
Pardubice by mohly mít veřejnou lednici, která má omezit plýtvání
Do veřejné lednice lidé nosí jídlo, které nepotřebují. Někdo jiný si ho vezme a potravina neskončí v koši. Další lednice by mohla stát v Pardubicích.
Do veřejné lednice lidé nosí jídlo, které nepotřebují. Někdo jiný si ho vezme a potravina neskončí v koši. Další lednice by mohla stát v Pardubicích.
Kuchařky z Fakultní nemocnice Olomouc zazářily na gastronomické soutěži provozů společného stravování. Jejich krůtí kapsa byla ve finálovém klání vyhodnocena jako jeden ze tří nejlepších racionálních pokrmů připravovaných v provozech společného stravování v České republice. Soutěž Nejlepší kuchař roku 2019 uspořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
České Budějovice – Jen tak posedávat v křesle a poslouchat hudbu, dát si něco dobrého k jídlu nebo jednoduše vytáhnout stolek před svůj dům a posousedsku si popovídat s kamarády. Takový byl pro některé poslední prázdninový víkend v jihočeské metropoli.
Alexandru Gajdošovi šlo za 2. světové války nejméně třikrát bezprostředně o život. Zachránili ho přitom lidé, od kterých pomoc rozhodně čekat nemohl: nacistický velitel věznice ho za podivných okolností propustil. Podruhé ho důstojník wehrmachtu bránil před podřízenými, kteří ho chtěli popravit jako sovětského špiona. Do třetice ho nacistický kolaborant varoval před nočním útokem na opilé partyzány. Ještě před tím tento válečný veterán židovského původu přežil průstřel hrudníku, když ho zasáhl německý odstřelovač ukrytý na stromě.
Nové Město na Moravě – Značnou část času strávila skupina zdravotníků z ukrajinského Kyjeva, která absolvovala pětidenní stáž v novoměstské nemocnici, v tamním oddělení centrální sterilizace.
/ANKETA/ Od sametové revoluce prošel český maloobchodní trh výraznou proměnou. Malé prodejny vystřídala velká obchodní centra, samozřejmostí se staly bezobslužné supermarkety a místo prodavaček za pultem si lidé vybírají zboží sami. V posledních letech nastoupily i nákupy po internetu. Většinu velkých obchodů vlastní nadnárodní řetězce, což před rokem 1989 bylo těžko představitelné, shodli se na dotaz ČTK analytici a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR). Za posledních téměř 30 let také zboží relativně zlevnilo včetně potravin.
Mongolské taštičky chúšury, arménská tolma, vietnamské závitky nebo třeba romské lokše marikľe. To jsou jen některé z neobvyklých pochutin, které mohli Liberečané v pátek 30. srpna ochutnat na náměstí Dr. E. Beneše, kde se jako každý rok konal festival cizinců a národnostních menšin Liberec – jedno město pro všechny.
Festival regionálních potravin představil v pátek na nádvoří Plzeňského Prazdroje nejlepší potraviny v kraji za letošní rok.
České školní jídelny každý den vyhodí přibližně 150 tun jídla. To je jako patnáct prostorných vlakových vagonů naplněných až po strop. Spočítali to nyní pracovníci Státního zdravotního ústavu.
České školní jídelny každý den vyhodí přibližně 150 tun jídla. To je jako patnáct prostorných vlakových vagonů naplněných až po strop. Spočítali to nyní pracovníci Státního zdravotního ústavu.
České školní jídelny každý den vyhodí přibližně 150 tun jídla. To je jako patnáct prostorných vlakových vagonů naplněných až po strop. Spočítali to nyní pracovníci Státního zdravotního ústavu.
České školní jídelny každý den vyhodí přibližně 150 tun jídla. To je jako patnáct prostorných vlakových vagonů naplněných až po strop. Spočítali to nyní pracovníci Státního zdravotního ústavu.
České školní jídelny každý den vyhodí přibližně 150 tun jídla. To je jako patnáct prostorných vlakových vagonů naplněných až po strop. Spočítali to nyní pracovníci Státního zdravotního ústavu.
