Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Farmářské trhy chystají tématické dny

Praha - Dny česneku, biopotravin, brambor, jablka, ale také vejce, To jsou jen některé z řady témat, které od září nabídnou farmářské trhy v hlavním městě.

MadApple: Z piva je člověk uzemněný, ze cideru ne

Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU, ROZHOVOR/ – Sourozenci Beranovi a Petr Fila začali letos vyrábět a prodávat vůbec první originální cider v České republice. Alkoholického nápoje z jablek prodali už dvacet tisíc litrů.

Palírny mají nejhorší sezonu za 10 let. Zachrání ji jablka?

Olomoucký kraj – Slivovice, calvados, meruňkovice i další rozličné druhy kořalek vyráběných z ovocného kvasu budou letos opravdu vzácností. Lidé, kteří vozí svůj kvas do pálenic i jejich majitelé v Olomouckém kraji se shodují, že tak slabá úroda tu už dlouho nebyla. Loňské kořalkové hody se letos opravdu nekonají. Naopak – tentokrát není co pálit a hovoří se dokonce o nejhorší sezoně desetiletí.

Seriál Deníku Z moravské kuchyně: jablečný štrúdl

Uherské Hradiště - V tomto díle bude naší průvodkyní po moravské kuchyni opět Jiřina Fujdiaková z Nivnice. Protože přišel čas, kdy na stromech dozrávají první letní jablka a ta podzimní jistě přijdou brzy po nich, přichází paní Jiřinka s neobyčejně jednoduchým receptem na báječný štrúdl.

Chorvatští manželé se již 26 let neúspěšně rozvádí

Záhřeb - Manželé z chorvatského Záhřebu se již 26 let snaží rozvést, dosud se jim to ale kvůli finančním sporům nepodařilo. Informoval o tom list Croatian Times. Nyní již seniorský pár podal žádost o rozvod po šestnácti letech manželství v roce 1984.

Pálit se letos začíná se zpožděním

Valašsko – Zatímco v loňském roce už v tuto dobu valašské pálenice fungovaly na plné obrátky, letos pozvolna vítají první zákazníky. Úrodu ovoce, a tím i start páleničářské sezóny, totiž v regionu zle poznamenalo nepříznivé a nestálé počasí.

Oprava auta v polních podmínkách

Plzeň - Ráno vedly naše první kroky do obchodu s autodíly. Nechtěli jsme ovšem nic kupovat zbytečně, a tak jsme obsluhu vytáhli ven, ať si ten náš neposlušný motor poslechne a poradí. Slovo svíčky řekli opravdu instinktivně a my si trochu oddechli. Pokud to bude jen tímhle, bude to super.

Den pátý: Třetí den oprav ukrajinské nemocnice

Zlín /FOTOGALERIE/ - Ovesné vločky s datlemi, rozinkami a jablky bych si nikdy k snídani nedala. Na Ukrajině je ale jím a musím uznat, že se dají. Ženská část naší osmičlenné skupinky, která modernizuje kardiologické oddělení vinogradovské nemocnice, dnes opět tmelí.

Vařili jsme recept Ústeckého deníku: Pochutnali si všichni

Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Jiřina Kasalová s receptem na Staročeské domácí kotlety.

Vranovští se bojí krup

Břasy – Na sedmdesáti hektarech se rozkládají ovocné plantáže v Břasích–Vranově. Od roku 1994 se o ně stará se spoluzaměstnanci Richard Schwarz, jemuž jsme položili několik otázek.

V bruntálské osadě pěstuje sto druhů feferonů

Bruntál – Pěstitel Milan Jánošík z bruntálské osady Na Vyhlídce se pyšní ojedinělou sbírkou sto šestnácti druhů feferonů. Pěstuje však nejen feferony a jinou zeleninu, třikrát získal okresní titul za Jablko roku.

