Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Pojízdná prodejna dnes přežívá jen stěží

Horšovskotýnsko – Milan Kryštof z Malonic jezdí s pojízdnou prodejnou už devatenáct let. Vozí potraviny do malých obcí zejména starším obyvatelům, pro které je cesta do jiné obce za nákupem problémová. Udržet tuto dnes už raritní službu životaschopnou však není vůbec jednoduché.

ROZHOVOR: Nemyslím si, že bych se chtěla vracet do Číny

Liberecký kraj - Seriál představující čtenářům zajímavé lidi, kteří se sice nenarodili v Čechách, ale strávili tu významnou část svého života, pokračuje tento týden s majitelkou úspěšné restaurace v centru Liberce.

Jednatřicet italských studentů se v Praze přiotrávilo jídlem

Praha - Otřesné zážitky si z Prahy odveze skupina italských studentů. Během noci na sobotu sanitky záchranné služby postupně z hotelu na Žižkově, kde se ubytovali, postupně rozvezly do nemocnic 31 členů jejich skupiny. Důvod? Nevolnost a intenzivní střevní potíže. První zásahy se objevily večer – a postupně se zdravotníci vraceli do hotelu ještě několikrát.

Farmářské trhy budou nově na Mírovém náměstí

Ústí nad Labem - Uzeniny, pečivo, krůty, ryby. První zelenina, květiny a ovoce. Tyto produkty si zvykli Ústečané vídat na farmářských trzích u kostela se šikmou věží po tři roky. Teď se ale stěhují, a to rovnou na Mírové náměstí.

Inspiruje Ostrava ministra Babiše?

Primátor Petr Kajnar chce pozvat ministra financí a předvést mu, jak město šetří miliony tím, že nakupuje v elektronických aukcích. Stejně až šedesát procent by mohl šetřit stát.

Momenty, kdy ženy v kraji překročily zákon

Zlín – Mezinárodní den žen. Krásný svátek určený ženám na prahu jara. Ženám, které jsou křehké jako jarní květiny, mají úsměv jako jarní slunce a jsou něžné jako ranní zpěv ptáků.

Jídlo, které by jinak skončilo v koši, rozdají bezdomovcům

Hradec Králové – Kde končí prošlé potraviny z obchodních řetězců? Nebo jen pečivo, které by bylo druhý den tvrdé, či ovoce, co není zrovna nejvzhlednější? Vyhazuje se. Přesně na to chce upozornit sobotní akce v Hradci Králové. Od 14 hodin se bude před obchodním domem Atrium rozdávat zdarma jídlo a pití potřebným.

Uvařme si o víkendu: Mrkvová polévka s hlívou a drobením

Chrudimsko - Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už podruhé připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:

Lupič s paralyzérem odnesl napodobeniny peněz

Praha /VIDEO/ - Odnesl si pouze vietnamské peníze pro štěstí, které nemají žádnou hodnotu; jsou to jen papírky potištěné motivem peněz, která asijská komunita používá ke svým obřadům. Tak vypadala kořist násilníka, po kterém pátrají pražští kriminalisté. A dotyčný si tudíž štěstí asi nekoupí.

Světové ceny potravin v únoru výrazně stouply

Řím - Světové ceny potravin v únoru zaznamenaly nejprudší nárůst od poloviny roku 2012. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že její index cen potravin oproti lednu stoupl o 5,1 na 208,1 bodu, což je nárůst o 2,6 procenta. Upozornila, že v březnu by vývoj indexu mohla ovlivnit krize na Ukrajině.

Lupič s paralyzérem odnesl napodobeniny peněz

Praha /VIDEO/ - Odnesl si pouze vietnamské peníze pro štěstí, které nemají žádnou hodnotu; jsou to jen papírky potištěné motivem peněz, která asijská komunita používá ke svým obřadům. Tak vypadala kořist násilníka, po kterém pátrají pražští kriminalisté. A dotyčný si tudíž štěstí asi nekoupí.

Lze předejít zánětu středního ucha pomocí homeopatik?

Královéhradecký kraj – Náchodský deník spolu s Královéhradeckou lékárnou, sídlící v nemocnicích v Náchodě, v Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a na náchodské městské poliklinice, připravil rubriku Otázka pro lékárníka.

Nový Jičín má svou první bezlepkovou restauraci

Díky kvalitnější péči je odhaleno stále více lidí, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. I situace na trhu se naštěstí pomalu zlepšuje. Bezlepkové potraviny jsou dostupnější a vznikají také první restaurace. Jedna taková je i v Novém Jičíně.

Půl milionů Pražanů bez vody naráz? Při blackoutu ano

Praha - Dostatečné zásoby pitné i užitkové vody, trvanlivých potravin, teplé oblečení, nebo třeba záložní rádio s nabitými bateriemi. Tak by mělo vypadat nouzové vybavení každé pražské domácnosti pro případ, že metropoli postihne totální výpadek elektrického proudu - takzvaný blackout.

