Kapři se mrskají v kádích před obchody. U Terna stojí kilo necelou stovku
Prodej vánočních ryb v regionu běží na plné obrátky. V nabídce pochopitelně převládá kapr, který je o něco dražší než loni.
Prodej vánočních ryb v regionu běží na plné obrátky. V nabídce pochopitelně převládá kapr, který je o něco dražší než loni.
Na Pražské ulici v Dobříši se ve středu 22. prosince postupně vytvářely hloučky, až fronty zájemců o tradiční vánoční pochoutku, českého kapra. Stánek tam mají rybáři, kteří přivezli ryby z jistebnických rybníků u Tábora. Prodávat se bude až do čtvrtka 23. prosince do vyprodání zásob.
Nejen u obchodních center, ale i na vesnicích začal prodej vánočních kaprů. V malých obcích mohou zákazníci nakoupit o něco levněji, protože mají řadu dalších úkonů jako je odšupinkování či vykuchání levnější.
Poslední týden před Štědrým dnem vyrážejí lidé tradičně nakupovat kapry, kteří nechybí u štědrovečerní večeře v řadě domácností. Zejména poslední dny před 24. prosincem vznikají u prodejních míst dlouhé fronty, a to především v dopoledních hodinách.
Vybaven jégrovým spodním prádel, zmijovkou, zateplenými voděodolnými rukavicemi a nejistotou jsem se v úterý časně ráno vypravil k hradeckému Makru, abych v duchu Vánoc přispěl také svoji troškou do mlýna. A ještě s dozvuky četby Šimka a Grosmanna z předešlé noci jsem se třásl na to, jak budu prodávat kapry.
Bramborový salát společně s kaprem, to je tradice, bez níž si Vánoce nedokáže představit řada Čechů. Slavnostní talíř, na kterém je naservírovaná smažená ryba, však nepatří ke staročeským zvykům, definitivně se etabloval až s příchodem normalizace. Kapra dodnes někteří lidé kupují živého, pustí ho doma do vany a až poté zabijí.
Bramborový salát společně s kaprem, to je tradice, bez níž si Vánoce nedokáže představit řada Čechů. Slavnostní talíř, na kterém je naservírovaná smažená ryba, však nepatří ke staročeským zvykům, definitivně se etabloval až s příchodem normalizace. Kapra dodnes někteří lidé kupují živého, pustí ho doma do vany a až poté zabijí. Takové jednání ale ochránci zvířat označují za týrání.
I tvrdý rocker, na Vánoce zjihne, zpívá koledy, sní porci kapra s bramborovým salátem a věnuje se své rodině. Alespoň současní členové legendární skupiny Olympic – kapelník Petr Janda, baskytarista Milan Broum, bubeník Martin Vajgl a klávesák Pavel Březina – to tak mají. Proč je svátky vždycky rozdělí? A co by si letos přáli od Ježíška?
Ve Zdicích na náměstí se prodeje tradiční a oblíbené české vánoční pochoutky ujali manželé Zýtovic, kteří na místě nabízejí králodvorského kapra z Popovic. Hlavní prodejní čas se očekává od středy. Ve Zdicích zůstanou prodávat do 23. prosince až do vyprodání zásob.
Za korunu, za dvě, za tři, nakoupíme maso kapří. Tak praví ve vánoční pohádce proslulý Hurvínek Spejblovi. Realita je ale jiná. Za kilo ryb zaplatí letos lidé kolem stokoruny. Jejich prodej již odstartoval a podle obchodníků jdou šupináči doslova na dračku.
/FOTO/ Od pondělí se na mnoha místech na Jičínsku objevují stánky s váhami a po okraj naplněné kádě se studenou vodou. Začal tak tradiční předvánoční prodej kaprů.
/FOTOGALERIE/ Kapr v celku, jako filet nebo podkovy? Upravíme, jak si budete přát. Je to pěkný fofr. Šest chlapů bez přestání kuchá a čistí ryby, další je loví z kádí na přání zákazníků, paní šéfová kasíruje, další pomocnice dělá, co je potřeba, co chvíli vodou z hadice omývá stoly a podlahu. Takto to v těchto dnech vypadá ve vyhlášené prodejně ryb v Rybím domě v Chotěbuzi.
