Netroufnu si napsat, že štědrovečerní stůl bez kapra si neumí představit většina Čechů. Ale určitě je nás mnoho. Jak tomu však u mnoha svátečních tradic ve světě i tady bývá, i tuto tradici provází smutný akt zbavení života. Je třeba umět se toho zhostit rychle, co nejefektivněji a nejšetrněji, aby kapřík netrpěl. Pak už vás čeká „jen“ zbavení šupin a vykuchání.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvacet metráků kaprů se prohání v sádkách v Petříkovicích u Trutnova. Připraveni jsou pro zákazníky ve vánočním prodeji ryb. Podle rybářů z místní trutnovské organizace, kteří se o líheň starají a zajišťují prodej, je největší zájem o kapry od dvou do tří kil. Najdou se u nich i mimořádné kousky o váze sedm až osm kilogramů.
Také v letošním roce patří mezi nejvíce prodávanou vánoční rybu na Prachaticku kapr a amur, někteří lidé si ke štědrovečerní večeři dají i štiku a nebo pstruha. Ceny zůstaly na loňské úrovni.
Kapr na vánočním stole má každoročně svoje nezastupitelné místo. Ačkoliv někteří lidé dávají přednost i dalším rybám, jako například lososovi anebo pstruhovi, popřípadě amurovi, kapr mezi rybami stále vede.
Bez smaženého kapra a bramborového salátu si štědrovečerní pokrm umí představit jen málokdo. Čerstvé ryby proto v těchto dnech začali prodejci nabízet zákazníkům na řadě míst v kraji. Narazit na ně mohou už od neděle 20. prosince lidé také na Mírovém náměstí v Litoměřicích.
/ANKETA/ Od pondělí začne hlavní prodej kaprů, kteří jsou základem české štědrovečerní večeře. Deník zmapoval, kolik zaplatíte na sádkách u několika jihočeských důležitých producentů. A jestli nějaký druh stoupá v oblibě českých zákazníků. Někde dokonce ryby vozí za zájemci i po vesnicích.
Tradiční rybou ke štědrovečerní večeři je kapr. Zakoupit si ho budete moci ode dneška do středy většinou u obchodních domů nebo přímo ze sádek. Potěšující je, že se cena oproti loňskému roku nezvýšila.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvacet metráků kaprů se prohání v sádkách v Petříkovicích u Trutnova. Připraveni jsou pro zákazníky ve vánočním prodeji ryb. Podle rybářů z místní trutnovské organizace, kteří se o líheň starají a zajišťují prodej, je největší zájem o kapry od dvou do tří kil. Najdou se u nich i mimořádné kousky o váze 7 až 8 kilogramů.
Po čtrnáctidenní přestávce jsme si pro vás opět připravili další ze sportovních dílů nedělního miniseriálu webu Klatovského deníku Zpátky do minulosti. Tentokrát se pomyslným strojem času přesuneme o sedm let zpátky. Konkrétně do období před Vánoci, kdy se v Mochtíně uskutečnil další ročník tradiční turnaje ve stolním tenisu s názvem „O vánočního kapra“.
Kapři z jihočeských rybníků už dorazili do metropole. Veterináři při prodeji ryb odhalují především administrativní závady. Sádky v Lahovicích jsou plné ryb od Třeboně. V příštích dnech se odtud rozvezou do stánků po celém městě. Prodávat se budou na 215 místech. V posledních letech se však počet stánků snižuje.
V Ostrovní ulici v areálu rybochovného zařízení (rybníky) Loděnice si od pondělka 21. prosince do středy 23. prosince budou lidé moci koupit vánočního kapra. Prodej bude probíhat od 8 do 18 hodin.
V Ostrovní ulici v areálu rybochovného zařízení (rybníky) Loděnice si od pondělí 21. prosince do středy 23. prosince budou lidé moci koupit vánočního kapra. Prodej bude probíhat od 8 do 18 hodin. Ryby si lidé budou moci odnést živé, usmrcené nebo kuchyňsky upravené. Organizátoři prosí zákazníky o dodržování vládních koronavirová nařízení.
Na dvě stovky dárců se letos na Vsetínsku zapojilo do letošní celostátní předvánoční akce Krabice od bot. Na sběrné místo Diakonie Vsetín nosili dárky jednotlivci i maminky s dětmi. Zapojily se i knihovny, základní školy, zájmové kroužky, spolky hasičů, kluby maminek a rovněž některé obce.
