Kreativ

ŠTÍTEK: kapr

Jak správně zabít a vykuchat kapra: hlavní je rychlost a šetrnost

Netroufnu si napsat, že štědrovečerní stůl bez kapra si neumí představit většina Čechů. Ale určitě je nás mnoho. Jak tomu však u mnoha svátečních tradic ve světě i tady bývá, i tuto tradici provází smutný akt zbavení života. Je třeba umět se toho zhostit rychle, co nejefektivněji a nejšetrněji, aby kapřík netrpěl. Pak už vás čeká „jen“ zbavení šupin a vykuchání.

Vánoční specialita? Zlatí pstruzi. O šupiny lidé zájem moc nejeví, diví se rybář

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvacet metráků kaprů se prohání v sádkách v Petříkovicích u Trutnova. Připraveni jsou pro zákazníky ve vánočním prodeji ryb. Podle rybářů z místní trutnovské organizace, kteří se o líheň starají a zajišťují prodej, je největší zájem o kapry od dvou do tří kil. Najdou se u nich i mimořádné kousky o váze sedm až osm kilogramů.

Kapr na Vánoce stále vede

Kapr na vánočním stole má každoročně svoje nezastupitelné místo. Ačkoliv někteří lidé dávají přednost i dalším rybám, jako například lososovi anebo pstruhovi, popřípadě amurovi, kapr mezi rybami stále vede.

Jaké budou ceny vánočních kaprů v Budějovicích, na Hluboké či v Třeboni?

/ANKETA/ Od pondělí začne hlavní prodej kaprů, kteří jsou základem české štědrovečerní večeře. Deník zmapoval, kolik zaplatíte na sádkách u několika jihočeských důležitých producentů. A jestli nějaký druh stoupá v oblibě českých zákazníků. Někde dokonce ryby vozí za zájemci i po vesnicích.

Zlatí pstruzi jsou specialitou vánočního prodeje trutnovských rybářů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvacet metráků kaprů se prohání v sádkách v Petříkovicích u Trutnova. Připraveni jsou pro zákazníky ve vánočním prodeji ryb. Podle rybářů z místní trutnovské organizace, kteří se o líheň starají a zajišťují prodej, je největší zájem o kapry od dvou do tří kil. Najdou se u nich i mimořádné kousky o váze 7 až 8 kilogramů.

Zpátky do minulosti. Na turnaji v Mochtíně vyhrál Petr Černý

Po čtrnáctidenní přestávce jsme si pro vás opět připravili další ze sportovních dílů nedělního miniseriálu webu Klatovského deníku Zpátky do minulosti. Tentokrát se pomyslným strojem času přesuneme o sedm let zpátky. Konkrétně do období před Vánoci, kdy se v Mochtíně uskutečnil další ročník tradiční turnaje ve stolním tenisu s názvem „O vánočního kapra“.

Jihočeští kapři už jsou v Praze. Inspekce si v Lahovicích posvítila na prodejce

Kapři z jihočeských rybníků už dorazili do metropole. Veterináři při prodeji ryb odhalují především administrativní závady. Sádky v Lahovicích jsou plné ryb od Třeboně. V příštích dnech se odtud rozvezou do stánků po celém městě. Prodávat se budou na 215 místech. V posledních letech se však počet stánků snižuje.  

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Vánočního kapra lidé koupí v Loděnici od pondělí

V Ostrovní ulici v areálu rybochovného zařízení (rybníky) Loděnice si od pondělí 21. prosince do středy 23. prosince budou lidé moci koupit vánočního kapra. Prodej bude probíhat od 8 do 18 hodin. Ryby si lidé budou moci odnést živé, usmrcené nebo kuchyňsky upravené. Organizátoři prosí zákazníky o dodržování vládních koronavirová nařízení.

Pozor na rybí kost. V prostějovské nemocnici zachraňovali i dvouleté dítě

Smažený kapr chutná, ale může i ublížit. Přibližně patnáct případů uvíznutých kostí v krku řeší každoročně o vánočních svátcích v prostějovské nemocnici. Nepříjemná událost se nevyhýbá ani malým dětem, u kterých je zákrok komplikovanější. V nemocnici odstraňovali zapíchnutou rybí kost i dvouletému dítěti.

Kapři letos nejsou žádné chudinky, prodej začíná

Už ve čtvrtek na sádkách v Lázních Bohdaneč začne společnost Rybniční hospodářství prodávat vánoční kapry. Lidé si je budou moci nakoupit až do 23. prosince, a to včetně víkendů. Protiepidemická opatření i plynulý prodej si vyžádaly rozdělení prostoru na dvě místnosti. V té první si zákazníci koupí rybu, ve druhé jim pracovníci sádek mohou maso kuchyňsky upravit, například vyfiletovat a případně i zavakuovat.