/FOTO/ Zatímco prodej vánočních stromků funguje již několik dnů, kádě s kapry se v brněnských ulicích objevily teprve začátkem týdne. Tradiční štědrovečerní pokrm si lidé mohou připravit z kaprů různých velikostí, například z oblíbeného pohořelického rybníkářství.
Také letos najdete na parkovišti Na Valech v Kutné Hoře kádě s pravými jihočeskými kapry. Pár desítek let už je tam prodávají dva místní sympatičtí chlapíci. "Poprvé jsme tady prodávali někde v roce 1993. Tehdy v porevoluční Kutné Hoře došli kapři, tak jsme zavolali do Tábora, objednali je tam a pak pro ně autem vyrazili. Od té doby to tak děláme každý rok," prozradili.
/FOTO/ Za korunu, za dvě, za tři, nakoupíme maso kapří. Tak praví ve vánoční pohádce proslulý Hurvínek Spejblovi. Skutečnost je ale jiná. Za kilo ryby letos lidé zaplatí kolem stokoruny. Prodej ryb nejen na jihomoravských náměstích začal.
Tisíce kaprů zdravotníkům. Po loňské premiéře se letos akce vánoční kapr opakuje. Zaměstnanci nemocnic AGEL Středomoravské nemocniční dostávají v předvečer Vánoc šupinaté odměny.
Po loňské premiéře se letos akce vánoční kapr opakuje. Zaměstnanci nemocnic AGEL Středomoravské nemocniční dostávají v předvečer Vánoc šupinaté odměny.
Po loňské premiéře se letos akce vánoční kapr opakuje. Zaměstnanci nemocnic AGEL Středomoravské nemocniční dostávají v předvečer Vánoc šupinaté odměny.
Začal čas vánoční prodej ryb. Kádě především s kapry šupinatými i „naháčů“ najdou zákazníci na obvyklých místech. Letošní cena ryb se pohybuje v rozmezí od stokoruny do 110 korun, ale za větší kusy, nad 2,5 kilogramu živé váhy je to až 119 korun. K tomu je nutné přičíst i doprovodné služby, jako je zabití ryby, kuchání, zbavování šupin nebo porcování.
V úterý dopoledne začal prodávat ryby i majitel řeznictví na Boleslavské třídě Ladislav Řehák. Na nákup do dvora se začali scházet první zákazníci. „První den jich zatím chodí méně, hlavní nápor bude ve středu,“ očekává nymburský prodejce.
Vánoce se blíží a na náměstí ve Svitavách a v Poličce se po roce vrátila tradice. Od pondělí až do čtvrtka 23. prosince si mohou lidé zakoupit kapry od Rybářského sdružení Vysočina z Poličky.
/FOTO, VIDEO/ Už je to tady. Děti se zastavují a ukazují prstíkem na kapry, kteří se jim nejvíce líbí, prodejci se zkřehlýma rukama loví ryby z kádí. I Vysočina tímto tradičním obrázkem vstoupila do posledního týdne před Vánocemi.
Nezasvěcenému mohlo ještě v pondělí 20. prosince připadat, že se na sádkách Papírna společnosti Líšno nedaleko Benešova neděje nic zvláštního. Svým způsobem je to pravda, protože rybáři se na spuštění vánočního prodeje živých ryb chystají už řadu týdnů a nyní už jen čekají na první zákazníky.
