Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Krůtí kapsa z fakultky oslnila, získala bronz na prestižní soutěži

Kuchařky z Fakultní nemocnice Olomouc zazářily na gastronomické soutěži provozů společného stravování. Jejich krůtí kapsa byla ve finálovém klání vyhodnocena jako jeden ze tří nejlepších racionálních pokrmů připravovaných v provozech společného stravování v České republice. Soutěž Nejlepší kuchař roku 2019 uspořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Děti si užily herničku, dospělí dobré jídlo

České Budějovice – Jen tak posedávat v křesle a poslouchat hudbu, dát si něco dobrého k jídlu nebo jednoduše vytáhnout stolek před svůj dům a posousedsku si popovídat s kamarády. Takový byl pro některé poslední prázdninový víkend v jihočeské metropoli.  

Třikrát unikl smrti. Alexandru Gajdošovi zachránil život i nacistický velitel

Alexandru Gajdošovi šlo za 2. světové války nejméně třikrát bezprostředně o život. Zachránili ho přitom lidé, od kterých pomoc rozhodně čekat nemohl: nacistický velitel věznice ho za podivných okolností propustil. Podruhé ho důstojník wehrmachtu bránil před podřízenými, kteří ho chtěli popravit jako sovětského špiona. Do třetice ho nacistický kolaborant varoval před nočním útokem na opilé partyzány. Ještě před tím tento válečný veterán židovského původu přežil průstřel hrudníku, když ho zasáhl německý odstřelovač ukrytý na stromě.

Velká centra místo malých obchodů. Jak se od revoluce změnil český trh?

/ANKETA/ Od sametové revoluce prošel český maloobchodní trh výraznou proměnou. Malé prodejny vystřídala velká obchodní centra, samozřejmostí se staly bezobslužné supermarkety a místo prodavaček za pultem si lidé vybírají zboží sami. V posledních letech nastoupily i nákupy po internetu. Většinu velkých obchodů vlastní nadnárodní řetězce, což před rokem 1989 bylo těžko představitelné, shodli se na dotaz ČTK analytici a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR). Za posledních téměř 30 let také zboží relativně zlevnilo včetně potravin.

FOTO: Chúšury či marikľe. Cizinci v Liberci ukázali svá národní jídla i kulturu

Mongolské taštičky chúšury, arménská tolma, vietnamské závitky nebo třeba romské lokše marikľe. To jsou jen některé z neobvyklých pochutin, které mohli Liberečané v pátek 30. srpna ochutnat na náměstí Dr. E. Beneše, kde se jako každý rok konal festival cizinců a národnostních menšin Liberec – jedno město pro všechny.

Známý olomoucký bar slaví dvacet let. Pod jedním majitelem

ROZHOVOR/ Součástí barové kultury v Olomouci je Cocktail bar OSA už od roku 1999. Právě kvůli dvacetiletému výročí vzniku chystá v sobotu majitel známého podniku Tomáš Duda oslavu na Korunní pevnůstce. Příchozí se mohou od 16 hodin těšit na sedm barů, foodtruck s jídlem i kapelu.

Velkou osmičku alergenů rozšíří nováček. I sezam může vážně ohrozit život

Až dosud se potravinám vyvolávajícím nejčastější alergie přezdívalo ve Spojených státech "velká osmička": šlo o mléko, vejce, arašídy, ořechy, ryby, korýše, pšenici a sóju. Teď je s největší pravděpodobností doplní devátý produkt - sezamová semínka. Alergie na sezam jsou totiž rozšířenější, než se předpokládalo.

Dětem z Kubatovky vaří luxusní pokrmy

České Budějovice – Na školní kuchyně a jídelny čeká nový školní rok. Výjimkou není ani ta na základce v budějovické Kubatově ulici, jejíž menu leckdy připomíná výběr v moderní restauraci.

Hejlík zaujal Gastromapou a Hrubešová kuchařkami

Lukáš Hejlík mapuje místa, kde by se měl člověk zastavit na jídlo nebo na kafe. Jeho projekt Gastromapa sledují deseti tisíce fanoušků. Při návštěvě Krnova doporučil pivo Nachmelená opice, hudbu Bratří Orffů a kávu z kavárny Malé Café.

Tip Deníku: Farmáři nabídnou regionální potraviny

Brno - Sezónní a místní potraviny mohou ochutnat návštěvníci Slowfood – festivalu chutí jižní Moravy. Své produkty tam představí regionální farmáři i studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Zemědělci míří na jih Čech, herec Karel Roden přiveze trpaslíka

České Budějovice - Novinky, ukázky a odborné konference, ochutnávky jídel, vína, výstavy a hospodářská zvířata. Areál budějovického výstaviště ovládne od čtvrtka na necelý týden největší agrofestival v České republice. Pro 46. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka zvolili letos pořadatelé podtitul Výzvy českého zemědělství.

Tip Deníku: Gurmán Fest voněl exotikou

Sušice – Přes čtyři tisíce milovníků dobrého jídla a pití se sešlo na druhém ročníků Gurmán Festu v Sušici. Letošní ročník měl podtitul Exotika na talíři a odvážlivci mohli ochutnat pavouka v rumu, škorpiona nebo kobylky.  

Podobu stravování dětí nejvíce ovlivní, zda mají rodiče čas

/ROZHOVOR/ Děti brzy zasednou do školních lavic a začne jim pravidelný režim, se kterým souvisí i pravidelné stravování. O tom, jak by měly vypadat svačiny pro školáky a o zdravé stravě jsme mluvili s pardubickou výživovou poradkyní Veronikou Vrabcovou.  

Podobu stravování dětí nejvíce ovlivní, zda mají rodiče čas

/ROZHOVOR/ Děti brzy zasednou do školních lavic a začne jim pravidelný režim, se kterým souvisí i pravidelné stravování. O tom, jak by měly vypadat svačiny pro školáky a o zdravé stravě jsme mluvili s pardubickou výživovou poradkyní Veronikou Vrabcovou.  

Podobu stravování dětí nejvíce ovlivní, zda mají rodiče čas

/ROZHOVOR/ Děti brzy zasednou do školních lavic a začne jim pravidelný režim, se kterým souvisí i pravidelné stravování. O tom, jak by měly vypadat svačiny pro školáky a o zdravé stravě jsme mluvili s pardubickou výživovou poradkyní Veronikou Vrabcovou.  

Podobu stravování dětí nejvíce ovlivní, zda mají rodiče čas

/ROZHOVOR/ Děti brzy zasednou do školních lavic a začne jim pravidelný režim, se kterým souvisí i pravidelné stravování. O tom, jak by měly vypadat svačiny pro školáky a o zdravé stravě jsme mluvili s pardubickou výživovou poradkyní Veronikou Vrabcovou.  

Kde nakoupit bez obalu?

Mezi lidmi je stále populárnější nákup potravin bez obalů. Z hypermarketu lidé kromě nákupu přinesou domů i velké množství odpadu, zejména plastů.  

Polovina z kontrol hygieniků „na udání“ skončila pokutou

Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.

Polovina z kontrol hygieniků „na udání“ skončila pokutou

Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.

Polovina z kontrol hygieniků „na udání“ skončila pokutou

Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.

Polovina z kontrol hygieniků „na udání“ skončila pokutou

Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.