
Moštárny čekají záplavu jablek
Benešovsko - Moštárny a pěstitelské pálenice se připravují na invazi zahrádkářů.
Benešovsko - Moštárny a pěstitelské pálenice se připravují na invazi zahrádkářů.
Slovácko – Milovníci slivovice jsou letos smutnější než v minulých letech. Zatímco loni už v srpnu některé pálenice na Slovácku voněly letním kvasem, letos se páleničáři na sezonu teprve chystají.
Přílepy – Tak honem, přichystat staré hadry na sebe, košík a stoličku, jako tenkrát. Bude to jako tenkrát? Uvidíme.
Praha - Dny česneku, biopotravin, brambor, jablka, ale také vejce, To jsou jen některé z řady témat, které od září nabídnou farmářské trhy v hlavním městě.
Brno /ROZHOVOR/ - Podle psycholožky brněnské Pedagogicko-psychologické poradny v Zachově ulici Jarmily Burešové se nároky na děti stále stupňují.
Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU, ROZHOVOR/ – Sourozenci Beranovi a Petr Fila začali letos vyrábět a prodávat vůbec první originální cider v České republice. Alkoholického nápoje z jablek prodali už dvacet tisíc litrů.
Jižní Čechy – Tentokrát si můžete zkusit připravit krupské kuře s bramboráčky. Recept zaslala Iveta Pernekrová z Prachatic.
Olomoucký kraj – Slivovice, calvados, meruňkovice i další rozličné druhy kořalek vyráběných z ovocného kvasu budou letos opravdu vzácností. Lidé, kteří vozí svůj kvas do pálenic i jejich majitelé v Olomouckém kraji se shodují, že tak slabá úroda tu už dlouho nebyla. Loňské kořalkové hody se letos opravdu nekonají. Naopak – tentokrát není co pálit a hovoří se dokonce o nejhorší sezoně desetiletí.
Bruntál - Na co se těší, nám tentokrát řekl pěstitel a zahrádkář Milan Jánošík z Bruntálu.
Bruntál /FOTOGALERIE/ - Zahrádkářskou osadou Na Vyhlídce provedl Deník pěstitel Milan Jánošík, bojovník proti rušení kolonií kvůli výstavbě obytných domů.
Uherské Hradiště - V tomto díle bude naší průvodkyní po moravské kuchyni opět Jiřina Fujdiaková z Nivnice. Protože přišel čas, kdy na stromech dozrávají první letní jablka a ta podzimní jistě přijdou brzy po nich, přichází paní Jiřinka s neobyčejně jednoduchým receptem na báječný štrúdl.
Horažďovice – Hasiči museli v úterý večer ze stromu sundat muže, který se u Horažďovic zranil při trhání jablek.
Záhřeb - Manželé z chorvatského Záhřebu se již 26 let snaží rozvést, dosud se jim to ale kvůli finančním sporům nepodařilo. Informoval o tom list Croatian Times. Nyní již seniorský pár podal žádost o rozvod po šestnácti letech manželství v roce 1984.
Domažlice - Kolem dvou tisíc lidi si na domažlické náměstí přišlo koupit čerstvé a zdravé potraviny.
Valašsko – Zatímco v loňském roce už v tuto dobu valašské pálenice fungovaly na plné obrátky, letos pozvolna vítají první zákazníky. Úrodu ovoce, a tím i start páleničářské sezóny, totiž v regionu zle poznamenalo nepříznivé a nestálé počasí.
Plzeň - Ráno vedly naše první kroky do obchodu s autodíly. Nechtěli jsme ovšem nic kupovat zbytečně, a tak jsme obsluhu vytáhli ven, ať si ten náš neposlušný motor poslechne a poradí. Slovo svíčky řekli opravdu instinktivně a my si trochu oddechli. Pokud to bude jen tímhle, bude to super.
Zlín /FOTOGALERIE/ - Ovesné vločky s datlemi, rozinkami a jablky bych si nikdy k snídani nedala. Na Ukrajině je ale jím a musím uznat, že se dají. Ženská část naší osmičlenné skupinky, která modernizuje kardiologické oddělení vinogradovské nemocnice, dnes opět tmelí.
Pohledy - Několik desítek místních, ale i přespolních lidí se v sobotu sešlo na hřišti u obecního úřadu.
Starý Klíčov - Stále oblíbenější službou v Pálenici ve Starém Klíčově je ´pálenka bez starostí´.
Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Jiřina Kasalová s receptem na Staročeské domácí kotlety.
Břasy – Na sedmdesáti hektarech se rozkládají ovocné plantáže v Břasích–Vranově. Od roku 1994 se o ně stará se spoluzaměstnanci Richard Schwarz, jemuž jsme položili několik otázek.
Hrobice – Podle slov vedoucího pálenice Tomáše Bouce je poměr vlastní výroby a výroby na zakázku v současné době zhruba půl na půl.
Bruntál – Pěstitel Milan Jánošík z bruntálské osady Na Vyhlídce se pyšní ojedinělou sbírkou sto šestnácti druhů feferonů. Pěstuje však nejen feferony a jinou zeleninu, třikrát získal okresní titul za Jablko roku.
Pražmo – Pokud v lesích v okolí Pražma potkáte sympaťáka v doprovodu dvou psů, kteří běží jak o život, jedná se o sedmadvacetiletého Reného Nykše.
Opavsko - S úrodou ovoce to vypadá pro letošní rok dost špatně. Taková jsou slova předsedy zahrádkářského svazu Opava-Město Lubomíra Fišera.
