Liberecký kraj – Klobása s medvědím česnekem, makové svatební koláčky nebo jablečný mošt. To jsou jen některé z produktů, kterým ve středu navrhla odborná komise udělení značky Regionální potravina Libereckého kraje 2019.
Střední Čechy – Bez pokut kvůli chybějícím lejstrům se v květnu neobešly kontrolní návštěvy hygieniků na trzích konaných na Husově náměstí v centru Berouna a na náměstí Smiřických v Kostelci nad Černými lesy při pomezí Prahy-východ a Kolínska. Výsledky nyní zveřejnila středočeská hygienická stanice.
Jablonec nad Nisou – 200 let od narození podnikatele Ignaze Ginzkey, který proslavil Vratislavice nad Nisou po celém světě, se musí oslavit. Pořadatelé si připravili pro vás zábavné odpoledne s dobrým jídlem a bohatým programem. Těšte se na už čtvrtý benefiční open air festival Otevíráme Zauhlovačku!
Léto obvykle nevyvolává představu nemocí nebo zdravotních komplikací. Ale jestli si ten čas odpočinku, sportování nebo cest chceme opravdu užít, je třeba myslet i na ně, protože dovedou dovolenou pěkně znepříjemnit. Proto by k nezbytné letní výbavě všech cestovatelů, sportovců i chatařů měla patřit cestovní lékárnička.
Léto obvykle nevyvolává představu nemocí nebo zdravotních komplikací. Ale jestli si ten čas odpočinku, sportování nebo cest chceme opravdu užít, je třeba myslet i na ně, protože dovedou dovolenou pěkně znepříjemnit. Proto by k nezbytné letní výbavě všech cestovatelů, sportovců i chatařů měla patřit cestovní lékárnička.
Léto obvykle nevyvolává představu nemocí nebo zdravotních komplikací. Ale jestli si ten čas odpočinku, sportování nebo cest chceme opravdu užít, je třeba myslet i na ně, protože dovedou dovolenou pěkně znepříjemnit. Proto by k nezbytné letní výbavě všech cestovatelů, sportovců i chatařů měla patřit cestovní lékárnička.
Obchodů, které se specializují na bezobalový prodej, přibývá v Praze i celé České republice. Tento týden začal ve vratných nádobách prodávat vybraný sortiment zboží internetový supermarket Rohlik.cz. Konkurenční e-shop Košík.cz zavedl v lednu prodej některých potravin na váhu do papírových sáčků. S podobným ekologickým konceptem u stáčené drogerie do vlastních nádob přišla nedávno síť drogerií DM. Podle webu reduca.cz je v ČR a na Slovensku podobných obchodů a e-shopů více než 500.
Humpolec – Láhve s alkoholem a potraviny odnesl neznámý zloděj, který se v době od dopoledních hodin v úterý 4. června do deváté hodiny ráno ve čtvrtek 6. června v Lužické ulici v Humpolci v bytovém domě vloupal do sklepní kóje.
/ROZHOVOR/ Ať už byl Michael Žantovský diplomatem, nebo senátorem, nikdy nepřestal být kuchařem. Své dovednosti v oblasti gastronomie zužitkoval i při přípravě knihy o tom, jak vařil jeho kamarád Václav Havel. Vařili a hlavně jedli spolu nejednou.
Brno /JAK NA TRIATLON/ – Bez pití a jídla se neobejdete. Ani při závodě. Jenže co, kdy a v jakém množství do sebe dostat? To je takřka vědní disciplína. Stravě a pitnému režimu se věnuje již jedenáctý díl seriálu Deníku Rovnost Jak na triatlon.
/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.
Vysočina – Plýtvání potravinami nebo problematika mobilů ve školách. I tato témata se řešila na setkání školních parlamentů, které proběhlo v první červnové pondělí v Jihlavě.
Havlovice – Obchod s potravinami v malé obci Havlovice u Domažlic je již několik měsíců uzavřen. Obec spadá pod město Domažlice, které se snaží do prodejny znovu najít nějakého provozovatele.
Ve středu 5. června se v kulturním domě ve Stěbořicích od 17 hodin bude konat beseda na téma Jídla našich předků. Akci bude moderovat Vít Skalička a zvláštním hostem bude Eva Peterková, autorka knih o slezské kuchyni. Součástí akce bude ochutnávka jídel podle starých receptur. Přihlášky na telefonní číslo 722 900 810. Vstupné je dobrovolné.
