Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Křtitel

Farář Jan Bleša zapaluje v úterý 23. června 2020 svatojánský oheň na louce u kapličky v kladerubské části Hořansko.

U kapličky nad Kladeruby ožila svatojánská tradice. Podívejte se

Marie Sváčková přišla se svým otcem Petrem a psem Badym dlouho před setměním. Na louce u kapličky v kladerubské části Hořansko stála připravená vatra ze smrkových polen, kterou tady postavili dobrovolní hasiči. Spolu ještě vložili dovnitř natrhaný papír pro snazší zapálení.

Poutní mše a svěcení sochy Jana Nepomuckého v Mlázovech na Klatovsku.

FOTO, VIDEO: Vrcholem pouti bylo svěcení sochy

Pouť se v sobotu konala v Mlázovech. Kvůli koronavirovým omezením byla ale oproti jiným rokům mnohem skromnější. Měla však jeden zlatý hřeb – svěcení sochy sv. Jana Nepomuckého na návsi.

Univerzity volného času z Městské knihovny v Litvínově byla na výletě.

Výlet Univerzity volného času nejen na přehradu Fláje

Městská knihovna Litvínov pořádala výlet. Dne 17. června uskutečnila Městská knihovna Litvínov v rámci Univerzity volného času poznávací výlet na přehradu Fláje a do kostela sv. Jana Křtitele v Českém Jiřetíně.

Šerlišská relaxační zahrada.

Z Kunštátu na Moravě do Kunštátu v Orlických horách na česko-polské hranici

 Poslední květnovou sobotu, hned po začátku uvolňování protipandemických karanténních opatření vyjela kunštátská organizace Svazu tělesně postižených do Orlických hor. Autobus byl téměř zaplněn, neboť kunštátští byli posíleni důchodci z okolních organizací. Po krátké návštěvě osady Jedlová jsme se usadili v Deštné v Orlických horách. Po občerstvení jsme se přesunuli do Šerlišského mlýna. V relaxační zahradě s vodními prvky a hastrmanem jsme pořídili společné foto. Potom jsme ze sedla Šerlich vystoupali k Masarykově chatě s bustou T.G. Masaryka.

U kostelíku sv. Jana Křtitele se konal Den obce Modrá.

Den obce Modrá byl spojen se svatojánskými slavnostmi

FOTOGALERIE/ Na návrší nad Archeoskanzenem Modrá, u malého kamenného kostelíku sv. Jana, který je hypotetickou replikou velkomoravského kostela z 8. a 9. století, byl o třetí červnové neděli odpoledne zahájen tradiční Den obce s podtitulem Slavnost svatého Jana Křtitele.

Také heřmánek patří mezi svatojánské byliny

Náš tip na výlet: Za svatojánským kořením mladého léta

Nastupuje poslední dekáda měsíce června a s ní dosedá na svůj každoroční trůn léto, budiž pochváleno. Letní slunovrat je okamžik, kdy Slunce vstoupí do znamení Raka; první letní den, čili astronomické léto, letos vychází na 20. června těsně před půlnocí.

Jihlavské Havíření přilákalo několik stovek účastníků.

Havíři chystají největší pouť v novodobé historii Jihlavy, nabídne sedm kapel

V neděli 21. června vyrazí z centra Jihlavy tradiční průvod krojovaných jihlavských havířů ke Kostelu svatého Jana Křtitele. Po průvodu havířů a mši svaté ožije okolí kostelíku díky sedmi kapelám, čtyřem divadlům a dvěma folklorním souborům. Návštěvníci se mohou těšit také na trh s rukodělnými předměty, výtvarné dílny, tradiční vaření na ohni či výstavu.

První letošní kulturní akcí v areálu hradu Lukov byla Noc kostelů.

