Východní Čechy – V minulém díle našeho pravidelného seriálu o dietách a zdravé výživě jsme se zabývali ovesnými vločkami. Jedná se o velmi zdravou potravinu, která je plná prospěšných živin a vitamínů. Není pouze zdravá, ale také dietní. Je součástí většiny redukčních jídelníčků a připravovat se dá na mnoho způsobů. Z ovesných vloček se vyrábí také müsli.
Hranice – Co psí mazlíček má správně jíst? Jak se chovat k cizím psům? Co dělat, aby poslouchal povely páníčka? Nejen na tyto otázky se snaží odpovědět Kynologický kroužek při Základní škole Šromotovo v Hranicích. Snaží se tak předcházet tomu, aby po neuváženém rozhodnutí pořídit psa dítěti, nakonec neskončil v útulku.
Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, VIDEO, SOUTĚŽ/ - Na představení podzimní kolekce receptů s názvem „Adriana Pasta Style: Podzimní pábení" jsme se setkali s hlavním „mozkem" těstovinových inspirací Tomášem Kalinou, který se na přípravu pokrmů z těstovin a nudlí specializuje.
Brno /VIDEO/ – Nejdřív se vloupal do prodejny potravin ventilačním okénkem, poté si chtěl pořídit jídlo bez peněz. K takovému případu v úterý vyjížděli brněnští strážníci. „Podezřelého spatřila nejprve obsluha kamer městské policie, když se pohyboval v blízkosti obchodu. Chvíli nato vnikl dovnitř právě ventilačním okénkem," popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.
Prachatice – Podruhé se prachatická Farní charita zapojila do národní potravinové sbírky. „Letošní ročník ukázal, že lidé a firmy nejsou lhostejní k problémům společnosti a chtějí je pomoci řešit. Všem děkujeme," řekla Jana Schwarzová, ředitelka Farní charity v Prachaticích.
Praha - Každý šestý zaměstnanec z Prahy stráví cestou do kanceláře maximálně 40 minut. Velká většina pracovníků (92 procent) bydlí v dojezdové vzdálenosti do hodiny. Vyplynulo to z průzkumu společností JLL a Skanska, do něhož bylo zapojeno přes 1400 respondentů.
Praha – Každý šestý zaměstnanec z Prahy stráví cestou do kanceláře maximálně 40 minut. Velká většina pracovníků (92 procent) bydlí v dojezdové vzdálenosti do hodiny. Vyplývá to z průzkumu společností JLL a Skanska, do něhož bylo zapojeno přes 1400 respondentů.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Mondelez Czech Republic, která vyrábí mimo jiné sušenky či piškoty pod značkou Opavia, aby na obalech potravin uváděla zemi původu. Letos přesunula z Opavy do Polska výrobu piškotů. S výrobcem zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výrobce bude zemi původu uvádět na obalech nejpozději do 31. března příštího roku, jak ukládá nařízení SZPI, řekl dnes mluvčí firmy Lukáš Hora.
Most - V Prioru se má brzy objevit obchod s německým zbožím. Menší GUT v Sedmistovkách skončí. Kdysi proslulá Delta v centru Mostu se modernizuje a nabídne jiné prostory.
Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Více než 470 míst v celé České republice se zapojilo v sobotu do Národní potravinové sbírky. Mezi nimi byla i Kutná Hora. Pracovníci Oblastní charity Kutná Hora a s nimi i dobrovolníci mimo jiné z řad studentů vybírali příspěvky v obchodním domě ve Sběrné ulici.
Blanensko – Více než tuna trvanlivých potravin pro padesát rodin z Blanenska. To je výsledek sobotní akce v Boskovicích nazvané Potraviny pomáhají. Uskutečnila se jako součást už třetího ročníku Národní potravinové sbírky, při níž organizátoři napříč republikou vybrali rekordních dvě stě dvacet osm tun jídla.
Praha – Kelímek 150g jogurtu s posypem obsahuje šest kostek cukru. A jeho množství se s přidaným ovocem ještě zvyšuje. V jednom mléčném nápoji je až sedm kostek cukru. Podle výsledku testů provedených iniciativou Vím co jím a piju, pouze pět z 20 testovaných mléčných nápojů splnilo doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).
Jičín – Během soboty se uskutečnila také v Jičíně Národní potravinová sbírka. během níž nakupující darovali potraviny ve prospěch charity. Potraviny bylo možné darovat ve více obchodních řetězcích, také v drogeriích, odkud jsou naše snímky.