V roce 1942 pracoval třiadvacetiletý Jiří Richter u sedláka nedaleko Rakovníka a současně byl členem odbojové skupiny. Byl Žid, ale nenosil hvězdu, s pomocí falešných dokladů se dokázal vyhýbat persekuci. Když zjistil, že jeho rodiče musí odejít do transportu do ghetta Terezín, vrátil se domů do Prahy a nastoupil s nimi do vlaku, protože je nechtěl nechat samotné.
Byli bez jídla i mobilních telefonů. Zato s vybavením na kempování, karimatkami a nejistotou, kde budou nocovat, vyrazili hokejisté PSG Berani Zlín v úterý ráno z parkoviště Sedlo barák nad Vizovicemi po modré značce přes Lidečko a po červeno-modrém značení na kopec Makytu, který leží na hranici se Slovenskem. Optimální trasa měla mít 31,5 kilometru, jenže nakonec jich bylo o něco víc…
Nymburk /FOTOGALERIE/ – Fenomén komunitních akcí s názvem Restaurant Day i tentokrát přilákal stovky lidí. A opět pořadatelé vybrali nové místo, tentokrát park vedle ulice V Kolonii.
Břeclav /FOTOGALERIE/ - V pondělí odpoledne si koupila toustový chléb v místní prodejně Albert. Při rozbalování celého nákupu však Břeclavanka Marta Bari zjistila, že potravina nebude tak úplně v pořádku. „Při rozbalení byl chléb kontaminován nějakou vazelínou. Což o to, to se může stát, ale pro nás k jídlu nic moc,“ konstatovala.
Kraslice – Potraviny i s nákupním košíkem odcizil v obchodě v Kraslicích třiadvacetiletý zloděj. K jeho smůle si ho pracovníci supermarketu všimli a záhy ho dopadla policie.
Střední Čechy – Ani bernardýn to nežral, ale zákazník to zblajz. Tohle zpívá Jiří Korn v humorné zpovědi hotelového šejdíře z muzikálu Bídníci. Ukazuje se však, že tohle platí jen na divadelních prknech. Ve skutečnosti zákazník všechno nezbaští; za své peníze se nenechá krmit kdejakým póvlem. Návštěvníci stravovacích provozů se umějí ozvat, ukazuje zkušenost středočeských hygieniků.
Střední Čechy - Ani bernardýn to nežral, ale zákazník to zblajz. Tohle zpívá Jiří Korn v humorné zpovědi hotelového šejdíře z muzikálu Bídníci. Ukazuje se však, že tohle platí jen na divadelních prknech. Ve skutečnosti zákazník všechno nezbaští; za své peníze se nenechá krmit kdejakým póvlem. Návštěvníci stravovacích provozů se umějí ozvat, ukazuje zkušenost středočeských hygieniků.
Střední Čechy – Ani bernardýn to nežral, ale zákazník to zblajz. Tohle zpívá Jiří Korn v humorné zpovědi hotelového šejdíře z muzikálu Bídníci. Ukazuje se však, že tohle platí jen na divadelních prknech. Ve skutečnosti zákazník všechno nezbaští; za své peníze se nenechá krmit kdejakým póvlem. Návštěvníci stravovacích provozů se umějí ozvat, ukazuje zkušenost středočeských hygieniků.
Střední Čechy - Ani bernardýn to nežral, ale zákazník to zblajz. Tohle zpívá Jiří Korn v humorné zpovědi hotelového šejdíře z muzikálu Bídníci. Ukazuje se však, že tohle platí jen na divadelních prknech. Ve skutečnosti zákazník všechno nezbaští; za své peníze se nenechá krmit kdejakým póvlem. Návštěvníci stravovacích provozů se umějí ozvat, ukazuje zkušenost středočeských hygieniků.
Příbramsko - Ani bernardýn to nežral, ale zákazník to zblajz. Tohle zpívá Jiří Korn v humorné zpovědi hotelového šejdíře z muzikálu Bídníci. Ukazuje se však, že tohle platí jen na divadelních prknech. Ve skutečnosti zákazník všechno nezbaští; za své peníze se nenechá krmit kdejakým póvlem. Návštěvníci stravovacích provozů se umějí ozvat, ukazuje zkušenost středočeských hygieniků.
