Kreativ

ŠTÍTEK: kapr

Prodej vánočních kaprů v Pražské ulici v Dobříši.

PODÍVEJTE SE: Prodej vánočních kaprů je v plném proudu. Zájem je velký

Na Pražské ulici v Dobříši se ve středu 22. prosince postupně vytvářely hloučky, až fronty zájemců o tradiční vánoční pochoutku, českého kapra. Stánek tam mají rybáři, kteří přivezli ryby z jistebnických rybníků u Tábora. Prodávat se bude až do čtvrtka 23. prosince do vyprodání zásob.

Reportér Deníku Petr Vaňous si vyzkoušel prodej vánočních kaprů v Hradci Králové.

Paličkou mezi oči aneb Jak jsem potkal (mrtvé) ryby

Vybaven jégrovým spodním prádel, zmijovkou, zateplenými voděodolnými rukavicemi a nejistotou jsem se v úterý časně ráno vypravil k hradeckému Makru, abych v duchu Vánoc přispěl také svoji troškou do mlýna. A ještě s dozvuky četby Šimka a Grosmanna z předešlé noci jsem se třásl na to, jak budu prodávat kapry.

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační snímek

Kapr nepatří do vany, upozorňují rybáři. Nejlepší volbou je nákup na sádkách

Bramborový salát společně s kaprem, to je tradice, bez níž si Vánoce nedokáže představit řada Čechů. Slavnostní talíř, na kterém je naservírovaná smažená ryba, však nepatří ke staročeským zvykům, definitivně se etabloval až s příchodem normalizace. Kapra dodnes někteří lidé kupují živého, pustí ho doma do vany a až poté zabijí.

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační snímek

Kapr nepatří do vany ani zpět do rybníka. Nakupujte na sádkách, vzkazují rybáři

Bramborový salát společně s kaprem, to je tradice, bez níž si Vánoce nedokáže představit řada Čechů. Slavnostní talíř, na kterém je naservírovaná smažená ryba, však nepatří ke staročeským zvykům, definitivně se etabloval až s příchodem normalizace. Kapra dodnes někteří lidé kupují živého, pustí ho doma do vany a až poté zabijí. Takové jednání ale ochránci zvířat označují za týrání. 

Současní členové Olympicu. Zleva Martin Vajgl, Milan Broum, Pavel Březina a Petr Janda

Na Vánoce jsme spolu nikdy nebyli. Měli jsme se dost, tvrdí členové Olympicu

I tvrdý rocker, na Vánoce zjihne, zpívá koledy, sní porci kapra s bramborovým salátem a věnuje se své rodině. Alespoň současní členové legendární skupiny Olympic – kapelník Petr Janda, baskytarista Milan Broum, bubeník Martin Vajgl a klávesák Pavel Březina – to tak mají. Proč je svátky vždycky rozdělí? A co by si letos přáli od Ježíška?

Prodejci ryb zažívají žně. Naplno v těchto dnech jedou v Rybím domě v Chotěbuzi i na sádkách v Karviné-Ráji. 21. prosince 2021.

Prodejci ryb v Karviné a Chotěbuzi mají žně. Největší nápor teprve přijde

/FOTOGALERIE/ Kapr v celku, jako filet nebo podkovy? Upravíme, jak si budete přát. Je to pěkný fofr. Šest chlapů bez přestání kuchá a čistí ryby, další je loví z kádí na přání zákazníků, paní šéfová kasíruje, další pomocnice dělá, co je potřeba, co chvíli vodou z hadice omývá stoly a podlahu. Takto to v těchto dnech vypadá ve vyhlášené prodejně ryb v Rybím domě v Chotěbuzi.

Vánoční prodej ryb na parkovišti Na Valech v Kutné Hoře.

OBRAZEM: Dvojice mužů prodává vánoční kapry v Kutné Hoře už desítky let

Také letos najdete na parkovišti Na Valech v Kutné Hoře kádě s pravými jihočeskými kapry. Pár desítek let už je tam prodávají dva místní sympatičtí chlapíci. "Poprvé jsme tady prodávali někde v roce 1993. Tehdy v porevoluční Kutné Hoře došli kapři, tak jsme zavolali do Tábora, objednali je tam a pak pro ně autem vyrazili. Od té doby to tak děláme každý rok," prozradili.

Prodejní stánek s vánočními rybami u Kauflandu na Červených Vršcích v Benešově.

FOTO: Za kilogram kapra se platí kolem 110 korun, porcování ho ale prodraží

Začal čas vánoční prodej ryb. Kádě především s kapry šupinatými i „naháčů“ najdou zákazníci na obvyklých místech. Letošní cena ryb se pohybuje v rozmezí od stokoruny do 110 korun, ale za větší kusy, nad 2,5 kilogramu živé váhy je to až 119 korun. K tomu je nutné přičíst i doprovodné služby, jako je zabití ryby, kuchání, zbavování šupin nebo porcování.

Prodej kaprů před téměř 60 lety na Velkém náměstí.

