Kreativ

ŠTÍTEK: Kuchařovice

Ilustrační foto.

Na jihu Moravy padaly teplotní rekordy na většině stanic

Brno – V Brodu nad Dyjí na Břeclavsku meteorologové v pondělí naměřili 36,8 stupně, což bylo zřejmě nejvíce v České republice. Na jihu Moravy padaly teplotní rekordy na většině měřicích stanic. Dosavadní rekord pro daný den v Brodu nad Dyjí byl z roku 1984, kdy bylo asi o dva stupně chladněji.

Letecký pohled na Znojmo. Ilustrační foto.

Znojmo se vylidňuje. Lidi odcházejí za prací i klidem

Znojemsko – Třicetiletý živnostník Martin Polášek se stěhuje ze Znojma do městečka nedaleko Brna. Důvod? Především lepší obchodní příležitosti. Ve Znojmě podnikal v IT oblasti. Na nedostatek práce si nestěžoval, ale blíže k Brnu si podle svých slov vydělá více. Nepomohla ani blízkost Rakouska.

Ilustrační foto.

Vykradl čtrnáct domů. Policisté už ho chytili

Znojemsko – Škodu za téměř sto padesát milionů korun způsobili vloni pachatelé všech trestných činů na Znojemsku. Muže, který v regionu vykradl čtrnáct domů, již dopadli znojemští policisté. Zloděj ve druhé polovině loňského roku vnikl do rodinných domů ve Znojmě v Moravském Krumlově, v Miroslavi a také v Hostěradicích, Kuchařovicích, Suchohrdlech a Dobšicích.

Ilustrační foto

Dnes opět padly teplotní rekordy, bylo až 14,3 stupně

Praha – Na několika místech v Česku dnes opět padly teplotní rekordy, a to nezvykle po ránu či v dopoledních hodinách. Vůbec nejtepleji dnes bylo v jihomoravských Dyjákovicích, kde naměřili teplotu 14,3 stupně Celsia. Na svém webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na některých místech ale teplota během dne silně kolísala.

Ilustrační foto.

Vloupal se do domu v Plenkovicích. Škoda je 60 tisíc korun

Plenkovice – Vykradený rodinný dům našel po návratu domů jeho majitel v Plenkovicích. „Vloupání nám majitel oznámil v pondělí před osmou hodinou. Mělo k tomu dojít během téhož dne odpoledne zhruba mezi třetí a šestou hodinou," uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Zloděj zřejmě zvolil zadní přístupovou cestu. „Dostal se na zahradu a potom vypáčil okno obývacího pokoje. V obytné části pravděpodobně hledal drobné cenné věci a těch se také zmocnil. Odnesl si různé šperky, hodinky a finanční hotovost. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu zhruba pětašedesát tisíc korun a zmizel," přiblížila mluvčí.

Sedmadvacetiletá asistentka soudce Veronika Mojžišová tráví každou volnou chvilku malováním. Nyní ilustrovala populárně naučnou knihu o ekonomii psanou v angličtině.

Mojžišová: Práce na knize? Vtipy o Merkelové či Bushovi

Znojmo – Svůj studentský i profesní život zasvětila paragrafům, každou volnou chvilku ale tráví nad plátnem či čtvrtkou papíru. Kreslí, maluje a ilustruje knihy. Řeč je o sedmadvacetileté Veronice Mojžišové z Kuchařovic, která pracuje jako asistentka soudce ve Znojmě a současně pokračuje ve studiu. Právní prostředí tak dokáže ozvláštnit světem plným fantazie a barev.

Ilustrační foto.

Domy v ohrožení. Policie varuje před zlodějem, naposledy kradl v Hostěradicích

Znojemsko – Víc než dvě desítky případů vloupání do rodinných domů za poslední dva měsíce řeší policisté na Znojemsku. K zatím poslednímu případu došlo ve čtvrtek v Hostěradicích. „Neznámý zloděj tam přelezl plot u rodinného domu a dlažbou rozbil okno do kuchyně. Vnikl dovnitř a odcizil tablet, dalekohled a drobnou elektroniku. Celková škoda je šestadvacet tisíc korun," uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Až do 8. listopadu bude částečně uzavřena spojnice mezi znojemskou nemocnicí a městem. Pondělní začátek uzavírky zaskočil řadu řidičů.

Řidiče zaskočila předem oznámená uzavírka u znojemské nemocnice

Znojmo – Tři dopravní značky nejspíš zcela přehlédli řidiči, kteří v pondělí dopoledne jeli po paměti od kruhového objezdu Severka do Znojma. Přestože ze všech směrů, tedy od Únanova, Kuchařovic i Přímětic jsou zřetelné dočasné dopravní značky informující o zákazu vjezdu, brzdila řada řidičů na poslední chvíli v nepřehledné zatáčce nad nemocnicí u Městského lesíka, kde narazili na zákaz vjezdu.

