Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Hynou. Dlouhá zima je krutá

Náchodsko - Zima se letos drží zuby nehty. Úsměv na tváři už ledaskomu doslova zamrzl. Sluneční paprsky chybí nejen lidem, ale i opeřencům, kteří se vrátili z teplých krajů a nyní z nedostatku potravy hynou. Oteplení by potřebovaly i včely, u kterých ještě nenastala výměna generace. A v ovocných sadech se pracuje ve větru i sněhu.

Zima prý ovoce neohrozí

Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům. Podle některých může zkomplikovat letošní sklizně ovoce a zeleniny. Odborníci však upozorňují, že současné počasí spíše přírodě prospívá, než by jí uškodilo.

Zeman: O velvyslancích mluví jen amatér

Praha – Z Pražského hradu je to do Černínského paláce, kde sídlí ministerstvo zahraničí, co by kamenem dohodil. Momentálně mezi těmito dvěma budovami ale zeje hluboký příkop. Do něj padají slovní granáty od obou hlavních aktérů – prezidenta Miloše Zemana a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Jablkem sváru jsou noví čeští velvyslanci, konkrétně Livia Klausová.

Čtvrtý ročník Renety čeká na své autory

Škola základ života – toto je nové téma literární soutěže, kterou vyhlásila městská knihovna v Tachově. Své práce můžete odevzdávat v elektronické podobě na adresu knihovny nebo je přinést přímo na místo, a to do 31. srpna 2013.

Zima prý ovoce neohrozí

Skalná, Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům.

Hoď chléb s medem do studny

Rychnovsko – Házet do studny chléb nebo se drhnout v ledové vodě v potoce –  to jsou některé z velikonočních tradic, jež jsou spjaté s Rychnovskem. Dodržují se ještě tyto obyčeje nebo je nadobro vystřídaly moderní koledy a umělohmotná vajíčka?

Duranciový hattrick Pavla Dvouletého z Nedakonic

Salaš - Ten, kdo v sobotu zavítal do hospody Na Dolině v Salaši, určitě nelitoval. Mohl nejen nasávat vůně a ochutnávat některou ze 411 pálenek ze švestek, durancií, hrušek, jablek, meruněk, letního ovoce a likérů, ale být také při vyhlašování nejlépe hodnocených destilátů a při předávání bronzové, stříbrné a zlaté trnečky v kategorii slivovic.

Na Veselickém koštu šmakovala nejvíce slivovice. Od Leoše Šabrňáka

Vavřinec, Veselice /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Švestky, jablka, třešně, hrušky. Ale také ryngle, mirabelky nebo dokonce jeřabiny. Šup s tím do sudů, nechat kvasit a pak vzhůru do pálenice. Kudy teče, tudy léčí. Jakou slivovici asi letos vypálil soused? Minule neměla chybu. Úplně se rozplývala na jazyku. Veseličtí loni uspořádali poprvé Veselický košt pálenek. V sobotu se ochutnávala domácí pálenka vyrobená místními i přespolními podruhé.

RECEPT DENÍKU: Kachna byla vynikající

Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.

Přítluky? Bez ohrožení, oznámili chemici

Přítluky – Bez ohrožení zdraví přítluckých obyvatel se obešel požár zemědělské haly, u které hasiči zasahovali minulé úterý. Příznivý výsledek zveřejnila chemická jednotka z Tišnova.

Přítluky? Bez ohrožení, oznámili chemici

Přítluky – Bez ohrožení zdraví přítluckých obyvatel se obešel požár zemědělské haly, u které hasiči zasahovali minulé úterý. Příznivý výsledek zveřejnila chemická jednotka z Tišnova.

Pomáhají a chrání: koně jízdní policie v akci

Pozlovice - Renoir, Hubert a Divoch kráčejí dvorem policejní farmy. Pohybují se ostražitě, ale klidně, nedělají to totiž poprvé. Za okamžik narazí na překážku plastové sudy nastražené trénujícími policisty. Koně nezaváhají a s přehledem zkušených matadorů nástrahu odsunou z cesty.

Pomáhají a chrání: koně jízdní policie v akci

Pozlovice - Renoir, Hubert a Divoch kráčejí dvorem policejní farmy. Pohybují se ostražitě, ale klidně, nedělají to totiž poprvé. Za okamžik narazí na překážku plastové sudy nastražené trénujícími policisty. Koně nezaváhají a s přehledem zkušených matadorů nástrahu odsunou z cesty.

Číňané ztrácejí zájem o školy kung-fu, lidé dnes mají víc možností

Peking - Kung-fu, anebo wu-šu, jak je správně nazýváno v čínštině, je jedním z nejoblíbenějších sportů v Číně. Přesto už je zlatý věk bojových umění a mistrů z kláštera Šao-lin dávno pryč. Zatímco před deseti lety byla v Číně asi stovka škol kung-fu a v nich téměř 100.000 zapsaných studentů, v současnosti jejich počet klesl na polovinu.

Exotikou stříbrnického koštu byla rajčatovice

Stříbrnice – Celkem 241 vzorků destilátů nejen z trnek, ale i meruněk, jablek, hrušek a jiného ovoce se v sobotu ochutnávalo na třetím ročníku stříbrnického koštu slivovice v zasedací místnosti tamního obecního úřadu.

V Hradci nad Moravicí bude festival místních dobrot

Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.

Košt kysaného zelí provoněl v neděli sál hlucké tvrze

Hluk - Červené, bílé, s křenem, s jablky, prostě kysané zelí na všechny způsoby mohli ochutnat návštěvníci hlucké tvrze v neděli odpoledne. Ve třináct hodin tam začal třetí ročník klání O najlepší kysané zelé na Slovácku.

OBRAZEM: Studenti vyřezávali ovoce

Plzeň - Na první pohled obyčejná jablka či manga se včera pod rukama studentů plzeňské hotelové školy na Borech proměnila v originální dekoraci rautových stolů.

Rady nejen do vaší zimní zahrady

Strakonicko - Už jste zastřihli pelargonie 
a přesadili je do nové půdy? Teď začátkem března můžeme začít s opatrnou zálivkou, ale zatím je ještě nehnojíme.

K Malému jezu vyjedou bagry. Úpravy pomůžou při povodních

České Budějovice – Dlouhé roky trval souboj některých obyvatel z okolí Malého jezu s úřady. Jablkem sváru byly chystané protipovodňové úpravy břehů Malše. Teď jsou konečně potřebná povolení vydána a lokalitu čekají velké změny.

Bylinkářky radí: Dbejte na pročišťování

Počátek týdne je vhodný k pročištění trávicího traktu, které ovlivňuje měsíc ve dnech Panny. Vyzkoušejte k tomuto účelu Psyllium. Vlákninu, která se nechává nabobtnat v nápoji nebo v jogurtu, užíváme při zácpě, čištění střeva a redukci k zasycení žaludku.