Praha – Do sobotní národní potravinové sbírky lidé a firmy darovali celkem 236 tun jídla. Je to o 64 tun víc než v minulém roce. V některých krajích byl výtěžek potravin proti loňsku dokonce trojnásobný. Konečné výsledky sdělil Jakub Unger z pořádající platformy Byznys pro společnost. Národní potravinová sbírka se poprvé konala na podzim 2013, teď byl třetí ročník. Zapojilo se do něj 470 obchodů, kde mohli kupující pořídit potraviny pro potřebné a věnovat je.
České Budějovice - Už od léta se v českobudějovickém IGY Centru setkávají všichni, kdo chtějí udělat něco se svým životním stylem. Projekt Změňte svůj život v IGY všechny účastníky vždy nejen pořádně rozpohybuje, ale zároveň se při něm dozvídají různé rady a tipy, jak má vypadat zdravý životní styl. Náš Deník sleduje pět pravidelných účastnic tohoto projektu. Jednou z nich je také osmnáctiletá studentka Adina Dvořáková, která nám prozradila, jak jí projekt zatím změnil život.
Praha /ROZHOVOR/ - V polovině listopadu vyšla Karolíně Kamberské už druhá kniha inspirativních receptů s názvem Karolína, domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně. V knize lze najít všechny recepty z devatenácti dílů televizního pořadu Karolína, domácí kuchařka natočených v roce 2015. První část mohli vidět diváci na TV Prima už počátkem roku. Další se vysílají v průběhu tohoto podzimu každou sobotu v 18.10 hodin.
Uherskobrodsko – Úctyhodných 600 kilogramů trvanlivých potravin, hygienických potřeb či pracích prostředků darovali potřebným během uplynulých tří měsíců zákazníci prodejen Jednota v Nivnici, ve Strání, v Uherském Brodě a v Bánově.
Chrudim - Při Národní potravinové sbírce se během uplynulé soboty v Chrudimi podařilo nashromáždit 846 kilogramů trvanlivých potravin. Ty záhy poslouží potřebným lidem v rámci služeb sociální prevence ve městě a okolí. Část skončí i v Potravinové bance Pardubice, která akci regionálně organizuje.
Prachatice – Sobotní Národní potravinová sbírka, která se v Prachaticích konala v Penny Marketu, pomůže Azylovému domu pro matky s dětmi v Prachaticích.
Prachatice /FOTOGALERIE/ – Národní potravinová sbírka, kterou v sobotu uspořádala v místním Penny Marketu Farní charita Prachatice, se setkala s velkým ohlasem.
Praha - Předsednictvo republikového výboru Českého svazu včelařů odvolalo dozorčí radu společnosti Včelpo, kterou vlastní. Společnost dávala do oběhu med s obsahem antibiotik, která se v EU nesmí podávat zvířatům. V prosinci se na sjezdu svazu zvolí i nové předsednictvo firmy, informoval dnes tajemník svazu Milan Petrů.
:-) Havrani, kteří u nás zimují, se každý večer slétají po stovkách na takzvaná nocoviště. Na střední Moravě jich je několik. Sledovat tyto krkavcovité ptáky, jak se ze šera shromažďují, aby společně strávili noc, je velkolepým zážitkem. Nabízí se například na okraji Přerova.
Zlínský kraj – Biopotraviny stále získávají na popularitě. Souběžně s tím však také vyvstává otázka, zda jsou skutečně kvalitnější či zdravější. „Producenti bio-surovin a výrobci bio-potravin si zaslouží naši úctu, protože přispívají k trvale udržitelnému rozvoji a mnohdy i k ochraně krajiny," vysvětlil v on-line rozhovoru pro Deník děkan Fakulty technologické UTB ve Zlíně František Buňka.
Plzeň - Základní potraviny přibližně třem až třem a půl tisícům potřebných lidí distribuuje přes sociální a charitní organizace Potravinová banka v Plzeňském kraji. Založilo ji loni deset organizací, především charit, které jídlo podle potřeby rozdávají svým klientům - lidem bez domova, matkám s dětmi v tísni, seniorům či rodinám žijícím v chudobě.
Praha – Před konzumací masných výrobků varuje nejen Světová zdravotnická organizace, která je nedávno zařadila na seznam prokázaných karcinogenů. Jako nebezpečné či falšované pranýřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) konkrétní salámy, klobásy, párky či opracovaná masa. Rizikové jsou zejména výrobky od tuzemských masokombinátů a uzenářů, vyplývá ze záznamů portálu Potraviny na pranýři.
