Haiphong je dnes třetím největším městem Vietnamu a největším námořním přístavem. Když se v roce 1983 otevřela v Ústí nad Labem stejnojmenná vietnamská restaurace, vůbec první v Československu, málokdo tušil, že se téměř okamžitě stane žádaným přístavem nejen pro ústeckou vietnamskou komunitu, ale pro všechny, kdo hledají nezvyklý a kvalitní gurmánský zážitek.
Tradiční výstava Hobby, tentokrát spojená s novým národním potravinářským veletrhem Czech Food Expo, začíná ve čtvrtek 11. a končí v neděli 14. května.
Výskyt pesticidu, jehož použití je v rámci Evropské unie několik let zakázané, v ukrajinském obilí potvrdily tento týden slovenské úřady. Na základě tohoto zjištění země dovoz z Ukrajiny zakázala. Odborníci ale upozorňují, že problém pesticidů je široký a netýká se jen dovozu ze třetích zemí. Nadužívání pesticidů je přitom problém celé Evropské unie, některá data navíc dokládají, že je běžné udělování výjimek i pro použití už zakázaných látek.
/FOTOGALERIE/ V Berouně se pondělí 1. května uskutečnil vůbec první svátek dobrého jídla a pití Street Food Festival 2023. Na návštěvníky čekalo jídlo různého stylu a chuti, vybrané nápoje včetně vína a craftových piv, ale také nealkoholických nápojů.
Strávníci v kutnohorských školních jídelnách by se měli dočkat kvalitnější stravy i modernějšího jídelníčku. V budoucnu by součástí školního stravování měly být i zeleninové či salátové bary. Podle starosty Kutné Hory Lukáše Seiferta je cílem změny zlepšení kvality stravování, zavedení moderního jídelníčku a centrální nákupy.
Deník navštívil sklad Potravinové banky pro Královéhradecký kraj v momentě, kdy dokončoval zavážení a třídění zásilek z dubnové sbírky potravin a drogerie. Přes hradeckou charitu pomáhají i Miroslavovi, invalidnímu důchodci v insolvenci.
Letošní hospodářský výsledek jihočeských zemědělců zatíží nejen stoupající ceny hnojiv a postřiků na ošetření rostlin. Vrásky jim přidělává také dovoz levného obilí, který nepříjemně tlačí na tuzemské ceny.
V sobotu 22. dubna proběhlo další kolo tradiční Sbírky potravin. Ta probíhá vždy dvakrát ročně, na jaro a na podzim. V obchodním domě Kaufland na ulici Konečná a v DM drogerii měli lidé možnost věnovat trvanlivé potraviny a drogerii do označených nákupních vozíků. Bylo jich vybráno celkem 1190 kilogramů.
Městské kulturní středisko Vyškov uspořádalo v pátek 21. dubna humorné povídání nejen o jídle. Pozvání přijala oblíbená herečka Zlata Adamovská, herec Petr Štěpánek, poslanec Evropského parlamentu Martin Hlaváček a paní profesorka Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy. V rámci besedy vtáhli herci zábavnou formou diváky do diskuse na téma zdravého způsobu života. Rozebrali například i problematiku výživy nebo dvojí kvalitu potravin. Akce se zúčastnila také čtenářka Vyškovského deníku Marie Nezbedové, které moc děkujeme za krásné fotky.
Na mnoha místech na Slovácku se na jaře konají různé košty, při kterých jsou návštěvníci vábeni na jedno "lákadlo". Například na košt vína, na klobásy či pálenky. V obci Louka, která se nachází pár kilometrů od centra Horňácka Velké nad Veličkou, pořádali organizátoři ve spolupráci s místními zahrádkáři v kulturním domě tradiční "dvojkošt" - koštu trnek „od varených po tekuté“. V pořadí to byl již 15. ročník. Návštěvník tak mohl podle názvu akce ochutnat zpracované modré ovoce ve dvojí podobě, a to ve formě povidel včetně upečených pochutin od "úckých" hospodyněk a tekutých pálenek.
Herec a moderátor Oldřich Navrátil je spoluautorem kuchařky Beze ztrát, která učí, jak neplýtvat potravinami a ušetřit. Sám je nadšeným kuchařem, který od plotny dokonce vyhnal vlastní manželku. Ta je údajně jeho vděčným strávníkem a Oldřich v rozhovoru pro časopis Story prozradil, že ji potěší vše kromě bůčku.
/VIDEO/ Tahchin, typický íránský pokrm posypaný dřišťálem, připravuje Massoud Jahandideh ve své restauraci, kterou provozuje na brněnském Úvoze. Specializuje se právě na perskou kuchyni. „Je to jediná perská restaurace v Brně. Další podobná je v Praze," vypráví sympatický muž. Deník přináší jeho příběh.