Ilustrační foto.

Silnice k nové nemocnici ve Znojmě bude na dva týdny jen jednosměrná

Znojmo – Řidiče ve Znojmě čeká další komplikace. Od nadcházejícího pondělí bude až do neděle 8. listopadu doprava na silnici k nové nemocnici pouze jednosměrná. Přesněji jde o úsek od křižovatky ulic Přímětická a Únanovská až po křižovatku ulic Únanovská a MUDr. Jana Jánského, který bude v tomto termínu průjezdný pouze ve směru od centra Znojma k nemocnici. „Opačným směrem, tedy od nemocnice do Znojma, budou muset řidiči jezdit po objízdné trase," informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Kolona v Kuchařovicích.

Konec kolonám? Opravy mostů ve Znojmě finišují

Znojemsko – Kompenzaci na kraji za obtížné kolony aut, které ničí silnice a táhnou se vesnicí již déle než půl roku, požadují v těchto dnech Kuchařovičtí. Kraj takové žádosti ale posuzuje individuálně. Navíc komplikovanou dopravu s řadou objížděk, které způsobily zejména opravy mostů přes železnici v Rooseveltově ulici, ještě více zahustí oprava povrchu na silnici od nové nemocnice ke kruhovému objezdu. Na konci listopadu by si již mohli řidiči oddechnout. Silničáři slibují, že práce na mostech skončí.

Ilustrační foto

Dozvuk veder. Ve čtvrtek padly v kraji i padesát let staré teplotní rekordy

Brno – V Jihomoravském kraji ve čtvrtek padly na deseti místech teplotní rekordy. Některé byly staré desítky let. Podle meteorologů nejvíce ukázal teploměr v Dyjákovicích na Znojemsku, a to 32,7 stupňů Celsia. Více než 50 let trval teplotní rekord v Kuchařovicích a Ivanovicích na Hané. Ve čtvrtek tam meteorologové naměřili vyšší hodnoty.

Ilustrační foto

Na jižní Moravě znovu padaly rekordy, v Dyjákovicích 34,2 stupně

Brno – Na deseti stanicích v Jihomoravském kraji v úterý padly teplotní rekordy. V Dyjákovicích na Znojemsku naměřili meteorologové 34,2 stupně Celsia, v nedalekých Kuchařovicích jen o desetinu stupně méně. Dosavadní rekordní hodnoty obou stanic z roku 1994 byly přibližně o pět stupňů nižší. Výsledky měření poskytl Mojmír Martan z brněnského pracoviště Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Skládka bioodpadu v Hrušovanech nad Jevišovkou budí vášně.

Hrušovanským nevoní černé skládky města. Radnice slibuje kompostárnu

Hrušovany nad Jevišovkou – Nevábné hromady tlejícího listí, větví, ale i plastového odpadu z domácností se vrší hned na dvou místech v okrajových částech města. To se nám nelíbí. Chceme dlouho slibovanou kompostárnu. Takové hlasy je nyní slyšet v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Ilustrační foto.

Vlna veder přinesla na jihu Moravy další teplotní rekordy

Jižní Morava - Vlna veder v pátek na jižní Moravě přinesla deset nových teplotních rekordů. Ve Strážnici na Hodonínsku a Brodu nad Dyjí naměřili meteorologové 37,0 stupně. Dnešní den překonal rekordní teploty z roku 2003, řekla Andrea Petričáková z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační foto

Ve Strážnici v úterý padl teplotní rekord. Tropy čekají kraj i ve středu

Strážnice – Ve Strážnici na Hodonínsku padl dnes teplotní rekord. Meteorologové tam naměřili 35,2 stupně Celsia, tedy o 0,2 stupně více než v roce 2006. Na dalších místech jižní Moravy se teploty pohybovaly těsně pod hranicí rekordu. "Na většině míst regionu pocházejí rekordní hodnoty z roku 2006," řekla Jitka Kučerová z Českého hydrometeorolo­gického ústavu v Brně.

Po letech se Těšetičtí dočkají opraveného kulturního domu.

Obce staví kulturní domy. I pro sport

Znojemsko - Plesům, posvícením i tréninkům či cvičením mají sloužit nové kulturní domy v regionu. V září budou kolaudovat v Kuchařovicích. Těšetičtí shání dotace

Oprava dvojice mostů komplikuje dopravu ve směru od Brna do centra Znojma.

Opravy dvou důležitých silničních mostů ve Znojmě? Až do konce listopadu

Znojemsko – Až do konce listopadu by měly trvat opravy dvou důležitých mostů přes železnici ve Znojmě na konci Rooseveltovy ulice. Vyplývá to z programu oprav znojemské oblasti Správy a údržby silnic, který získala redakce Znojemského deníku Rovnost. Řidiči tam budou mít nervy na pochodu víc než půl roku. Mosty jsou totiž součástí jedné ze dvou paralelních tepen, kterými lze Znojmo projet od Prahy na Brno případně na Vídeň.

