Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Benešovský zimní stadion se podobal džungli u Calais, tvrdí starosta Benešova

Benešov – „Hotel a restaurace zimního stadionu mi připomíná džungli u Calais." Právě tak, k nechvalně známému obřímu stanovému táboru u francouzského města, jemuž se přezdívá džungle, připodobnil starosta Benešova Petr Hostek část zimního stadionu. Podívat se tam byl v době, kdy nový ředitel Petr Kotouč, přebíral po odvolaném šéfovi Pavlu Khekovi Městská sportovní zařízení Benešov. „V hotelu se léta neuklízelo, všude se válely rozbité věci. V restauraci byly i po roce a čtvrt, po odchodu nájemce, ve vypnutých chladících boxech zbytky potravin. Z fotografií není nic cítit, ale ve skutečnosti bych zápach přirovnal k odéru z kafilérie. Všude stará zažraná špína. Jako policista jsem zažil kde co, ale tohle jsem ještě neviděl," popisoval starosta.

Řetězce dostaly tučnou pokutu. Za prodej medu se stopami antibiotik

Blanensko – Téměř šest milionů korun. To je souhrnná výše pokuty, kterou dostali tři obchodní řetězce od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Za to, že prodávaly med společnosti Včelpo, který obsahoval stopy antibiotik. Hlouběji do kapsy tak budou muset sáhnout řetězce Kaufland, Lídl a Globus. Závadný med tam odhalili inspektoři v průběhu kontrolní akce tržní sítě, která trvala od loňského října do prosince. „Našli jsme celkem devětadvacet šarží medů, u kterých laboratorní analýza prokázala přítomnost reziduí antibiotik. Tehdy jsme nařídili jejich neprodlené stažení z prodeje," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Téma: Špatně jedí už i děti předškolního věku

Trutnovsko - Ani jeden z velkých fastfoodových řetězců se ke vstupu na území Krkonoš a podhůří zatím neodhodlal. To ale neznamená, že tu rychlé občerstvení není. Houska se smažákem a tatarkou je k mání v každém větším městě či horském středisku.

Úředníci v Dobříši známkují pořádek u kontejnerů: většinou žádná sláva

Dobříš - Stále víc obyvatel měst a obcí si zakládá na třídění odpadu. Když je odpad kam vhodit, není problém. Ale ono často ani není kam. Jako například v Dobříši na Příbramsku. Kontejnery jsou často plné k prasknutí a kolem nich skládka. Slušný člověk vedle kontejneru tašku s odpadky neodloží, protože ví, že mu za to hrozí postih.

Tenistku Šafářovou v Madridu vyřadila ze hry otrava jídlem

Madrid, Brno – Česká tenistka Lucie Šafářová nenastoupila na turnaji v Madridu kvůli žaludečním problémům k utkání druhého kola dvouhry. Odhlásit se musela i ze čtyřhry, v níž měly plnit společně s Bethanií Mattekovou-Sandsovou roli druhého nasazeného páru. Do osmifinále singlu tak bez boje postoupila Australanka Samantha Stosurová, kterou brněnská rodačka Šafářová minulý týden porazila ve finále turnaje v Praze.

Šéf unijního týmu odmítá, že by EU dohodou s USA poškodila spotřebitele

Brusel/Washington – Evropská unie se v připravované dohodě o volném obchodu se Spojenými státy nehodlá vzdát svých pravidel pro geneticky modifikované potraviny. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil šéf unijního vyjednávacího týmu Ignacio Garcia Bercero, který tak reagoval na kritiku hnutí Greenpeace, že dohoda poškodí spotřebitele. Stejné prohlášení jako Bercero dnes učinila i eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. Vyjednavač USA Michael Froman označil interpretaci uniklých dokumentů za zavádějící až chybnou.

Greenpeace zveřejnilo tajné dokumenty k obchodní dohodě TTIP

Amsterodam/Berlín/Brusel/Praha - Hnutí Greenpeace varuje, že chystaná dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy poškodí evropské spotřebitele a bude mít i negativní dopad na životní prostředí. Hnutí proto dnes na internetu zveřejnilo tajné dokumenty z vyjednávání, aby si utajovaná data mohl kdokoli projít. Německá kancléřka Angela Merkelová podle agentury DPA i nadále požaduje rychlé uzavření dohody s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Od pralinky jsem se dostal až k cibuládě, říká Martin Vybíral

Prostějov – Na začátku všeho byla pralinka. Právě tento kousek vlastnoručně vyrobené čokolády dovedl Martina Vybírala i k oprášení starého receptu na výrobu cibulové marmelády – CIBULÁDY. Netradiční příloha k různým druhům jídla se navíc může od poloviny dubna pochlubit značkou regionálního produktu Haná.

Nová průmyslová zóna Neředín má otevřít do pěti let

Olomouc – Kasárna Neředín se vrací, tentokrát jako název průmyslové zóny. Olomouc chce v místě po demolovaných hangárech v příštích pěti letech oživit přes osmnáct hektarů. Na západním okraji města by mohli lidé najít práci například ve výrobě potravin, nábytku nebo elektrických zařízení.

