Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Akce Sklo odhalila na tři sta litrů nelegálních lihovin

Ústecký kraj - Během několika týdnů ústečtí celníci v rámci celostátní akce „Sklo II" provedli sérii intenzivních kontrol s cílem odhalit nelegální lihoviny. Našli kontraband 285 litrů lihovin různých značek. Do kontrol byli nasazeni i služební psi speciálně vycvičení pro vyhledávání tabáku a drog.

Z loupežného přepadení obchodu muže usvědčila odhozená taška

Mladá Boleslav - Maskovaný muž s nožem vyčkal do tmy a v půl deváté večer přepadl prodejnu potravin v Mladé Boleslavi. Vyděšenou pokladní ohrožoval nožem a nutil ji vydat mu z kasy veškerou hotovost. Statečná mladá žen se ale nedala a ozbrojeného muže z obchodu vyhnala.

Pokles počtu prodejen s potravinami se téměř zastavil

Praha – Pokles počtu prodejen s potravinami a smíšeným zbožím se v ČR téměř zastavil. Podle průzkumu společnosti Nielsen je jich v Česku 15.842, tedy o 0,6 procenta méně něž před rokem. Ještě v roce 2000 jich v tuzemsku bylo téměř 20.000. Prodejní síť v ČR má nejmenší hustotu v rámci střední a východní Evropy. V ČR na 10.000 obyvatel připadá 15 obchodů, na Slovensku je jich 17, v Maďarsku 19 a v Polsku 22.

Sedmikráska navodila jaro. Pomocí dekorací a bylinek

Drnovice /REPORTÁŽ/ – Různé ozdobné skvosty s velikonoční tematikou vznikají přímo před očima desítek návštěvníků drnovického květinářství Sedmikráska. Hbité ruce dekoratérek svazují dohromady živé i umělé květiny, větvičky, skořápky vajec plněné vzrostlou řeřichou, pírka a také pentle. Floristická show, která se v Drnovicích právě odehrává, nabízí inspiraci, jak zkrášlit byt v jarním duchu. A nejen to.

Na česká jídla jsem jako český kuchař hrdý

Písek /ŠTAFETA PÍSECKÉHO DENÍKU/ – Jak název rubriky napovídá, ti, kteří se v ní objevují, si otázky předávají jako štafetový kolík. Dnes na otázky zpěváka Martina Brauna odpovídá kuchař Jiří Rohan.

Kopřivy a česnek: nejlepší pro jarní očistu těla

Jaro je podle odborníků ideálním obdobím pro pročištění organizmu. Po zimních měsících, kdy lidé jedli těžká a hutná jídla, přichází čas na odlehčení stravy. Příroda nabízí byliny a rostliny vhodné k očistě těla.

Město se připravuje na jarní úklid

Opava - Sedm dní ve znamení velkého jarního úklidu nyní čeká na obyvatele Opavy. Nepořádku a odpadu z úklidů zelených ploch kolem domů se budou moci zbavovat ve velkoobjemných kontejnerech, které budou postupně přistaveny v dvaadvaceti různých lokalitách každý den ve třech a poslední ve čtyřech. Úklid bude rozdělen do dvou etap. Tak, aby nebyl rušen víkendový klid.

Kam do lázní s dětmi

Kromě procedur mají malí pacienti v lázních řadu možností, jak strávit volný čas. Součástí léčebných pobytů pro školáky jsou i vzdělávací zařízení. Do kterých lázeňských míst mohou jezdit a jak zvládají léčbu?

Botanička: Bylinky ze slunného místa jsou voňavější

Příchod jara znamená jasný signál vyrazit do zahrady. Lidé dnes chtějí žít zdravě, a tak mnohá jídla dochucují bylinkami. Kromě toho, že si je samozřejmě každý může koupit v obchodě, může je pěstovat i doma.

Ve školkách chybí podle rodičů učitelky i zdravější jídlo

Mladá Boleslav - Nejen rodiče, ale i ostatní veřejnost má zájem o předškolní vzdělávání dětí. Dokládají to jak reakce, které nám chodí do redakční pošty, tak výsledky průzkumu, který provedla v minulém roce Jana Krumpholcová, zakladatelka mladoboleslavské lesní školky.