Úroda na Opavsku? Prý dost špatná

Opavsko - S úrodou ovoce to vypadá pro letošní rok dost špatně. Taková jsou slova předsedy zahrádkářského svazu Opava-Město Lubomíra Fišera.

Den obce Popovice nabídl unikáty

Popovice /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Výstava mapující 790 letou historii obce, bohatý kulturní program s vystoupením folklorních souborů a slavnostní mší svatou, ale i výstava leteckých modelů či mysliveckých trofejí – to byl ve stručnosti program historicky prvního Dne obce v Popovicích.

FEJETON: Hledám něco, co nehnije. Pomóóóc!

Už jsem si jakžtakž zvykla na to, že zelenina a ovoce v marketech bývá velká, krásná, jako by měla přijít na výstavu. Jen ta chuť! Nijaká, škrobovatá.Nějak si ale nemůžu zvyknout na „nový trend“

VIDEO: Výzva na zámku: Ovoce k lidem, lidé do sadů

Slezské Rudoltice, Osoblažsko - Na zámku ve Slezských Rudolticích se poprvé veřejnosti představil projekt Ovoce k lidem, lidé do sadů. Má upozornit na to, že ovocnářství má na Osoblažsku i Krnovsku ideální podmínky a dlouhou tradici.

Úroda ovoce je prý nejslabší za poslední léta

Zlínský kraj – Nedostatek švestek, meruněk, třešní, raných jablek či hrušek je letos ve Zlínském kraji. Jednu z nejhorších sezon za poslední roky pociťují pěstitelé ovoce, výrobci ovocných šťáv a destilátů i provozovatelé palíren.

Zahrádkáři: Je to hodně špatný rok

Ostrava- Pět či šest jablek napočítal na některých ze svých stromů při prohlídce letošní úrody v minulých dnech Zdeněk Novotný, předseda územní rady Českého zahrádkářského svazu v Ostravě. Na žalostnou úrodu či spíše neúrodu si stýskají i další zahrádkáři či sadaři. A to nejen z našeho kraje.

Úroda ovoce je slabá, pálit se letos ale bude

Vyškovsko - Zatímco v minulém roce si sadaři úrodu pochvalovali a v pálenicích si majitelé mnuli ruce nad hromadou zakázek, letos je tomu přesně naopak. Sadaři pláčou a pálenice tak většinou zejí prázdnotou. Pálit už se ale začalo.

Broskví je dost, špatná bude úroda jablek

Prostějov - „Broskví máme dost. Přijďte si pro ně příští týden,“ vzkazuje sadař František Koudelka všem zájemcům o toto šťavnaté ovoce, které je skvělé i do zavařenin.

Cibule nemusí být jen z obchodu, stačí zajet k farmáři

Hradecko – Možnost nakoupit si vždy čerstvé ovoce a zeleninu přivádí čím dál tím více lidí přímo k soukromým zemědělcům. Ti vám nabídnou sice sezonní plodiny, zato však vždy čerstvé, chutné a chemicky neupravené.

Zemědělci na Blanensku už sklízejí lány obilí

Blanensko – Kombajny ze zemědělských družstev na Blanensku už vyrazily do polí. Žně se přes původní odhady zemědělců zpozdily jen nepatrně, úroda však zřejmě bude ještě slabší než vloni.

Je libo čerstvou zeleninu? Máte ji mít a přímo z pole

Brambory vonící čerstvou zeminou, kapusta ještě s kapkami rosy či po ranním kropení, česnek, který má říz, cibule, ale i meruňky a rybíz našli lidé ve svých bedýnkách, které jim do Děčína dovezl zemědělec Jan Čuda z Litoměřicka. Do Děčín a také do Teplic a Ústí nad Labem totiž dorazila vymoženost, kterou si už užívají lidé třeba v Praze. Tou je čerstvá zelenina a ovoce přímo od farmářů na jejich stůl. Ti, kteří si nejméně šestikilovou bedýnku objednají, se mohou celý týden těšit na překvapení. Dopředu totiž nevědí, co v ní bude.