OBRAZEM: Prodej kaprů v Písku před téměř šedesáti lety, kádě stály u Luny

Tradice vánočního kapra se v Česku drží už stovky let. Ryba byla tradičním symbolem křesťanství a postním jídlem, proto se při klášterech od středověku zakládaly rybníky. Pojídání ryb o vánočních svátcích je doloženo v Českých zemích od 17. století. Díky fotografiím ze sbírek Prácheňského muzea v Písku se můžete podívat, jak se na Velkém náměstí prodávali šupináči na Vánoce v roce 1962.

Prodej vánočních ryb z městských rybníků zahájili v pátek rybáři na sádkách pod hrází rybníka Košináře. V nabídce jsou krom kaprů i amur, štika nebo lín. Otevřeno je denně od 10 do 17 hodin. Na místě je možné si nechat ryby i vykuchat či zbavit šupin.

U Košináře už se prodávají ryby. Stojí se na ně fronty

Na sádkách u rybníka Košináře dnes odstartoval tradiční předvánoční prodej ryb. Kapry, amury, štiky a líny si tu mohou lidé zakoupit denně od 10 do 17 hodin. Poslední ryby bude možné koupit nejpozději 23. prosince v poledne, pokud se do té doby zásoby nevyprodají.

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační foto

Menší kapr na Vánoce? Sehnat ho na Přerovsku může být problém

Bez kapra s bramborovým salátem už si sváteční večeři na Štědrý den nedokážeme představit. Zejména senioři nebo méně početné rodiny ale zpravidla kupují menší rybu kolem dvou a půl kilogramů váhy. Právě takových šupináčů je letos na Přerovsku nedostatek. Podepsaly se na tom útoky kormoránů, které mohou pro chovatele ryb do budoucna znamenat vážný problém.

Děti z rybářského kroužku v Rožmitále navštívil sádka.

Jak šetrně usmrtit a vykuchat kapra? Malí rybaříci z Rožmitálu už vědí

/FOTOGALERIE/ Předposlední rybářský kroužek Rožmitál pod Třemšínem v letošním roce navštívil sádka v Rožmitále pod Třemšínem firmy Rybářství Lnáře. Povídal si s dětmi, k čemu sádky slouží, ukázaly si ryby a došlo i na kuchání kapra. Adam Nass ukázal dětem, jak šetrně kapra usmrtit a správně vykuchat.

Ilustrační foto.

Kapři před Vánoci trpí a umírají v bolestech. Táborská zoo to chce změnit

Vánoce nejsou pro všechny živé tvory svátky klidu a míru, pro některé tyto zimní dny představují neskutečné utrpení končící dlouhým a bolestivým umíráním. Jde o kapry, kteří pochází především z jihočeských rybníků. Jejich cesta na sváteční tabuli je plná utrpení a krve. Na to už řadu let upozorňuje ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Budoucí kuchaři ze Slavkova se dostali mezi dvanáct nejlepších kuchařů v zemi.

Český kapr v Budějovicích. Student ze Slavkova získal ve velké konkurenci bronz

Budoucí kuchaři ze Slavkova nemají o účast v soutěžích a získávání dalších praktických zkušeností nouzi. Další soutěže, které  se dne 18. listopadu zúčastnili, byla prestižní soutěž Český kapr 2021. Dostali se mezi dvanáct nejlepších kuchařů ČR a měli možnost tak být ve finále v Českých Budějovicích.

Kuchařská soutěž Český kapr 2021 zná své vítěze, konala se minulý týden ve čtvrtek 18. a pátek 19. listopadu na výstavišti v Českých Budějovicích.

Na přípravu kapra měli 45 minut, nejlépe chutnal se slaninou a cizrnou

Juniorští i seniorští šéfkuchaři a šéfkuchařky již tradičně svedli souboj na výstavišti v Českých Budějovicích. Ve čtvrtek 18. a v pátek 19. listopadu tu šumavská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila ve spolupráci s Gastrofestem České Budějovice 15. ročník gastronomické soutěže Český kapr v moderní úpravě.

Výlov rybníku Praporka a vysazení do revírů

Vylovili rybník Praporka. Ryby neskončily na talíři, ale v jiných vodách

V sobotu 13. listopadu Český rybářský svaz Tábor vylovil rybník Praporka. Z něho pak vysadil ryby do revírů. Do revíru Tismenice 1 rybáři přendali 900kg kapra obecného a 60kg štiky obecné, do revíru Lužnice 4 přišlo 300kg kapra obecného a 300kg bílé ryby a do revíru Lužnice 3 zase rybáři vysadili 1300kg kapra obecného a 150kg bílé ryby. Děkujeme Českému rybářskému svazu Tábor za poskytnuté snímky. 

Výlov Petrova rybníka. Listopad 2021.

Rybáři vylovili legendární Petrův rybník u Krnova. Ryby půjdou do celého kraje

/FOTOGALERIE/ Letošním výlov Petrova rybníka byl úspěšný. Celkem bylo sloveno padesát pět tun kapra obecného, který bude připraven k prodeji na prodejnách Povodí Odry v Opavě, Žermanicích, Petrově rybníce u Krnova a také pod hrází přehrady Kružberk. Kromě kaprů a ostatních ryb je v prodeji „kružberský pstruh“, ryba z produkce Povodí Odry. Předvánoční prodej ryb bude probíhat v obvyklých časech, prodejní doby jsou již zveřejněny na webových stránkách Povodí Odry.