Až polovina Čechů občas vyráží za nákupy do zahraničí. Podle průzkumů kupují v naprosté většině potraviny, menší část tvoří paliva, drogerie, tabák nebo alkohol. V Polsku je velmi populární obchodní řetězec Biedronka, který má brzy vstoupit na slovenský trh. Podle ekonomů nová kvalitní konkurence pomůže i zákazníkům v Česku.
Až polovina Čechů občas vyráží za nákupy do zahraničí. Podle průzkumů kupují v naprosté většině potraviny, menší část tvoří paliva, drogerie, tabák nebo alkohol. V Polsku je velmi populární obchodní řetězec Biedronka, který má brzy vstoupit na slovenský trh. Podle ekonomů nová kvalitní konkurence pomůže i zákazníkům v Česku.
V třebíčském hypermarketu věnovali lidé při sobotní Sbírce potravin Oblastní charitě Třebíč celkem 1 225 kilogramů potravin a základní drogerie, což je o 275 kilogramů více než na podzim. Někteří lidé dobrovolníky opravdu překvapili.
Příliš velká konzumace smažených jídel je spojená s řadou zdravotních problémů. Abnormální přísun těchto potravin může vést k obezitě, srdečním chorobám, vysokému tlaku, infarktu či třeba k mrtvici. Čínští vědci ovšem k všeobecně známým faktům přidali další důvod, proč by si lidé měli místo kyblíku hranolek dát něco zdravějšího a smaženým jídlům se vyhnout. Zjistili totiž, že jejich konzumace zvyšuje riziko úzkostí a depresí.
/FOTO/ Když měl tehdy šestnáctiletý Adam Dostál z Brna sníst na letním táboře živou kobylku, přišlo mu to odpudivé. Dnes třiadvacetiletý mladík už dva roky prodává pod svojí značkou Grig hmyzí krekry a jako jeden z prvních v Evropě uvádí na trh hmyzí burgery.
Když měl tehdy šestnáctiletý Adam Dostál z Brna sníst na letním táboře živou kobylku, přišlo mu to odpudivé. Dnes třiadvacetiletý mladík už dva roky prodává pod svojí značkou Grig hmyzí krekry a jako jeden z prvních v Evropě uvádí na trh hmyzí burgery.
/FOTO/ Přes 1300 kilogramů potravin a hygienických potřeba darovali lidé v jarním kole potravinové sbírky na Kutnohorsku. To se odehrálo v sobotu 22. dubna.
/FOTO/ Na značně zanedbaný celkový úklid, a to v kuchyni, skladu i v zázemí pro zaměstnance narazili hygienici na konci března při kontrole v kolínské restauraci Rong Bay. Nabízeným sortimentem jsou tam pokrmy asijské kuchyně.
V sobotu 22. dubna se uskutečnila na mnoha místech České republiky jarní Sbírka potravin. Občané mohli věnovat lidem v nouzi základní trvanlivé potraviny, drogistické zboží či hygienické potřeby a dětskou výživu. Oblastní charita Jihlava sbírku realizovala v jihlavském Lidlu na ulici Okružní. Shromáždilo se tu celkem 917 kilogramů darovaných věcí.
Při sobotní celonárodní sbírce zaměřená zejména na pomoc samoživitelů, seniorů, rodin v krizi, hendikepovaných občanů, pěstounských rodin nebo lidí bez domova se v rámci celého Karlovarského kraje podařilo nashromáždit 11,5 tuny potravin a drogerie, což je o dvě tuny více než před rokem. A to není vše. Potravinová banka Karlovarského kraje bude svážet zboží ještě z dalších obchodů. Přesto se však najdou komodity, které zoufale chybí.
Trvanlivé potraviny a drogistické zboží přibyly ve skladu Charitní záchranné sítě Oblastní charity Žďár nad Sázavou. A to díky štědrosti dárců v jarním kole celostátní Sbírky potravin. Žďárské Charitě pomohli v sobotu 22. dubna zákazníci Penny Marketu v nákupní zóně v Brněnské ulici ve Žďáře nad Sázavou. Pomohli vybrat celkem 825 kilogramů zboží.
Lidé dali do zásob Květiny různé potraviny a také drogerii. Teplice se tradičně připojily k potravinové sbírce, která probíhala o víkendu ve vybraných obchodech.
