Ostrava - Sýry, salámy, masové konzervy, máslo, sladkosti a teď i vajíčka. Potraviny jsou čím dál dražší. Pro mnohé rodiny je situace tak neúnosná, že je dohání až ke krádežím. Jídlo mizí z pultů ostravských prodejen s potravinami stále častěji.
Zlínsko - Klára Budilová ze Zlína si ráda občas dopřává vaječná jídla. Teď ale jejich přípravu omezila. Poté, co se cena vajec v minulých dnech zvedla mnohdy i o více než sto procent, se je snaží nakupovat co nejméně.
Praha - Slevy a akční ceny hrají v Česku i na Slovensku stále důležitější roli a při výběru prodejen se jimi řídí už zhruba dvě pětiny českých a slovenských domácností.
Ústí nad Labem - Obyvatelé severních Čech začínají vejce kvůli jejich vysokým cenám v tuzemských obchodech nakupovat v Německu. V Česku od počátku roku zdražila vajíčka víc než dvojnásobně, a když už v regálech jsou, stojí často šest nebo sedm korun za kus. V Německu přitom obchodní řetězce chtějí za desetikusové plato zpravidla 1,09 eura, tedy asi 27 korun.
Praha – Současná kauza znovu pootevřela Pandořinu skříňku zvanou polské potraviny. Jejich dovoz do České republiky se za posledních dvanáct let skoro zčtyřnásobil.
Caen - Rok po katastrofě jaderné elektrárny v japonské Fukušimě nepolevilo úplně působení radiace ani ve vzdálenosti více než 200 kilometrů od postižených reaktorů.
Olomouc – Zajímavosti z Japonské kultury, ale i ochutnávky jídla nabízí letošní Japonské jaro. Tradiční přehlídku exotiky, nevšední hudby a neobyčejné zábavy pořádá Japonský klub Olomouc při Katedře asijských studií Univerzity Palackého, letos je to už její osmý ročník.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v prodejnách po celé republice velké množství špatně označených nebo prošlých potravin. Inspekce pokračuje v intenzivních kontrolách z počátku roku a prodejcům uděluje pokuty ve správním řízení.
Ústecký kraj - Loni čtyřiapadesát, letos do konce listopadu už přes stovku. Tolik měly při premiéře a budou mít zastavení ve svém druhém ročníku Severočeské farmářské trhy (SFT).
Praha – Vzorky soli z Polska odebrané v Moravskoslezském kraji jsou v pořádku. Sůl splňuje požadavky na jedlou sůl, informoval dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.
Olomouc – Zajímavosti z Japonské kultury, ale i ochutnávky jídla nabízí letošní Japonské jaro. Tradiční přehlídku exotiky, nevšední hudby a neobyčejné zábavy pořádá Japonský klub Olomouc při Katedře asijských studií Univerzity Palackého, letos je to už její osmý ročník.
Praha – Čeští vysokoškoláci žijí v průměru až o 18 let déle než například ti, kteří za sebou mají jen základní školní docházku. S odkazem na studii České demografické společnosti to napsaly dnešní Lidové noviny (LN).
Prostějov – Lehký trénink a po něm společná večeře. Tak vypadal včerejší program prostějovských hokejistů před nejdůležitějším zápasem sezony. Jeden z Jestřábů polykal jídlo pomaleji a opatrněji než ostatní. Ne snad proto, že by mu nechutnalo, Jan Kolibár si totiž z pondělního domácího zápasu odnesl nepříjemné zranění úst. Teď už se ale těší na rozhodující střetnutí.
Praha – Do zahraničí jezdí nakupovat více než čtvrtina Čechů, kteří si zpět domů přivážejí hlavně oděvy, potraviny a spotřební elektroniku. Vyplývá to z průzkumu agentury IBRS, kterého se v únoru zúčastnilo 1000 respondentů z celé České republiky.
Praha – Když si Štěpán Šafránek v jednom z dílů o básnících lámal hlavu nad tím, čím pohostí svou vyvolenou, napadla ho spásná vaječná hostina. Provedení bylo jednoduché a hlavně levné. Dnes by zaplakal. Na takové pohoštění by mu v těchto dnech nestačilo kapesné.
