Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Jaký je váš vánoční rituál? Jak budete slavit covidové Vánoce a silvestra? V čem budou podle vás jiné? Zjistíte ve velké Vánoční anketě Deníku s osobnostmi Moravy a Slezska.
Každý známe, že ke štědrovečerní večeři většina Čechů jí kapra a bramborový salát. V minulých dobách však tato slavnostní večeře vypadala vůbec jinak. Do historie nás vrátí šumavská autorka kuchařek Lucie Kohoutová, která na závěr připojí i pár receptů.
Bratři Václav a Jan Říhovi z Postřižína prodávají v těchto dnech kapry na vánoční stůl ve stánku před kladenským obchoďákem v Americké ulici. Letos je dovezli ze sádek z Chlumce nad Cidlinou. Zkušenější prodejce Václav se vánočnímu prodeji kaprů věnuje šestadvacátým rokem, přičemž bratra Honzu přibral s sebou do tříčlenného týmu poprvé. Třetí nezbytnou pomocnicí je pokladní. K rybám mají vztah bratři odmala, jelikož oba rybaří.
Před plzeňským obchodním centrem Plaza bylo ve středu 23. prosince odpoledne rušno. Přes 20 aktivistů zde poblíž stánku s kapry protestovalo proti jejich zabíjení před Vánoci.
Před plzeňským obchodním centrem Plaza bylo ve středu 23. prosince odpoledne rušno. Přes 20 aktivistů zde protestovalo proti zabíjení kaprů před Vánoci.
Vařit neumím, pro jídlo si chodím do hospody, říká důchodce Petr Zach z Havlíčkova Brodu, který žije od od smrti manželky sám. O vánočních svátcích proto pokaždé vyrážel posedět do své oblíbené hospody a domů si odnášel kastrůlek s jídlem. Letos se stejně jako další lidé na Vysočině, kteří sami nevaří, musí kvůli zavřeným restauracím spolehnout na omezenou nabídku výdejních okének. Navíc ne na Štědrý den, ale už o den dříve.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Více než třičtvrtě tuny kaprů nakoupili zaměstnanci Jaderné elektrárny Temelín během adventních trhů konaných v těsné blízkosti jihočeské jaderné elektrárny.
Pěkné ryby dorostlé do správné velikosti jsou k mání ve venkovních kádích. Vánoční prodej ryb v regionu začal a potrvá do 23. prosince. Základem nabídky jsou pochopitelně kapři, ale k mání jsou také amuři a někde i jiné druhy ryb.
V úterý dopoledne došlo v Bohuslavicích u Zlína k dopravní nehodě. Náklaďák zde po vyjetí ze silnice skončil v potoce. Během bouračky utrpěly zranění tři osoby.
Originální poděkování. Místo oběda dostali štědrovečerní večeři. Více než dvě tisícovky kaprů vydávají v těchto dnech rybáři z Tovačova zaměstnancům nemocnic AGEL Středomoravské nemocniční.
Originální poděkování. Místo oběda dostali štědrovečerní večeři. Více než dvě tisícovky kaprů vydávají v těchto dnech rybáři z Tovačova zaměstnancům nemocnic AGEL Středomoravské nemocniční.
Originální poděkování. Místo oběda dostali štědrovečerní večeři. Více než dvě tisícovky kaprů vydávají v těchto dnech rybáři z Tovačova zaměstnancům nemocnic AGEL Středomoravské nemocniční.
Netroufnu si napsat, že štědrovečerní stůl bez kapra si neumí představit většina Čechů. Ale určitě je nás mnoho. Jak tomu však u mnoha svátečních tradic ve světě i tady bývá, i tuto tradici provází smutný akt zbavení života. Je třeba umět se toho zhostit rychle, co nejefektivněji a nejšetrněji, aby kapřík netrpěl. Pak už vás čeká „jen“ zbavení šupin a vykuchání.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvacet metráků kaprů se prohání v sádkách v Petříkovicích u Trutnova. Připraveni jsou pro zákazníky ve vánočním prodeji ryb. Podle rybářů z místní trutnovské organizace, kteří se o líheň starají a zajišťují prodej, je největší zájem o kapry od dvou do tří kil. Najdou se u nich i mimořádné kousky o váze sedm až osm kilogramů.
Také v letošním roce patří mezi nejvíce prodávanou vánoční rybu na Prachaticku kapr a amur, někteří lidé si ke štědrovečerní večeři dají i štiku a nebo pstruha. Ceny zůstaly na loňské úrovni.