České školní jídelny každý den vyhodí přibližně 150 tun jídla. To je jako patnáct prostorných vlakových vagonů naplněných až po strop. Spočítali to nyní pracovníci Státního zdravotního ústavu.
ROZHOVOR/ Součástí barové kultury v Olomouci je Cocktail bar OSA už od roku 1999. Právě kvůli dvacetiletému výročí vzniku chystá v sobotu majitel známého podniku Tomáš Duda oslavu na Korunní pevnůstce. Příchozí se mohou od 16 hodin těšit na sedm barů, foodtruck s jídlem i kapelu.
Po ročním provozu havířovského zámku pod Správou sportovních a rekreačních zařízení došlo na další úsporná opatření. Omezen bude provoz restaurace, kterou se před časem snažil povznést i televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Až dosud se potravinám vyvolávajícím nejčastější alergie přezdívalo ve Spojených státech "velká osmička": šlo o mléko, vejce, arašídy, ořechy, ryby, korýše, pšenici a sóju. Teď je s největší pravděpodobností doplní devátý produkt - sezamová semínka. Alergie na sezam jsou totiž rozšířenější, než se předpokládalo.
České Budějovice – Na školní kuchyně a jídelny čeká nový školní rok. Výjimkou není ani ta na základce v budějovické Kubatově ulici, jejíž menu leckdy připomíná výběr v moderní restauraci.
Po ročním provozu havířovského zámku pod Správou sportovních a rekreačních zařízení došlo na další úsporná opatření. Omezen bude provoz restaurace, kterou se před časem snažil povznést i televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Plzeň – Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje představí v pátek 30. srpna ty nejlepší potraviny v kraji za letošní rok.
Putovní městské trhy s jedinečným sortimentem a jídlem (design market, food market a bleší trh) a programem pro děti i dospělé se letos přemísťují k jablonecké přehradě.
Nejchutnější festival jídla a pití, se kterým se mohli setkat milovníci tradičních i exotických specialit už dříve na několika místech v Česku, poprvé potěší gurmány také v Uherském Hradišti.
Pegan dieta momentálně platí za velký americký stravovací hit. Měsíčník Kondice se podíval na to, v čem je tenhle kříženec veganství a paleolitického jídelníčku unikátní a komu může pomoci.
Desítky kontrol absolvovali hygienici během prázdnin na letních táborech v regionu.
Pondělím ohňostrojem byl zakončen letošní ročník kravařského odpustu. Lidé zde každoročně utratí nemalé peníze, jedna návštěva se může vyšplhat klidně i na dva tisíce.
Pondělím ohňostrojem byl zakončen letošní ročník kravařského odpustu. Lidé zde každoročně utratí nemalé peníze, jedna návštěva se může vyšplhat klidně i na dva tisíce.
Kravařský odpust je jednou z nejvyhlášenější akcí na Hlučínsku. Trvá pět dní a každoročně zde zavítají tisíce návštěvníků. Pro místní je tato pouť velký svátek, ostatní se sem jezdí bavit. Každá zábava ale něco stojí a Kravařský odpust není vůbec levná záležitost.
Lukáš Hejlík mapuje místa, kde by se měl člověk zastavit na jídlo nebo na kafe. Jeho projekt Gastromapa sledují deseti tisíce fanoušků. Při návštěvě Krnova doporučil pivo Nachmelená opice, hudbu Bratří Orffů a kávu z kavárny Malé Café.
Brno - Sezónní a místní potraviny mohou ochutnat návštěvníci Slowfood – festivalu chutí jižní Moravy. Své produkty tam představí regionální farmáři i studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.
Se zažívacími obtížemi skončilo několik lidí na infekčním oddělení opavské Slezské nemocnice. Ostatní si vzali dovolenou či šli na nucenou neschopenku.
České Budějovice - Novinky, ukázky a odborné konference, ochutnávky jídel, vína, výstavy a hospodářská zvířata. Areál budějovického výstaviště ovládne od čtvrtka na necelý týden největší agrofestival v České republice. Pro 46. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka zvolili letos pořadatelé podtitul Výzvy českého zemědělství.