Zlínský kraj - Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.
Zlínský kraj - Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.
Praha - Ministerstvo zemědělství (MZe) zatím neuvažuje o plošném zákazu dovozu polských potravin kvůli aféře s technickou solí v potravinách. Na tiskové konferenci to dne řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Poznaň - Technická sůl, která se používá v Polsku, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují. Dnes o tom podle agentury PAP informovali hygienici z Poznaně.
Praha - Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) v souvislosti s kauzou používání technické soli na potravinářské účely v Polsku odebrala do dnešního dnes 15 vzorků potravin z Polska.
Praha - Potraviny na pultech tuzemských obchodů byly v lednu meziročně dražší v průměru o 6,1 procenta. Nejvíce se za poslední rok zvýšila cena pekárenských výrobků, a to o 13,1 procenta. Zlevnily brambory, a to o zhruba dvě pětiny.
Rožnov pod Radhoštěm – Dva neznámí útočníci vtrhli s křikem do obchodu s potravinami v Rožnově pod Radhoštěm. Jeden z nich povalil prodavačku na zem a druhý vzal z pokladny několik tisíc korun. Pak utekli neznámo kam.
Rožnov pod Radhoštěm – Dva neznámí útočníci vtrhli s křikem v pátek večer do obchodu s potravinami v Rožnově pod Radhoštěm. Jeden z nich povalil prodavačku na zem a druhý vzal z pokladny několik tisíc korun. Pak utekli neznámo kam.
Čistá u Horek – Další akce pod taktovkou čisteckých hasičů je už po víkendu minulostí. Tentokrát místní dobrovolníci připravili karneval pro děti s pestrým programem.
Zlínský kraj – Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.
Jindřichohradecko – Málem tragicky skončila služba pro policejního psovoda, který zasahoval při zatýkání dvou lupičů, kteří se rozhodli vykrást rekreační objekt nedaleko Pluhova Žďáru.
Zájem o entomologii klesá. Projevuje se to v účasti na mezinárodních setkáních sběratelů hmyzu nejen v České republice, ale i v zahraničí. „Lidi jsou rádi, že mají na jídlo, a na koníčky jim nezbývá,“ řekl při zahájení mezinárodního setkání sběratelů hmyzu v Praze jeho organizátor Vladislav Malý.
Brno /TEST RESTAURACÍ/- Menu restaurace U Richarda hosta ničím nezaujme. Spíše než na jídle si tam lidé můžou pochutnat na pivu ze soukromého pivovaru.
Brno - Tlak obchodních řetězců na snižování ceny, dovoz mražených polotovarů a zdražování přepravy komplikují práci pekařům. Lidé se přitom čím dál více orientují na kvalitu výrobků. Vyplynulo to ze zprávy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů, kterou zveřejnili na potravinářském veletrhu v Brně.
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.
Rokycany – Státní zemědělská a potravinářská inspekce v uplynulých dnech identifikovala v prodejnách potravin další téměř dvě desítky špatných výrobků. Jejich data spotřeby byla pozměněná nebo překročila lhůtu jejich prodeje.
Klatovy /ROZHOVOR/ - Rok 2012 bude pro Klatovskou nemocnici rokem změn. Otom, co nového nemocnici čeká, si redaktorka Deníku povídala s jejím ředitelem Františkem Lešundákem, který také zhodnotil rok ve své funkci.
Ostrava - Zajít si na zákusek nebo kávu a posedět si v cukrárně? V sobotu odpoledne a v neděli je to v centru Ostravy skoro nemožné. Cukrárny totiž zavírají v sobotu v poledne a o nedělích zavřené zůstávají.
Karlovy Vary - Odplivnutí na zem, odhození žvýkačky, či nedopalku může v Karlových Varech přijít draze. Pokutu ale zaplatí i majitel psa, který po něm nesebere exkrementy, bude krmit holuby, pošlape záhony nebo se v parku projede na koni.
Praha - Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. Řekl to výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků s takzvaným separátem v posledních letech mírně klesá.