Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

U Újezda kradli kanálníci

ÚJEZD - Nepříjemné překvapení čekalo v pátek odpoledne na správce areálu na Hrádku. František Rada přijel na pravidelnou obhlídku a málem skončil i s autem v odkryté kanalizační strouze pod Chodskou chalupou.

Jablek je málo, proto budou dražší

VÝCHODNÍ ČECHY - Zemědělská družstva, která pěstují jablka, budou mít mnohem menší úrodu, než tomu bylo loni. Na vině je především počasí a jarní mrazíky.

Jablek je málo, proto budou dražší

VÝCHODNÍ ČECHY - Zemědělská družstva, která pěstují jablka, budou mít mnohem menší úrodu, než tomu bylo loni. Na vině je především počasí a jarní mrazíky.

Jablek je málo, proto budou dražší

VÝCHODNÍ ČECHY - Zemědělská družstva, která pěstují jablka, budou mít mnohem menší úrodu, než tomu bylo loni. Na vině je především počasí a jarní mrazíky.

Týnská moštárna funguje třicet let

HORŠOVSKÝ TÝN - Z lidí, kteří před třiceti lety v areálu bývalých kasáren v Horšovském Týně postavili moštárnu, už jich moc nežije. Ale většina zařízení na výrobu moštu funguje dodnes a moštárna stále patří k nejlépe vybaveným a pro obsluhu pohodlným zařízením na Domažlicku.

Ředitelé: Hot dog si žáci ve škole koupí, brambůrky ne

SLOVÁCKO - Smaženky, čokoládové tyčinky, nanuky a párky v rohlíku, to jsou nejoblíbenější svačinky žáků základních škol na Slovácku. Pouze ředitelé a rodiče dětí mají možnost změnit druhy nabízeného zboží ve školních bufetech. Hygiena podle zákona nemůže nařizovat, co má nebo nemá prodejce dětem nabízet, pokud je jídlo zdravotně nezávadné.

Ředitelé: Hot dog si žáci ve škole koupí, brambůrky ne

SLOVÁCKO - Smaženky, čokoládové tyčinky, nanuky a párky v rohlíku, to jsou nejoblíbenější svačinky žáků základních škol na Slovácku. Pouze ředitelé a rodiče dětí mají možnost změnit druhy nabízeného zboží ve školních bufetech. Hygiena podle zákona nemůže nařizovat, co má nebo nemá prodejce dětem nabízet, pokud je jídlo zdravotně nezávadné.

Moštování i zadarmo

HORŠOVSKÝ TÝN - V horšovskotýnské moštárně budou letos někteří zákazníci moštovat zadarmo. „Slavíme totiž třicáté výročí založení moštárny, a tak jsme se rozhodli, že každý třicátý zákazník nebude za moštování platit,“ sdělil Alexandr Kubáček, předseda horšovskotýnských zahrádkářů a zároveň předseda územního sdružení ČZS v Domažlicích.

Na Zlínsku je úroda ovoce letos poloviční.

ZLÍNSKO - Katastrofa, tak hodnotí někteří ovocnáři ze Zlínska letošní úrodu. „Jarní mrazíky nás připravily zhruba o devadesát procent ovoce. Nevaříme povidla, nemoštujeme,“ stěžuje si Vladimír Konečný z místního sdružení Českého zahrádkářského svazu v Machové.

Úroda ovoce ve Zlínském kraji bude malá, výkupní ceny vzrostly

ZLÍNSKO - Zahrádkáři a firmy ze Zlínského kraje, které se zabývají zpracováním ovoce, se potýkají s malou úrodou. Problémy způsobily jarní mrazy. Letos tak není obtížné najít v regionu volný termín v pálenicích, zpracovatelé ovoce pak proti loňskému roku zvýšily výkupní ceny. Na Vsetínsku dokonce letos nebude ani výstava ovoce, podle zahrádkářů není prakticky co vystavovat.

V Sobotíně slavili Vánoce. Nechyběla ani koulovačka

SOBOTÍN - Vůně vánoční zelňačky a smaženého kapra, tóny koled a plno lidí s mikulášskými čepicemi navodily v sobotu v sobotínském areálu U Pařeza kouzelnou vánoční idylku. Vánoční oslavy pod širým nebem pořádala parta recesistů, kteří si říkají Senioři.

Lijáky napojily vyprahlou zem

VYŠKOVSKO - Příroda pořádnou vláhu potřebovala. Z vytrvalého deště posledních dní mají radost hlavně lesníci.

Sadaři si na hlídání úrody najímají ochranku

OLOMOUCKO/ŠUMPERSKO - Hlídače a bezpečnostní agentury si teď musejí najímat sadaři z Olomoucka. Letošní úrodu ovoce jim totiž víc než jindy plení zloději. Důvodem jsou mimořádně vysoké výkupní ceny, obchodníci za kilogram padaných jablek nabízejí až tři koruny.

Zvěř už přikrmují

DOMAŽLICKO - Lesní zvěři už myslivci dopřávají. Zatím se ale snaží oddálit okamžik, kdy jí začnou přikrmovat ´jádrem´. Příkrm jádrem pomáhá zvěři přežít zimu. Přemění si je na tukové zásoby. Myslivci se ale bojí, že je zima zruinuje.

V pátek si v Olomouckém deníku přečtěte

OLOMOUC - Páteční vydání Olomouckého deníku jako obvykle doprovází TV magazín s fotbalovým štístkem Šmicrem na titulní straně. Titulní fotografie našeho listu už ale optimistická není. V Jeseníkách štěstí rozhodně nepršelo a navíc srážky neustávaly ani večer, což vzbuzuje nervozitu i v lidech na Olomoucku. A co si ještě můžete přečíst?

Štrůdl s příměsí piva bodoval u návštěvy i soutěžní komise

PROSTĚJOV - Tajemství závinu nebo-li štrůdlu si každá hospodyňka střeží jako oko v hlavě. Rodinné recepty se pak dědí z generace na generaci. Jak už to v životě bývá, přijde čas, kdy se tu a tam vyskytne nějaká anomálie. Například, když se do pečení štrůdlu pustí chlap.

Výborné fondue na slano i sladko

Kdo jednou vyzkouší fondue, zamiluje si je. Toto původně švýcarské jídlo má totiž mnoho variant, takže se nikdy neokouká. Masové fondue lze připravit v tuku nebo vývaru, sýrovým sluší dobré víno a čokoládové jsou sladkou korunou příjemného večera.

Výkupny platí za jablka královsky

OLOMOUC/KŘELOV -Dvě koruny dostanou pěstitelé či sběrači jablek ve sběrnách ovoce za kilogram padaných jablek. To je cena, kterou mnozí z nich nepamatují.Kvůli pomrzlé úrodě v Polsku je totiž nynípo jablkách sháňka.

V úterý si v Olomouckém deníku přečtěte

OLOMOUC - Titulní stranu úterního vydání Olomouckého deníku věnujeme nové továrně na zpracování brambor, která by měla vyrůst v Litovli a místním by měla přinést dvě stovky pracovních míst. A co dál?