Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Szeged nabízí jen málo z maďarské kuchyně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Češi mají rádi maďarskou kuchyni. Paprika, lečo, segedínský guláš, uherák nebo maďarská klobása v českém jídelníčku zdomácněly. Od nabídky brněnské restaurace pojmenované po maďarském městě Szeged – Segedín proto testovací tým Brněnského deníku Rovnost očekává něco víc z chutí maďarské kuchyně. Bohužel se jich tam nedočká.

Baťova nemocnice začala šetřit

Zlín – Výrazná úsporná opatření se rozhodlo zavést nové vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně. Hodlá zastavit a snížit ztrátu zdravotnického zařízení, která letos na podzim dosáhla hodnoty 137 milionů korun. Vedení nemocnice chce optimalizovat výnosy od zdravotních pojišťoven, omezit nákupy, snížit počet zaměstnanců a zastavit vyplácení veškerých odměn.

Co dát do bytu? Poradí výstava

Hradec Králové - Bytová show se do Aldisu vrací již po patnácté. Příchozí tak mohou na jednom místě porovnat ceny a kvalitu.

Odborníci: kojenecké láhve raději ze skla

Praha – Rodiče kojenců, ale i běžní spotřebitelé by neměli podle profesora toxikologie Jihočeské univerzity Jiřího Patočky kupovat polykarbonátové výrobky, které přicházejí do styku s potravinami.

Část Hrušova je už léta bez života

Ostrava /FOTOGALERIE,DISKUSE/ -Na leteckých záběrech jsou vidět většinou jen vyasfaltované ulice bez domů. Zblízka jde o místo ruin, skládek a toulavých psů. To je realita dolní části Hrušova, který byl kdysi součástí výstavní čtvrti.

OSN: Bouře Giri v Barmě zabila desítky lidí

Ženeva - Tropická bouře Giri v Barmě zabila nejméně 45 lidí, dalších 81.000 zůstává po deseti dnech od úderu cyklonu bez střechy nad hlavou. Informovala o tom dnes Organizace spojených národů. Potravinovou pomoc bude v tomto asijském státu podle ní v následujících třech měsících potřebovat 200.000 lidí.

FOTOGALERIE: Farmářský trh v Kostelci

Kostelec n. Č. l. – Nádvoří pivovaru v Kostelci okupovali farmáři a drobní zpracovatelé potravin. Více než dvacítka prodejců poskytovala k ochutnání i koupení rozsáhlý sortiment své produkce a patrně se ze stovek zákazníků nenašel nikdo, kdo by si neodnesl, co hledal.

Policisté objasnili záhadu ztracených králíků

Tišnov – Tečku za zdánlivě neřešitelným případem tento týden udělali policisté z Tišnova. Objasnili záhadu ztracených králíků, která od jara dělala vrásky na čele chovatele z Předklášteří.

Uprchlík cestoval 300 km na podvozku letadla

Moskva - Divoký let na podvozku dopravního letounu An-24 přežil chovanec polepšovny v sibiřském městě Jerbogačen, který se rozhodl pro dramatický útěk z nehostinného dětského zařízení. Život mu podle lékařů zachránil jen fakt, že letoun na poslední chvíli změnil trasu.

Odborník radí pít mléko, nebo alespoň zakysané mléčné výrobky

Praha - Mléko je podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nezbytnou součástí stravy a nic na tom nemění nepodložená tvrzení kritiků a propagátorů různých výživových směrů, že pro člověka není přirozenou potravinou, zahleňuje a způsobuje alergie. Suchánek to řekl ČTK. Uvedl, že pokud někomu působí mléko trávicí potíže, neměl by ho zcela vyřadit, ale nahradit zakysanými mléčnými výrobky.

Zlodějský výlet skončil na policii

Hodonín – Hodonínští policisté obvinili z krádeže jednoho muže a dvě ženy ze Slovenska. Tato trojice zlodějů, ve věku devětadvacet, jednačtyřicet a třiačtyřicet let, si k vlastnímu obohacení vybrala jeden z hodonínských obchodních domů.

Cholera na Haiti si vyžádala další lidské životy

Port-au-Prince – Dalších sedm lidí podlehlo v sobotu na Haiti choleře a nemocnice přijaly pět desítek nových případů. Celková bilance podle agentury AFP dosáhla 337 mrtvých a 4764 hospitali­zovaných.

Medvědi grizzly chodí lovit mezi lidi

USA - V americkém Yellowstonském parku žije nejvíc medvědů grizzly za několik desetiletí. Rostoucí medvědí populace ale nutí zvířata hledat si potravu i mimo největší divočinu, takže dochází k častějším konfliktům s lidmi. Uvedl to server MSNBC.

Byl to hubený rok. Vinaři se ale nevzdávají

Liberec /FOTOGALERIE/ - Kulturní dům v Liberci si snad někteří pamatují jako místo, kam chodili do tanečních. Od pátku 29. října do soboty 30. října ale jeho prostory zabrali výrobci daru Boha a slunce – vína. Čtvrtý ročník Libereckých dnů vína právě započal.

Změny času lidem nevadí, ale považují je za zbytečnost

Příbramsko - Přechod na letní či zimní čas vzbuzuje každého půl roku bouřlivé diskuze o jeho smyslu.Zítra nás čeká ta příznivější změna. Ve tři hodiny ráno si totiž přesuneme hodinky zpět na dvě hodiny, tudíž si můžeme přispat.

Chatovým zlodějům začíná sezona, berou jídlo i paroží

Opavsko - Kůži z divočáka, vycpanou divokou husu, vycpaninu slepice bažanta, dva vycpané bažantí samce. Dále vycpanou straku, páreček divokých kačen a vycpaninu divoké kachny. K tomu všemu pak litr rumu, lahev slivovice, zelí, špek, mincíř a propanbutanové lahve.

Stovka lidí přinesla do kina pomoc pro chudé

Meziboří – Stovka lidí z Meziboří a Litvínova tři dny nosila do mezibořského kina materiální pomoc pro potřebné. Humanitární sbírku tam uspořádala tamní sociálně zdravotní komise.

Kdo hodně pije, méně tloustne, tvrdí lékaři

Praha – Dlouhodobý nedostatek tekutin a nepravidelné stravování přispívají k obezitě. Nižší příjem tekutin zvyšuje ukládání tuků v těle a zpomaluje metabolismus. Varují před tím čeští dietologové, které oslovila agentura ČTK.

Je libo dobrou českou klasiku? V Café Bláha

Liberec – Mléčný bar nebo bufet. Slova, která Liberečané téměř zapomněli. Móda amerických hamburgráren je převálcovala. Nyní se vrací. Poctivé jídlo, pečivo či chlebíčky. A třeba „na stojáka“.

Hospůdkou roku 2010 se stala vinotéka U Ovečky

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Šestiletou historii má za sebou letošní vítěz soutěže Slováckého deníku Hospůdka roku 2010, vinotéka U Ovečky v Uherském Hradišti, vzdálená jen několik kroků od hlavní křižovatky.

Farmářské trhy nabídnou zlatou chuť

Hodonín – Regionální potravina Jihomoravského kraje, Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje Zlatá chuť jižní Moravy či Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje Chuť jižní Moravy. To jsou značky, které potravinám udělil Jihomoravský kraj v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje 2010.