Kreativ

ŠTÍTEK: Kuchařovice

Ilustrační foto.

Víkend: výstava haflingů i Babské hody

Znojemsko – Zhlédnout kaskadérskou show, zajít na výstavu haflingů, pokochat se pohledem na krásné ženy v krojích či oslavit dětský den. To zřejmě budou o tomto víkendu nejzajímavější akce.

Znojemští baseballisté.

Aligátoři připravili exhibici

Kuchařovice – Znojemští basebalisté slaví dvacet let od od doby, kdy se poprvé vydali na basebalové bitevní pole. Při té příležitosti uspořádali exhibiční utkání.

Průtah Kuchařovicemi si zvykli využívat řidiči kamionů, jedoucí mezi Jihlavou a Brnem. Obcí projedou denně tisíce aut. Bezpečně se necítí lidé, kteří používají chodníky u hlavní silnice ani lidé, kteří u silnice bydlí.

Kuchařovice musí dál snášet řev aut

Kuchařovice – Starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek hovoří ve své kanceláři do telefonu a zlobí se na úředníky. Až na druhé straně linky je slyšet řev aut projíždějících za oknem starostovy kanceláře. A situace se minimálně deset let nemá zlepšovat.

Ilustrační foto.

Leden byl teplotně nadprůměrný, o 0,8 stupně

ČR - Letošní leden byl v Česku teplotně nadprůměrný. Průměrná teplota vzduchu dva metry nad zemí byla v Čechách a na Moravě minus 1,2 stupně Celsia, což bylo 0,8 stupně nad dlouhodobým průměrem.

Kuchařovice. Ilustrační fotografie.

Kuchařovická silnice: zatím bez výjimky

Brno, Kuchařovice – K doplnění protihlukové studie pro Kuchařovice a Suchohrdly u Znojma vyzvali hygienici jihomoravské silničáře. Ti na sklonku loňského roku požádali o výjimku z hlukových limitů pro hlavní silnici procházející obcí.

Kuchařovičtí pod vedením starosty Lubomíra Mlejnka opravili náves, nyní tudy ale projíždí tisíce aut denně.

Kuchařovice trápí stále nedokončený obchvat

Kuchařovice /VESNIČKY A MĚSTA/ - Obec, která byla dříve součástí Znojma, se hned po sametové revoluci a jako vůbec první, osamostatnila. A v čele Kuchařovic už od té doby stojí starosta Lubomír Mlejnek. Ani v nejodvážnějších snech ho tenkrát nenapadlo, že na radnici zůstane šest volebních období. „ Je to zaměstnání, kde každé čtyři roky procházíte znovu výběrovým řízením,“ říká Mlejnek.

Čtyřiapadesátiletý Lubomír Mlejnek je starostou Kuchařovic od roku 1990.

Mlejnek: Nechci na radnici skončit s bypassem

Kuchařovice /ROZHOVORY SE STAROSTY/ - V čele obce stojí dvacet let. Pohled do historie volebních výsledků navíc ukazuje, že se kandidátka ODS, kterou v Kuchařovicích vede starosta Lubomír Mlejnek, těší stabilní podpoře.

Ilustrační foto

Vánoční běh oslaví kulaté jubileum

Znojmo – Přes deset kilometrů v mrazivé zimě okolo Znojma. Na to se letos opět mohou těšit příznivci povánočního jedenáctikilometrového výběhu. Tentokrát se poběží v sobotu.

Kuchařovice. Ilustrační fotografie.

Hlučná silnice dostane výjimku

Kuchařovice, Suchohrdly – Pomoc při řešení příliš hlučného průtahu chtěli po kraji Kuchařovice a Suchohrdly. Výsledek? Silničáři žádají hygieniky, aby na sedm let dali na hluk výjimku.

Burčákfest 2010 ve Znojmě.

Víkend vyplní hody a posvícení, ale i Burčákfest

Znojemsko – Svatováclavské hody se dnes uskuteční hned na několika místech Znojemska. Jedním z nich jsou Dobšice. Místní akci považují za nejvýznamnější a největší z celého roku. Hody trvají až do zítřka.

Ilustrační foto

Dokončení obchvatu je v nedohlednu

Znojmo - Runway pro nouzové přistání malých letadel či dráha pro in-line bruslaře. Jen tím zůstává i nadále část první stavby obchvatu Znojma.

