Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Stereotyp u policie

KOMENTÁŘ - U policie je málo žen. Stereotyp praví, že žena má být strážkyní rodinného krbu, její místo je u dětí a nejlíp jí jde péče o ně, možná ještě o staré lidi a manžela, co nemůže najít ponožky.

Kotel na slivovici zapečetili

ČESKOBUDĚJOVICKO - Ve středu v půl sedmé ráno začala letošní sezona v rudolfovské palírně. Do kotle, který je na začátku destilačního zařízení, nalili prvních 560 litrů ovocného kvasu.

Nevědí kam s listím, musí ho pálit

OLOMOUC - Hromady hořícího listí a štiplavý dým. Tak to v těchto dnech vypadá ve vesnicích, zahrádkářských a chatařských koloniích na Olomoucku. Lidé listí a zbytky zeleně pálí, protože nemají jinou možnost, jak se biologického odpadu zbavit.

Slivovice bude letos na Valašsku málo

ZLÍNSKÝ KRAJ - Nejhorší prognózy se vyplnily. Obyvatelé Valašska vzkazují, že oblíbenou slivovici letos nebude z čeho vyrobit. Valaši letošní neúrodu švestek přičítají především špatnému počasí.

Slivovice bude letos na Valašsku málo

ZLÍNSKÝ KRAJ - Nejhorší prognózy se vyplnily. Obyvatelé Valašska vzkazují, že oblíbenou slivovici letos nebude z čeho vyrobit. Valaši letošní neúrodu švestek přičítají především špatnému počasí.

Pálenice čekají první nápor, nejvíc je hrušek

JINDŘICHOHRADECKO - Pomalu nastává chvíle, na kterou řada zahrádkářů netrpělivě čeká, dozrává ovocný kvas a rozjíždějí se pěstitelské pálenice. Již zítra budou mít odplombovanou pěstitelskou pálenici dačičtí zahrádkáři.

Valaši vzkazují: slivovice bude málo

VALAŠSKO - Příznivce valašské slivovice čeká velmi smutná sezona. Letošní počasí totiž švestkám, ze kterých se tradiční valašská medicína vyrábí, vůbec nepřálo.

Výstava v Nivnici nabídla ovoce, zeleninu, houby i med

NIVNICE - Jablka, hrušky, maliny, slunečnice, obří mrkev i dýně či med, nebo sedm desítek druhů hřibů nasbíraných uplynulou sobotu, taková byla nabídka nivnických pěstitelů, včelařů i mykologů při víkendové výstavě ovoce, zeleniny, hřibů i včelích produktů.

Výstava v Nivnici nabídla ovoce, zeleninu, houby i med

NIVNICE - Jablka, hrušky, maliny, slunečnice, obří mrkev i dýně či med, nebo sedm desítek druhů hřibů nasbíraných uplynulou sobotu, taková byla nabídka nivnických pěstitelů, včelařů i mykologů při víkendové výstavě ovoce, zeleniny, hřibů i včelích produktů.

Pravidla gastronomie? Jiný kraj, jiný mrav

VÝCHODNÍ ČECHY - Historie se snoubí s dneškem O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Zahrádkáři a včelaři koštovali společně

ZLÍNSKÝ KRAJ - Desítky vzorků slivovice a medu mohli o víkendu ochutnat lidé ve Štítné nad Vláří na Zlínsku. Tamní zahrádkáři a včelaři se totiž rozhodli uspořádat oba košty najednou.

Zahrádkáři a včelaři koštovali společně

ZLÍNSKÝ KRAJ - Desítky vzorků slivovice a medu mohli o víkendu ochutnat lidé ve Štítné nad Vláří na Zlínsku. Tamní zahrádkáři a včelaři se totiž rozhodli uspořádat oba košty najednou.

Lidé žasli nad obřími výpěstky

LIPNÍK NAD BEČVOU - O tom, jak dopadla letošní úroda, nemůže být pochyb. Svědčí o tom gigantické výpěstky, které byly k vidění na tradiční výstavě, která se konala v areálu Střední školy zemědělské v Lipníku nad Bečvou. Na ní se o víkendu vystřídaly, jako každoročně, stovky návštěvníků.