Děčínsko – Stejně jako každý rok, tak i letos bylo možné v národní potravinové sbírce věnovat potraviny určené nejchudším lidem ve třech městech okresu Děčín.
Praha – Během sobotního třetího ročníku Národní potravinové sbírky vybrali dobrovolníci 228 tun potravin, tedy o necelou třetinu více než loni. ČTK to dnes sdělil organizátor Jakub Unger z platformy Byznys pro společnost. Do akce, ve které mohou lidé nakoupit a následně darovat potraviny potřebným, se letos zapojilo více než 470 obchodů v celé zemi.
Holešov – Vůbec poprvé se o uplynulém víkendu v Holešově uskutečnila Národní potravinová sbírka. Do akce, která se v celorepublikovém měřítku konala letos už potřetí, se zapojila i Charita Holešov, která sbírku ve městě zorganizovala, a tamní pobočka supermarketu Tesco, která poskytlo zázemí pro sběrný bod.
Kutná Hora – Více než 470 míst v celé České republice se zapojilo v sobotu do Národní potravinové sbírky. Mezi nimi byla i Kutná Hora. Pracovníci Oblastní charity Kutná Hora a s nimi i dobrovolníci mimo jiné z řad studentů vybírali příspěvky v obchodním domě ve Sběrné ulici.
Mnichovo Hradiště - Patříte k lidem, v nichž dříme duch pěstitele, ale chybí vám vlastní zahrada? Máte chuť dělat věci společně a tak trochu jinak? Pak je právě vám určena komunitní zahrada v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. Nabídne možnost pěstování vlastní zeleniny, bylin či květin, ale stane se také místem pro setkávání a sdílení společného času.
České Budějovice – Na mnoha místech České republiky se v sobotu odevzdávaly potraviny a další věci, které mohou pomoci potřebným. Konal se třetí ročník Národní potravinové sbírky.
Lidé v Trnové u Prahy mají opět problémy s pitnou vodou. Nesmí se pít nebo používat k přípravě nápojů a jídel bez převaření. Dnes to řekla ředitelka odboru hygieny obecné a komunální středočeských hygieniků Libuše Polanská. Obec se zhruba 350 obyvateli měla problémy s pitnou vodu již v létě. Tehdy se vůbec nesměla používat k pití, vaření a umývání.
Litoměřicko - V sobotu ráno zprvu pozvolna, ale s přibývajícími hodinami čím dál intenzivněji, přibývaly darované potraviny do vozíků a krabic Potravinové banky Ústeckého kraje.
Ostrava – Na mezinárodní festival jídla a chuti, který v Ostravě pravidelně pořádá Kulturní centrum Cooltour, zavítalo více než 700 návštěvníků. Ti vyhledávali především slaná jídla a teplé pokrmy.
Pelhřimov - Po celou sobotu se konal třetí ročník Národní potravinové sbírky, do níž se zapojily také supermarkety Penny Markety na třech místech Pelhřimovska.
Praha - O dnešní třetí ročník Národní potravinové sbírky měli lidé velký zájem. Například v Tesku v Praze na Smíchově se do 16:00 vybraly už čtyři tuny jídla, zatímco loni za celý den 2,8 tuny. Nejčastěji lidé darují základní potraviny, v nákupních koších se ale objevují i čaje nebo dětské výživy. Řekl to organizátor akce Jakub Unger. Do akce, ve které mohou lidé nakoupit a následně darovat potraviny potřebným, se letos zapojilo více než 470 obchodů v celé zemi.
Ústí nad Orlicí - Chutnají nám jiná piva, jiná svíčková, ale představu, jak by nám měly být v restauraci naservírovány, máme všichni zhruba stejnou. V příjemném prostředí, na čistý stůl a vlídným personálem. To jsou základní kritéria, na kterých postavil provoz Měšťanského pivovaru v ústeckých Hylvátech jeho majitel Tomáš Teplý. A to dokáží hosté ocenit, rádi se vrací, facebookový profil pivovaru plní pozitivními vzkazy.
Brno - Není banka jako banka. Zatímco v té běžné si lidé peníze půjčí a musejí je vrátit, jídlo z potravinové pomáhá potřebným bezplatně a bez nutnosti vracení. Od jejího otevření letos v únoru už jídlo z ní pomohlo desítkám potřebných. Teď se její sklady naplní ještě víc. Poputují do ní totiž potraviny vybrané v sobotu v Národní potravinové sbírce.