Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Vánoce slaví i zvířata v zoo a útulku

Zvířata ve Zlínské zoo ani útulku nebudou trpět o Vánočních svátcích samotou. Právě v tento čas je chodí navštívit velké množství lidí. Mimo jiné je stejně jako jejich ošetřovatele čeká nadílka. V jejich případě složená z nejrůznějších pamlsků.

Skutečně brání socha pohledu na zámek?

Pardubice – Vážení, chtěl bych reagovat na článek pana Kotyka, který Deník zveřejnil 20. prosince. Předem chci říci, že jsem nebyl členem KSČ, ani sympatizantem a že jsem za minulého režimu nebyl několikrát u voleb, což si v té době dovolil málokdo. Nelze, jak se říká, směšovat jablka s hruškami.

Ušetříte, když zkusíte večeři jinak

Svitavy - Prodejci vánočních kaprů se v pondělí objevili na mnoha místech svitavského okresu. Zdejší rybáři vyzývají, aby si lidé kupovali ryby z místních rybníků a sádek.

Hraběcí pár pil u štědrovečerní večeře vodu

Milotice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Protože si vážili živnostníků v obci, připravili pro každého z nich na Vánoce čerstvě upečenou vánočku jako dárek. Takoví byli poslední majitelé milotického zámku Seilern-Aspangové. Dozvěděli se to návštěvníci zámku v neděli, kdy bylo několik zámeckých místností vyzdobeno přesně jako na Štědrý den roku 1929.

Pod stromeček dostávali teplé prádlo a boty

Kutná Hora - Sváteční čas s sebou přináší i vzpomínky třeba na dobu, kdy ještě nebylo v obchodech ani v domácnostech hojnost všeho možného svátečního zboží. Jak prožívali vánoční svátky dnešní senioři v dobách jejich mládí? Vrátili jsme se společně s nimi o zhruba osmdesát let zpět.

Kyselo dávno přesáhlo hranice regionu

Severní Čechy – Víte, jak v Krkonoších poznali, že je čtvrtek? Že je kyselo už pošestnáctý. Tak alespoň praví starý krkonošský vtípek. Na druhou stranu je třeba se polévky z chlebového kvasu zastat – kyselo bezesporu přesáhlo hranice regionu.

Jak piercing vzrušil školu

Pasov – Piercing s malým bílým kamínkem v nose 15leté žákyně reálky v dolnobavorském Neuhausu se stal jablkem sváru ve škole.

Zvěř v mrazech potřebuje přikrmovat

Blanensko – Vrstva sněhu a rtuť v teploměru se ani přes den nevyšplhá nad bod mrazu. Na Blanensku je prostě zima, jak má být. Pro zvěř v lesích a volně poletující ptáky je to však jedno z nejkrušnějších období v roce.

Poslední záchytný bod

Komentář - Zahrádky. Ve sterilních 70. a 80. letech spolu s chatami každému dostupná sféra náhražkové seberealizace.

Ovocnáři nadělovali jablka hořickým seniorům

Hořice – Kromě Mikuláše a Ježíška nadělují i čeští ovocnáři, letos už po třinácté. Předvánoční dobročinnou akci s názvem České jablko= dobrý skutek organizuje Ovocnářská unie ČR.

Sníh a mrazy ohrožují zvířata. Trápí i zoo

Vyškovsko – Zatímco lidé vytáhli svetry, šály a čepice a některým domácím mazlíčkům pořídili oblečky, zvířata v lese takové možnosti nemají. Schovaní jsou i zvířecí jedinci v zoo. Největší problémy mají ale v mrazech ptáci. Někdy jim však lidé místo pomoci škodí.

Útulek pro ježky je letos prázdný

Bruntál - Ježků zřejmě výrazně ubývá, obávají se odborníci. V ježčím útulku v bruntálské Stanici mladých přírodovědců bývalo v minulých letech v tuto dobu průměrně čtyřicet ježků, letos je tam zatím jeden jediný.

FOTOGALERIE: Otestovat 17 štrúdlů slabší odrovná

Ústí nad Labem – Nejlepší štrúdl v Ústí nad Labem peče Jitka Jelínková, členka Severočeského divadla opery a baletu. Se svým výrobkem zvítězila v soutěži, kterou v sobotu pořádal ústecký Dům dětí a mládeže (DDM), na plné čáře.