Lidé žasli nad obřími výpěstky

LIPNÍK NAD BEČVOU - O tom, jak dopadla letošní úroda, nemůže být pochyb. Svědčí o tom gigantické výpěstky, které byly k vidění na tradiční výstavě, která se konala v areálu Střední školy zemědělské v Lipníku nad Bečvou. Na ní se o víkendu vystřídaly, jako každoročně, stovky návštěvníků.

Pravidla gastronomie? Jiný kraj, jiný mrav

VÝCHODNÍ ČECHY - Historie se snoubí s dneškem O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Pojďte s námi za pohádkou

SLATIŇANY - Každé malé dítě ví, že v podvečer na svých dopravních prostředcích přijíždí Večerníček a přináší pohádku. Den za dnem, týden za týdnem, rok za rokem. A od pondělí do pátku provází kreslený kluk v papírové čepici od malíře Radka Pilaře ty nejmenší děti vmateřské škole ve Slatiňanech. A jak jinak by si měly říkat než Večerníčci. Jejich třídní program „Pojďte snámi za pohádkou“ se zaměřuje zejména na adaptaci malých dětí doprostředí školy.

Historie se snoubí se současností

O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Historie se snoubí se současností

O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Francie udává směr světu

VÝCHODNÍ ČECHY - O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Zájem o pálenky stále roste

LITOMĚŘICKO - Zájem ze strany malopěstitelů o ovocné pálenky roste. Dvěma pěstitelským palírnám na Litoměřicku totiž rok od roku přibývají zákazníci. V letošním roce je nezastavila ani slabá a na některých místech okresu i nekvalitní úroda.

Nad šumavskými hvozdy se vznášeli barevní draci

STACHY - Podzimní nebe sobotního odpoledne připravilo pro obyvatele obce Stachy nevídanou podívanou. Nad lukami poletovali ocasatí barevní draci a jejich třepotavé výkony doprovázel veselý dětský smích.

Lahůdky Velké pardubické - jehněčí kýta i krevety

PARDUBICE - Letošní 117. ročník Velké pardubické steeplechase, která se uskuteční na dostihovém závodišti již tuto neděli, bude ve znamení žen.Na jeden z nejtěžších dostihů evropského kontinentu zavítá i britská princezna Anna.

Škola kuchařů, číšníků a cukrářů slaví 75 let

VÝCHODNÍ ČECHY - V posledním zářijovém týdnu žila celá škola oslavami 75. výročí jejího školy. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Jablek je málo, ceny vzrostou

STRAKONICKO - Na vině je prý především letošní mráz a kroupy. Prodejci ovoce zatím počítají s dovozem z Holandska a Itálie.

Lidi lákala na Floru i pálenka

OLOMOUC - Pětadvacet tisíc lidí přišlo na podzimní přehlídku ovoce, zeleniny a dalších výpěstků, která včera skončila na Výstavišti Flora. Mnoho návštěvníků zamířilo také na ochutnávku pálenek po vyhlášení vítězů soutěže Flora košt.

Škola kuchařů, číšníků a cukrářů slaví 75 let

VÝCHODNÍ ČECHY - V posledním zářijovém týdnu žila celá škola oslavami 75. výročí jejího školy. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Ovocnáři diskutovali v Horní Bělé

HORNÍ BĚLÁ - Přednášky zabývající se podnožovou problematikou ovocných dřevin, jejich ochrana či pěstování vinné révy v méně příznivých podmínkách – to bylo hlavní náplní letošního ovocnářského dne, který se v sobotu uskutečnil v kulturním domě v Horní Bělé.

Jak oslaví hotelová škola své výročí?

VÝCHODNÍ ČECHY - Škola slavila kulaté výročí. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Dýně a spol.

Dužina většiny tykví (dýně, patison a spol.) je jemná, chutná a dají se z ní vytvořit jídla sladká i slaná, polévky, přílohy i dezerty. Můžete z ní připravit salát s olejovou zálivkou, nebo ji zavařit jako sladký kompot. Zkuste některý z našich receptů a uvidíte, že si dýňová jídla zamilujete.

Škola kuchařů, číšníků a cukrářů slaví 75 let

VÝCHODNÍ ČECHY - V posledním zářijovém týdnu žila celá škola oslavami 75. výročí jejího školy. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

Jak oslaví hotelová škola své výročí?

VÝCHODNÍ ČECHY - Škola slavila kulaté výročí. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.