Ilustrační foto.

Kuchařovicemi na Znojemsku projelo téměř půl milionu aut. Za měsíc!

Kuchařovice – Jako v tunelu v rakouských Alpách v době letní turistické špičky si připadá starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek. To v případě, že ve své kanceláři jen asi metr a půl od hlavního tahu obcí zhasne světla a vytáhne žaluzie. To však v posledních letech dělá jen výjimečně a prakticky stále má okna důsledně zatažená a zavřená.

Ilustrační foto.

Kuchařovicemi projelo téměř půl milionu aut. Za měsíc!

Kuchařovice – Jako v tunelu v rakouských Alpách v době letní turistické špičky si připadá starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek. To v případě, že ve své kanceláři jen asi metr a půl od hlavního tahu obcí zhasne světla a vytáhne žaluzie. To však v posledních letech dělá jen výjimečně a prakticky stále má okna důsledně zatažená a zavřená.

Nejvyšší správní soud. Ilustrační foto.

NSS zamítl stížnost proti stavbě znojemského obchvatu

Znojmo - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost občanského sdružení Obchvat, které se domáhalo zrušení stavebního povolení na stavbu části obchvatu Znojma od křižovatky Kasárna ke křižovatce se silnicí na Únanov. Potvrdil tak loňské rozhodnutí Krajského soudu v Brně, vyplývá z rozsudku NSS, jehož odůvodnění zatím není k dispozici. Mezitím už letos stavba za 350 milionů korun začala a Ředitelství silnic a dálnic počítá s tím, že část obchvatu začne sloužit nejpozději za tři roky.

Kvůli opravám mostů ve Znojmě velmi zhutněl i provoz v Kuchařovicích a Suchohrdlech, které jsou nyní pro mnohé jakýmsi přirozeným obchvatem Znojma.

Kuchařovičtí zastupitelé: Další kamiony už nechceme

Kuchařovice, Znojmo /FOTOGALERIE/ - Svou nespokojenost s trvajícím zhoustlým provozem přes obec dali najevo ve středu zastupitelé v Kuchařovicích. Usnesli se, že obec nedá souhlas k případnému dalšímu zvyšování průjezdu zejména těžké dopravy, a vyjádřili politování, že s nimi nikdo nejedná o problémech, kterým čelí kvůli odklonu provozu při opravách mostů u hřbitova ve Znojmě. Podle starosty Lubomíra Mlejnka by další růst zátěže mohl vést i k projevům občanské neposlušnosti.

Ilustrační foto.

Náklaďák porazil chlapce. Policie hledá svědky dopravní nehody

Kuchařovice – Devítiletý chlapec přecházející rušnou silnici a nákladní auto projíždějící Kuchařovicemi. Dvě veličiny, které ve výsledku znamenají transport zraněného dítěte do nemocnice a nulovou škodu na autě. „Ke střetu došlo minulé úterý ve tři hodiny odpoledne. Osmad­vacetiletý řidič z Třebíčska projížděl Kuchařovicemi a nákladním autem Iveco od Suchohrdly směrem na Přímětice. Ve stejnou dobu zde devítiletý chlapec přecházel hlavní silnici," popsala mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Férová snídaně, ilustrační foto.

Víkend: putování po sklepích a férová snídaně

Znojemsko /TIP NA VÍKEND/ – Pokračování série jarních výstav vín a koštů, ale i pivní slavnosti zpestří druhý květnový víkend na Znojemsku. V Bohuticíh chytají Babskou pouť. Ve Znojmě, Miroslavi a Krumlově začne sobota Férovou snídaní.

Ilustrační foto.

Znojmo přemýšlí co s kamiony

Znojmo - Přinejmenším v kritické hodiny vykažme ze Znojma kvůli uzavírkám kamiony. O takové úpravě dopravy ve Znojmě jedná město podle starosty Vlastimila Gabrhela se silničáři. Šéf jejich znojemské oblasti Zdeněk Komůrka ale ví jen o dvou dopisech. Kuchařovický starosta považuje další nárůst provozu za neúnosný, situaci má projednat tamní obecní rada.

Ilustrační foto.

Znojmo přemýšlí co s kamiony

Znojmo - Přinejmenším v kritické hodiny vykažme ze Znojma kvůli uzavírkám kamiony. O takové úpravě dopravy ve Znojmě jedná město podle starosty Vlastimila Gabrhela se silničáři. Šéf jejich znojemské oblasti Zdeněk Komůrka ale ví jen o dvou dopisech. Kuchařovický starosta považuje další nárůst provozu za neúnosný, situaci má projednat tamní obecní rada.