Hrad Lukov ožil Nocí kostelů. V okolí řádily bouřky, nad hradem svítily hvězdy

První letošní kulturní akcí v areálu hradu Lukov byla Noc kostelů. Uskutečnila se v pátek večer 12. června 2020 v hradní kapli, která je zasvěcena sv. Janu Křtiteli. Program se protáhl dlouho do noci a byl završen poutavým povídáním o hvězdách, které měl lukovský farář Jan Mach. V okolí hradu řádily bouřky a nad hradem svítily hvězdy.

Koncert na Výstavišti Kroměříž.

Kam o víkendu? V Kroměříži se utkají basketbalisté, čeká vás letní párty či kino

Nevíte, jak naložit s nadcházejícím víkendem? Můžete třeba přijít fandit basketbalistům, užijte si pořádnou hudební jízdu na Výstavišti Kroměříž, kino Nadsklepí také promítne několik filmů pro děti i dospělé. A v pátek se také koná Noc kostelů 2020, do které se na Kroměřížsku zapojila řada kostelů. Podívejte se, co nabízejí. Zajímavou akcí je i interaktivní výstava Poznávej se, která je k vidění v holešovském zámku. 

Opravený dřevěný kostel sv. Michaela Archanděla v Řepištích, červen 2020.

Otevřené chrámy v regionu: novinkou je otevření dřevěného kostela v Řepištích

Církve zpřístupní během turistické sezóny tři desítky kostelů, kaplí a poutních míst v Moravskoslezském kraji. Čtvrtý ročník projektu Otevřené chrámy nabídne také vyhlídku ze tří kostelních věží. Na zájemce o sakrální památky ve vybraných církevních objektech čekají proškolení průvodci až do 1. listopadu.  

Opravený dřevěný kostel sv. Michaela Archanděla v Řepištích, červen 2020.

Pátek patří Noci kostelů. K prohlídkám na Ostravsku zvou i otevřené chrámy

/ROZPIS AKCÍ/ Církve zpřístupní během turistické sezóny tři desítky kostelů, kaplí a poutních míst v Moravskoslezském kraji. Na páteční Noc kostelů naváže čtvrtý ročník projektu Otevřené chrámy. Nabídne také vyhlídku ze tří kostelních věží. Novinkou je otevření dřevěného kostelíku v Řepištích.  

Vizualizace budoucího parkoviště v Sedlci.

Parkoviště autobusů v Sedlci stále čeká na investora

Výsledek výběrového řízení na zhotovitele projektové dokumentace na parkoviště autobusů v Sedlci schválili kutnohorští radní. Jak se ale zdá, parkoviště na ploše jedenáct tisíc metrů čtverečních, které by mělo sloužit zejména turistům navštěvujícím kostnici a katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, jen tak nevyroste. Město totiž stále nemá investora a vinou pandemie koronaviru je mimo hru také Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec.

V Trutnově začala turistická sezona u památníku generála Gablenze a Janské kaple.

Co ukrývá 300 let stará Janská kaple v Trutnově? Lidé můžou nahlédnout dovnitř

/FOTOGALERIE/ V Trutnově začala letní turistická sezona na vrchu Šibeník u památníku generála Gablenze a Janské kaple. V ní můžou lidé navštívit malé vojenské muzeum, které připomíná bitvu u Trutnova v roce 1866. Muzeum je průběžně doplňováno o nové sbírkové předměty a je otevřené vždy o víkendech až do 30. září v čase od 14 do 18 hodin. O provoz Janské kaple se stará Klub vojenské historie Trutnov. Památník generála Gablenze s rozhlednou bude otevřený od 13. června, v sobotu a neděli od 14 do 17 hodin, o prázdninách každý den kromě pondělí od 14 do 18 hodin.

Ilustrační foto.

Noc kostelů na Kralupsku může být i poutní cestou

V pátek 12. června 2020 proběhne v rámci celé České republiky další Noc kostelů, do které se zapojí i kralupská římskokatolická farnost. Původní termín 5. června byl posunut s ohledem na opatření spojené s pandemií COVID-19, právě o týden, na 12. června.

