Kreativ

ŠTÍTEK: kapr

Energetici v Dukovanech vykoupili všechny pohořelické vánoční kapry

Jedno z preventivních opatření souvisejících s koronavirem skončilo v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín těsně před Štědrým dnem. Elektrárny zajistily vlastní prodej kaprů a stromečků tak, aby se pracovníci mohli vyhnout tržištím a obchodním centrům. Neobvyklé příležitosti využily stovky lidí. V obou jaderných elektrárnách nakoupili zaměstnanci 1 600 kilo kaprů, z toho v Dukovanech to bylo 720 kilo.

Energetici v Dukovanech vykoupili všechny pohořelické vánoční kapry

Jedno z preventivních opatření souvisejících s koronavirem skončilo v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín těsně před Štědrým dnem. Elektrárny zajistily vlastní prodej kaprů a stromečků tak, aby se pracovníci mohli vyhnout tržištím a obchodním centrům. Neobvyklé příležitosti využily stovky lidí. V obou jaderných elektrárnách nakoupili zaměstnanci 1 600 kilo kaprů, z toho v Dukovanech to bylo 720 kilo.

Pochutnáte si na kaprovi třeba s polskou omáčkou?

Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly. 

Objeví se kapr také na vašem vánočním stole?

Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly. 

Ilustrační foto

Ke štědrovečerní večeři bývalo dříve devatero pokrmů

Každý známe, že ke štědrovečerní večeři většina Čechů jí kapra a bramborový salát. V minulých dobách však tato slavnostní večeře vypadala vůbec jinak. Do historie nás vrátí šumavská autorka kuchařek Lucie Kohoutová, která na závěr připojí i pár receptů.

Kladeňáci si pochutnají na kaprech také z Chlumce nad Cidlinou

Bratři Václav a Jan Říhovi z Postřižína prodávají v těchto dnech kapry na vánoční stůl ve stánku před kladenským obchoďákem v Americké ulici. Letos je dovezli ze sádek z Chlumce nad Cidlinou. Zkušenější prodejce Václav se vánočnímu prodeji kaprů věnuje šestadvacátým rokem, přičemž bratra Honzu přibral s sebou do tříčlenného týmu poprvé. Třetí nezbytnou pomocnicí je pokladní. K rybám mají vztah bratři odmala, jelikož oba rybaří.

Vánoční kapr se salátem na počkání? U vysočinských okének už jen ve středu

Vařit neumím, pro jídlo si chodím do hospody, říká důchodce Petr Zach z Havlíčkova Brodu, který žije od od smrti manželky sám. O vánočních svátcích proto pokaždé vyrážel posedět do své oblíbené hospody a domů si odnášel kastrůlek s jídlem. Letos se stejně jako další lidé na Vysočině, kteří sami nevaří, musí kvůli zavřeným restauracím spolehnout na omezenou nabídku výdejních okének. Navíc ne na Štědrý den, ale už o den dříve.  

Objeví se kapr také na vašem vánočním stole?

Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly. 

Prodej kaprů vrcholí. Objeví se i na vašem vánočním stole?

Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly. 

Jak správně zabít a vykuchat kapra: hlavní je rychlost a šetrnost

Netroufnu si napsat, že štědrovečerní stůl bez kapra si neumí představit většina Čechů. Ale určitě je nás mnoho. Jak tomu však u mnoha svátečních tradic ve světě i tady bývá, i tuto tradici provází smutný akt zbavení života. Je třeba umět se toho zhostit rychle, co nejefektivněji a nejšetrněji, aby kapřík netrpěl. Pak už vás čeká „jen“ zbavení šupin a vykuchání.

Vánoční specialita? Zlatí pstruzi. O šupiny lidé zájem moc nejeví, diví se rybář

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvacet metráků kaprů se prohání v sádkách v Petříkovicích u Trutnova. Připraveni jsou pro zákazníky ve vánočním prodeji ryb. Podle rybářů z místní trutnovské organizace, kteří se o líheň starají a zajišťují prodej, je největší zájem o kapry od dvou do tří kil. Najdou se u nich i mimořádné kousky o váze sedm až osm kilogramů.

Kapr na Vánoce stále vede

Kapr na vánočním stole má každoročně svoje nezastupitelné místo. Ačkoliv někteří lidé dávají přednost i dalším rybám, jako například lososovi anebo pstruhovi, popřípadě amurovi, kapr mezi rybami stále vede.

Jaké budou ceny vánočních kaprů v Budějovicích, na Hluboké či v Třeboni?

/ANKETA/ Od pondělí začne hlavní prodej kaprů, kteří jsou základem české štědrovečerní večeře. Deník zmapoval, kolik zaplatíte na sádkách u několika jihočeských důležitých producentů. A jestli nějaký druh stoupá v oblibě českých zákazníků. Někde dokonce ryby vozí za zájemci i po vesnicích.