Srážka dvou osobních aut zaměstnala znojemské policisty a hasiče v Suchohrdlech ve čtvrtek večer.

Řidič nedal přednost. Zranilo se pět lidí

Suchohrdly /FOTOGALERIE/ – Ke srážce dvou osobních aut, při které se lehce zranilo celkem pět lidí, vyjížděli znojemští policisté a hasiči na křižovatku v ulici Znojemská do Suchohrdel. K události došlo před půl osmou večer. Podle informací policistů jelo jedno auto od Kuchařovic a druhé od Těšetic. Řidič vozu, jedoucího ve směru od Kuchařovic, patrně nedal přednost v jízdě. Policie na místě řídila provoz, hasiči odpojovali baterie a uklízeli silnici, na které ležely střepy a kusy nárazníku jednoho z aut.

Dančí zvěř. Ilustrační foto.

Zvěřina se musí nechat uležet, aby nebyla tvrdá. V oblibě vede daněk

Jižní Morava /ANKETA/ – Se šípkovou, nebo se zelím? Milovníci zvěřiny, kteří řeší podobnou otázku jako myslivci při přípravě zastřeleného kance v oblíbeném filmu Slavnosti sněženek, v posledních dnech zpozorněli. Divokou zvěř na jižní Moravě totiž trápí paraziti. Myslivci varují lidi, aby se nepřibližovali ke krmelcům.

Obchvat Znojma.

Obchvat Znojma trefila ostrá kampaň

Znojmo – Obchvat Znojma v bojiště a starosty sousedních obcí ve statisty změnila zatím nejostřejší potyčka znojemské komunální volební kampaně. Se svými plány na vyřešení snad nejnotoričtějšího problému mnoha znojemských kampaní všemožných voleb se střetlo hnutí ANO a sociální demokracie. Svéráznou roli sehráli starostové Dobšic, Kuchařovic a Suchohrdel.

Kandidátní listiny. Ilustrační foto.

Menší zájem o komunální volby: kandidátek bude letos méně

Znojemsko – Méně kandidátek než před čtyřmi lety podali adepti křesel na radnicích řady obcí na Znojemsku. K těm, kde dali místní politici dohromady jedinou sestavu, se poprvé přidal Únanov. Ze sedmi na tři klesl počet kandidátek také v Jaroslavicích. Ve Znojmě je kandidátek deset, minule jich bylo čtrnáct.

Kandidátní listiny. Ilustrační foto.

Menší zájem o komunální volby: kandidátek bude letos méně

Znojemsko – Méně kandidátek než před čtyřmi lety podali adepti křesel na radnicích řady obcí na Znojemsku. K těm, kde dali místní politici dohromady jedinou sestavu, se poprvé přidal Únanov. Ze sedmi na tři klesl počet kandidátek také v Jaroslavicích. Ve Znojmě je kandidátek deset, minule jich bylo čtrnáct.

Ilustrační foto.

Konec třicítek: úmorná vedra o víkendu skončí

Jižní Morava - Teplotní rekordy? V dalších dnech už na jižní Moravě padat nebudou. Z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že teploty v pátek a o víkendu nepřekročí třicet stupňů Celsia.

Ilustrační foto.

Konec třicítek: úmorná vedra o víkendu skončí

Jižní Morava - Teplotní rekordy? V dalších dnech už na jižní Moravě padat nebudou. Z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že teploty v pátek a o víkendu nepřekročí třicet stupňů Celsia.

Obchvat Znojma.

Obchvaty Znojma a Lechovic sbírají poslední úřední papíry

Znojmo, Lechovice – Už jen na výběr dodavatele čeká nyní druhá stavba znojemského obchvatu. Státní správci silnic dostanou do června poslední papír, aby mohli soutěž vyhlásit. V Lechovicích dopisují úředníci zbývající stavební řízení.

Obchvat Znojma.

Obchvaty Znojma a Lechovic sbírají poslední úřední papíry

Znojmo, Lechovice – Už jen na výběr dodavatele čeká nyní druhá stavba znojemského obchvatu. Státní správci silnic dostanou do června poslední papír, aby mohli soutěž vyhlásit. V Lechovicích dopisují úředníci zbývající stavební řízení.

Baseballisté znojemských Aligátorů (v bílém).

Aligátoři podlehli soupeři ze Slovenska. Porazila je Bratislava

Znojmo – Baseballové mužstvo Aligátorů uvítalo na hřišti v Kuchařovicích u Znojma soupeře z Bratislavy, se kterým dvakrát prohrálo v dvojzápase. Šlo o první utkání nové sezony. V prvním zápase Znojmo nestačilo na Bratislavu výsledkem 10:14 a ve druhém 3:8.