Kreativ

ŠTÍTEK: Kuchařovice

Lyžařské středisko v Deštném

V Česku padaly teplotní rekordy. Na některých místech bylo skoro až 14 stupňů

V Česku dnes padly teplotní rekordy na 33 ze zhruba 150 meteorologických stanic, které měří teplotu 30 a více let. Nejtepleji bylo v Kuchařovicích na Znojemsku, a to 13,7 stupně Celsia nad nulou. ČTK to řekla Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplotní rekordy, které byly dnes překonány, pocházely nejčastěji z roku 2015.

Úsekové měření v Kuchařovicích.

Úsekové měření rychlosti v Kuchařovicích? Spolupráce se zadrhává

Kdy se začne naostro měřit rychlost aut projíždějících Kuchařovicemi? Na tuto otázku nyní nezná odpověď ani vedení Kuchařovic ani Znojma. Kuchařovickým zastupitelům se totiž nelíbí požadavek vedení Znojma platit za provoz úsekového měření v obci u Znojma. Smlouva zatím podepsaná není.

Vedra, osvěžení ve fontáně - ilustrační foto.

Dnešek je nejteplejším dnem roku, rekordy padly na šesti místech

Dnešek je zatím nejteplejším dnem letošního roku. Teplotní rekordy ale padly jen na šesti místech v Česku, na řadě stanic jsou totiž rekordy pro dnešní den hodně vysoko, a to zejména z let 2010 a 2002. Nejtepleji bylo dnes v Brodě nad Dyjí, kde meteorologové naměřili 34,2 stupně Celsia, což je nový rekord. Rekordy padly také v Kuchařovicích, Dukovanech, Českých Budějovicích, Velkém Meziříčí a v Rýmařově. ČTK to sdělila Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Tak vypadal nově položený asfalt na průtahu Kasárnami v roce 2010.

Kasárnami často prosviští i stovkou. Rychlost překročilo až sto aut denně

/FOTOGALERIE/ Sedmdesát až sto řidičů aut překročí denně nejvyšší povolenou rychlost ve Znojmě-Kasárnách. Vyplývá to z dat z úsekového měření, které už dva měsíce používá Znojmo ve své příměstské části. „Celkem překročilo rychlost 5 256 aut. Nejčastější překročení rychlosti je v rozmezí mezi šedesáti až sedmdesáti kilometrů za hodinu,“ uvedl tehdy starosta, dnes místostarosta Znojma Jan Grois.  

Listina o převodu patronátního práva k přímětickému kostelu.

Přímětice slaví osm set let od založení. Příběh vypráví listiny I.

Přímětická římsko-katolická farnost patří mezi nejstarší na Znojemsku a historicky je pevně spjata s dějinami znojemského hradu a zejména dějinami premonstrátského kláštera v Louce. Tím, že u ní známe jejího zakladatele i poměrně přesně dobu jejího vzniku, je v celé zemi poměrně ojedinělá. Z pěti archivních listin z let 1220 až 1241 si můžeme sestavit poměrně detailní historický obraz.

Masopustní maškary rejdily Kuchařovicemi.

OBRAZEM: Kuchařovice rozdovádělo masopustní veselí

Smích a výskání zní do sobotního rána z kulturního domu v Kuchařovicích na Znojemsku. Účastníci masopustního průvodu se právě převlékají do masek, aby před devátou hodinou vyrazili za doprovodu muziky do ulic své obce.

Teplé zimní počasí, sněhový poprašek - ilustrační foto

Únor přinesl rekordní teploty. Výrazné ochlazení se nečeká

Únor začal mimořádně teplým počasím. Rekordy dnes padly na 134 ze 154 stanic, které měří alespoň 30 let. Nová maxima přepsalo i 11 stanic s více než stoletou tradicí včetně pražského Klementina, kde sledují počasí nepřetržitě 245 let. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde naměřili 17,1 stupně, uvedli meteorologové na svém informačním webu.

Turnaj mladých hasičů.