/FOTO, VIDEO/ Krajský den Země se i v letošním roce spojil s Tatrhy a návštěvníci získali možnost užít si v neděli 23. dubna bohatý program, ve které měly zastoupení umění, design, hudba, řemesla, ekovýchova a dobré jídlo a pití. Originální komunitní trhy vyrostly u Krajského úřadu Libereckého kraje v ulici u Nisy a v parku podél nábřeží řeky. „Za krajským úřadem je ukrytý malý park, kousek divočiny uprostřed města, kde jsou stromy obrostlé břečťanem, zpívají ptáci a zurčí řeka. Přitom okolní ulice se teprve vzpamatovávají z doby před sametovou revolucí, po které zbyly brownfieldy a řeka spoutaná v betonovém korytu. Baví nás přivádět do takovým míst život, dát prostor umění a nechat rozeznít hudbu,“ řekla jedna z organizátorů Tatrhů Veronika Iblová.
Základní potraviny jako pečivo, zelenina, mouka. Ale i italská či španělská vína, francouzské a holandské sýry. Po půl roce fungování pod novým nájemcem nevšední prodejna ve Vyskeři na Turnovsku vzkvétá.
Základní potraviny jako pečivo, zelenina, mouka. Ale i italská či španělská vína, francouzské a holandské sýry. Po půl roce fungování pod novým nájemcem nevšední prodejna ve Vyskeři na Turnovsku vzkvétá.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Solidarita, pomoc, soudržnost. A znovu solidarita. Tahle slova v sobotu 22. dubna dopoledne opakovaně zaznívala za pokladnami hypermarketu Tesco Extra v nákupním centru Eden v pražských Vršovicích. Stejně jako v řadě jiných prodejen po celé zemi zde stáli dobrovolníci v zelených zástěrách s logem potravinové sbírky, shromažďující dary v podobě trvanlivého jídla, ale i základní drogistické zboží.
Kolem poledne s kolegy přerušit práci a vyrazit společně na oběd. Případně po návratu z práce vzít partnera na sklenku spojenou s večeří. Mnohde zažité rituály dostaly ránu při covidových opatřeních a tvrdě na ně dopadá i současná inflace a zdražování. Ne každý má totiž dost peněz na to, aby chodil denně z práce na oběd. Deník přináší čtenářům několik tipů, jak si navzdory krizi tuto kratochvíli neodepřít a přísun nutných živin neodbít pouze obligátní bagetou či salátem a studenou sekanou.
Podnikům, které se zabývají hmyzími potravinami, komplikují podnikání lidé šířící konspirační teorie spojené s konzumací hmyzích produktů. Terčem urážek se staly i školy.
/ANKETA/ Stravování řemeslníků se za poslední léta hodně proměnilo. Zatímco dříve bylo pohoštění u zákazníků bráno jako samozřejmost, nyní se především u mladší generace jedná spíše o výjimku. Není to ovšem pravidlo a zkušenosti řemeslníků bývají různé, navíc ne každý z nich jídlo přijme.
Ceny jídel v restauracích se v poslední době leckde i zdvojnásobily. Deník vám poradí, kde se daří skloubit kvalitu a příjemné posezení s finanční dostupností v Královéhradeckém kraji.
Ve kterých restauracích v Pardubickém kraji se dá dobře najíst a neutratit přitom majlant? Reportér Deníku dal dohromady několik tipů napříč celým regionem, kde vám obě zmíněné podmínky splní.
Těstoviny, rýži, mouku, cukr, zeleninové i masové konzervy a také dětské pleny, přesnídávky nebo vlhčené ubrousky mohou dárci do jarní potravinové sbírky v sobotu 22. dubna nakoupit v téměř sedmi desítkách prodejen v Olomouckém kraji. Kdo se do kamenného obchodu o víkendu nedostane, může do sbírky přispět nákupem v internetových obchodech.
Podle středečních dat Eurostatu má Česká republika třetí nejhorší inflaci v Evropské unii. Stojí za tím hlavně výrazné zdražování potravin nebo oblečení. Představitelé ministerstva zemědělství už kvůli tomu zahájili kontroly na trhu s jídlem. Ekonomové se ale shodují v tom, že inflaci se nedaří zkrotit kvůli vysokému zadlužování veřejných financí.
Najíst se draze, to není umění. Ovšem v době, kdy část lidí obrací každou korunu, ale přesto nemá čas si kvůli pracovnímu vytížení uvařit, je dobré vědět, že se dá najíst v ceně kolem stokoruny nebo i pod. V Ústeckém kraji jsou takových míst desítky, možná stovky.
Trvanlivé potraviny i drogerii mohou v sobotu nakoupit lidé ve Znojmě a Moravském Krumlově nejen sobě ale i pro ty, jenž se ocitli v tíživé situaci a nemohou si nákupy dovolit. Oblastní charita Znojmo pořádá v hypermarketech sbírku potravin pro chudé.