Zlatí pstruzi jsou specialitou vánočního prodeje trutnovských rybářů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvacet metráků kaprů se prohání v sádkách v Petříkovicích u Trutnova. Připraveni jsou pro zákazníky ve vánočním prodeji ryb. Podle rybářů z místní trutnovské organizace, kteří se o líheň starají a zajišťují prodej, je největší zájem o kapry od dvou do tří kil. Najdou se u nich i mimořádné kousky o váze 7 až 8 kilogramů.

Zpátky do minulosti. Na turnaji v Mochtíně vyhrál Petr Černý

Po čtrnáctidenní přestávce jsme si pro vás opět připravili další ze sportovních dílů nedělního miniseriálu webu Klatovského deníku Zpátky do minulosti. Tentokrát se pomyslným strojem času přesuneme o sedm let zpátky. Konkrétně do období před Vánoci, kdy se v Mochtíně uskutečnil další ročník tradiční turnaje ve stolním tenisu s názvem „O vánočního kapra“.

Jihočeští kapři už jsou v Praze. Inspekce si v Lahovicích posvítila na prodejce

Kapři z jihočeských rybníků už dorazili do metropole. Veterináři při prodeji ryb odhalují především administrativní závady. Sádky v Lahovicích jsou plné ryb od Třeboně. V příštích dnech se odtud rozvezou do stánků po celém městě. Prodávat se budou na 215 místech. V posledních letech se však počet stánků snižuje.  

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Vánočního kapra lidé koupí v Loděnici od pondělí

V Ostrovní ulici v areálu rybochovného zařízení (rybníky) Loděnice si od pondělí 21. prosince do středy 23. prosince budou lidé moci koupit vánočního kapra. Prodej bude probíhat od 8 do 18 hodin. Ryby si lidé budou moci odnést živé, usmrcené nebo kuchyňsky upravené. Organizátoři prosí zákazníky o dodržování vládních koronavirová nařízení.

Pozor na rybí kost. V prostějovské nemocnici zachraňovali i dvouleté dítě

Smažený kapr chutná, ale může i ublížit. Přibližně patnáct případů uvíznutých kostí v krku řeší každoročně o vánočních svátcích v prostějovské nemocnici. Nepříjemná událost se nevyhýbá ani malým dětem, u kterých je zákrok komplikovanější. V nemocnici odstraňovali zapíchnutou rybí kost i dvouletému dítěti.

Kapři letos nejsou žádné chudinky, prodej začíná

Už ve čtvrtek na sádkách v Lázních Bohdaneč začne společnost Rybniční hospodářství prodávat vánoční kapry. Lidé si je budou moci nakoupit až do 23. prosince, a to včetně víkendů. Protiepidemická opatření i plynulý prodej si vyžádaly rozdělení prostoru na dvě místnosti. V té první si zákazníci koupí rybu, ve druhé jim pracovníci sádek mohou maso kuchyňsky upravit, například vyfiletovat a případně i zavakuovat.

Vánoční kapr? Prodeje na Vyškovsku startují. Zájem je i o amury a pstruhy

Kapři a další ryby v těchto dnech již putují ze sádek k prodejcům na Vyškovsku. Do regionu je dodává mimo jiné také Rybníkářství Pohořelice, které doufá ve vynahrazení ztrát. „Ty jen za jaro přesáhly deset milionů korun. Uvidíme jestli je doženeme, na konci roku jsme nebyli v mínusu nikdy v naší historii,“ uvedl za rybníkáře Roman Osička.

Prodejci vánočních kaprů čekají nápor v pondělí. V Hodoníně zahájí už ve čtvrtek

Tisíce kaprů a dalších ryb putují ze sádek k prodejcům po celé jižní Moravě. Rybníkářství Pohořelice, které je jejich největším dodavatelem v regionu, doufá ve vynahrazení ztrát. „Ty jen za jaro přesáhly deset milionů korun. Uvidíme jestli je doženeme, na konci roku jsme nebyli v mínusu nikdy v naší historii,“ uvedl za rybníkáře Roman Osička.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Hospodský "děkuje" vládě za současné zmatky. Pěkně po svém, na tabuli

Otevřeno, zavřeno, otevřeno s omezením… Prakticky obdenní veletoče týkající se provozování restaurací, které předvádí vláda svými rozhodnutími, se už hospodským zajídá. Originálním způsobem vyjádřil svůj ´vděk´ Pavel Matoušek z Prostějova. Učinil tak písemně na nabídkové tabuli před svým bistrem. Jako jeden z mála hospodských zavřel už v pátek.

Hospodský od Matesů "děkuje" vládě za současné zmatky. Pěkně po svém, na tabuli

Otevřeno, zavřeno, otevřeno s omezením… Prakticky obdenní veletoče týkající se provozování restaurací, které předvádí vláda svými rozhodnutími, se už hospodským zajídá. Originálním způsobem vyjádřil svůj ´vděk´ Pavel Matoušek z Prostějova. Učinil tak písemně na nabídkové tabuli před svým bistrem. Jako jeden z mála hospodských zavřel už v pátek.