Smažený kapr chutná, ale může i ublížit. Přibližně patnáct případů uvíznutých kostí v krku řeší každoročně o vánočních svátcích v prostějovské nemocnici. Nepříjemná událost se nevyhýbá ani malým dětem, u kterých je zákrok komplikovanější. V nemocnici odstraňovali zapíchnutou rybí kost i dvouletému dítěti.
Už ve čtvrtek na sádkách v Lázních Bohdaneč začne společnost Rybniční hospodářství prodávat vánoční kapry. Lidé si je budou moci nakoupit až do 23. prosince, a to včetně víkendů. Protiepidemická opatření i plynulý prodej si vyžádaly rozdělení prostoru na dvě místnosti. V té první si zákazníci koupí rybu, ve druhé jim pracovníci sádek mohou maso kuchyňsky upravit, například vyfiletovat a případně i zavakuovat.
Kapři a další ryby v těchto dnech již putují ze sádek k prodejcům na Vyškovsku. Do regionu je dodává mimo jiné také Rybníkářství Pohořelice, které doufá ve vynahrazení ztrát. „Ty jen za jaro přesáhly deset milionů korun. Uvidíme jestli je doženeme, na konci roku jsme nebyli v mínusu nikdy v naší historii,“ uvedl za rybníkáře Roman Osička.
Tisíce kaprů a dalších ryb putují ze sádek k prodejcům po celé jižní Moravě. Rybníkářství Pohořelice, které je jejich největším dodavatelem v regionu, doufá ve vynahrazení ztrát. „Ty jen za jaro přesáhly deset milionů korun. Uvidíme jestli je doženeme, na konci roku jsme nebyli v mínusu nikdy v naší historii,“ uvedl za rybníkáře Roman Osička.
Bramborový salát a smažený řízek z kapra si na Vánoce nechá ujít jen málokdo. Na Vysočině si lidé kapra často kupují s předstihem, musí totiž podle tradice nejprve plavat chvíli ve vaně.
Kapříci připlují. Prostějovský podnikatel Pavel Matoušek sliby plní. V reakci na pro něj nesmyslná a nepochopitelná vládní omezení týkající se provozu hospod a občerstvení, udělal ze svého letního bistra supermarket.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Pracovníci společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic začnou letos s prodejem vánočních stromků v úterý 15. prosince 2020. Výběrový kapr bude stát 89 korun za kilogram.
Otevřeno, zavřeno, otevřeno s omezením… Prakticky obdenní veletoče týkající se provozování restaurací, které předvádí vláda svými rozhodnutími, se už hospodským zajídá. Originálním způsobem vyjádřil svůj ´vděk´ Pavel Matoušek z Prostějova. Učinil tak písemně na nabídkové tabuli před svým bistrem. Jako jeden z mála hospodských zavřel už v pátek.
Otevřeno, zavřeno, otevřeno s omezením… Prakticky obdenní veletoče týkající se provozování restaurací, které předvádí vláda svými rozhodnutími, se už hospodským zajídá. Originálním způsobem vyjádřil svůj ´vděk´ Pavel Matoušek z Prostějova. Učinil tak písemně na nabídkové tabuli před svým bistrem. Jako jeden z mála hospodských zavřel už v pátek.
/VIDEO/ Třítunového kapra si před Vánocemi nadělili Pohořeličtí. Od nedělního odpoledne plave na tamní nové okružní křižovatce. Autorem originálního monumentu je umělecký kovář Pavel Valášek.
/FOTOGALERIE/ Proč je tolstolobik nejlevnější? Bere amur místo kaprům u vánoční tabule? Nejen tyto otázky řešil Deník, když vyrazil na jedny z předvánočních prodejů ryb za těmi z nejpovolanějších. Do Krnova, k rybářům u Petrova rybníku.
Přišel čas, kdy se zhodnotí tříletá až čtyřletá práce rybáře, která započala od vylíhnutí embrya z jikry, pečlivým odchovem plůdku násady a tržní ryby. Svědomitou péče o rybníky k zajištění vývoje přirozené potravy a správného chemismu vody, aby se rybám dobře dařilo. Eliminací nepříznivých podmínek v zimním období, prosekáváním ledové pokrývky na rybnících. Výlovem rybníků v chladném a mnohdy deštivém počasí, neboť ryby lépe snáší manipulaci.