Vsetíňané budou debatovat o úpravách prostranství u nádraží

Vsetín – O úpravách týkajících se takzvaného přednádražního prostoru ve Vsetíně mohou v pondělí 2. května odpoledne debatovat zájemci s vedením města. Veřejné projednávání se uskuteční ve velké zasedací místnosti v 1. patře Městského úřadu Vsetín.

Česká pošta zatím v žádné obci s partnerstvím neuspěla

Třebíčsko - Všechny pobočky, které chtěla loni či letos Česká pošta změnit na Pošty Partner, zatím fungují tak jako dosud. Nejméně v šesti obcích tak stále probíhají jednání. Většina starostů i obecních zastupitelů však změny odmítá.

Knihovna přináší pořady o zdravém životním stylu

Písek – V městské knihovně se ve čtvrtek 5. května od 9 do 11 hodin uskuteční již třetí ročník fair- tradové ochutnávky. Tato akce má podpořit informovanost o fair – tradové spotřebě a důraz je položen na lokální produkci potravin a ostatních surovin

Porce luštěnin denně pomůže snížit váhu

Fazole, hrách, zelený hrášek a čočka zvyšují pocit sytosti. Stačí zařadit je do diety a pomůže vám to snížit trochu váhu, aniž byste pak znovu nabrali shozené kilogramy, píše italský deník Corriere della Sera. Uvádí se to v kanadské studii publikované v American Journal of Clinical Nutrition, podle níž konzumace 130 gramů luštěnin denně sníží váhu o 0,34 kilogramu denně.

Na videích o vaření zavede diváky ke grilu

Ratíškovice – Nazdar kamarádi dobrého jídla a pití. Vítám vás u nás v kuchyni, kde budeme připravovat… Tak obvykle začíná na Youtube kanálu Vaření s Danem. Rodák z Ratíškovic Dan Kordula, který před dvěma lety zvítězil v televizní soutěži amatérských kuchařů Prostřeno, se na něm chce s diváky podělit o své zkušenosti. „Na kameru jsem si trochu zvykl, takže jsem začal s vlastními videi, o jejichž technickou stránku pečuje moje manželka Gilia. Vaření mě ale především baví," říká Kordula.

FOTO, VIDEO: Sousedská žranice nabídla skvělá jídla z grilu

Šumperk – Dobroty z grilu provoněly v sobotu 30. dubna centrum Šumperka. Festival jídla Sousedská žranice přilákal stovky lidí. Ti mohli ochutnat domácí klobásy přímo z udírny, grilovaný hermelín s brusinkami v listovém těstíčku nebo kus vepřového odřezaného z celého vepříka, který se pekl přímo před jejich očima.

Komisi zaujalo hovězí i větrník

Orlickoústecko – Hodnotitelská komise navrhla osm výrobků k udělení značky Regionální potravina Pardubického kraje 2016. Některé z nich pochází od producentů z Orlickoústecka.

Ovoce a zelenina z projektu pro školáky nebude omezená územím ČR

Praha - Vláda na svém pondělním jednání probere nové podmínky programu Ovoce a zelenina do škol, na které přispívá stát a Evropská unie. Ministerstvo zemědělství nakonec upustilo od povinnosti, aby 40 procent potravin bylo českého původu. Novela vládního nařízení by měla určit jednu porci ovoce nebo zeleniny.

Italští pěstitelé vyšlechtili česnek, co nebrání líbání

Řím - Všichni, kdo rádi jedí česnek, ale raději se jeho konzumaci vyhýbají z obavy, že by jim pak páchlo z úst, by se už brzy mohli dočkat pomoci. Postarala se o to poměrně nepravděpodobná dvojice italských pěstitelů - stavební inženýr a komerční právník - kteří poslední tři roky strávili pěstováním speciální obří odrůdy česneku, jež kdysi bývala všeobecně rozšířená v Toskánsku, ale ve větším rozsahu už se nepěstovala čtyři desetiletí.

Hygienici varují před nákazami z nedostatečné úpravy jídla

Brno - Jihomoravští hygienici s příchodem tepla nabádají, aby lidé více dbali na zpracování potravin při grilování. Při nedostatečné tepelné úpravě masa, ale i při neomytí zeleniny nebo neuchování mléčných a mražených výrobků v chladu se lidé konzumací vystavují zdravotním problémům. Hrozí jim průjem, teplota, zvracení, ale i dehrydratace, řekla dnes novinářům ředitelka odboru hygieny a výživy jihomoravské hygienické stanice Jana Laštovičková. V některých případech může nastat i smrt.

Galerie Přerov už má nový kabát, takto teď vypadá

Přerov – Finální úpravy fasády, stavební ruch u vstupů do nové nákupní galerie, ale i uvnitř objektu. Vzhled Galerie Přerov se v posledních týdnech mění rychlým tempem tak, aby se mohla již v srpnu otevřít prvním zákazníkům.

Hrad Cheb otevře podzemní kasemata

Podzemní prostory pod chebským hradem, které vznikly na přelomu 17. až 18. století, se již o víkendu otevřou veřejnosti. V tuto chvíli pracovníci hradu dokončují v těchto barokních kasematech poslední úpravy, aby pohyb v nich byl maximálně bezpečný.