Mladí hasiči se sešli k florbalovému turnaji v Kuchařovicích

Devět družstev mladých hasičů se třetí lednovou sobotu utkalo v turnaji ve florbale. Mladí sportovci se střetli ve třech věkových kategoriích. Nejpočetněji byla obsazená kategorie mladších žáků, kde zkřížilo hole sedm týmů, v nejstarší kategorii dorostenců soutěžily čtyři družstva.

Děti v Kuchařovicíh předvedly v neděli pásmo o narození Ježíška.

OBRAZEM: Kuchařovické děti zahrály živý betlém

/FOTOGALERIE/ I v sychravém nedělním odpoledni se v závěru adventu přišlo v Kuchařovicích podívat na již tradiční živý betlém v podání místních dětí na sto padesát diváků. „S dětmi jsme už potřetí nacvičily pásmo s příběhem od narození Ježíška po příchod tří králů,“ uvedla jedna z organizátorek Jitka Krulová.  

Ilustrační foto.

Šest řidičů pod vlivem alkoholu překvapila policejní kontrola

S alkoholem v krvi zaznamenali dopravní policisté šest řidičů osobních i dodávkových automobilů při kontrole na křižovatce mezi obcemi Kuchařovice, Únanov a Přímětice v pondělí ráno mezi pátou a sedmou hodinou. „Jednalo se o pět mužů a jednu ženu ve věku dvacet pět až šedesát let. Čtyři jsou ze Znojemska a po jednom z Třebíčska a Blanenska,“ prozradila mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.  

Kvůli uzavírce ve Znojmě si nejen kamiony našly novou objízdnou trasu - vede přes Kuchařovice.

Čekání na obchvat. Jihomoravskou obec sužují smog, otřesy i hluk

Kuchařovice na Znojemsku dlouhodobě sužuje hustá doprava. Bydlící trápí smog a neustálý hluk. Těžké kamiony totiž jezdí jen několik metrů před okny rodinných domků i základní školy. Denně tudy projedou tisíce aut. Vedení obce se dlouhodobě snaží problém řešit. Zatím neúspěšně. Lidé marně čekají na dokončení obchvatu sousedního Znojma, který by měl Kuchařovickým ulevit.  

Festivalu dračích lodí na výrovické přehradě se předposlední červencovou sobotu zúčastnilo devět posádek.

Výrovičtí žili dračími loděmi

Výrovice – Menší účast vyvážila větší legrace. Tak hodnotil pátý ročník Festivalu dračích lodí ve Výrovicích jeho pořadatel Vladimír Maršík. Zavedeného závodu se předposlední červencovou sobotu zúčastnilo devět týmů. Mezi amatérskými posádkami vybojoval prvenství tým kuchařovických dobrovolných hasičů, v kategorii firem bodovalo družstvo VASrmanů.  

Na silnici číslo 415 se čtvrt hodinu před sedmou ranní čelně srazilo osobní a nákladní auto. Podle prvotních zjištění nedala řidička osobního vozidla náklaďáku přednost. Střet obou aut byl pro ni tragický a na místě podlehla svým zraněním.

Třetí smrt na silnicích Znojemska za týden: řidička po srážce s kamionem zemřela

Hevlín /FOTOGALERIE/ – Záchranáři, policisté a hasiči spěchali ve čtvrtek ráno k tragické dopravní nehodě do bývalého bezcelního prostoru mezi Hevlínem a rakouským Laa an der Thaya. „Na silnici číslo 415 se čtvrt hodinu před sedmou ranní čelně srazilo osobní a nákladní auto. Podle prvotních zjištění nedala řidička osobního vozidla náklaďáku přednost. Střet obou aut byl pro ni tragický a na místě podlehla svým zraněním,“ informoval policejní mluvčí Petr Zámečník.

Mráz - ilustrační foto

Česko se probudilo do chladného rána. Na některých místech mrzlo

Na několika místech v republice dnes ráno mrzlo. Nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, kde minimální teplota klesla na minus 2,3 stupně Celsia. Pod nulu klesla rtuť teploměru také na Šumavě a v Krušných horách. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu na facebooku. Ještě v pondělí přitom v Česku padaly teplotní rekordy a noc na úterý byla v Praze tropická.

Bouřky v kraji strhávaly střechy a lámaly stromy.