"Prodej živých ryb před Vánocemi je obrovské týrání zvířat a je na čase tuto barbarskou tradici masového pouličního zabíjení jednou pro vždy opustit. Ryby totiž neskutečně trpí a je velmi smutné, že tomuto utrpení často musí přihlížet i malé děti," říká ředitel táborské zoo Evžen Korec
Rybáři, kterým před pár dny někdo (zatím stále neznámý) ukradl ze sádek 300 kilogramů chovných ryb, mají o pachateli tohoto činu jasno: „Musel to být někdo, kdo se vyzná,“ je přesvědčen předseda místní organizace Českého rybářského svazu Karviná Roman Martinek
Rybáři, kterým před pár dny někdo ukradl ze sádek v Dolních Marklovicích na Karvinsku 300 kilogramů chovných ryb, mají o pachateli tohoto činu jasno. "Musel to být někdo, kdo se vyzná," je přesvědčen předseda místní organizace Českého rybářského svazu Karviná Roman Martinek.
/FOTO, VIDEO/ Vůně punče se line valtickým náměstím. Od vinného baru Vrata22 se v sobotu v podvečer ozývá zpěv koled a moravských lidovek. „To je Jožka Černý,“ šeptají si dvě starší dámy procházející na protějším chodníku. Trefily se. Hlas oblíbeného břeclavského zpěváka je totiž nezaměnitelný.
/FOTO, VIDEO/ Vůně punče se line valtickým náměstím. Od vinného baru Vrata22 se v sobotu v podvečer ozývá zpěv koled a moravských lidovek. „To je Jožka Černý,“ šeptají si dvě starší dámy procházející na protějším chodníku. Trefily se. Hlas oblíbeného břeclavského zpěváka je totiž nezaměnitelný.
Tradice vánočního kapra se v Česku drží už stovky let. Ryba byla tradičním symbolem křesťanství a postním jídlem, proto se při klášterech od středověku zakládaly rybníky. Pojídání ryb o vánočních svátcích je doloženo v Českých zemích od 17. století. Díky fotografiím ze sbírek Prácheňského muzea v Písku se můžete podívat, jak se na Velkém náměstí prodávali šupináči na Vánoce v roce 1962.
Na sádkách u rybníka Košináře dnes odstartoval tradiční předvánoční prodej ryb. Kapry, amury, štiky a líny si tu mohou lidé zakoupit denně od 10 do 17 hodin. Poslední ryby bude možné koupit nejpozději 23. prosince v poledne, pokud se do té doby zásoby nevyprodají.
Tradiční předvánoční prodej kaprů pod rychnovským zámkem na parkovišti u řeky začne tuto neděli. Otevřeno tu bude každý den už od 8 hodin až do 24. prosince, vždy do 17 hodin, na Štědrý den pak do 11 hodin. Kuchání, stahování a vykostění tu vyjde na dvacku.
Ve středu 22. prosince od 12.00 až do 20.00 hodin můžete vyrazit na prodej pernštejnského kapra na pivovarském dvoře v Potštejně.
Kdysi úspěšnou kapří rasu dnes v rybnících nenajdete. Na jihu Čech se ale odborníci podílejí na zachování genofondu jiných poddruhů kapra, například uchovávají Jihočeského kapra šupinatého, Milevského lysce nebo Třeboňského šupináče.
Králodvorská rybárna letos nabízí část kaprů z vlastního chovu a část byla přivezena z produkce z Klatovského rybářství. Energetická krize se podepsala i na cenách tradiční české pochoutky.
Bez kapra s bramborovým salátem už si sváteční večeři na Štědrý den nedokážeme představit. Zejména senioři nebo méně početné rodiny ale zpravidla kupují menší rybu kolem dvou a půl kilogramů váhy. Právě takových šupináčů je letos na Přerovsku nedostatek. Podepsaly se na tom útoky kormoránů, které mohou pro chovatele ryb do budoucna znamenat vážný problém.
/FOTO/ Na šedesát vánočních kaprů z keramiky udělá před Vánoci radost klientům mikulovského G-centra, které pečuje o lidi důchodového věku.
/FOTOGALERIE/ Předposlední rybářský kroužek Rožmitál pod Třemšínem v letošním roce navštívil sádka v Rožmitále pod Třemšínem firmy Rybářství Lnáře. Povídal si s dětmi, k čemu sádky slouží, ukázaly si ryby a došlo i na kuchání kapra. Adam Nass ukázal dětem, jak šetrně kapra usmrtit a správně vykuchat.
