Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Šmejdi v knihovně? Prý bez šance

Vyškov - Přednášku o účincích zelených potravin na lidský organismus měli tento týden možnost vyslechnout lidé v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. Zřejmě by na tom nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem akce příliš nezaváněla komercí a nešlo o výrobky, na které kupující musejí vynaložit stovky korun.

V příštím roce se má výrazně rozšířit značení původu masa

Praha – Od dubna příštího roku by se mělo výrazně rozšířit značení původu u baleného masa. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ředitelem právního a zahraničního odboru Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Petr Čejka. Podobným způsobem, jako se nyní značí hovězí, by se podle nového nařízení EU mělo označovat vepřové, drůbeží, skopové a kozí maso. Ze značení by se měl spotřebitel dozvědět, odkud zvíře pocházelo a kde bylo poraženo.

Uvařme si o víkendu: Záhorácký závitek a šťouchané brambory

Chrudimsko-  /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:  

Skopové na talíři. Europoslanci chtějí znát, odkud pochází

Praha – Stejné značení ostatních druhů masa, jakým se dnes označuje hovězí. S takovým požadavkem přišli v minulých dnech europoslanci. Podle nich by měla Evropská unie zavést stejně přísná kritéria značení i u čerstvého, chlazeného a zmrazeného vepřového, skopového, kozího i drůbežího masa.

Je kvalitní a chutná. Poličan z Prostějovska získal Klasu

Prostějov – Zaručuje domácí původ a kvalitu potravin a nyní ji vlastní i regionální výrobce. Certifikát Národní značky kvality Klasa si ve středu na Mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v Brně převzala firma Makovec, která vyrábí maso a masné výrobky ve svých třech závodech v Kostelci na Hané, Smržicích a Držovicích. Značku kvality převzal zástupce společnosti z rukou náměstkyně ministra Jaroslavy Beneš Špalkové a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána.

Kradl prý jen proto, že měl hlad

České Budějovice /Zločiny z archivu/ -  Š. S. z Kaplice 16. ledna 2006 dopoledne vnikl do sklepa, kde odcizil prodlužovací kabel, florbalovou dětskou hokejku a osm sklenic se zavařeninami.

Poláci loni vyvezli do Česka potraviny za 1,2 miliardy eur

Brno – Polsko, které je letos hlavním partnerem potravinářského veletrhu Salima, loni vyvezlo do Česka potraviny za 1,2 miliardy eur (32,8 mld Kč). Proti roku 2012 je to o sedm procent vyšší objem, tedy zpomalení trendu posledních let. Nejvíc vyváží Poláci do Německa, kam putuje téměř čtyřnásobek. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou Polsko na veletrhu zveřejnilo. Zájem o polské potraviny loni v Česku ovlivnily aféry, především kvůli přidávání posypové soli do potravin.

Téměř polovina lidí plánuje letos více utrácet, zjistil průzkum

Praha – Celkem 42 procent lidí bude v letošním roce zvyšovat své výdaje. Téměř čtvrtina z nich, tedy každý desátý člověk, si chce dopřát více než v minulém roce. U většiny ale stojí za zvyšováním výdajů růst životních nákladů a zdražování. Vyplývá to z průzkumu, který pro úvěrovou společnost Cetelem uskutečnila na přelomu ledna a února mezi 500 respondenty agentura STEM/Mark.

Recept na kapra sestavila 
z darů přírody

České Budějovice  – Poprvé v životě se zúčastnila kuchařské soutěže a hned ji vyhrála. Ludmila Mikolášová z Českých Budějovic zvítězila v 3. kole soutěže Deníku o nejlepší recept na jídlo z ryby. Porotcům se zalíbil její kapr na houbách.

Na Žďársku se objevila metanolová líheň, stav otráveného je vážný

Žďársko - V případu otravy metanolem v Moravci policie zadržela sedmatřicetiletého muže ze Žďárska. Našla u něj více podezřelého alkoholu. Muž je obviněn pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Hrozí mu až osm let vězení. "Dnes odpoledne by měl soud rozhodnout o jeho vzetí do vazby,"  řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Opakované prohřešky při prodeji potravin? Přitvrdíme, řekl šéf SZPI

Brno – Zatímco počet pokut udělených Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) se loni snížil o 160 na 1570, jejich celková výše narostla téměř na dvojnásobek, na více než 64 milionů korun. Ústřední ředitel SZPI Martin Klanica míní, že obchodníci neberou pokutu jako výchovnou záležitost, proto je připraven i přitvrdit, uvedl na dnešní tiskové konferenci. Výrazně meziročně vyšší pokuty udělila podle již dříve zveřejněných informací loni také Státní veterinární správa (SVS).