Střední Čechy - Ani bernardýn to nežral, ale zákazník to zblajz. Tohle zpívá Jiří Korn v humorné zpovědi hotelového šejdíře z muzikálu Bídníci. Ukazuje se však, že tohle platí jen na divadelních prknech. Ve skutečnosti zákazník všechno nezbaští; za své peníze se nenechá krmit kdejakým póvlem. Návštěvníci stravovacích provozů se umějí ozvat, ukazuje zkušenost středočeských hygieniků.
Střední Čechy - Ani bernardýn to nežral, ale zákazník to zblajz. Tohle zpívá Jiří Korn v humorné zpovědi hotelového šejdíře z muzikálu Bídníci. Ukazuje se však, že tohle platí jen na divadelních prknech. Ve skutečnosti zákazník všechno nezbaští; za své peníze se nenechá krmit kdejakým póvlem. Návštěvníci stravovacích provozů se umějí ozvat, ukazuje zkušenost středočeských hygieniků.
Žďár nad Sázavou - Sobotní celorepubliková Sbírka potravin byla pro žďárskou Charitu premiérou. Do této kampaně se poprvé zapojili pracovníci společně s místními dobrovolníky. Celkový výtěžek v rámci České republiky činil 235 tun. Necelá jedna tuna, přesněji 980 kilogramů zboží složeného z trvanlivých potravin a drogerie, byla darována nakupujícími ve žďárském Penny Marketu, v němž od osmi hodin ráno až do šesti hodin večer probíhala zmíněná Sbírka potravin.
Cheb – Skvělé jídlo, skvělé pití, skvělá hudba. To slibují organizátoři chystaného Wine and fresh food festivalu, který se předposlední červnový víkend odehraje v areálu chebské Krajinky.
FOTOGALERIE / Mimořádné gastronomické lahůdky z celého světa i z Valašska, hvězdní hosté včetně michelinského kuchaře či soutěžících z pořadu MasterChef, ale i chemické pokusy s hořící rukou.
Jednou z Regionálních potravin roku 2019 v Moravskoslezském kraji je bohumínské pivo Skřečoňský žabák. Titul „Regionální potravina“ získal jedenáctistupňový světlý ležák Skřečoňský žabák v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje.
Nymburk – Nejen školní děti, ale také kdokoliv z veřejnosti, pokud se včas zaregistruje, má možnost ochutnávat evropská jídla v jídelně Základní školy Letců R.A.F. V úterý se chystá speciální francouzský den.
Benešov /FOTOGALERIE/ - Život bez prodavačů šetří váš čas, nečekáte, obsloužíte se sami. Vlastní výběr zboží záruka spokojeného nákupu. Právě tak začíná článek, kterým v roce 1956 radili zaměstnanci samoobslužné prodejny potravin Pramen č. 11 v Tyršově ulici v Benešově zákazníkům, jak správně nakupovat.
Litoměřice - V letošním roce se sbírka potravin uskutečnila poprvé i na jaře. Naděje jako jeden z hlavních partnerů akce zastřešoval hned několik prodejen.
Veganem jsem už sedm let. Začínala jsem vegetariánstvím, ke kterému jsem se dostala blíž po maturitě na vysoké. Jsem absolvent zemědělky, mám hodně vědomostí ohledně živočišné výroby. Viděla jsem během toho spoustu věcí, se kterými nesouhlasím. Navíc, když se na to člověk podívá i z ekologického pohledu. Poslední impuls bylo, když jsem četla článek o Ornelle Koktové, která si koupila kabelku z krokodýla a pak psala, že jí ji vegani zničí.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Havlíčkobrodsko – V jarním kole celorepublikové Sbírky potravin, které se uskutečnilo v sobotu 18. května, se podařilo vybrat celkem 212 tun potravin a 23 tun drogistického zboží. Konkrétně na Vysočině vybrali dobrovolníci 13 615 kilogramů.
Lísek – Alkohol a potraviny si odnesl neznámý vandal, který od dopoledních hodin soboty 18. května do úterní sedmé hodiny večerní násilím vnikl do vnitřních prostorů rodinného domu v Lísku.
Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Milovníci dobrého jídla a pití si počtvrté dají dostaveníčko v Kutné Hoře v rámci gastrofestivalu, který se uskuteční v sobotu 25. května v prostoru u chrámu sv. Barbory a bývalé jezuitské koleje.