Následky bouře v ulici Krapkova.

Na velké lijáky, jako ten sobotní, kanály nestačí

Znojmo - Lidé, bydlící v domech vyplavených v sobotu večer průtrží mračen, se s podobnými potížemi při letních lijácích budou muset smířit. Znojemská kanalizace totiž na takový nápor vody není dimenzovaná.

Ilustrační foto

Před požáry varují hasiči i ochranáři

Znojemsko - Vysoké teploty a dlouhotrvající sucho posledních dní výrazně zvýšilo nebezpečí vzniku požárů. Před požáry varují jak hasiči, tak například pracovníci správy parku Podyjí.

Jaromír Hevera ve svém sklípku.

Vinař Hevera: diplomy z výstav přikládám do krbu

Kuchařovice /VINAŘI POD LUPOU, FOTOGALERIE/ - Od kruhového objezdu Severka směrem na Kuchařovice. Na začátku obce zahnout doleva a už jenom projet kolem vinohradů. Tam zaparkovat přímo u vinného sklípku a vydat se na ochutnávku vín Jaromíra Hevery. Jeho sklep nikdo nepřehlédne. Majitel si u něj vystavěl kamennou věž.

Nedělní následky noční vichřice v Kojetíně

Nejvíc napršelo v Jeseníkách, foukal vítr síly orkánu

ČR - Při prudkých bouřkách a přívalových srážkách, které v sobotu večer napáchaly mnoho škod hlavně na jihu, jihovýchodě a východě země, spadlo mezi 35 až 70 milimetry vody. Nejvíc pršelo v Jeseníkách, na Anenském vrchu naměřili meteorologové téměř 72 milimetrů, což je 72 litrů vody na každý metr čtvereční půdy.

Stacionární váha. Ilustrační fotografie.

Bič na kamiony: váha na silnici I/38

Znojemsko - Zástupci Znojma jednali s ministrem dopravy o zklidnění nákladní dopravy ve městě. Na silnici z Jihlavy do Znojma možná bude stacionární váha.

Ilustrační foto

Moravu čekají úmorná vedra

Znojemsko - Slunečno, s teplotami až kolem čtyřiatřiceti stupňů Celsia a mírný větřík. Takové budou poslední dva pracovní dny v tomto týdnu a zřejmě i nadcházející víkend. Meteorologové tvrdí, že na jihu Moravy padnou teplotní rekordy.

Ilustrační foto - Moravský Krumlov.

Víkend: Rockový festival i výstava koní

Znojemsko /KAM O VÍKENDU/ – V Moravském Krumlově je pro zájemce nachystaný první ročník rockového festivalu. Lidé mohou navštívit i výstavu koní či fotografií.

Ilustrační foto.

Fortuna liga: František Kölbl byl suverénní

Znojmo – Desátý díl tradičního tipovacího seriálu s názvem Fortuna liga je za námi. Zúčastnilo se ho celkem sedmdesát soutěžících. Na nejvíce bodů dosáhl František Kölbl ze Skalice. Ten získal v desátém kole čtrnáct bodů, když správně uhádl osm utkání z deseti.

Ilustrační foto.

Ženy kralují pánské disciplíně

Znojmo – Šestý díl tradičního tipovacího seriálu s názvem Fortuna liga je za námi. Toho se zúčastnilo celkem osmašedesát tipujících.

Informační tabule projektu obchvatu Znojma pomalu zarůstá býlím a bodláčím.

Obchvaty Znojma a Lechovic se nehnou

Znojemsko /DISKUTUJTE/ - Ministerstvo dopravy nemá peníze na stavbu obchvatů Znojma a Lechovic. Jejich budování tak začne nejdříve příští rok.

Ilustrační foto

Jevišovice otevřou sběrný dvůr v létě

Znojemsko /DISKUTUJTE/ - Nový sběrný dvůr pro větší domovní odpad otevřou již v červenci v Jevišovicích. Druhý sběrný dvůr blízko centra Znojma plánuje znojemská radnice v Příměticích.

Fortuna liga - Ilustrační foto.

František Schwarz byl suverénní

Znojmo – Pátý díl tradičního tipovacího seriálu s názvem Fortuna liga je za námi. Toho se zúčastnilo celkem čtyřiašedesát tipujících.

