Kreativ

ŠTÍTEK: Kuchařovice

Aleš Mlejnek, bývalý místostarosta Kuchařovic, v pozadí místní škola.

V proměnu kuchařovické školy věřím, říká odvolaný místostarosta Aleš Mlejnek

Na posledním kuchařovickém zastupitelstvu přišel Aleš Mlejnek o funkci místostarosty. Odvolání zastupiteli nevnímá jako osobní prohru. Poukazuje na politické manévry a osobní spory. Hlavním tématem, i když podle Mlejnka spíše zástupným důvodem, bylo udržení walfdorské školy v obci. Deník o situaci opakovaně informoval. V rozhovoru mimo jiné prozradí, jak nahlíží na celou kauzu a zda mohl aovnivnit fungování celé obce.

Den otevřených dveří v kuchařovické škole se konal 21. března. Děti zde navštěvují první stupeň.

Změny v Kuchařovicích: nová ředitelka školy začne v září, skončil místostarosta

/VIDEO/ Odvolaný místostarosta, od září nová ředitelka školy a petice s bezmála tří tisícovkou podpisů. Taková je situace na základní škole v Kuchařovicích na Znojemsku. Obec se rozhodla, že od září vymění vedení školy a změní výuku na klasickou. Rodiče do Kuchařovic vozí děti z celého regionu, obec ale chce mít školu pro místní děti.

Od prvního září má v Kuchařovicích vzniknout první třída bez waldorfské výuky.

Rodiče se bouří. Vedení Kuchařovic neotevře třídy s waldorfskou výukou

Mezi rodiči v Kuchařovicích a přilehlém okolí se šíří vlna nevole. Nepotěšilo je vyhlášené výběrové řízení na nového ředitele základní školy. Vedení obce v něm zdůraznilo, že hledá někoho, kdo školu, která v současné době funguje na principu waldorfské pedagogiky, provede procesem změny na „klasickou výuku“. Nemá tak v plánu otevírat další třídy s waldorfskou výukou.

Sněhová pokrývka na Znojemsku v roce 2021.

O víkendu podle meteorologů ve Znojmě napadne nejvíce sněhu od roku 2010

Meteorologové očekávají v pátek a v sobotu ve Znojmě vydatné sněžení. Celkově by podle nich mohlo napadnout i dvacet centimetrů sněhu. Takto vysokou sněhovou pokrývku naposledy naměřili v prosinci roku 2010. Deník připravil historické srovnání zajímavostí a extrémů zimního počasí na Znojemsku za posledních dvaašedesát let.

Ilustrační snímek

Teplotně extrémní den. V Česku znovu padaly rekordy, naměřili i přes 25 stupňů

Česko podle meteorologů zažilo teplotně extrémní den. Na mnoha místech v Čechách i na Moravě bylo výrazně více než 25 stupňů Celsia, což je hranice pro letní den. Rekordy padly na téměř polovině ze zhruba 160 stanic, které měří alespoň 30 let. Nejvíce v pátek naměřili v Kuchařovicích na Znojemsku, a to 27,9 stupně. Na facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teplotní rekordy padaly ve čtvrtek 28. října, ve státní svátek. Předpovědi na víkend již slibují mírné ochlazení.

Na jihu Moravy padaly teplotní rekordy. O víkendu se mírně ochladí a může pršet

Teplotní rekordy padaly na jihu Moravy ve čtvrtek 28. září. Meteorologové v Jihomoravském kraji naměřili na stanicích měřicích teplotu déle než třicet let devět teplotních rekordů pro tento den. Na Znojemsku pokořily teploty rekord starý sedmdesát let, ve Strážnici na Hodonínsku dokonce bezmála devadesátiletý rekord. Informovali o tom meteorologové na sociálních sítích.

Na desítkách míst v Česku padly teplotní rekordy, ilustrační foto

Na řadě míst v Česku padly teplotní rekordy. V Brodě nad Dyjí bylo 35,6 stupně

Teploty v Česku se v úterý opět vyšplhaly nad 35 stupňů Celsia a nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku, 35,6 stupně. Na desítkách míst padly teplotní rekordy. Překonány byly na téměř dvou pětinách ze 163 meteorologických stanic měřících 30 a více let. ČTK to řekli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tropické teploty v Praze. Ilustrační snímek

Třetí den v řadě. V ČR padaly teplotní rekordy, v Plzni naměřili přes 36 stupňů

Třetí den po sobě v Česku padly teplotní rekordy. Zaznamenalo je až 25 ze zhruba 160 dlouhodobě měřících stanic. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci 36,5 stupně Celsia. Víc než 34 stupňů teploměr ukázal na sedmi místech. Nová maxima pro 10. červenec jsou zejména z jižní a jihozápadní části území. ČTK to řekl Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Kuchařovická chasa oslavila tradiční svatováclavské posvícení.

Květy, pentle a tradice trvající skoro století. Kuchařovice slavily posvícení

Oslavy plné radosti a veselí každoročně zavítaly do malebné vesničky Kuchařovic na Znojemsku. Tradiční Svatováclavské posvícení, uskutečněné v sobotu 24. a v neděli 25. září, má zde takřka stoletou tradici a pamatuje i na období první republiky. Za pěkný příspěvek děkujeme kuchařovickým stárkům, za krásné fotky Michaele Pacíkové a Janu Fouskovi.

Teplotní mapka České republiky z pátečního podvečera.

Tropický den? Nejtepleji bylo v Kuchařovicích na Znojemsku. Přes 31 stupňů

První letošní tropický den zažili v pátek Jihomoravané. Hydrometeorologové naměřili nejvyšší teplotu v kraji na stanici v Kuchařovicích na Znojemsku, přesáhla tam jednatřicet stupňů. Údaj 31.1 °C byl přitom rekordní v celém tuzemsku, teplotní rekordy pokořila zhruba třetina stanic v republice.

