

Na návsi v obci Škrle najdete kostelík a na sloupku posezení kešku

Škrle, německy Skyrl, je malá obec v chomutovském okrese a pokud ji chcete projít, stačí vám na to opravdu jen několik minut. Přesto má co nabídnout, hlavně bohatou historii. Na návsi, kterou tvoří hlavní ulice, je malý barokně upravený kostelík sv. Jakuba staršího, založený v druhé polovině čtrnáctého století.