Vánoční kapr? Prodeje na Vyškovsku startují. Zájem je i o amury a pstruhy

Kapři a další ryby v těchto dnech již putují ze sádek k prodejcům na Vyškovsku. Do regionu je dodává mimo jiné také Rybníkářství Pohořelice, které doufá ve vynahrazení ztrát. „Ty jen za jaro přesáhly deset milionů korun. Uvidíme jestli je doženeme, na konci roku jsme nebyli v mínusu nikdy v naší historii,“ uvedl za rybníkáře Roman Osička.

Prodejci vánočních kaprů čekají nápor v pondělí. V Hodoníně zahájí už ve čtvrtek

Tisíce kaprů a dalších ryb putují ze sádek k prodejcům po celé jižní Moravě. Rybníkářství Pohořelice, které je jejich největším dodavatelem v regionu, doufá ve vynahrazení ztrát. „Ty jen za jaro přesáhly deset milionů korun. Uvidíme jestli je doženeme, na konci roku jsme nebyli v mínusu nikdy v naší historii,“ uvedl za rybníkáře Roman Osička.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Prodej kaprů už nebývá drsnou podívanou. Chyby jsou spíš v papírech

Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

Hospodský "děkuje" vládě za současné zmatky. Pěkně po svém, na tabuli

Otevřeno, zavřeno, otevřeno s omezením… Prakticky obdenní veletoče týkající se provozování restaurací, které předvádí vláda svými rozhodnutími, se už hospodským zajídá. Originálním způsobem vyjádřil svůj ´vděk´ Pavel Matoušek z Prostějova. Učinil tak písemně na nabídkové tabuli před svým bistrem. Jako jeden z mála hospodských zavřel už v pátek.

Hospodský od Matesů "děkuje" vládě za současné zmatky. Pěkně po svém, na tabuli

Otevřeno, zavřeno, otevřeno s omezením… Prakticky obdenní veletoče týkající se provozování restaurací, které předvádí vláda svými rozhodnutími, se už hospodským zajídá. Originálním způsobem vyjádřil svůj ´vděk´ Pavel Matoušek z Prostějova. Učinil tak písemně na nabídkové tabuli před svým bistrem. Jako jeden z mála hospodských zavřel už v pátek.

Cestu kaprů na sváteční vánoční stůl stedují budoucí rybáři z Bzence

Přišel čas, kdy se zhodnotí tříletá až čtyřletá práce rybáře, která započala od vylíhnutí embrya z jikry, pečlivým odchovem plůdku násady a tržní ryby. Svědomitou péče o rybníky k zajištění vývoje přirozené potravy a správného chemismu vody, aby se rybám dobře dařilo. Eliminací nepříznivých podmínek v zimním období, prosekáváním ledové pokrývky na rybnících. Výlovem rybníků v chladném a mnohdy deštivém počasí, neboť ryby lépe snáší manipulaci.

Lidé si užívají advent U Matesů. A pozor, novinka! Prodají vám stromeček i kapra

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po punči připlavou i kapři. Tíživá ekonomická situace přivedla prostějovského podnikatele Pavla Matouška k nápadu, že bude provozovat letní bistro i v zimním období. Nadstandardní zájem veřejnosti ho přiměl k dalšímu vylepšení. V nabídce se vedle punčů a jídla objeví i vánoční kapři a stromky.

Hradeckého kapra můžete objednat i přes e-shop s dovozem až domů

Deset tun ryb z rybníků a tři tisíce stromků z lesních porostů v majetku města mají pro letošní předvánoční prodej připravené Městské lesy Hradec Králové. Stromky se začnou prodávat v příštím týdnu v Hájovně Marokánka a Zelený sloupek. Prodej kaprů bude zahájen pár dní před Vánoci.

OBRAZEM: Po dvou letech se lovil Jakubský rybník u Dymokur

Tradici výlovu jednou za dva roky dodržují na Jakubském rybníku nedaleko Dymokur. Na to došlo právě v těchto dnech. Podle porybného Ondřeje Sedmíka rybník v průměru vydá 80 tun kaprů. Ten tvoří 90% všech ryb, zbytek jsou pak amuři, štiky, candáti a sumci.

Rybáři opět vyloví vánoční kapry

K podzimním tradicím ve svitavském okrese každoročně patří výlovy rybníků. Rybáři z Litomyšle budou i v době covidu lovit kapry na vánoční stůl.

PŘED 10 LETY: Kapři ze stradonického rybníka skončili na talíři

/FOTOGALERIE/ Ryby na prodej! Kupte si kapra! Na hrázi rybníka ve Stradonicích u Zlonic na Slánsku bylo před deseti lety velmi rušno. Zdejší vodní plocha totiž po celý listopadový týden postupně ubývala až na naprosté minimum, ve kterém se plácaly stovky kaprů, štik, amurů a línů. Zavzpomínat si na to můžete díky archivu Deníku.

Tiší blázni? Jsou mezi nimi i slavní sportovci

V tepnách jim proudí litry adrenalinu, emoce a nervy mají často na pochodu. Proto není divu, že hledají na opačném pólu života zklidnění a relax. Proto jsou často vidět na březích rybníků, řek či pískoven a sdílí každodenní rutinu tichých bláznů. Ano, i sportovci tráví hodiny volného času chytáním ryb.