Levné neznamená dobré, tím se řídí i mladí na Rychnovsku

Rychnovsko – Na prvním místě peníze a pak až kvalita potravin. Scénář, který už podle farmářů z Rychnovska není tak stoprocentní jako dřív. Přestože starší generace stále spíše při nákupu hledí na cenovky, ta mladší se už zajímá i o suroviny a odkud výrobek pochází.

Nový občanský zákoník: Zákon posiluje ochranu zákazníka

Praha - V souvislosti s novým občanským zákoníkem platí v právní úpravě mnoha oblastí života celá řada změn. Týkají se také spotřebitelského práva. Jeho samostatnou oblastí je pak právní režim při nákupech mimo běžné obchody.

Bitva o zákazníka mezi řetězci v Česku přitvrzuje

Praha - Do některých prodejen obchodních řetězců odmítá chodit nakupovat polovina lidí, kteří v jeho okolí bydlí. Průměrný zákazník má dnes ve svém okolí osm prodejen potravin. Stává se proto stále vybíravějším a některé prodejny odmítá, pravidelně navštěvuje jen tři. Konkurenční boj mezi tuzemskými obchodními řetězci o zákazníka tak přitvrzuje. Vyplývá to ze studie INCOMA Shopping Triggers 2014.

Inspekce nepustila do Čech nebezpečný čaj z Číny

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nepustila do České republiky nebezpečný čaj z Číny, který obsahuje nadlimitní množství pesticidů. Inspektoři zajistili celkem 22 kilogramů čaje při dovozu v prostoru pražského letiště, informoval dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Děti a výživa, co z toho vyplývá?

Polička – Ve druhém pololetí si školní jídelna základní školy Na Lukách připravila novou službu pro děti, jejich rodiče a personál školy.

Stovka chutí, stovka vůní. Salima se po dvou letech vrátila do Brna

Brno - Mezinárodní potravinářský veletrh Salima v pondělí dopoledne otevřel své brány. Lidé, kteří v následujících třech dnech zavítají na brněnské výstaviště, mohou ochutnat stovky exotických potravin, vyrobit si vlastní cereální tyčinku nebo se podívat, jak se filetuje pohořelický kapr či porcuje krocan.

Květiny hlásí: přišlo jaro

Pelhřimov - Zatímco vlekaři a prodejci zimního sportovního vybavení tuto sezónu zoufají, na své si přijdou zahrádkáři, kutilové a milovníci přírody.

Zloděj si z rodinného domu odnesl potraviny

Berounsko - Policie vyšetřuje další nové případy vloupání do rodinných domů. Tentokrát neznámí pachatelé řádili v rodinném domě v obci Osovec a v Králově Dvoře.

Masopusty jí přinášejí radost i nostalgii

Křivoklátsko – Na otázku, co jí osobně přináší regionální masopust, odpovídá Tereza Slavíková: „Nostalgii." Manželé Tereza a František Slavíkovi totiž již neodmyslitelně patří k tvářím masopustů pořádaných v obcích Křivoklátska.

Farmářské prodejny Náš grunt loni zdvojnásobily tržby na 90 milionů

Praha - Síť farmářských prodejen Náš grunt loni téměř zdvojnásobila své tržby na 90,5 milionu korun. Firma v roce 2013 otevřela osm nových prodejen. V současnosti jich tak má 27 a působí již v 11 krajích České republiky, řekla mluvčí firmy Martina Bauerová. V letošním roce se síť obchodů chce rozšířit i do zbývajících tří krajů a otevřít 15 dalších provozoven.

Karlovarská školka v Krymské ulici zavede bezmasé dny

Karlovy Vary – Určitým kompromisem skončila snaha několika rodičů, aby děti z Mateřské školy v Krymské ulici dostávaly k jídlu více obilovin, luštěnin a zeleniny, a na druhou stranu méně masa a mléčných výrobků. Školka zavede takzvané Kytičkové dny, což znamená, že jednou týdně bude jídelníček bezmasý.

Krimi: Zabiju tě, hodím pod vlak

Kolín – Rozešli jsme se jako partneři, ale stále zůstáváme přáteli. Tuto větu asi neřekne o svém někdejším vztahu bývalá družka jednoho osmatřicetiletého muže z Kolína.

Na Salimě naporcují krocana i pohořelického kapra

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obří hostinu bude připomínat veletrh Salima, který v úterý začíná na brněnském výstavišti. Své umění tu předvedou zkušení kuchařští mistři i studenti středních odborných škol. Návštěvníci si pochutnají na tradičních českých potravinách i exotických jídlech z Asie, která mohou zapít pestrým výběrem piv, káv nebo vín.