Praha – Více než polovina obchodních řetězců v České republice už má vlastní internetový obchod, jejich počet od loňska vzrostl. Vyplývá to z aktuálního průzkumu konzultační společnosti Acomware. Zákazníci na internetu bez problémů pořídí hračky, elektroniku, knihy či klenoty. Naopak největší prodejci drogerie, léků, potravin či stavebnin na internetu stále neprodávají.
Praha - Veterinární inspektoři zjistili při lednových kontrolách prohřešky u více než desetiny z 542 kontrolovaných restaurací či jídelen, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nedostatky se týkaly především masa a zvěřiny. Výše pokut zatím nebyla provozovatelům podniků sdělena. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům novela zákona o potravinách.
Praha - V Praze 6 lidé v potravinové sbírce odevzdali v prosinci a lednu asi 800 kilogramů jídla. Darované potraviny půjdou do dětských domovů, azylových domů nebo klokánků, uvedla v tiskové zprávě Praha 6. Pražská potravinová banka, která bude výtěžek sbírky rozdělovat, zásobuje potravinami asi 10 tisíc lidí v obtížné sociální situaci.
Chrudim - Co dnes vlastně patří do odpadkového koše na směsný odpad? Většina lidí v tom má jasno: „Do koše dávám obaly znečištěné od potravin, použité kapesníčky a podobně. Papír a plasty už třídím, ale také ne stoprocentně. Nevymývám třeba kelímky od jogurtů, ty dávám také do koše. Někdy se mi nechce jít ani k hromádce s papírem, takže v koši skončí občas třeba i nějaký ten leták," svěřil se třeba Chrudimák Milan Štulák.
Praha - Podíl zboží prodávaného ve slevě dosáhl loni v Česku 50 procent, meziročně stoupl o tři procentní body. V případě novinek uváděných na trh dosahuje tento podíl již 63 procent. Efektivita slevových akcí obchodníků na českém trhu přitom klesá. Na konferenci Retail Summit 2015 to uvedl komerční ředitel společnosti Nielsen Karel Týra.
Rychnovsko – Už minulý týden Rychnovský deník informoval o tom, že mnoho restaurací, které v loňském roce kontrolovala Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje, pochybilo.
Sokolov – Nečekaný dar v podobě spousty dobrého jídla a pochutin dorazil před několika dny do Nízkoprahového denního centra pro osoby bez přístřeší v Sokolově.
Krásná Lípa – Návštěvu prezidenta Miloše Zemana na Děčínsku doprovází nepříjemná spekulace. Podle deníku Právo lidé z jeho Prezidentské kanceláře zakázali, aby Zemana a jeho doprovod při obědě v Křinickém pivovaru v Krásné Lípě obsluhovali hendikepovaní lidé. Ti přitom v pivovaru běžně pracují. Prezidentská kancelář tuto informaci ale popřela; stejně tak ji vyvrátil majitel Křinického pivovaru.
Rychnovsko – Už minulý týden Rychnovský deník informoval o tom, že mnoho restaurací, které v loňském roce kontrolovala Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje, pochybilo.
Praha - Vyjde letos dráž bydlení, jídlo, doprava, nebo odívání? Jedno je jisté, telekomunikační služby to nebudou. Ty totiž posledních pět let stagnují navzdory tomu, že voláme, posíláme krátké textové zprávy a využíváme internetového připojení víc než kdy jindy.
Praha - Výrobci mléčných produktů si stěžují, že některé zahraniční obchodní řetězce v Česku nahradily jejich výrobky produkty ze svých mateřských zemí. Mělo se tak stát v souvislosti s uvalením sankcí na dovoz potravin z EU do Ruska. Na konferenci Retail Summit 2015 to dnes uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Praha /FOTOGALERIE/ - Kontejner plný překvapení. Těmito slovy shrnula Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj odhalení, které na celníky čekalo při kontrole zásilky potravinářského zboží z Vietnamu. „Kontejner obsahoval rýži místo fazolí a nakládané cibulky plné červů," konstatovala v úterý Matějková.
Praha – Kontejner plný překvapení. Těmito slovy shrnula Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj odhalení, které na celníky čekalo při kontrole zásilky potravinářského zboží z Vietnamu.
Damašek/Ženeva – Světový program pro výživu (WFP) vyšetřuje autenticitu snímků, na nichž je vidět jeho potravinové příděly rozdávané v Sýrii s logem radikální organizace Islámský stát (IS). Fotografie, které byly pořízeny údajně poblíž syrského Halabu, se objevily na sociálních sítích.
Moskva - Ruská vláda uvažuje o zavedení limitů pro maloobchodní ceny základního potravinářského zboží. Uvedl to podle ruských zpravodajských agentur vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Potraviny v Rusku výrazně zdražují kvůli oslabení rublu a dovoznímu embargu.
Kolín - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kvůli rozsáhlému výskytu myší uzavřela prodejnu potravin KAPA s.r.o. v Žižkově ulici v Kolíně. SZPI to uvedla v tiskové zprávě.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes kvůli rozsáhlému výskytu myší uzavřela prodejnu potravin KAPA s.r.o. v Žižkově ulici v Kolíně. SZPI to uvedla v tiskové zprávě.