Zahrádky se vrací, jdou do módy

Někteří lidé zahradničení vnímají jako celoživotní radost a svým způsobem i poslání. Koníček může jednoduše vyrůst v koně – stačí se podívat do zahrádkářských organizací, které na Rychnovsku fungují.

Jací jsme? Nákupy o nás vypovídají

Praha - Sleva, výprodej či dokonce likvidace zboží. S těmito nápisy přicházejí zákazníci do styku prakticky každodenně. Dokážou však tato hesla opravdu ovlivnit nákupní zvyklosti lidí? Průzkum Ery ukázal, že více než samotná sleva zajímá zákazníky spíše momentální potřeba daného zboží. Pokud tedy lidé zlevněnou věc nepotřebují, většinou je nezláká ani akční nabídka. Drtivá většina odpovídajících také potvrdila, že nákupy si důkladně plánují.

Kvůli opravě ulice Milady Horákové končím, prohlásila obchodnice

Brno-střed - Rok a čtvrt budou obchodníci v ulici Milady Horákové snášet hluk, prach a potíže s dodávkami zboží. Rozsáhlá oprava zavře celou ulici a provozovatelé obchodů se bojí poklesu tržeb. Když před několika lety dělníci rozkopali Husovu ulici, řada prodejců se raději přestěhovala jinam.

Obchodník Miloslav Buřil: Stěhuji se z městský prostor, abych ušetřil

Milevsko - „Zapomněnka", tak označuje svůj obchod s potravinami a dalším zbožím v ulici Karla Čapka na starém sídlišti Miloslav Buřil. Většina lidí sem chodí nakupovat, jen když něco zapomene. Miloslav Buřil tu ale brzy skončí. Prostory, které si od města pronajímá, opustí na konci dubna. Město Milevsko doufá, že do uvolněných prostor nájemce najde.

OBRAZEM: Spali venku a darovali jídlo. Je o nich nová výstava

Břeclav – Na měsíc je v břeclavské knihovně k vidění výstava fotografií Zbyňka Uhra z Lanžhota. Jednatřicetiletý autor zachytil situace z premiérové Noci venku, která se konala v listopadu loňského roku v Břeclavi. Lidé, již se tehdy akce doplněné divadlem, koncerty, diskuzí zúčastnili, přinesli jako vstupné potraviny v minimální hodnotě padesát korun. Jídlo putovalo ke klientům azylového domu či denního centra.

Šmejdi ve vyškovské knihovně? Prý bez šance

Vyškov - Přednášku o účincích zelených potravin na lidský organismus měli tento týden možnost vyslechnout lidé v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. Zřejmě by na tom nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem akce příliš nezaváněla komercí a nešlo o výrobky, na které kupující musejí vynaložit stovky korun.

Jídlo, pití, masky.To byl masopust

Karlovarský kraj - „Byla bych ráda, aby se tradice udržela a ještě se zvýraznila větším počtem účastníků v maskách," řekla etnografka. 

V Krmelíně to mají lidé všude blízko

Všední den ráno, u zastávky v Krmelíně postává desítka lidí čekajících na autobus. Ačkoli obec leží ve frýdecko-místeckém okrese, dopravní spojení je paradoxně lepší směrem do Ostravy. „Hlavně mladým ta blízkost měst vyhovuje," domnívá se důchodkyně Irena Balcarová.

Zahrádky se vrací, jdou do módy

Rychnovsko – Někteří lidé zahradničení vnímají jako celoživotní radost a svým způsobem i poslání. Koníček může jednoduše vyrůst v koně – stačí se podívat do zahrádkářských organizací, které na okrese fungují.

Doplňte zinek pomocí tykve olejné

Holozrnná, bezslupkatá, nahatá či olejná, to všechno jsou názvy pro tykev Cucurbita pepo var.  oleifera,  která  má na rozdíl  od ostatních tykví tu zvláštnost, že vytváří semena, na kterých nenajdeme osemení.

Jídlo, pití, maškary. Pivín žil masopustem

Pivín – Návštěvníka Pivína přivítalo v sobotu kolem desáté hodiny ticho. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se hanácká obec dvanáct kilometrů od Prostějova stala na několik dní dějištěm masopustu, maškarního průvodu a veselí. Za kostelem ve středu vesnice se však ozývá nějaký hluk a po chvíli i hudba.

Forhaus vaří pod světly Rakouska-Uherska

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - U plotny stojí mladý kuchař. Pomalým pohybem zamíchá obsah hrnce, nabere trochu na lžíci, dlouze přivoní, vloží si ji do úst a slastně se usměje. V takový obraz za zavřenými dveřmi doufá většina hostů brněnských restaurací. Ve Forhausu nezůstává u představy.