Chybí Čechům pivo? Některým z nás jistě a dost. Proto aktivní kulinářské nakladatelství Smart Press, které po celý rok vydává unikátní kuchařské knihy, na podzim 2020 přišlo s druhým vydáním „Knihy o pivu“ od Pavla Borowiece a Marcely Titzlové.
Chybí Čechům pivo? Některým z nás jistě a dost. Proto aktivní kulinářské nakladatelství Smart Press, které po celý rok vydává unikátní kuchařské knihy, na podzim 2020 přišlo s druhým vydáním „Knihy o pivu“ od Pavla Borowiece a Marcely Titzlové.
/FOTOGALERIE/ Po dlouhých sedmi týdnech mohli ve čtvrtek 3. prosince znovu otevřít své provozovny restaurace, kavárny a bary. Majitelé jednotlivých provozů už se nemohli dočkat, telefony kvůli rezervacím prý drnčely už od pondělí. Zatímco prodej přes okénko už ve většině podniků fungovat nebude, s rozvozem je to přesně naopak. Nadále ho budou nabízet i ty podniky, které jej před koronavirovou pandemií vůbec nenabízely.
Druhý adventní víkend na jihu Moravy si lidé užijí naplno díky postupnému rozvolňování vládním opatření. Návštěvníkům se otevře hodonínská Zoo a milovníci masiýtch specialit se mohou těšit na Čertovskou zabijačku v Uherčicích.
Druhý adventní víkend na jihu Moravy si lidé užijí naplno díky postupnému rozvolňování vládním opatření. Návštěvníkům se otevře vyškovská Zoo a děti si zde projdou Mikulášskou cestičku v Boskovicích. V Brně lidé vystoupají na věž nebo nakoupí na stáncích v centru.
Chybí Čechům pivo? Některým z nás jistě a dost. Proto aktivní kulinářské nakladatelství Smart Press, které po celý rok vydává unikátní kuchařské knihy, na podzim 2020 přišlo s druhým vydáním „Knihy o pivu“ od Pavla Borowiece a Marcely Titzlové.
Národní zemědělské muzeum Ostrava se dnes opět otevře veřejnosti. Pro zdravotníky a záchranáře bude vstup do konce roku zdarma. Kromě Ostravy otevře Národní zemědělské muzeum také své pobočky v Praze a na zámku Kačina.
Farní charita Slaný, kde více než sto dobrovolníků pomáhá denně potřebným, prosí nyní sama o podporu. Aby mohla dále naplňovat své poslání v oblasti materiální pomoci, potřebuje nezbytné peníze, kterých se v době koronavirové krize už nedostává. Žadatelů je mnoho a prostředků rychle ubývá. Charita proto vyhlásila veřejnou sbírku.
Průměrný Čech loni spotřeboval 796,5 kilogramů potravin. Oproti předchozímu roku to bylo o 6,9 kilogramu více. Ve srovnání s rokem 1993 činí nárůst spotřeby 65,5 kilogramu.
Každý z nás může omezit plýtvání potravinami a s ním spojeného vzniku zbytečného odpadu a pomoci lidem v nouzi, říká Lukáš Vlček, krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí. Přijel proto rozšířit zásoby potravinové banky v Ledči nad Sázavou.
/ANKETA/ Že Vánoce nejsou jen o penězích dokazují znovu Jihomoravané. V podzimním čase pomáhají lidem v nouzi, kupují dárky opuštěným dětem nebo přispívají do prodloužené Sbírky potravin.
ROZHOVOR/ Internet i časopisy jsou dnes plné informací o tom, co nakupujeme a jíme. Na jedné straně stojí blýskavé reklamy výrobců, a na druhé často velmi vyhraněné názory odborníků i spotřebitelů. Nakupující jsou pak často na rozpacích, co se vlastně ocitlo na jejich stole.
V sobotu 21. listopadu proběhla celorepubliková sbírka potravin pořádaná Českou federací potravinových bank. Ve Slaném tuto sbírku uspořádala Farní charita Slaný ve spolupráci s Potravinovou bankou Džbánsko. Lidé tak měli možnost zakoupením trvanlivých potravin a drogistického zboží podpořit zejména osamělé seniory, matky a otce samoživitele a rodiny, které se ocitly v tíživé ekonomické či sociální situaci. Do podzimního kola sbírky se zapojila ve Slaném prodejna Billa a Kaufland.
ROZHOVOR/ „Zemědělci jsou jako vrby. Čím víc je ořežete, tím víc rostou. Jen nesmíte řezat do kmene. Zemědělství je perspektivní obor, který živil a nadále bude živit tuto společnost. A čeští zemědělci jsou šikovní a schopní lidé,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, který je také viceprezidentem Agrární komory, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Družstevní asociace.