/FOTO/ Na základě doporučení veterinárního lékaře, který v Náchodě provedl kontrolu zdravotního stavu medvědů Ludvíka a Dáši, se nyní mění systém jejich krmení.
/VIDEO, FOTO/ Budova bývalého Prioru se prodává, nový majitel provede rozsáhlou rekonstrukci. Společnost Tesco bude v podnájmu, po roce ale otevře pouze potraviny.
Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého se o víkendu zúčastnil Extrem food festivalu v Bratislavě, kde vyhrál hned tři soutěže.
Sušice – Přes čtyři tisíce milovníků dobrého jídla a pití se sešlo na druhém ročníků Gurmán Festu v Sušici. Letošní ročník měl podtitul Exotika na talíři a odvážlivci mohli ochutnat pavouka v rumu, škorpiona nebo kobylky.
/ROZHOVOR/ Děti brzy zasednou do školních lavic a začne jim pravidelný režim, se kterým souvisí i pravidelné stravování. O tom, jak by měly vypadat svačiny pro školáky a o zdravé stravě jsme mluvili s pardubickou výživovou poradkyní Veronikou Vrabcovou.
/ROZHOVOR/ Děti brzy zasednou do školních lavic a začne jim pravidelný režim, se kterým souvisí i pravidelné stravování. O tom, jak by měly vypadat svačiny pro školáky a o zdravé stravě jsme mluvili s pardubickou výživovou poradkyní Veronikou Vrabcovou.
/ROZHOVOR/ Děti brzy zasednou do školních lavic a začne jim pravidelný režim, se kterým souvisí i pravidelné stravování. O tom, jak by měly vypadat svačiny pro školáky a o zdravé stravě jsme mluvili s pardubickou výživovou poradkyní Veronikou Vrabcovou.
/ROZHOVOR/ Děti brzy zasednou do školních lavic a začne jim pravidelný režim, se kterým souvisí i pravidelné stravování. O tom, jak by měly vypadat svačiny pro školáky a o zdravé stravě jsme mluvili s pardubickou výživovou poradkyní Veronikou Vrabcovou.
Debata je to nekonečná. Většinou končí invektivami na adresu „ošklivých“ ekoteroristů, nebo fantastů, kteří nemají ponětí o ekonomických aspektech dané věci. Řeč je o ústecké Spolchemii a jejím vlivu na životní prostředí.
Město Hradec Králové musí zavřít ztrátovou jídelnu pro důchodce v Šafaříkově ulici už tento měsíc. Nejistá situace s sebou přinesla výpovědi od tří ze čtyř zaměstnanců, takže jídelna po 23. srpnu nebude schopná provozu.
Británie bude v případě odchodu z Evropské unie bez dohody čelit nedostatku paliva, potravin a léků. Vyplývá to z vládní analýzy dopadů brexitu bez dohody, kterou získal list The Sunday Times. Přístavy budou podle dokumentu přetížené a hranice s Irskem se vrátí ke klasickému "tvrdému" režimu.
Mezi lidmi je stále populárnější nákup potravin bez obalů. Z hypermarketu lidé kromě nákupu přinesou domů i velké množství odpadu, zejména plastů.
Rozmanité chutě Asie okusí lidé i v České republice. V mnoha městech milovníci této kuchyně naleznou kvalitní podniky, které je výběrem svých pokrmů přenesou do jihovýchodní Asie i na Sibiř. Zároveň se nemusejí bát otravy. Legendární jedovatou rybu fugu v jídelníčcích českých podniků nenajdou.
Brno - Část brněnských restaurací, se obává, jak se změní zvyklosti zákazníků, kteří k nim chodí na jídlo. Někteří lidé totiž možná přijdou o stravenky, jimiž platí.
Jižní Morava - Část jihomoravských restaurací, se obává, jak se změní zvyklosti zákazníků, kteří k nim chodí na jídlo. Někteří lidé totiž možná přijdou o stravenky, jimiž platí.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.