Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Eva Brabcová, podnikatelka - Štrůdl do krabice

Eva Brabcová pracovala téměř dvacet let na manažerských pozicích ve vydavatelstvích, v distribuci a marketingu. Když se ale v posledním zaměstnání setkala na vlastní kůži se šikanou ze strany nadřízené, rozhodla se ze dne na den odejít. Byla najednou bez práce a netušila, co bude dál.

Dagmar Jansová, sociální pracovnice

Dagmar Jansová je vedoucí Domova na skalách, což je středisko, kde pomáhají obětem domácího násilí, rodinám, které přišly o střechu nad hlavou, ale i mnoha dalším lidem, kterým osud nepřál.

Více než čtvrtina tržišť loni chybovala, zjistili veterináři

Praha - U více než čtvrtiny tržišť, která Státní veterinární správa (SVS) loni zkontrolovala, našla chybu. Poměr byl podobný jako předloni. Za pochybení uložili veterináři pokuty za 835.000 Kč, sdělil dnes mluvčí SVS Petr Pejchal. Nejvíc prohřešků se týkalo nedostatečného značení potravin, prodejci neměli úplné doklady o původu či složení jídla.

V Libereckém kraji se koná po sedmé soutěž o Regionální potravinu

Liberec - Regionální agrární rada Libereckého kraje vyhlásila soutěž o Regionální potravinu Libereckého kraje. Letos se koná už po sedmé. Regionální označení získalo v kraji už 39 produktů, loni jich výrobci do soutěže přihlásili 53, označení jich získalo šest.

Lékaři varují před nadměrným solením, Češi v něm vedou

Příbramsko - Ministerstvo zdravotnictví České republiky se připojilo k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week" . Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta vydal v rámci kampaně Solme s rozumem výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost.

Lidem nejvíce chutnaly švestkové knedlíky a halušky

Lány - Stovky návštěvníků 
z Rakovnicka, Kladenska i Prahy si v sobotu našli cestu do Muzea T. G. Masaryka 
v Lánech, aby si připomněli sto šedesáté výročí narození našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a třeba alespoň trochu nasáli atmosféru té doby.

Novela zákona o významné tržní síle vstupuje v účinnost

Praha – Novela zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami některých obchodních řetězců, vstupuje dneškem v účinnost. Obchodníci mají tři měsíce na to, aby uvedli do souladu s novou legislativou všechny své smlouvy.

I lidé, kteří mají dost peněz, lezou do kontejnerů. Vadí jim plýtvání jídlem

Praha /ROZHOVOR/ - Třetina jídla, které se ve světě vyrobí, nikdy neskončí na talíři, upozorňuje Marie Plojharová. Jejím tématem se stalo plýtvání jídlem. Kvůli výzkumu obcházela pražské kontejnery. Problému se věnuje i profesně. 
S Marií Plojharovou z analytického centra Glopolis jsme se bavili o tom, proč lidé, kteří to nemají finančně zapotřebí, lezou pro jídlo do kontejnerů.

Potravinová banka potřebuje jídlo i peníze

Liberec - Těstoviny, rýže, konzervy… Po zásobách liberecké potravinové banky, která ve městě funguje od roku 2013, je stále poptávka. Liberecký kraj proto na její činnost přispěje opět částkou 120 tisíc korun.

Plesnivé jídlo a podmíráky, některým hostům bylo i zle

Okamžitě zavřít! I takové byly výsledky návštěv a kontrol hygieniků v restauracích na Karvinsku v uplynulém období. Podnik, který zvedl žaludky hygieniků natolik, že okamžitě musel uzavřít svůj provoz, se nacházel v Havířově a stalo se tak loni.

Potravinová banka potřebuje jídlo i peníze

Liberec Těstoviny, rýže, konzervy… Po zásobách liberecké potravinové banky, která ve městě funguje od roku 2013, je stále poptávka. Liberecký kraj proto na její činnost přispěje opět částkou 120 tisíc korun.

Lékaři varují před nadměrným solením, Češi v něm vedou

Příbramsko – Ministerstvo zdravotnictví České republiky se tento týden připojuje k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week" . Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta vydává v rámci kampaně Solme s rozumem výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost. Výzva je součástí celostátní kampaně, která k tomuto tématu probíhá od 29. února do 6. března.

