Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Více než polovina obchodních řetězců už má e-shop

Praha – Více než polovina obchodních řetězců v České republice už má vlastní internetový obchod, jejich počet od loňska vzrostl. Vyplývá to z aktuálního průzkumu konzultační společnosti Acomware. Zákazníci na internetu bez problémů pořídí hračky, elektroniku, knihy či klenoty. Naopak největší prodejci drogerie, léků, potravin či stavebnin na internetu stále neprodávají.

Veterinární správa našla prohřešky u více než desetiny restaurací

Praha - Veterinární inspektoři zjistili při lednových kontrolách prohřešky u více než desetiny z 542 kontrolovaných restaurací či jídelen, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nedostatky se týkaly především masa a zvěřiny. Výše pokut zatím nebyla provozovatelům podniků sdělena. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům novela zákona o potravinách.

V Praze 6 lidé darovali potřebným 800 kilogramů potravin

Praha - V Praze 6 lidé v potravinové sbírce odevzdali v prosinci a lednu asi 800 kilogramů jídla. Darované potraviny půjdou do dětských domovů, azylových domů nebo klokánků, uvedla v tiskové zprávě Praha 6. Pražská potravinová banka, která bude výtěžek sbírky rozdělovat, zásobuje potravinami asi 10 tisíc lidí v obtížné sociální situaci.

Správný kompost nepáchne

Chrudim - Co dnes vlastně patří do odpadkového koše na směsný odpad? Většina lidí v tom má jasno: „Do koše dávám obaly znečištěné od potravin, použité kapesníčky a podobně. Papír a plasty už třídím, ale také ne stoprocentně. Nevymývám třeba kelímky od jogurtů, ty dávám také do koše. Někdy se mi nechce jít ani k hromádce s papírem, takže v koši skončí občas třeba i nějaký ten leták," svěřil se třeba Chrudimák Milan Štulák.

Již polovina zboží se v Česku prodá ve slevě

Praha - Podíl zboží prodávaného ve slevě dosáhl loni v Česku 50 procent, meziročně stoupl o tři procentní body. V případě novinek uváděných na trh dosahuje tento podíl již 63 procent. Efektivita slevových akcí obchodníků na českém trhu přitom klesá. Na konferenci Retail Summit 2015 to uvedl komerční ředitel společnosti Nielsen Karel Týra.

Víme, které restaurace pochybily

Rychnovsko – Už minulý týden Rychnovský deník informoval o tom, že mnoho restaurací, které v loňském roce kontrolovala Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje, pochybilo.

Prošla peklem osvětimského tábora

Plzeňsko – Návrat nežádoucí. To měla napsáno Eva Lišková rozená Poláková v dokumentech, které ji v prosinci 1942 posílaly na smrt.

Prezidenta Zemana nesměli při jídle údajně obsluhovat hendikepovaní

Krásná Lípa – Návštěvu prezidenta Miloše Zemana na Děčínsku doprovází nepříjemná spekulace. Podle deníku Právo lidé z jeho Prezidentské kanceláře zakázali, aby Zemana a jeho doprovod při obědě v Křinickém pivovaru 
v Krásné Lípě obsluhovali hendikepovaní lidé. Ti přitom v pivovaru běžně pracují. Prezidentská kancelář tuto informaci ale popřela; stejně tak ji vyvrátil majitel Křinického pivovaru.

Víme, které restaurace pochybily

Rychnovsko – Už minulý týden Rychnovský deník informoval o tom, že mnoho restaurací, které v loňském roce kontrolovala Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje, pochybilo.

Za spojení se světem platíme méně, i když voláme více

Praha - Vyjde letos dráž bydlení, jídlo, doprava, nebo odívání? Jedno je jisté, telekomunikační služby to nebudou. Ty totiž posledních pět let stagnují navzdory tomu, že voláme, posíláme krátké textové zprávy a využíváme internetového připojení víc než kdy jindy.

Řetězce v Česku dávají přednost zahraniční produkci, stěžují si mlékaři

Praha - Výrobci mléčných produktů si stěžují, že některé zahraniční obchodní řetězce v Česku nahradily jejich výrobky produkty ze svých mateřských zemí. Mělo se tak stát v souvislosti s uvalením sankcí na dovoz potravin z EU do Ruska. Na konferenci Retail Summit 2015 to dnes uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nakládané cibulky plné červů. Inspekce zadržela zásilku potravin z Vietnamu

Praha /FOTOGALERIE/ - Kontejner plný překvapení. Těmito slovy shrnula Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj odhalení, které na celníky čekalo při kontrole zásilky potravinářského zboží z Vietnamu. „Kontejner obsahoval rýži místo fazolí a nakládané cibulky plné červů," konstatovala v úterý Matějková.

Islámský stát v Sýrii údajně distribuoval potraviny WFP se svým logem

Damašek/Ženeva – Světový program pro výživu (WFP) vyšetřuje autenticitu snímků, na nichž je vidět jeho potravinové příděly rozdávané v Sýrii s logem radikální organizace Islámský stát (IS). Fotografie, které byly pořízeny údajně poblíž syrského Halabu, se objevily na sociálních sítích.

Rusko prý zvažuje zavedení cenových stropů u potravin

Moskva - Ruská vláda uvažuje o zavedení limitů pro maloobchodní ceny základního potravinářského zboží. Uvedl to podle ruských zpravodajských agentur vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Potraviny v Rusku výrazně zdražují kvůli oslabení rublu a dovoznímu embargu.