Kutnohorský tenista Filip Brtnický (28) se v září vrátil do Číny, kde působí jako trenér v tenisové akademii. Po Novém roce ale plánuje návrat do Čech, kde chce začít novou životní etapu.
Přetrvávající hrozbou pro životní prostředí a lidské zdraví je rtuť. Její nadlimitní množství se stále vyskytuje v přírodě a dokonce i některých potravinách. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě teď dokáže nově změřit její přesnou koncentraci díky novému citlivému přístroji.
Řešíme to neustále. Jak moc je to, co jíme, zdravé, ekologické, a není náhodou bezmasý jídelníček lepší? Podle poslední studie by si lidé, kteří preferují rostlinnou stravu, měli na sebe při pohybu dávat větší pozor. Aby se jim něco nestalo.
Lence (35) diagnostikovali lékaři ulcerózní kolitidu před téměř třinácti lety. „Byl to takový nečekaný ‚dárek‘ k mým 23. narozeninám,“ vzpomíná smutně. Do té doby byla Lenka normální mladá žena bez jakýchkoliv zdravotních problémů. Nemoc u ní udeřila náhle, ale o to intenzivněji.
Apeiron je neziskovou organizací, která si klade za cíl vytvářet prostředí pro prezentaci mladých výtvarníků. Teď se této organizaci podařilo v potravinové sbírce shromáždit pro potřebné více než pět set kilogramů potravin.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
V sobotu 21. listopadu byla pořádána po celé republice Sbírka potravin. V České Lípě tuto dobrovolnickou akci pro potravinové banky realizovala Farní charita Česká Lípa v hypermarketu Albert a vybírala trvanlivé potraviny, které následně pomohou matkám samoživitelkám či rodinám v krizi.
Pandemie koronaviru negativně ovlivňuje životy nás všech. Největší tlak je ale bezesporu kladen na zdravotníky, lékaře a pečovatele, kteří pracují téměř nepřetržitě. Jelikož jsou často už opravdu na pokraji svých sil, přidávají se jim nyní na pomoc i dobrovolníci. Jako výraz vděku a signál podpory se pro ně v termínu 24. listopadu až 1. prosince v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ postupně rozsvítí budovy nemocnic, domovů pro seniory a hospiců napříč všemi kraji Česka.
V sobotu 21. listopadu se v celé republice konala Sbírka potravin, která si klade za cíl upozornit na fakt, že i v dnešní době žijí mezi námi lidé, kteří často nemají dostatek běžných potravin a drogerie.
Jako výraz vděku a signál podpory zdravotníkům se dnes 26. listopadu v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ rozsvítí v čase od pěti do šesti hodin večer budova Nemocnice Jihlava na adrese Vrchlického 59. Potřebnou energii zhmotní speciálně vytvořené Giving Tuesday balíčky s kvalitními produkty a potravinami. Za aktivitou stojí Asociace společenské odpovědnosti a iniciativa Energii lékařům.
Jako výraz vděku a signál podpory zdravotníkům se dnes 26. listopadu v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ rozsvítí v čase od pěti do šesti hodin večer budova Nemocnice Jihlava na adrese Vrchlického 59. Potřebnou energii zhmotní speciálně vytvořené Giving Tuesday balíčky s kvalitními produkty a potravinami. Za aktivitou stojí Asociace společenské odpovědnosti a iniciativa Energii lékařům.
Jako výraz vděku a signál podpory zdravotníkům se dnes 26. listopadu v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ rozsvítí v čase od pěti do šesti hodin večer budova Nemocnice Jihlava na adrese Vrchlického 59. Potřebnou energii zhmotní speciálně vytvořené Giving Tuesday balíčky s kvalitními produkty a potravinami. Za aktivitou stojí Asociace společenské odpovědnosti a iniciativa Energii lékařům.
Navzdory nelehké covidové době vyvolalo silnou odezvu volání potravinových bank, které se potýkají s nedostatkem zásob. „Letošní potravinová sbírka dopadla nad očekávání skvěle,“ pochvaloval si nedávnou štědrost dárců Vojtěch Šůstek z Potravinové banky Hradec Králové. „I přes omezení přísnými hygienickými opatřeními proti šíření koronaviru, omezení počtu lidí v prodejnách jsme vybrali naprosto srovnatelné množství potravin jako v loňském roce,“ má zváženo Šůstek, že lidé v Královéhradeckém kraji darovali ve 14 prodejnách celkem 13 454,9 kilogramů potravin.