V kraji řádila bouřka, hasiči vyráželi k 250 případům. V úterý se mírně ochladí

Jižní Morava /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Nesnesitelně horký vzduch a pálící slunce vystřídal prudký déšť a silný vítr. Tropické teploty vyvrcholily v pondělí odpoledne na řadě jihomoravských míst bouřkami doprovázenými prudkým lijákem a silnými poryvy větru. Bouřka naplno zaměstnala hasiče, kteří vyjeli k více než 250 případům. Kromě stromů padaly billboardy, vítr také rval střechy z domů.

Ilustrační foto.

Policisté zachraňovali muže. S pomocí vrtulníku

Znojemsko  -  Pátrací akce policistů upoutala pozornost obyvatel na Znojemsku. Hledali muže, který se nechoval zcela normálně. Měl údajně lézt i na sloup vysokého napětí. Lidé viděli zasahující policisty i vrtulník v okolí Žerotic a Tvořihráze.

Ilustrační foto.

Až dvacet stupňů. Meteorologové předpokládají ve čtvrtek rekordy

Jižní Morava – K výletům do přírody zláká Jihomoravany čtvrteční takřka letní počasí s teplotami mezi sedmnácti a dvaceti stupni Celsia. „Když budu mít trochu času, chci vyjet na kole do okolí,“ svěřil se například Roman Matulík z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Děti v Kuchařovicích v neděli  odpoledne zahrály vánoční příběh pro zhruba dvě stovky diváků.

OBRAZEM: Kuchařovické děti zahrály živý betlém

Kuchařovice – Novou místní tradici upevnilo den před Štědrým dnem vystoupení místních dětí v Kuchařovicích. Už podruhé se na prostranství před kulturním domem sešly desítky místních, aby se podívaly na živý betlém. „Děti odehrály vánoční příběh od narození Ježíška po příchod tří králů. Tentokrát jsme sáhli po trochu jiném scénáři a děti se proto musely naučit víc veršovaný text. Nebylo to pro ně úplně snadné, ale zvládly to výborně, ani jsem nemusela moc napovídat,“ chválila jedna z hlavních organizátorek Jitka Krulová.

V Kuchařovicích vítali potřetí sv. Martina.

OBRAZEM: Přivítali Martina, chystají betlém

Kuchařovice – Na cestě na okraji Kuchařovic je v pátek po setmění nezvykle rušno. Schází se skupinky dětí i dospělých, zdaleka jsou vidět první už rozsvícené lampiony. Zvětšuje se i skupinka mladých v historických kostýmech. Opodál si poslední části úboru římského důstojníka nasazuje Michal Kacetl. Za chvíli se vyšvihne do sedla bělouše a vyrazí do setmělých ulic vsi. Kuchařovice potřetí vítají svatého Martina.

Starosta Otnic na Vyškovsku Pavel Prokop vede obec čtyřiadvacet let.

Vést naše obce je pro nás poslání, tvrdí jihomoravští rekordmani

Jižní Morava – Desítky let a několik volebních období, vedou starostové některé jihomoravské obce. Práce je pro ně služba lidem, někteří v ní chtějí pokračovat i v dalších čtyřech letech. Co je u komunální politiky dlouho drželo představuje Brněnský deník Rovnost.

Augustin Forman.

Hurá do důchodu. Radnice na Znojemsku opustí zkušení politici

Znojemsko – Sedmasedmdesátiletý místostarosta Znojma Ludvík Hekrle (KSČM), o pět let mladší starosta Miroslavi, nestraník Augustin Forman, ale také třeba první muž Kuchařovic Lubomír Mlejnek a řada dalších starostů chce skončit s prací na radnicích.

Místostarostka Marcela Mašejová působila v kuchařovické škole osmnáct let.

Mašejová: Malá škola je pro učitele jako balzám

Kuchařovice – Po roční přestávce ožije v Kuchařovicích základní škola. Její bývalá ředitelka a místostarostka Kuchařovic Marcela Mašejová připouští, že obnova nebude snadná. „Čeká nás napínavý rok a bude trvat několik let, než ji dostaneme do povědomí,“ říká Mašejová, která v kuchařovické škole pracovala osmnáct let. Nyní plánuje zavedení waldorfské výuky.