Aquapark v Čestlicích, venkovní zóna. Snad si ji letos užijeme...

Vodní radovánky umí zastínit i nejznámější středočeské památky

Zkusme si malou hádanku. Který z turistických cílů ve středních Čechách se asi těší největší návštěvnické oblibě? Pokud se vám nabízí odpověď začínající písmenem K, je to sice nejspíš hodně blízko, ale ne úplně trefa přesně do černého. Tu totiž představuje písmeno A: Aquapalace Praha neboli čestlický akvapark.

Motorkáři se u kostela v Hranicích sjeli na motomši. 30. května 2020

Motorkáři zahájili sezonu motomší v Hranicích

VIDEO / Desítky nablýskaných motocyků se v sobotu 30. května dopoledne sjely na Masarykovo náměstí v Hranicích. V kostele Stětí sv. Jana Křtitele se konala motomše. Akcí milovníci jedné stopy zároveň zahájili letošní sezonu.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.

Noc kostelů sedlecké farnosti bude letos i s kostnicí

/FOTOGALERIE/ Letošní ročník tradiční akce Noc kostelů byl přesunut na pátek 12. června. V tento den se tak jako v předcházejících ročnících otevře mnoho sakrálních památek po celé České republice. Kostely ve správě Římskokatolické farnosti Kutná Hora - Sedlec nebudou výjimkou.

Provozovatel Sedlecké poutě v Kutné Hoře Josef Tříška.

Sedlecká pouť ještě letos? Možná na začátku července a jen s dvaceti atrakcemi

/FOTOGALERIE/ Sedleckou pouť, tradiční událost doprovázející Velikonoce v Kutné Hoře, letos mnozí kvůli karanténě oplakali a smířili se s tím, že se do prostoru před katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele vydají mezi atrakce až příští rok. Nyní to ale vypadá, že by se Sedlecká pouť mohla uskutečnit ještě letos, a to v termínu od 4. až 6. července.

Kytaristé Štěpán Rak a Jan Matěj Rak.

TIPY DENÍKU: Na Berounsku o víkendu koncertuje Štěpán Rak i místní kapely

Poslední květnový víkend na Berounsku nabídne hezké výlety za zábavou i poznáním, ale i koncerty, na nichž se představí nejen kapely z regionu. Ve Svatém Janu pod Skalou bude hrát na prvním letošním koncertu v kostele sv. Jana Křtitele v sobotu od 18 hodin Štěpán Rak společně se synem Matějem. Dlouho očekávaný recitál se odehraje v rámci oslav pětasedmdesátin světově proslulého virtuóza na akustickou kytaru. Původně pořadatelé kvůli omezení možného počtu posluchačů počítali s nezbytnými rezervacemi předem, ty však byly po stanovení nového počtu tři sta návštěvníků zrušeny a prodej lístků za 200 korun proběhne bez rezervací před koncertem. Výtěžek bude věnován na opravy památek v obci. Ve stejném dni rovněž ve Svatém Janu pod Skalou zahajuje sezonu místní muzeum.

Svatý Jan pod Skalou - Medové Vánoce 2014

Svatojánské muzeum zahájí sezonu

Muzeum ve Svatém Janu pod Skalou zahájí poslední květnovou sobotu sezonu. Návštěvníci se tam mohou seznámit s historií obce a prohlédnout si expozice, věnované například řemeslům, mezi nimiž je třeba i včelařství.

Hrad Landštejn své brány otevřel už 11. května, k výletům láká hlavně za pěkného počasí.

OBRAZEM: Landštejn láká výletníky už dva týdny

Jako první z jihočeských památek ve správě Národního památkového ústavu otevřel své brány návštěvníkům hrad Landštejn, a to 11. května 2020, dva týdny před pondělním oficiálním startem turistické sezóny, který o téměř dva měsíce zpozdil koronavirus. Za čtrnáct dnů ho navštívila necelá tisícovka lidí.