Navzdory nelehké covidové době vyvolalo silnou odezvu volání potavinových bank, které se potýkají s nedostatkem zásob. „Letošní potravinová sbírka dopadla nad očekávání skvěle,“ pochvaloval si nedávnou štědrost dárců Vojtěch Šůstek z Potravinové banky Hradec Králové. „I přes omezení přísnými hygienickými opatřeními proti šíření koronaviru, omezení počtu lidí v prodejnách jsme vybrali naprosto srovnatelné množství potravin jako v loňském roce,“ má zváženo Šůstek, že lidé v Královéhradeckém kraji darovali ve 14 prodejnách celkem 13 454,9 kilogramů potravin.
Takzvaná dvojí kvalita výrobků, zejména potravin, kdy se v různých zemích pod stejným jménem a často i ve stejném balení prodá zboží s alespoň částečně odlišným obsahem, trápí zákazníky již několik let. Mnozí z nich, zejména v nových členských státech Evropské unie mají dojem, že zbytečně přicházejí o peníze za méně kvalitní zboží. Potvrzují to i průzkumy. „Devět z deseti spotřebitelů u nás považuje různé složení výrobků za nekalou praktiku,“ uvedl ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička.
Dva tisíce kilogramů potravin a devadesát kilogramů drogistického zboží, to je výsledek Potravinové sbírky v Hranicích, kterou uplynulou sobotu uspořádala Charita Hranice v hypermarketu Albert ve Zborovské ulici.
Nakopla ho k tomu zoufalá situace na jaře. Tehdy byl v Čechách absolutní nedostatek jakýchkoli ochranných prostředků proti novému typu koronaviru. Strojař z Ústecka Jan Smělík vytušil podnikatelskou příležitost a sestrojil unikátní dezinfekční bránu. S parťákem Tomášem Vohryzkou ji teď vyrábějí ve Velkém Březně.
V sobotu se uskutečnila Sbírka potravin. Díky vám všem, kteří jste přispěli do košíků připravených v prodejně MAKRO je sklad chráněného bydlení pro lidi s mentálním postižením o 742 kg trvanlivých potravin bohatší.
Série #světovéČesko / Rozmanitá krajina jižních Čech má mnoho tváří. Zatímco na jihu a jihozápadě se zdvihají vrcholy Novohradských hor a Šumavy, na východě se rozkládají lesy České Kanady, střed zabírá proslulá rybníkářská oblast Českobudějovické a Třeboňské pánve. Sever pak „uzavírá“ pahorkatina v okolí Tábora.
Jako nadmíru úspěšnou hodnotí Farní charita Česká Lípa dobrovolnickou akci pro potravinové banky, kdy vybírala trvanlivé potraviny, které následně pomohou matkám samoživitelkám či rodinám v krizi
Na jaře letošního roku občané Morkůvek dokázali významně pomoci sbírkou potravin pro sdružení Práh Jižní Morava, které pomáhá občanům s psychickými poruchami v regionu. Proto, když jsem se dozvěděla, že se nyní s nedostatkem zásob potýká Potravinová banka, rozhodla jsem se oslovit lidi z naší obce i okolí znovu.
/FOTOGALERIE/ Přej a bude ti přáno. Nejspíš právě tohle biblické úsloví stojí za postoji lidí, kteří se zapojili na Benešovsku do další celonárodní potravinové sbírky. Ta se konala během uplynulé soboty. Na Benešovsku se do ní zapojily dvě drogistické velkoprodejny a tři supermarkety v Čerčanech, Benešově a Vlašimi.
V boleslavském Tescu se v sobotu uskutečnila Sbírka potravin. Do celostátní akce se za okres zapojuje organizace Luma MB, která sbírku technicky zabezpečila. Hned ráno zažili její zaměstnanci silné okamžiky.
Majitelé koček se mnohdy potýkají se stejným problémem. Jejich mazlíček je takový mlsoun, že miska s krmivem často leží dlouho ladem. Kočka si jí nevšímá anebo jen ochutná a odkráčí. Uspokojit až 500 chuťových pohárků tohoto mazlíčka není jednoduché. S našimi tipy, to ale zvládnete na jedničku.
/LIDÉ ODVEDLE/ Kdo ochutnal jídla na zámku Červený Hrádek,ví, že tam může očekávat jídlo jako od maminky. Vaří dokonce i vlastní knedlíky, ať už houskové, bramborové, špekové nebo karlovarské a také domácí nudle. Připravuje je Blanka Marešová z Jirkova, která na zámku pracuje jako pomocná kuchařka.