Ve vánočním čase se s ním setkáváme na stolech už nejméně dvě století. Tradice chovu kapra v českých zemích je ale ještě o několik století hlubší. A pravděpodobně jen tak neskončí. Šupináč stále dominuje českému rybářství a může se pyšnit tím, že jeho chov stále staví na historických základech.
Vánoce nejsou pro všechny živé tvory svátky klidu a míru, pro některé tyto zimní dny představují neskutečné utrpení končící dlouhým a bolestivým umíráním. Jde o kapry, kteří pochází především z jihočeských rybníků. Jejich cesta na sváteční tabuli je plná utrpení a krve. Na to už řadu let upozorňuje ředitel táborské zoo Evžen Korec.
Budoucí kuchaři ze Slavkova nemají o účast v soutěžích a získávání dalších praktických zkušeností nouzi. Další soutěže, které se dne 18. listopadu zúčastnili, byla prestižní soutěž Český kapr 2021. Dostali se mezi dvanáct nejlepších kuchařů ČR a měli možnost tak být ve finále v Českých Budějovicích.
/ANKETA/ Ve společnosti Blatenská ryba přidali letos výlovy některých rybníků navíc. Před svátky chystají firmy na sádkách rozšíření prodeje.
Zázemí Svatého Linhartu má v předvánočním čase posloužit lidem jako místo pro odpočinek. Zakoupit zde však mohou i kapra nebo stromek.
/VIDEO/ Hokejisty druholigového SHC Klatovy čeká ve středu další domácí utkání letošního ročníku jižní skupiny třetí nejvyšší domácí soutěže proti průběžně druhé Kobře Praha (od 18 hodin). V rámci prvního adventu však klub v neděli vydal úvodní díl speciální vánoční videosérie…
Juniorští i seniorští šéfkuchaři a šéfkuchařky již tradičně svedli souboj na výstavišti v Českých Budějovicích. Ve čtvrtek 18. a v pátek 19. listopadu tu šumavská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila ve spolupráci s Gastrofestem České Budějovice 15. ročník gastronomické soutěže Český kapr v moderní úpravě.
Podzimní výlovy na Českokrumlovsku skončily. Rybáři jsou s výsledkem spokojeni.
V sobotu 13. listopadu Český rybářský svaz Tábor vylovil rybník Praporka. Z něho pak vysadil ryby do revírů. Do revíru Tismenice 1 rybáři přendali 900kg kapra obecného a 60kg štiky obecné, do revíru Lužnice 4 přišlo 300kg kapra obecného a 300kg bílé ryby a do revíru Lužnice 3 zase rybáři vysadili 1300kg kapra obecného a 150kg bílé ryby. Děkujeme Českému rybářskému svazu Tábor za poskytnuté snímky.
/FOTOGALERIE/ Letošním výlov Petrova rybníka byl úspěšný. Celkem bylo sloveno padesát pět tun kapra obecného, který bude připraven k prodeji na prodejnách Povodí Odry v Opavě, Žermanicích, Petrově rybníce u Krnova a také pod hrází přehrady Kružberk. Kromě kaprů a ostatních ryb je v prodeji „kružberský pstruh“, ryba z produkce Povodí Odry. Předvánoční prodej ryb bude probíhat v obvyklých časech, prodejní doby jsou již zveřejněny na webových stránkách Povodí Odry.
/VIDEO/ Je sychravé podzimní ráno. Nad rybníkem Kout v Lanžhotě na Břeclavsku se snáší mlha. Zatímco město se teprve pomalu probouzí, rybáři se už oblečení v prsačkách, pláštěnkách a nepromokavých bundách brodí bahnem ve snaze lapit do sítí poslední kapry, amury, candáty nebo štiky.
/ROZHOVOR/ „Vánoční kapry a stromky letos zdražíme, ale míň, než konkurence,“ řekl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.
/FOTOGALERIE/ Na podzim zarybňují členové kolínské organizace Českého rybářského svazu postupně celý svůj revír.