/FOTO/ Třítunového kapra si před Vánocemi nadělili Pohořeličtí. Od neděle bude plavat na tamní nové kruhové křižovatce. Autorem originální plastiky je umělecký kovář Pavel Valášek. Stylizované rybí monstrum je tak velké, že se nevešlo do jeho dílny v nedalekých Přibicích na Brněnsku.
Deset tun ryb z rybníků města mají pro letošní předvánoční prodej připravené Městské lesy Hradec Králové. Nachystaná je novinka v podobě zakoupení kapra přes internet včetně rozvozu po krajském městě.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po punči připlavou i kapři. Tíživá ekonomická situace přivedla prostějovského podnikatele Pavla Matouška k nápadu, že bude provozovat letní bistro i v zimním období. Nadstandardní zájem veřejnosti ho přiměl k dalšímu vylepšení. V nabídce se vedle punčů a jídla objeví i vánoční kapři a stromky.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ U vody je každou volnou chvíli. V rybnících i řekách loví velké i malé ryby, kapry, amury. Hledá revíry, kam běžně rybáři nechodí a snaží se ulovit ryby, které tam ještě na háčku nebyly.
Deset tun ryb z rybníků a tři tisíce stromků z lesních porostů v majetku města mají pro letošní předvánoční prodej připravené Městské lesy Hradec Králové. Stromky se začnou prodávat v příštím týdnu v Hájovně Marokánka a Zelený sloupek. Prodej kaprů bude zahájen pár dní před Vánoci.
Tradici výlovu jednou za dva roky dodržují na Jakubském rybníku nedaleko Dymokur. Na to došlo právě v těchto dnech. Podle porybného Ondřeje Sedmíka rybník v průměru vydá 80 tun kaprů. Ten tvoří 90% všech ryb, zbytek jsou pak amuři, štiky, candáti a sumci.
/FOTOGALERIE/ Většina rybníků v regionu už má podzimní výlovy za sebou. Tradiční sláva provázená davy lidí, stánky s rybími dobrotami i čerstvě vylovenými rybami ale tentokrát vzala za své. Výlovy v nouzovém stavu druhé koronavirové vlny probíhaly spíš v komorním duchu, lidé si mohli nejvýš koupit čerstvou rybu.
/FOTO/ Velký zákupský rybník vydal své ryby. Vypouštění a následný výlov tohoto přírodního koupaliště v Zákupech přilákal v sobotu na jeho břeh několik desítek diváků i zájemců o nákup čerstvě vyloveného kapra nebo amura, které tam rybáři chovají.
Velký zákupský rybník vydal své ryby. Vypouštění a následný výlov tohoto přírodního koupaliště v Zákupech přilákal v sobotu na jeho břeh několik desítek diváků i zájemců o nákup čerstvě vyloveného kapra nebo amura, které tam rybáři chovají.
/FOTOGALERIE/ Ryby na prodej! Kupte si kapra! Na hrázi rybníka ve Stradonicích u Zlonic na Slánsku bylo před deseti lety velmi rušno. Zdejší vodní plocha totiž po celý listopadový týden postupně ubývala až na naprosté minimum, ve kterém se plácaly stovky kaprů, štik, amurů a línů. Zavzpomínat si na to můžete díky archivu Deníku.
Vůně čerstvých ryb v sobotu zaplňuje okolí rybníka Olšovec a láká davy lidí, kteří jsou ochotní vystát fronty, aby si koupili kapra, štiku nebo například candáta.
Rybáři v pátek ráno začali s výlovem Černého rybníka u Babylonu, který patří Domažlickým městským lesům. Popasovat se museli s typickým podzimním počasím, teplota se blížila k nule, na rybník padala hustá mlha.
Už za rozbřesku začal ve čtvrtek 5. listopadu tradiční výlov Jezera Chmelař v Úštěku. Rybáři z Doks, kteří v jeho vodách hospodaří, tu vylovili tuny ryb, především kaprů, ale také štik či amurů. V kádích naložených na nákladních vozech pak šupináči putovali do sádek.
Výlovy rybníků letos komplikuje počasí. A také koronavirová infekce. I z ní mají rybáři velké obavy. Kdyby šli do karantény, neměl by kdo dostat ryby z vody ven. A nebyli by ani kapři na štědrovečerní stůl.
V tepnách jim proudí litry adrenalinu, emoce a nervy mají často na pochodu. Proto není divu, že hledají na opačném pólu života zklidnění a relax. Proto jsou často vidět na březích rybníků, řek či pískoven a sdílí každodenní rutinu tichých bláznů. Ano, i sportovci tráví hodiny volného času chytáním ryb.