Ilustrační fotografie.

Obchvat: další etapa i protesty

Znojmo /AKTUALIZOVÁNO/ - Posouvání papírů po stolech, protesty, stížnosti a vztek. Nekonečný příběh stavby znojemského silničního obchvatu se posouvá nepatrně kupředu, ale stále vázne v těsném sevření soukolí protikladných zájmů. Lidé v Suchohrdlech a Kuchařovicích možná již brzy dají najevo, že jim dochází trpělivost.

Ilustrační foto.

Vesnice stárnou, školy slučují třídy

Znojemsko – Kvůli odchodu dospělých lidí z vesnic za prací do měst stárne v obcích obyvatelstvo. Školy, do kterých chodí stále méně žáků, proto musí slučovat třídy.

Ilustrační foto

Silničáři méně solí, kvůli dlouhé zimě

Znojemsko AKTUALIZOVÁNO/ – Plné ulice sněhu znamenají prázdné sklady silničářů a firem, které se starají o chodníky a silnice ve městech a obcích. Na cesty už vysypali tisíce tun soli, písku a drti. Ve Vranově nad Dyjí si zástupci městyse stěžují, že zákaz solení komplikuje provoz.

Ilustrační foto.

Nynější sníh je daleko za rekordem

Znojemsko – Nynějších pětadvacet centimetrů sněhu není na Znojemsku žádným rekordním údajem. Ten meteorologové evidují v roce 1963. Čtvrtého února před sedmačtyřiceti lety změřili meteorologové ve stanici v Kuchařovicích celkovou sněhovou pokrývku vysokou osmdesát centimetrů. Tedy zhruba čtyřikrát takovou, než jaká u nich leží dnes.

Ilustrační foto

Z dotací jsou na Znojemsku skládky a rybníky

Znojemsko – Rekultivace skládek, odbahnění rybníků nebo zateplení škol patří k nejčastějším projektům, na které obce na Znojemsku získávají peníze z evropských dotací pro oblast životního prostředí.

Ilustrační fotografie.

Vesnice se bojí invaze náklaďáků

Znojemsko - Vsi ležící na hlavních silnicích na Znojemsku se obávají nárůstu počtu projíždějících nákladních aut po změnách ve vybírání mýtného. Má jezdit i víc menších náklaďáků.

Žďárský závodník, který má kořeny právě ve Znojmě, chtěl zlomit dvaadvacet let starý rekord jedenáctikilo­metrové trati, což se mu o pár vteřin nepovedlo.

Zdeněk Hnilo: Příští rok snad rekord padne

Znojmo /ROZHOVOR/ - Vánoční běh na svůj start letos přilákal osmdesát závodníků, ale celé klání se točilo okolo jediného z nich. Byl jím Zdeněk Hnilo ze Žďáru nad Sázavou, který si pro vítězství v závodě došel způsobem start cíl.

Devětadvacátý ročník Vánočního běhu se zapíše do historie rekordním počtem závodníků, na trať se jich postavilo celkem osmdesát.

OBRAZEM: Traťový rekod odolal i Hnilovi

Znojmo /VÝSLEDKY/ - Devětadvacátý ročník Vánočního běhu se zapíše do historie rekordním počtem závodníků. Na start se jich postavilo celkem osmdesát. Vítězem se stal Zdeněk Hnilo ze Žďáru nad Sázavou, který závod vyhrál způsobem start cíl.

Ilustrační foto

Na Kateřinu padlo sedm teplotních rekordů

Jižní Morava – Na svatou Kateřinu zalezeme pod peřinu, tvrdí o svátku všech Kateřin pranostika. Na jižní Moravě však letos vyšplhala rtuť teploměru k patnácti stupňům Celsia a na sedmi místech padly teplotní rekordy.

Kuchařovice. Ilustrační fotografie.

Vyžeňte kamiony, říkají obyvatelé Kuchařovic

Kuchařovice /FOTOGALERIE/ - Kvůli nadměrnému obtěžování hlukem budou zastupitelé z Kuchařovic a Suchohrdel psát na krajský úřad. Kamiony si přes obce zkracují cestu místo neexistujícího obchvatu. Spor může skončit blokádou.