Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Restaurace zase otevřely! Kvůli rezervacím jim zákazníci volali už od pondělí

/FOTOGALERIE/ Po dlouhých sedmi týdnech mohli ve čtvrtek 3. prosince znovu otevřít své provozovny restaurace, kavárny a bary. Majitelé jednotlivých provozů už se nemohli dočkat, telefony kvůli rezervacím prý drnčely už od pondělí. Zatímco prodej přes okénko už ve většině podniků fungovat nebude, s rozvozem je to přesně naopak. Nadále ho budou nabízet i ty podniky, které jej před koronavirovou pandemií vůbec nenabízely.

Farní charita pomáhá, nyní ale sama vyhlásila sbírku na svoji záchranu

Farní charita Slaný, kde více než sto dobrovolníků pomáhá denně potřebným, prosí nyní sama o podporu. Aby mohla dále naplňovat své poslání v oblasti materiální pomoci, potřebuje nezbytné peníze, kterých se v době koronavirové krize už nedostává. Žadatelů je mnoho a prostředků rychle ubývá. Charita proto vyhlásila veřejnou sbírku.

Jedni jídlem plýtvají, druzí nemají co do úst. K rovnováze pomůže sbírka

Každý z nás může omezit plýtvání potravinami a s ním spojeného vzniku zbytečného odpadu a pomoci lidem v nouzi, říká Lukáš Vlček, krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí. Přijel proto rozšířit zásoby potravinové banky v Ledči nad Sázavou.  

Farní charita Slaný se zúčastnila podzimní sbírky potravin

V sobotu 21. listopadu proběhla celorepubliková sbírka potravin pořádaná Českou federací potravinových bank. Ve Slaném tuto sbírku uspořádala Farní charita Slaný ve spolupráci s Potravinovou bankou Džbánsko. Lidé tak měli možnost zakoupením trvanlivých potravin a drogistického zboží podpořit zejména osamělé seniory, matky a otce samoživitele a rodiny, které se ocitly v tíživé ekonomické či sociální situaci. Do podzimního kola sbírky se zapojila ve Slaném prodejna Billa a Kaufland.

Martin Pýcha: Zemědělství už nejsou jen vidle a motyka

ROZHOVOR/ „Zemědělci jsou jako vrby. Čím víc je ořežete, tím víc rostou. Jen nesmíte řezat do kmene. Zemědělství je perspektivní obor, který živil a nadále bude živit tuto společnost. A čeští zemědělci jsou šikovní a schopní lidé,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, který je také viceprezidentem Agrární komory, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Družstevní asociace.

Znovu rekordní Sbírka potravin v České Lípě

V sobotu 21. listopadu byla pořádána po celé republice Sbírka potravin. V České Lípě tuto dobrovolnickou akci pro potravinové banky realizovala Farní charita Česká Lípa v hypermarketu Albert a vybírala trvanlivé potraviny, které následně pomohou matkám samoživitelkám či rodinám v krizi.

Budějovickou nemocnici rozsvítilo „Světlo lékařům“

Pandemie koronaviru negativně ovlivňuje životy nás všech. Největší tlak je ale bezesporu kladen na zdravotníky, lékaře a pečovatele, kteří pracují téměř nepřetržitě. Jelikož jsou často už opravdu na pokraji svých sil, přidávají se jim nyní na pomoc i dobrovolníci. Jako výraz vděku a signál podpory se pro ně v termínu 24. listopadu až 1. prosince v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ postupně rozsvítí budovy nemocnic, domovů pro seniory a hospiců napříč všemi kraji Česka.

Na budovách nemocnic a dalších zařízení se ve všech krajích rozsvítí světlo

Jako výraz vděku a signál podpory zdravotníkům se dnes 26. listopadu v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ rozsvítí v čase od pěti do šesti hodin večer budova Nemocnice Jihlava na adrese Vrchlického 59. Potřebnou energii zhmotní speciálně vytvořené Giving Tuesday balíčky s kvalitními produkty a potravinami. Za aktivitou stojí Asociace společenské odpovědnosti a iniciativa Energii lékařům.   

Na budovách nemocnic a dalších zařízení se ve všech krajích rozsvítí světlo

Jako výraz vděku a signál podpory zdravotníkům se dnes 26. listopadu v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ rozsvítí v čase od pěti do šesti hodin večer budova Nemocnice Jihlava na adrese Vrchlického 59. Potřebnou energii zhmotní speciálně vytvořené Giving Tuesday balíčky s kvalitními produkty a potravinami. Za aktivitou stojí Asociace společenské odpovědnosti a iniciativa Energii lékařům.   

Na budovách nemocnic a dalších zařízení se ve všech krajích rozsvítí světlo

Jako výraz vděku a signál podpory zdravotníkům se dnes 26. listopadu v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ rozsvítí v čase od pěti do šesti hodin večer budova Nemocnice Jihlava na adrese Vrchlického 59. Potřebnou energii zhmotní speciálně vytvořené Giving Tuesday balíčky s kvalitními produkty a potravinami. Za aktivitou stojí Asociace společenské odpovědnosti a iniciativa Energii lékařům.   