Olomouc – Do tropických zákoutí, krajin Mexika, ale i do oblastí Středozemí se spoustou zajímavých rostlin zvou obdivovatele exotických krás sbírkové skleníky ve Smetanových sadech v Olomouci.
Prostějovsko – Komise složená ze zemědělských a potravinářských odborníků vybírala v pátek regionální potraviny Olomouckého kraje. Svá želízka v ohni mělo i Prostějovsko. Značka Regionální potravina nahradila soutěž o výrobek Olomouckého kraje z minulých let.
Strakonicko - U višní zaznamenali pokles sklizně někde až o osmdesát procent
Popovice /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Výstava mapující 790 letou historii obce, bohatý kulturní program s vystoupením folklorních souborů a slavnostní mší svatou, ale i výstava leteckých modelů či mysliveckých trofejí – to byl ve stručnosti program historicky prvního Dne obce v Popovicích.
Už jsem si jakžtakž zvykla na to, že zelenina a ovoce v marketech bývá velká, krásná, jako by měla přijít na výstavu. Jen ta chuť! Nijaká, škrobovatá.Nějak si ale nemůžu zvyknout na „nový trend“
Havlíčkobrodsko – Zemědělcům na Havlíčkobrodsku přidává starosti letošní vrtkavé počasí.
Slezské Rudoltice, Osoblažsko - Na zámku ve Slezských Rudolticích se poprvé veřejnosti představil projekt Ovoce k lidem, lidé do sadů. Má upozornit na to, že ovocnářství má na Osoblažsku i Krnovsku ideální podmínky a dlouhou tradici.
Zlínský kraj – Nedostatek švestek, meruněk, třešní, raných jablek či hrušek je letos ve Zlínském kraji. Jednu z nejhorších sezon za poslední roky pociťují pěstitelé ovoce, výrobci ovocných šťáv a destilátů i provozovatelé palíren.
Ostrava- Pět či šest jablek napočítal na některých ze svých stromů při prohlídce letošní úrody v minulých dnech Zdeněk Novotný, předseda územní rady Českého zahrádkářského svazu v Ostravě. Na žalostnou úrodu či spíše neúrodu si stýskají i další zahrádkáři či sadaři. A to nejen z našeho kraje.
Vyškovsko - Zatímco v minulém roce si sadaři úrodu pochvalovali a v pálenicích si majitelé mnuli ruce nad hromadou zakázek, letos je tomu přesně naopak. Sadaři pláčou a pálenice tak většinou zejí prázdnotou. Pálit už se ale začalo.
Klatovsko – Po loňském roce, kdy byla velká neúroda jablek, se na Klatovsku blýská na lepší časy
Boršov – Pěstitelé starostlivě obhlížejí své ovocné stromy. Odhadují úrodu. Zatím to moc povzbudivě nevypadá.
Chomutov - Po třech týdnech cvičení v Tigeru sklízejí soutěžící první ovoce. Ženy sice na svých postavách zatím nevidí výrazné změny, ale dostávají se do kondice a to jim zlepšuje náladu a zvyšuje sebevědomí.
Ústí nad Labem – V internetové anketě v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zvítězila Eva Součková s receptem na špenátové rizoto.
Prostějov - „Broskví máme dost. Přijďte si pro ně příští týden,“ vzkazuje sadař František Koudelka všem zájemcům o toto šťavnaté ovoce, které je skvělé i do zavařenin.
Hradecko – Možnost nakoupit si vždy čerstvé ovoce a zeleninu přivádí čím dál tím více lidí přímo k soukromým zemědělcům. Ti vám nabídnou sice sezonní plodiny, zato však vždy čerstvé, chutné a chemicky neupravené.
Blanensko – Kombajny ze zemědělských družstev na Blanensku už vyrazily do polí. Žně se přes původní odhady zemědělců zpozdily jen nepatrně, úroda však zřejmě bude ještě slabší než vloni.
Prostějovsko – V pálenicích začala sezona.
Kněžice - Biostanice v Kněžicích se stále modernizuje. Nyní do ní přibude drtič na bio odpad, který si obec může dovolit díky grantu, který nedávno získala. Od října má stroj fungovat.
Kněžice - Biostanice v Kněžicích se stále modernizuje. Nyní do ní přibude drtič na bio odpad, který si obec může dovolit díky grantu, který nedávno získala.
Tábor – Mezinárodní šachový turnaj FIDE Open Tábor se v sále hotelu Palcát dostal do velmi svižného tempa.
Praha - První supermarket spatřil světlo světa 4. srpna roku 1930 ve Spojených státech. V Československu to bylo o šedesát let později
Plzeň - Do města Kerikeri jsme přijeli v ranních hodinách. Město se pomalu probouzelo a sluníčko vystupující na oblohu slibovalo dokonalé počasí.
Nový Zéland - Do města Kerikeri jsme přijeli v ranních hodinách. Město se pomalu probouzelo a sluníčko vystupující na oblohu slibovalo dokonalé počasí
Brambory vonící čerstvou zeminou, kapusta ještě s kapkami rosy či po ranním kropení, česnek, který má říz, cibule, ale i meruňky a rybíz našli lidé ve svých bedýnkách, které jim do Děčína dovezl zemědělec Jan Čuda z Litoměřicka. Do Děčín a také do Teplic a Ústí nad Labem totiž dorazila vymoženost, kterou si už užívají lidé třeba v Praze. Tou je čerstvá zelenina a ovoce přímo od farmářů na jejich stůl. Ti, kteří si nejméně šestikilovou bedýnku objednají, se mohou celý týden těšit na překvapení. Dopředu totiž nevědí, co v ní bude.