Útulek pro ježky je letos prázdný

Bruntál - Ježků zřejmě výrazně ubývá, obávají se odborníci. V ježčím útulku v bruntálské Stanici mladých přírodovědců bývalo v minulých letech v tuto dobu průměrně čtyřicet ježků, letos je tam zatím jeden jediný.

Líbí se mi tu moc, donekonečna!

Grabštejn – Které z chumlu dětí, co soustředěně navlékají na nit stříbrné ozdoby, patří k sobě a jsou tedy sourozenci, šlo poznat na Vánocích na Grabštejně snadno. Prozradily je totiž stejné ručně pletené čepice na hlavách.

Nazdobená zoo opět startuje večerní prohlídky

Olomouc – Zajímá vás, co dělají zvířata, když se setmí? Přijít tomu na klub a odpočinout si od předvánočního shonu můžete při večerních prohlídkách, které i letos pořádá olomoucká zoologická zahrada na Svatém Kopečku.

Člověk potřebuje les. A zimní les zase člověka

Severní Čechy – V poslední době jsme si zvykli vodit své děti o víkendu do obchodních center. Co takhle pro změnu vyvést je třeba do lesa? A ukázat jim, že zvířata nejsou jen v počítačových hrách a kreslených filmech.

Člověk potřebuje les. A zimní les zase člověka

Severní Čechy – V poslední době jsme si zvykli vodit své děti o víkendu do obchodních center. Co takhle pro změnu vyvést je třeba do lesa? A ukázat jim, že zvířata nejsou jen v počítačových hrách a kreslených filmech.

Olomoucké bedýnky: místní zelenina i sýr až do domu

Olomouc – Dodávku čerstvé zeleniny i ovoce z polí a zahrad regionálních zemědělců nabídne Olomoučanům občanské sdružení Olomoučtí bedýnkáři. Zájemci přitom nemusejí vůbec překročit práh domova, mohou si nechat dovézt bedýnku zeleniny a ovoce rovnou do kuchyně.

Nákupní centra čekají nápor

Zlín /FOTOGALERIE/ – Nákupní centra byla o víkendu, na který letos připadla bronzová neděle, plná. Ten největší nápor však mají teprve před sebou.

Nákupní centra čekají nápor

Zlín /FOTOGALERIE/ – Nákupní centra byla o víkendu, na který letos připadla bronzová neděle, plná. Ten největší nápor však mají teprve před sebou.

Skanzenem voněl advent, pekly se zázvorky a pil svařák

Hradec Králové, Krňovice – V dobách dávno minulých si lidé uměli advent pořádně užít. Běh života se zklidnil, peklo se a vařilo. Bavili se nejrůznějšími zvyky. Děti si přišly na své nejen díky Mikuláši, ale i Ambrožovi a Barborce.

FOTO: Saláty trochu jinak. Přesto získaly zlato a bronz

Děčín - Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu vyhrálo netradiční pochoutkou mezi dospělými družstvo učitelů z děčínské Střední školy řemesel a služeb. Jejich žáci skončili ve své kategorii třetí.

Tradiční i netradiční štědrovečerní vaření

Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Největší gurmáni jsou opičáci

Zlín /FOTOGALERIE/ – Zvířata ve Zlínské zoo ani útulku nebudou trpět o vánočních svátcích samotou. Právě v tento čas je chodí navštívit velké množství lidí. Mimo jiné je stejně jako jejich ošetřovatele čeká nadílka. V jejich případě složená z nejrůznějších pamlsků.

Největší gurmáni jsou opičáci

Zlín /FOTOGALERIE/ – Zvířata ve Zlínské zoo ani útulku nebudou trpět o vánočních svátcích samotou. Právě v tento čas je chodí navštívit velké množství lidí. Mimo jiné je stejně jako jejich ošetřovatele čeká nadílka. V jejich případě složená z nejrůznějších pamlsků.

Sezona pálení modrého ovoce bude letos krátká

Slovácko – Vyznavači tradičního slováckého léku – slivovice – a také dalších ovocných destilátů s nimi budou muset šetřit, aby jim vydržely do příštího podzimu. Alespoň na Uherskohradišťsku tomu podle páleničářů tak má být.