Dej a bude Ti dáno. Potravinová sbírka se setkala s vstřícností dárců

Navzdory nelehké covidové době vyvolalo silnou odezvu volání potravinových bank, které se potýkají s nedostatkem zásob. „Letošní potravinová sbírka dopadla nad očekávání skvěle,“ pochvaloval si nedávnou štědrost dárců Vojtěch Šůstek z Potravinové banky Hradec Králové. „I přes omezení přísnými hygienickými opatřeními proti šíření koronaviru, omezení počtu lidí v prodejnách jsme vybrali naprosto srovnatelné množství potravin jako v loňském roce,“ má zváženo Šůstek, že lidé v Královéhradeckém kraji darovali ve 14 prodejnách celkem 13 454,9 kilogramů potravin.

Dej a bude Ti dáno. Potravinová sbírka se setkala s vstřícností dárců

Navzdory nelehké covidové době vyvolalo silnou odezvu volání potavinových bank, které se potýkají s nedostatkem zásob. „Letošní potravinová sbírka dopadla nad očekávání skvěle,“ pochvaloval si nedávnou štědrost dárců Vojtěch Šůstek z Potravinové banky Hradec Králové. „I přes omezení přísnými hygienickými opatřeními proti šíření koronaviru, omezení počtu lidí v prodejnách jsme vybrali naprosto srovnatelné množství potravin jako v loňském roce,“ má zváženo Šůstek, že lidé v Královéhradeckém kraji darovali ve 14 prodejnách celkem 13 454,9 kilogramů potravin.

Dvojí kvalita potravin? Ani nová pravidla ji neodstraní, obávají se odborníci

Takzvaná dvojí kvalita výrobků, zejména potravin, kdy se v různých zemích pod stejným jménem a často i ve stejném balení prodá zboží s alespoň částečně odlišným obsahem, trápí zákazníky již několik let. Mnozí z nich, zejména v nových členských státech Evropské unie mají dojem, že zbytečně přicházejí o peníze za méně kvalitní zboží. Potvrzují to i průzkumy. „Devět z deseti spotřebitelů u nás považuje různé složení výrobků za nekalou praktiku,“ uvedl ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička.

Epidemie koronaviru přinesla podnikatelům v kraji také nové příležitosti

Nakopla ho k tomu zoufalá situace na jaře. Tehdy byl v Čechách absolutní nedostatek jakýchkoli ochranných prostředků proti novému typu koronaviru. Strojař z Ústecka Jan Smělík vytušil podnikatelskou příležitost a sestrojil unikátní dezinfekční bránu. S parťákem Tomášem Vohryzkou ji teď vyrábějí ve Velkém Březně.

Jihočeský vánoční stůl zdobí černý kuba

Série #světovéČesko / Rozmanitá krajina jižních Čech má mnoho tváří. Zatímco na jihu a jihozápadě se zdvihají vrcholy Novohradských hor a Šumavy, na východě se rozkládají lesy České Kanady, střed zabírá proslulá rybníkářská oblast Českobudějovické a Třeboňské pánve. Sever pak „uzavírá“ pahorkatina v okolí Tábora.

Při potravinové sbírce v Morkůvkách se vybralo přes 145 kilo potravin

Na jaře letošního roku občané Morkůvek dokázali významně pomoci sbírkou potravin pro sdružení Práh Jižní Morava, které pomáhá občanům s psychickými poruchami v regionu. Proto, když jsem se dozvěděla, že se nyní s nedostatkem zásob potýká Potravinová banka, rozhodla jsem se oslovit lidi z naší obce i okolí znovu.

Lidé z Benešovska darovali víc potravin než loni

/FOTOGALERIE/ Přej a bude ti přáno. Nejspíš právě tohle biblické úsloví stojí za postoji lidí, kteří se zapojili na Benešovsku do další celonárodní potravinové sbírky. Ta se konala během uplynulé soboty. Na Benešovsku se do ní zapojily dvě drogistické velkoprodejny a tři supermarkety v Čerčanech, Benešově a Vlašimi.

5 tipů: Jak na kočičího mlsouna?

Majitelé koček se mnohdy potýkají se stejným problémem. Jejich mazlíček je takový mlsoun, že miska s krmivem často leží dlouho ladem. Kočka si jí nevšímá anebo jen ochutná a odkráčí. Uspokojit až 500 chuťových pohárků tohoto mazlíčka není jednoduché. S našimi tipy, to ale zvládnete na jedničku.

Blanka Marešová: Když nejsem v zámecké kuchyni, toulám se přírodou

/LIDÉ ODVEDLE/ Kdo ochutnal jídla na zámku Červený Hrádek,ví, že tam může očekávat jídlo jako od maminky. Vaří dokonce i vlastní knedlíky, ať už houskové, bramborové, špekové nebo karlovarské a také domácí nudle. Připravuje je Blanka Marešová z Jirkova, která na zámku pracuje jako pomocná kuchařka.