Hrad Točník.

TIPY DENÍKU: Na Berounsku se dá jít za medvědy i na výstavy

Sobota má být podle meteorologů deštivá, na Berounsku je ale řada míst, kde lze v suchu strávit příjemné chvíle. Jejich seznam naleznete níže. S nedělí už přijde slunečné počasí, které mohou výletníci využít třeba k putování za medvědy. A hned na dvě místa.

Hrad Točník.

TIPY DENÍKU: O víkendu můžete navštívit hrad Točník a Žebrák

Souhradí Točník a Žebrák je pro návštěvníky otevřeno od pondělí 11. května. Turisté, kteří jsou zvyklí, že tyto hrady bývají přístupné už od března, se tak konečně dočkali. Při prohlídce je nutné dodržovat všeobecné bezpečnostní pokyny, jako je zakrytí dýchacích cest rouškou, rozestupy nebo hygiena rukou. Správa hradu upozorňuje, že vstup může být při větší návštěvnosti regulován.  

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.

Sedlecké památky se po více než dvou měsících otevřou veřejnosti

Po více než dvou měsících se obě sedlecké památky, kostel Všech svatých s kostnicí a UNESCO katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, znovu otevřou svým návštěvníkům, a sice od pondělí 25. dubna. Společně s nimi i pokladny v boční části budovy sedleckého Informačního centra, v nichž je možné zakoupit vstupenku do obou památek. Otevírají se také veřejné toalety na Zámecké ulici.

Okolí chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně prochází rekonstrukcí.

V okolí chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně finišují stavební práce

/FOTOGALERIE/ Okolí kolínského chrámu sv. Bartoloměje, které dosud lidé většinou znávali jako nenápadné, spící objekty a plochy, se mění k nepoznání. Práce na revitalizaci celého areálu notně pokročily, nic nenasvědčuje tomu, že by se rozsáhlá a nákladná akce měla zbrzdit.  

Veřejné toalety v Zámecké ulici v kutnohorském Sedlci.

Veřejné záchodky v Sedlci se prodávat nebudou, rozhodli zastupitelé

Veřejné záchodky v Sedlci, které v současné době provozuje římskokatolická farnost, se prodávat nebudou a nadále zůstanou v majetku města. Rozhodli o tom kutnohorští zastupitelé, kteří na základě doporučení radních devatenácti hlasy zrušili své usnesení z června loňského roku o prodeji toalet i s přilehlým pozemkem formou výběrového řízení. Vedení města chce toalety zrekonstruovat a poté pronajímat.

Šlechtic z českomoravské větve rodu Ditrichštejnů Karel Maxmilián z Ditrichštejna se stal významnou osobností zejména pro Mikulovsko.

Karel Maxmilián z Ditrichštejna neunesl ničivé požáry v Mikulově

/STALO SE PŘED/ Šlechtic z českomoravské větve rodu Ditrichštejnů Karel Maxmilián z Ditrichštejna se stal významnou osobností zejména pro Mikulovsko, kde podporoval vznik i opravy kulturních a náboženských staveb. V roce 1754 se vzdal všech dvorských funkcí a přestěhoval se do Mikulova. Důvodem zřejmě byla snaha věnovat se správě rodových statků, které utrpěly ve 40. letech 18. století válkou s Prusy.

Kostnice

Do sedlecké kostnice prodávají e-vstupenku

Koronavirus zkomplikoval i opravu sedlecké kostnice. Celosvětově unikátní prostor v Kutné Hoře prochází náročnou rekonstrukcí již od roku 2014. To se daří díky statisícům turistů, kteří na toto místo každý rok míří. Tak se povedlo opravit střechu, terasy, část výzdoby v interiéru dolní kaple a rozebrat i první ze čtyř monumentálních pyramid. Problém je ale v tom, že turistický ruch v současné době utichl.