Zloděj prchal po střeše. Ukryl se za komínem

Novosedly – Dramatická podívaná byla k vidění v pátek kolem poledne v Novosedlech. Policisté tam dopadli zloděje, který před nimi utekl na střechu. Společně pak čekali na hasiče s plošinou, díky níž se dostali bezpečně dolů.

Soutěž Chutná hezky jihočesky přivítá i minipivovary

České Budějovice – Několik novinek provází právě zahájený osmý ročník soutěže Chutná hezky jihočesky. V zájmu propagace regionálních zemědělských a potravinářských výrobků například organizátoři akce chtějí spolupracovat se školními jídelnami a nasměrovat je na speciální internetovou mapu.

Jídelny vs. zábavní centra na Slovácku: hranolky poráží zdravé jídlo

Slovácko - Smažák s hranolkami nebo zeleninový salát? Takové dilema řeší takřka všichni rodičě, kteří se svými ratolestmi o víkendu vyrazí za zábavou do různých míst v regionu. Nabídka jídel bývá většinou pestrá, a rodiče se tak mohou rozhodnout, zda svým dětem dopřejí zdravou stravu, či jen vyslechnou přání svých dětí.

Soutěž Chutná hezky jihočesky přivítá i minipivovary

České Budějovice – Několik novinek provází právě zahájený osmý ročník soutěže Chutná hezky jihočesky. V zájmu propagace regionálních zemědělských a potravinářských výrobků například organizátoři akce chtějí spolupracovat se školními jídelnami a nasměrovat je na speciální internetovou mapu.

Veterináři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu drůbeže

Praha - Víte co jíte? Je maso, zakoupené ve vašem obchodě v pořádku, nebo pochází z ilegální a nehygienické porcovny? Právě takovou tento týden odhalili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze 9. Podnikatel tam bez povolení zpracovával drůbeží maso z Polska.

Obětí sesuvu půdy v USA je 25, pohřešovaných 90

Washington - Američtí záchranáři objevili tělo pětadvacáté oběti ničivého sesuvu půdy, který minulý víkend zasáhl obce ve státě Washington na západě země. Místní lidé, kteří se zapojili do pátrání po nezvěstných, se podle agentury Reuters začínají smiřovat s tím, že mrtvých bude výrazně více.

Lidé na Břeclavsku pomohou potravinami a drogerií. Koupí je

Břeclavsko – Pomáhejte s námi! Tak se jmenuje dobročinná akce, kterou pořádá břeclavská charita ve spolupráci se sítí prodejen Enapo. Společně nabídnou od dubna zákazníkům možnost pomáhat lidem, kteří se ocitli v nouzi. Jak? Nákupem trvanlivých potravin a hygienických pomůcek.

Na slevy Češi slyší. Ale jen pokud jsou vyšší než 20 procent

Praha – Češi v obchodech stále více porovnávají kvalitu s cenou zboží a hledají jejich nejlepší poměr. Zatímco před čtyřmi lety je považovaly za nejdůležitější dvě třetiny lidí, nyní jsou to téměř tři čtvrtiny. Na slevy lidé slyší, pokud jsou vyšší než 20 procent. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Cetelem provedla agentura STEM/MARK.

V ČR přibylo žloutenky. Nejvíc řádila v Praze

Praha – Nemocí špinavých rukou, jak se přezdívá žloutence typu A, se loni nakazilo o čtvrtinu Čechů víc než 
v předchozím roce. Téměř polovinu z celkem 348 nahlášených případů přitom tvořili Pražané.

Italům vadí potraviny s mafiánskými názvy, chtějí je zakázat

Řím - Italským úřadům vadí, že zahraniční společnosti vyrábějí potraviny, které nesou „mafiánské názvy". Jména jako těstoviny Al Capone či likér Don Corleone podle italského sdružení zemědělců Coldiretti oslavují nebo bagatelizují činnost v Itálii stále obávané zločinecké skupiny. Sdružení proto již vyzvalo Evropskou unii i zahraniční vlády, aby podobné praktiky vymýtily.

Česká společnost se má naučit zdravě stravovat, plánuje strategie

Brno - Česká společnost by se měla naučit zdravě stravovat. Jde o jeden z hlavních cílů Národní strategie ochrany a podpory prevence nemocí, kterou schválila vláda v lednu. Ze statistik totiž vyplývá například to, že zatímco se od roku 1962 zvýšil průměrný věk dožití, věk dožití ve zdraví se nezměnil.