Nejznámějším onemocněním a také největším strašákem zejména dospělé populace je kolorektální karcinom čili rakovina střev. V zažívacím ústrojí se však vyskytují i jiná onemocnění, která dokáží velmi potrápit a při přehlížení a podcenění příznaků i do budoucna ohrozit na životě. Například střevní polypy.
Modrá – Vůně nejrůznějších pokrmů se v sobotu mísila mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se konal jedenáctý ročník skautského zimního vaření.
Hradec Králové - S košem plným čokolády a bonbónů utíkali směrem k vlakovému nádraží dva mladíci. Jednadvacet kusů čokolád a čtyři krabice bonbónů odcizili v nedaleké prodejně potravin. Vedoucí této prodejny ohlásil krádež zboží městské policii s tím, že se na ní podílela čtveřice mladých lidí.
Luhačovice – Penzion Spokojené stáří v Luhačovicích sklidil kritiku od ochránkyně lidských práv Anny Šabatové. Zveřejnila zprávu o špatném zacházení se seniory ve čtyřech neregistrovaných zařízeních v České republice, mezi nimiž byly i Luhačovice. Podle ní dochází v penzionu k omezování svobody klientů, senioři mají nedostatek jídla a zaměstnanci chybují při podávání léků.
Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Nejznámějším onemocněním a také největším strašákem zejména dospělé populace je kolorektální karcinom čili rakovina střev. V zažívacím ústrojí se však vyskytují i jiná onemocnění, která dokáží velmi potrápit a při přehlížení a podcenění příznaků i do budoucna ohrozit na životě. Například střevní polypy.
Praha - Přestat kouřit, omezit pití alkoholu, zdravě jíst, cvičit a ušetřit více peněz. O co se jedná? Samozřejmě o nejčastější novoroční předsevzetí, která ale mnohdy nevydrží ani do konce ledna. Podle výzkumu Univerzity of Scranton v americké Pensylvánii se jen osmi procentům lidí podaří novoroční předsevzetí dlouhodobě dodržet. Jak nedávno zjistila ING Bank, necelé tři čtvrtiny (72 procent) novoročních předsevzetí v Česku se týká financí, často si lidé přejí ušetřit více peněz. Jak by se mělo vlastně správně šetřit?
Hlíva ústřičná se pěstuje po celém světě už několik století. Dokonce jsou dochovány záznamy o tom, že patřila k prvním houbám, které lidé přenášeli i se substrátem do svých domovů a které pak sbírali z kusu dřeva i několik let. Stačilo jen dřevo i s houbou nechat na vlhkém místě.
Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
Královéhradecko - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky.
Praha - Produkce masa v České republice po 11 letech poklesu loni meziročně vzrostla o 0,8 procenta na 451.186 tun. Snížila se jen okrajová produkce koňského a kozího masa, u ostatních druhů byl nárůst. Mléka vykoupeného od českých zemědělců loni meziročně přibylo 1,3 procenta na 2,35 miliardy litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.
Litvínov – Na litvínovském náměstí, těsně vedle budovy radnice, bude nový obchod s potravinami a drogerií. Otevře ho tam téměř neznámá společnost Gut alimentari. Její majitelé věří, že dopadnou podstatně lépe než řetězec COOP, který svůj supermarket na stejném místě provozoval pouhé tři měsíce.
Brno /FOTOGALERIE/ – Po důchodcích chcete za služby příliš mnoho peněz. Tak zní jedna z hlavních výtek ombudsmanky Anny Šabatové adresovaná brněnskému Penzionu Jiřinka. Zařízení se stará o deset lidí v brněnských Řečkovicích. Podle včerejšího vyjádření ombudsmanky špatně.
Jižní Morava – Víno, památky a cyklostezky. Z těchto důvodů zavítají na jižní Moravu každoročně stovky tisíc lidí a udržují ji na předních příčkách v návštěvnosti krajů České republiky. Poslední dobou se začíná prosazovat další lákadlo: gastroturistika.
Jižní Morava – Víno, památky a cyklostezky. Z těchto důvodů zavítají na jižní Moravu každoročně stovky tisíc lidí a udržují ji na předních příčkách v návštěvnosti krajů České republiky. Poslední dobou se začíná prosazovat další lákadlo: gastroturistika.
Chrastavice /U VÁS NA NÁVŠTĚVĚ, FOTOGALERIE/ - S problémem, který má řada malých obcí v sousedství Domažlic v souvislosti se zachováním prodejen, se vypořádali ke spokojenosti zejména starších obyvatel Chrastavičtí.
Prostějov – Při své práci se potýká s časem, potravinami či dětmi. Přestože však na jejím pracovišti v kuchyni školní jídelny vaří pouze obědy, pracovní doba jí jejich vydáním nekončí. Někdy ji také nepotěší děti, které přinášejí zpět nedojedené jídlo. Přesto se i v práci usmívá a prozrazuje jednoduchý recept na to, jak si optimismus při náročném povolání, jakým vaření pro stovky dětí je, udržet. „Musí vás to prostě bavit," říká asi dvě hodiny před tím, než do jídelny napochoduje první várka strávníků, vedoucí kuchařka Marie Pazderová.