Tvorbě střevních polypů nemusí zabránit ani zdravá životospráva

Nejznámějším onemocněním a také největším strašákem zejména dospělé populace je kolorektální karcinom čili rakovina střev. V zažívacím ústrojí se však vyskytují i jiná onemocnění, která dokáží velmi potrápit a při přehlížení a podcenění příznaků i do budoucna ohrozit na životě. Například střevní polypy.

Sladký lup: jednadvacet čokolád a čtyři krabice bonbonů

Hradec Králové - S košem plným čokolády a bonbónů utíkali směrem k vlakovému nádraží dva mladíci. Jednadvacet kusů čokolád a čtyři krabice bonbónů odcizili v nedaleké prodejně potravin. Vedoucí této prodejny ohlásil krádež zboží městské policii s tím, že se na ní podílela čtveřice mladých lidí.

Penzion Spokojené stáří ombudsmanka ostře kritizuje

Luhačovice – Penzion Spokojené stáří v Luhačovicích sklidil kritiku od ochránkyně lidských práv Anny Šabatové. Zveřejnila zprávu o špatném zacházení se seniory ve čtyřech neregistrovaných zařízeních v České republice, mezi nimiž byly i Luhačovice. Podle ní dochází v penzionu k omezování svobody klientů, senioři mají nedostatek jídla a zaměstnanci chybují při podávání léků.

Tvorbě střevních polypů nemusí zabránit ani zdravá životospráva

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Nejznámějším onemocněním a také největším strašákem zejména dospělé populace je kolorektální karcinom čili rakovina střev. V zažívacím ústrojí se však vyskytují i jiná onemocnění, která dokáží velmi potrápit a při přehlížení a podcenění příznaků i do budoucna ohrozit na životě. Například střevní polypy.

Jak správně šetřit? Vyzkoušejte pár triků, které fungují

Praha - Přestat kouřit, omezit pití alkoholu, zdravě jíst, cvičit a ušetřit více peněz. O co se jedná? Samozřejmě o nejčastější novoroční předsevzetí, která ale mnohdy nevydrží ani do konce ledna. Podle výzkumu Univerzity of Scranton v americké Pensylvánii se jen osmi procentům lidí podaří novoroční předsevzetí dlouhodobě dodržet. Jak nedávno zjistila ING Bank, necelé tři čtvrtiny (72 procent) novoročních předsevzetí v Česku se týká financí, často si lidé přejí ušetřit více peněz. Jak by se mělo vlastně správně šetřit?

Elixír věčného mládí

Hlíva ústřičná se pěstuje po celém světě už několik století. Dokonce jsou dochovány záznamy o tom, že patřila k prvním houbám, které lidé přenášeli i se substrátem do svých domovů a které pak sbírali z kusu dřeva i několik let. Stačilo jen dřevo i s houbou nechat na vlhkém místě.

Hygienici v Královéhradeckém kraji museli loni zavřít 62 restaurací

Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Hygienici v Královéhradeckém kraji museli loni zavřít 62 restaurací

Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Hygienici v Královéhradeckém kraji museli loni zavřít 62 restaurací

Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Produkce masa se po 11 letech poklesu loni zvýšila

Praha - Produkce masa v České republice po 11 letech poklesu loni meziročně vzrostla o 0,8 procenta na 451.186 tun. Snížila se jen okrajová produkce koňského a kozího masa, u ostatních druhů byl nárůst. Mléka vykoupeného od českých zemědělců loni meziročně přibylo 1,3 procenta na 2,35 miliardy litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Na náměstí zkusí uspět další obchod s potravinami. Přiblíží Německo

Litvínov – Na litvínovském náměstí, těsně vedle budovy radnice, bude nový obchod s potravinami a drogerií. Otevře ho tam téměř neznámá společnost Gut alimentari. Její majitelé věří, že dopadnou podstatně lépe než řetězec COOP, který svůj supermarket na stejném místě provozoval pouhé tři měsíce.

Měsíc v penzionu Jiřinka? Důchodci zaplatí třiadvacet tisíc korun

Brno /FOTOGALERIE/ – Po důchodcích chcete za služby příliš mnoho peněz. Tak zní jedna z hlavních výtek ombudsmanky Anny Šabatové adresovaná brněnskému Penzionu Jiřinka. Zařízení se stará o deset lidí v brněnských Řečkovicích. Podle včerejšího vyjádření ombudsmanky špatně.

Chrastavičtí lidem prodejnu nezrušili

Chrastavice /U VÁS NA NÁVŠTĚVĚ, FOTOGALERIE/ - S problémem, který má řada malých obcí v sousedství Domažlic v souvislosti se zachováním prodejen, se vypořádali ke spokojenosti zejména starších obyvatel Chrastavičtí.

Hranolky? Kdepak, dětem vaříme boršč či bulgur, říká kuchařka Marie Pazderová

Prostějov – Při své práci se potýká s časem, potravinami či dětmi. Přestože však na jejím pracovišti v kuchyni školní jídelny vaří pouze obědy, pracovní doba jí jejich vydáním nekončí. Někdy ji také nepotěší děti, které přinášejí zpět nedojedené jídlo. Přesto se i v práci usmívá a prozrazuje jednoduchý recept na to, jak si optimismus při náročném povolání, jakým vaření pro stovky dětí je, udržet. „Musí vás to prostě bavit," říká asi dvě hodiny před tím, než do jídelny napochoduje první várka strávníků, vedoucí kuchařka Marie Pazderová.