Za poslední měsíce zdražilo jídlo v restauracích o desítky procent. Ukázalo se to například na číslech Českého statistického úřadu z posledního měsíce loňského roku. Právě v prosinci byla gastronomie se svým meziročním navýšením cen o 26 procent na vrcholu zdražování v Česku. Odrazilo se to i na přízni zákazníků. Ti, kteří však nakonec do restaurace zajdou, obracejí každou korunu a hledají způsoby, jak na jídle ušetřit. Jedni si k jídlu odepřou pití, druzí se s porcí podělí s ostatními či si ji rozdělí na dva chody.
V brněnské zoo se už letos v létě návštěvníci nají jinak než doposud. Zoologická zahrada chce do nabídky občerstvení zařadit více zdravých jídel, včetně těch bezlepkových a veganských. Hledá proto nové provozovatele několika stánků i zděných provozoven, včetně restaurace u Tygra. Preferovat by měli sezónní a regionální suroviny i výrobce, ale i doposud chybějící možnost platby kartou.
/ANKETA/ V brněnské zoo se už letos v létě návštěvníci nají jinak než doposud. Zoologická zahrada chce do nabídky občerstvení zařadit více zdravých jídel, včetně těch bezlepkových a veganských. Hledá proto nové provozovatele několika stánků i zděných provozoven, včetně restaurace u Tygra. Preferovat by měli sezónní a regionální suroviny i výrobce, ale i doposud chybějící možnost platby kartou.
Čtvrtý dubnový víkend nabídne jižní Morava od každého něco. Přes kulturní žážitek, ochutnávku vín, až po jízdu na kole. Konkrétně na Břeclavku se symbolicky otevřou Lichtenštejnské stezky. Nadšení cyklisté tak opráší svá vozidla a vyrazí zdolávat nachystané trasy. Na Hodonínsku se uskuteční 1. mezinárodní výstava vín Trojzemí. Ta nabídne moravská, slovenská a rakouská vína. Na Znojemsko, konkrétně do obce Práče zavítá známá skupina Argema. Návštevníkům zazpívá své nejznámější hity.
Čtvrtý dubnový víkend nabídne jižní Morava od každého něco. Přes kulturní žážitek, ochutnávku vín, až po jízdu na kole. Konkrétně na Břeclavku se symbolicky otevřou Lichtenštejnské stezky. Nadšení cyklisté tak opráší svá vozidla a vyrazí zdolávat nachystané trasy. Na Hodonínsku se uskuteční 1. mezinárodní výstava vín Trojzemí. Ta nabídne moravská, slovenská a rakouská vína. Na Znojemsko, konkrétně do obce Práče zavítá známá skupina Argema. Návštevníkům zazpívá své nejznámější hity.
Vydat se daleko od domova, zvyknout si na zcela nové prostředí, bojovat se záludnostmi exotického jazyka. To je pro řadu sportovců denní chleba – za fotbalem, basketbalem či házenou putují třeba i přes půl světa. Nejde přitom jen o slavné a skvěle placené profesionální hvězdy v nejvyšších soutěžích. Cizince najdeme i v amatérských a poloamatérských klubech a řada z nich má za sebou poutavé příběhy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sbírka potravin pro lidi v nouzi se na mnoha místech České republiky uskuteční v sobotu 22. dubna od 8 do 18 hodin. Výjimkou nebude ani Kutnohorsko. Lidé v Kutné Hoře a v Čáslavi se do ní budou moci zapojit v supermarketech Billa a Kaufland, zapojené jsou i další obchody. Trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží budou dárci moci odevzdat za pokladnami dobrovolníkům a pracovníkům kutnohorské charity.
/FOTO/ Chléb s máslem a medem, mléčná polévka, knedlíky s vejcem, lečo, krupicová kaše, rýžový nákyp či buchtičky s vanilkovým krémem. Vzpomínky na jídlo z dětství okamžitě přinesou dříve narozeným lidem pocit nostalgie. Podobně jako pamětníkovi Josefu Krupičkovi.
Plzeňské Depo 2015 opět patřilo při dalším ročníku Treffpunktu bavorské kultuře. Od čtvrtka do soboty tam vystoupily kapely různých žánrů z ČR i Bavorska, v rámci oslav 30. výročí partnerství Plzně a Regensburgu přiravil na sobotní odpoledne i hudební scénu U Branky. Také letos byla na festivalu hudba doplněná stylovým sortimentem jídla a mnoha druhy pšeničného piva.
I když je Ferda Mravenec pracovitý a sympatický, doma ho nikdo mít nechce. Je totiž známo, že když se někde objeví jeden mravenec, zpravidla ho následuje předlouhý zástup jeho druhů. A to znamená, že naše domácnost má problém. Způsobů jak se zbavit mravenců je mnoho, ale pokud nechceme použít kupované chemické přípravky, můžeme na ně zkusit vyzrát domácími prostředky, například těmi, jejichž odér mravencům vadí a odpuzuje je.