Lidé se ochlazují u fontány na Václavském náměstí, 19. května 2022, Praha. Vedra mají dnes večer vystřídat silné bouřky s následným ochlazením.

Rekordní vedro. Česko zažilo první tropický den, někde naměřili přes 31 stupňů

Česko dnes zažilo první tropický den letošního roku, kdy teploty vystoupají alespoň na 30 stupňů Celsia. Nejvíc naměřili v Kuchařovicích na jihu Moravy, kde bylo 31,1 stupně. Tropické počasí panovalo také v Plzni, Českých Budějovicích, Praze a v dalších městech a obcích. Teplotní rekordy padly zhruba na třetině stanic, které měří alespoň 30 let, uvedl Český hydrometeorologický ústav na facebooku. Blížící se studená fronta ale vedra posledních dní ukončí a v nejbližší době se tropické teploty nečekají.

Ilustrační foto, extrémní bouřkové jevy jako supercela, tromba, self cloud a další.

Tropický den vystřídají na západě Čech silné bouřky s krupobitím

První letošní tropický den zaznamenala meteorologická stanice v Plzni. Jak uvedli meteorologové, nejvyšší teplotu v pátek naměřila stanice Kuchařovice v Jihomoravském kraji, a to 31.1 °C. Přes 30 °C ale bylo i v Plzni, Českých Budějovicích nebo v Praze. Teplotní rekordy padly zhruba na třetině stanic, které měří alespoň 30 let. Nejčastěji byl překonán rekord z roku 1979.

Silný provoz na průtahu Kuchařovicemi.

Rychlé řidiče na Znojemsku budou krotit radary. Víme kde

Piráti silnic to budou mít ve Znojmě a jeho okolí složitější. Představitelé radnice plánují zprovoznění dvou nových míst s úsekovým měřením. Jedno na výpadovce ze Znojma směrem na Rakousko, další pak fungovat v sousedních Kuchařovicích v ulici 8. května. Město za vše zaplatí 3,3 milionů korun bez daně.

Ilustrační foto - uzavírka.

Nohu z plynu: průtah Znojmem omezí uzavírky, kvůli opravám

Havlíčkova, Sokolská, Vídeňská a Boční. Ulice ve Znojmě na hlavním tahu silnice I/38 ve směru od Jihlavy na Vídeň obsadí v následujících dnech silničáři s technikou. Opraví povrch vozovek. Řidiči musí počítat s objížďkami a dopravním omezením.

Odešl velký muzikant a učitel hudby Štefan Matunák.

Vzpomínka na velkého muzikanta. Odešel učitel krumlovské ZUŠky Štefan Matunák

 Nad krumlovskou základní uměleckou školu vlaje od soboty černý prapor. Oznamuje smutnou zprávu, že už nikdy nezazní z oken školy při zkoušce dechového orchestru ohnivé výkřiky, vtipy, smích či vášnivá povzbuzování z dirigentského stupínku, nikdy se na plakátě či programu koncertu dechového orchestru ZUŠ neobjeví slova „ diriguje Štefan Matunák“.

Nová stanice na sádkách ve Sloupečníku. Odborníci v Blansku měří škodliviny v ovzduší.

Nová stanice na sádkách: odborníci v Blansku měří škodliviny v ovzduší

Z dálky může s trochou fantazie připomínat pohádkovou chaloupku na muří noze. Nebo plechovou udírnu. Ale na co jsou tam ty kabely? Lidé, kteří jdou kolem rybích sádek v blanenské lokalitě Sloupečník, míjí za plotem nový přístroj. Jedná se o monitorovací stanici. Na pozemku rybářského spolku ji umístili pracovníci brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

V posledních dvou letech kuchařovické děti nacvičily vystoupení živého betléma.

Vánoční ohlédnutí: živý betlém v Kuchařovicích

Letošní Vánoce epidemická omezení připravila o mnoho oblíbených tradic. Můžeme alespoň listovat fotografiemi a vzpomínkami. Podělte se čtenáři  o vaše zážitky a vzpomínky na tradiční vánoční akce a setkání. Těšíme se na ně na e-mailu redakce.znojemsky@denik.cz

Náledí na silnici

Od pátku mohou v celé zemi namrzat silnice a chodníky, varují meteorologové

V pátek večer a v noci na sobotu se může na území celé republiky při poklesu teplot pod bod mrazu tvořit náledí nebo zmrazky. Řidiči i chodci by měli dávat pozor na namrzlé silnice a chodníky. Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) začne platit ve všech krajích na Boží hod vánoční v 18:00 a skončí v sobotu na svatého Štěpána v 10:00. Během vánočních svátků se výrazně ochladí a začne sněžit, a to nejenom na horách.

Lyžařské středisko v Deštném

V Česku padaly teplotní rekordy. Na některých místech bylo skoro až 14 stupňů

V Česku dnes padly teplotní rekordy na 33 ze zhruba 150 meteorologických stanic, které měří teplotu 30 a více let. Nejtepleji bylo v Kuchařovicích na Znojemsku, a to 13,7 stupně Celsia nad nulou. ČTK to řekla Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplotní rekordy, které byly dnes překonány, pocházely nejčastěji z roku 2015.

Úsekové měření v Kuchařovicích.

Úsekové měření rychlosti v Kuchařovicích? Spolupráce se zadrhává

Kdy se začne naostro měřit rychlost aut projíždějících Kuchařovicemi? Na tuto otázku nyní nezná odpověď ani vedení Kuchařovic ani Znojma. Kuchařovickým zastupitelům se totiž nelíbí požadavek vedení Znojma platit za provoz úsekového měření v obci u Znojma. Smlouva zatím podepsaná není.