Inspekce zavřela obchod a pekárnu. Kvůli odpadu nebo plísním

Vyškovsko – Myší trus, obchod nezabezpečený proti škůdcům, plíseň. Nejen to byly důvody, proč pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce v úterý zavřeli prodejnu s potravinami v Lulči. „Hromadil se tam i odpad. Prostor byl navíc využívaný ke skladování nábytku, který může ovlivnit kvalitu a bezpečnost potravin," popsal mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

Opravují horní patro bývalého nákupního střediska

Lukov – Na tři a půl milionu korun přijde obecní kasu v Lukově úprava horního patra budovy bývalého nákupního střediska. „Odkoupili jsme ji před časem od cizince, zřídili tam prodejnu potravin, masa a uzenin. Nyní bychom rádi obsadili ještě horní patro, čemuž ale předchází rekonstrukce," informuje starosta Jiří Jangot.

LOVCI FOTEK: Pacienti, běžte domů'

Uherské Hradiště - Když jsem přišel na neurologické oddělení Uherskohradišťské nemocnice, na chvíli jsem se zarazil. „Táhněte k sobě, děkujeme", vyzýval mě nápis na hlavních dveřích. Jistě, ona výzva znamenala, že mám dveře otevřít směrem k sobě.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy - Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy - Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy - Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy - Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy – Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení. Je to ale dobrý nápad? Nenaruší se tím dietní režim či snaha o zdravou životosprávu? Fast food nemusí být vždy nezdravý a tučný.

Nákladové nádraží Žižkov slaví 80 let od zahájení provozu

Praha - Přesně před 80 lety, 1. března 1936, zahájilo svůj provoz nákladové nádraží Žižkov. Městu sloužilo hlavně jako zásobárna potravinami a uhlím. Světově unikátní stavba měla nejenom funkci industriální, pro město představuje důležitou urbanistickou linii. Podle historika umění Richarda Biegla je nákladové nádraží splněním meziválečného snu o velkorysé architektuře.

Poslední měsíc: s delfíny, lachtany a vulkány

Argentina /S KÁVOU NA CESTÁCH/ - Náš čas v Argentině se navršil. Blížících se devadesát dnů, což znamená vypršení turistického víza, nás popohnalo k tomu, posunout se ze známého prostředí této země a vydat se do Chile. Protože jsme poslední dobu trávili v hostelu a pracovali, chtěli jsme opět zakusit dobrodružství v přírodě.

V Potrefené huse si užili den naruby

Mladá Boleslav - Čísníci vaří? Kuchaři nosí jídlo? Den naruby! Ano, přesně tak vypadalo pondělí v mladoboleslavské restauraci Potrefená husa.

Chtěl ukrást žvýkačky za bezmála osm set korun. K činu se strážníkům přiznal

Brno – Pořádnou zásobu žvýkaček si chtěl udělat zloděj, kterého ani jiné zboží příliš nezajímalo. V pondělí si žvýkací gumou napěchoval tašku v jednom z obchodů s potravinami v Purkyňově ulici v brněnském Králově Poli. Plnou tašku pronesl přes pokladnu, aniž by zaplatil. S lupem se však čtyřiatřicetiletý muž z obchodu nedostal.

Jídla ve školách jsou zdravější, ale ...

Liberecký kraj - Tlak na zdravější stravování stále sílí. Výživoví poradci, hygienici a dietologové argumentují tím, že děti jsou stále obéznější a mají stále méně pohybu, než generace jejich rodičů, a proto je potřeba, aby alespoň zdravěji, tedy méně tučně, jedli.

Dívejte se při dietě do zrcadla, píše italský deník

Jak dosáhneme toho, abychom snědli méně pokrmu než obvykle? Stačí dívat se při jídle na sebe do zrcadla a pak i dort ztratí svou přitažlivost. Ukazuje to americká studie, o níž píše italský deník Corriere della Sera.

Při sestavování jídelníčku listovali i starými kuchařkami

Rakovník – V pátek byla slavnostně po delší rekonstrukci otevřena Divadelní restaurace. Nájemcem je Tradiční pivovar v Rakovníku. Jejím provozovatelem je Vojtěch Salač. Kromě nově opravených prostor, které jsou jednoduché a vzdušné v kombinaci se dřevem, nabízí restaurace tradiční českou kuchyni a příjemnou obsluhu.