Pojízdná prodejna ke vsi patří

Jindřichohradecko – Malých venkovských obchůdků  nadále ubývá. Někde slouží k zásobování pojízdné prodejny, ale je i řada míst, kde jsou obyvatelé odkázáni pouze na dojíždění za nákupy.  

Polovina lidí se řídí při nákupu potravin kvalitou, tvrdí výzkum

Brno – Téměř polovina lidí se při nákupu potravin řídí jejich kvalitou, třetina preferuje cenu. Nejvíce lidem v obchodech chybí čerstvé zboží, jako je ovoce, zelenina či pečivo, vyplývá z výzkumu chování spotřebitelů, které letos v prvním čtvrtletí uskutečnila firma KPMG Česká republika. Na dnešní konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu v Brně jej prezentoval její zástupce Karel Růžička.

1915 – 1921: Období nedostatku a potravinových lístků

Jičínsko – Nedostatek základních životních potřeb v období první světové války (1914 – 1918) si vedle například zásahů do výroby vynutil u většiny produktů i velmi přísný systém při jejich konečném přidělování.

Dan Kordula bojuje v pořadu Prostřeno. S grilem

Ratíškovice – Zbožňuje vůni grilovaného masa. Když s kamarádem stavěl pergolu, slíbil si, že se přihlásí do televize, kde předvede své kuchařské dovednosti. Dan Kordula z Ratíškovic od včerejšího večera bojuje s dalšími třemi muži a jednou ženou v deváté sérii pořadu Prostřeno.

Inspektorům se musí zdát o tataráku

Rokycany - Riziková lahůdka prošla včera kontrolou. Na kuchyně hotelů a restaurací si včera posvítila kontrola z hygienické stanice v Rokycanech.

Děti si dají obloženou housku, ale o müsli tyčinky zájem není

Žďársko - Hlavně o párky v rohlíku je o velké přestávce zájem v bufetu Základní školy Švermova ve Žďáře nad Sázavou. Nejsou sice úplně podle pravidel zdravé výživy, ale stále jsou podle ředitele školy Jaroslava Ptáčka menším zlem než pytlík přesolených chipsů a k nim energetický nápoj.

Pokud v naší zemi není hladomor nebo válka, jsme na tom pořád dobře

V Evropské unii se momentálně nachází asi 28 zemí. Včetně té naší – České republiky. Přesto museli soudruzi z NDR někde udělat chybu, jak se říká v známém českém filmu Pelíšky. V dnešní době u nás sice chybu soudruzi udělat nemohli, ale někdo ji musel způsobit, protože jak jinak si vysvětlit, že spousta mladých lidí, hlavně čerstvě vystudovaných, ale i spousta lidí středního věku, hodlá uprchnout z ČR.

Uzená krkovice a termixík. Oceněné potraviny z Nymburska

Lysá nad Labem /ROZHOVOR/ - Co mají společného uzená krkovice 
z domácí udírny z řeznictví Fiala a termixík cheesecake 
z Polabské mlékárny? Od soboty se mohou pyšnit oceněním Potravinářský výrobek Středočeského kraje za rok 2013.

V Německu se mi líbilo, že na všechny obaly od nápojů měli vratnou zálohu

Jmenuji se Jan Zajíček a chtěl bych vám vyprávět příběh o tom, jak se (ne)známe s Němci. A proč zrovna s Němci? Protože jsem se minulý rok náhodou dostal na stáž do Frankfurtu nad Odrou. Nebudu vás zatěžovat tím, jak jsem se tam dostal a při jaké příležitosti, ale rovnou přejdu k postřehům o tom, co jsem od Německa očekával a s čím jsem se nakonec setkal.

Centrum Ústí zamořili odporní potkani

Ústí nad Labem – Centrum Ústí nad Labem je na mnoha místech doslova zamořeno potkany. Na houfy hlodavců můžete narazit například ve Smetanových sadech před muzeem nebo v sousedství hlavního vlakového nádraží. Likvidace potkanů bude stát stovky tisíc korun. Podle odborníků stojí za přemnožením hlodavců i nezodpovědné chování Ústečanů.