Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Severočeši začínají vejce nakupovat v Německu, jsou tam levnější

 Ústí nad Labem  - Obyvatelé severních Čech začínají vejce kvůli jejich vysokým cenám v tuzemských obchodech nakupovat v Německu. V Česku od počátku roku zdražila vajíčka víc než dvojnásobně, a když už v regálech jsou, stojí často šest nebo sedm korun za kus. V Německu přitom obchodní řetězce chtějí za desetikusové plato zpravidla 1,09 eura, tedy asi 27 korun.

V Olomouci začalo Japonské jaro, zve na suši i hudební lolity

Olomouc – Zajímavosti z Japonské kultury, ale i ochutnávky jídla nabízí letošní Japonské jaro. Tradiční přehlídku exotiky, nevšední hudby a neobyčejné zábavy pořádá Japonský klub Olomouc při Katedře asijských studií Univerzity Palackého, letos je to už její osmý ročník.

Inspekce našla v obchodech další prošlé potraviny

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v prodejnách po celé republice velké množství špatně označených nebo prošlých potravin. Inspekce pokračuje v intenzivních kontrolách z počátku roku a prodejcům uděluje pokuty ve správním řízení.

Severočeské farmářské trhy do druhé sezony

Ústecký kraj - Loni čtyřiapadesát, letos do konce listopadu už přes stovku. Tolik měly při premiéře a budou mít zastavení ve svém druhém ročníku Severočeské farmářské trhy (SFT).

Ábel: Svému psovi jsem vděčný

Jindřichův Hradec – Při pátečním nočním zásahu u „vloupačky“ do rekreační chalupy šlo policejnímu psovodovi Lubomíru Ábelovi doslova o život.

V Olomouci začalo Japonské jaro, zve na suši i hudební lolity

Olomouc – Zajímavosti z Japonské kultury, ale i ochutnávky jídla nabízí letošní Japonské jaro. Tradiční přehlídku exotiky, nevšední hudby a neobyčejné zábavy pořádá Japonský klub Olomouc při Katedře asijských studií Univerzity Palackého, letos je to už její osmý ročník.

Musíme hrát maximálně zodpovědně, upozorňuje Kolibár s rozbitou pusou

Prostějov – Lehký trénink a po něm společná večeře. Tak vypadal včerejší program prostějovských hokejistů před nejdůležitějším zápasem sezony. Jeden z Jestřábů polykal jídlo pomaleji a opatrněji než ostatní. Ne snad proto, že by mu nechutnalo, Jan Kolibár si totiž z pondělního domácího zápasu odnesl nepříjemné zranění úst. Teď už se ale těší na rozhodující střetnutí.

V zahraničí nakupuje 28 procent Čechů

Praha – Do zahraničí jezdí nakupovat více než čtvrtina Čechů, kteří si zpět domů přivážejí hlavně oděvy, potraviny a spotřební elektroniku. Vyplývá to z průzkumu agentury IBRS, kterého se v únoru zúčastnilo 1000 respondentů z celé České republiky.

Dražší tatarky, saláty a cukrovinky. Kvůli vejcím

Praha – Když si Štěpán Šafránek v jednom z dílů o básnících lámal hlavu nad tím, čím pohostí svou vyvolenou, napadla ho spásná vaječná hostina. Provedení bylo jednoduché a hlavně levné. Dnes by zaplakal. Na takové pohoštění by mu v těchto dnech nestačilo kapesné.

Zloději na Zlínsku: Sýr snědí mezi regály, ovci zabijí a stáhnou

Zlínský kraj - Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.

Kradou rohlíky, salámy nebo sýry aby utišili hlad

Zlínský kraj - Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.

Testy: Technická sůl používaná v Polsku není nebezpečná

Poznaň - Technická sůl, která se používá v Polsku, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují. Dnes o tom podle agentury PAP informovali hygienici z Poznaně.

Fukušima: Rok od japonské katastrofy

Tokio –  Miwa Jokonoová by  ráda dávala synovi ryby ulovené v Japonsku, ale nevěří, že jsou po havárii jaderné elektrárny Fukušima bezpečné.

Potraviny byly v lednu meziročně dražší o 6,1 procenta

Praha - Potraviny na pultech tuzemských obchodů byly v lednu meziročně dražší v průměru o 6,1 procenta. Nejvíce se za poslední rok zvýšila cena pekárenských výrobků, a to o 13,1 procenta. Zlevnily brambory, a to o zhruba dvě pětiny.

Dva muži přepadli v Rožnově prodejnu potravin

Rožnov pod Radhoštěm – Dva neznámí útočníci vtrhli s křikem do obchodu s potravinami v Rožnově pod Radhoštěm. Jeden z nich povalil prodavačku na zem a druhý vzal z pokladny několik tisíc korun. Pak utekli neznámo kam.

Dva muži přepadli obchod v Rožnově

Rožnov pod Radhoštěm – Dva neznámí útočníci vtrhli s křikem v pátek večer do obchodu s potravinami v Rožnově pod Radhoštěm. Jeden z nich povalil prodavačku na zem a druhý vzal z pokladny několik tisíc korun. Pak utekli neznámo kam.

Stále dražší jídlo? Lidé ho kradou nebo snědí přímo v obchodě

Zlínský kraj – Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo  masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.

Zloděj zaútočil sekerou na policistu

Jindřichohradecko – Málem tragicky skončila služba pro policejního psovoda, který zasahoval při zatýkání dvou lupičů, kteří se rozhodli vykrást rekreační objekt nedaleko Pluhova Žďáru.

OBRAZEM: Setkání sběratelů hmyzu

Zájem o entomologii klesá. Projevuje se to v účasti na mezinárodních setkáních sběratelů hmyzu nejen v České republice, ale i v zahraničí. „Lidi jsou rádi, že mají na jídlo, a na koníčky jim nezbývá,“ řekl při zahájení  mezinárodního setkání sběratelů hmyzu v Praze jeho organizátor Vladislav Malý.

Pekařům komplikují práci mražené polotovary a obchodní řetězce

Brno  - Tlak obchodních řetězců na snižování ceny, dovoz mražených polotovarů a zdražování přepravy komplikují práci pekařům. Lidé se přitom čím dál více orientují na kvalitu výrobků. Vyplynulo to ze zprávy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů, kterou zveřejnili na potravinářském veletrhu v Brně.

Deník servíruje speciality: škeble po neapolsku

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ -  Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.

Rokycanská Billa prošla dvěma kontrolami

Rokycany – Státní zemědělská a potravinářská inspekce v uplynulých dnech identifikovala v prodejnách potravin další téměř dvě desítky špatných výrobků. Jejich data spotřeby byla pozměněná nebo překročila lhůtu jejich prodeje. 

Cukrárny v centru Ostravy: O víkendech se tady nemlsá

Ostrava - Zajít si na zákusek nebo kávu a posedět si v cukrárně? V sobotu odpoledne a v neděli je to v centru Ostravy skoro nemožné. Cukrárny totiž zavírají v sobotu v poledne a o nedělích zavřené zůstávají.

Pětina masných výrobků obsahuje separát

Praha - Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. Řekl to výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků s takzvaným separátem v posledních letech mírně klesá.