Kapr na vánočním stole má každoročně svoje nezastupitelné místo. Ačkoliv někteří lidé dávají přednost i dalším rybám, jako například lososovi anebo pstruhovi, popřípadě amurovi, kapr mezi rybami stále vede.
Bez smaženého kapra a bramborového salátu si štědrovečerní pokrm umí představit jen málokdo. Čerstvé ryby proto v těchto dnech začali prodejci nabízet zákazníkům na řadě míst v kraji. Narazit na ně mohou už od neděle 20. prosince lidé také na Mírovém náměstí v Litoměřicích.
/ANKETA/ Od pondělí začne hlavní prodej kaprů, kteří jsou základem české štědrovečerní večeře. Deník zmapoval, kolik zaplatíte na sádkách u několika jihočeských důležitých producentů. A jestli nějaký druh stoupá v oblibě českých zákazníků. Někde dokonce ryby vozí za zájemci i po vesnicích.
Tradiční rybou ke štědrovečerní večeři je kapr. Zakoupit si ho budete moci ode dneška do středy většinou u obchodních domů nebo přímo ze sádek. Potěšující je, že se cena oproti loňskému roku nezvýšila.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvacet metráků kaprů se prohání v sádkách v Petříkovicích u Trutnova. Připraveni jsou pro zákazníky ve vánočním prodeji ryb. Podle rybářů z místní trutnovské organizace, kteří se o líheň starají a zajišťují prodej, je největší zájem o kapry od dvou do tří kil. Najdou se u nich i mimořádné kousky o váze 7 až 8 kilogramů.
Po čtrnáctidenní přestávce jsme si pro vás opět připravili další ze sportovních dílů nedělního miniseriálu webu Klatovského deníku Zpátky do minulosti. Tentokrát se pomyslným strojem času přesuneme o sedm let zpátky. Konkrétně do období před Vánoci, kdy se v Mochtíně uskutečnil další ročník tradiční turnaje ve stolním tenisu s názvem „O vánočního kapra“.
Kapři z jihočeských rybníků už dorazili do metropole. Veterináři při prodeji ryb odhalují především administrativní závady. Sádky v Lahovicích jsou plné ryb od Třeboně. V příštích dnech se odtud rozvezou do stánků po celém městě. Prodávat se budou na 215 místech. V posledních letech se však počet stánků snižuje.
V Ostrovní ulici v areálu rybochovného zařízení (rybníky) Loděnice si od pondělka 21. prosince do středy 23. prosince budou lidé moci koupit vánočního kapra. Prodej bude probíhat od 8 do 18 hodin.
V Ostrovní ulici v areálu rybochovného zařízení (rybníky) Loděnice si od pondělí 21. prosince do středy 23. prosince budou lidé moci koupit vánočního kapra. Prodej bude probíhat od 8 do 18 hodin. Ryby si lidé budou moci odnést živé, usmrcené nebo kuchyňsky upravené. Organizátoři prosí zákazníky o dodržování vládních koronavirová nařízení.
Na dvě stovky dárců se letos na Vsetínsku zapojilo do letošní celostátní předvánoční akce Krabice od bot. Na sběrné místo Diakonie Vsetín nosili dárky jednotlivci i maminky s dětmi. Zapojily se i knihovny, základní školy, zájmové kroužky, spolky hasičů, kluby maminek a rovněž některé obce.
Smažený kapr chutná, ale může i ublížit. Přibližně patnáct případů uvíznutých kostí v krku řeší každoročně o vánočních svátcích v prostějovské nemocnici. Nepříjemná událost se nevyhýbá ani malým dětem, u kterých je zákrok komplikovanější. V nemocnici odstraňovali zapíchnutou rybí kost i dvouletému dítěti.
Už ve čtvrtek na sádkách v Lázních Bohdaneč začne společnost Rybniční hospodářství prodávat vánoční kapry. Lidé si je budou moci nakoupit až do 23. prosince, a to včetně víkendů. Protiepidemická opatření i plynulý prodej si vyžádaly rozdělení prostoru na dvě místnosti. V té první si zákazníci koupí rybu, ve druhé jim pracovníci sádek mohou maso kuchyňsky upravit, například vyfiletovat a případně i zavakuovat.
Kapři a další ryby v těchto dnech již putují ze sádek k prodejcům na Vyškovsku. Do regionu je dodává mimo jiné také Rybníkářství Pohořelice, které doufá ve vynahrazení ztrát. „Ty jen za jaro přesáhly deset milionů korun. Uvidíme jestli je doženeme, na konci roku jsme nebyli v mínusu nikdy v naší historii,“ uvedl za rybníkáře Roman Osička.
Tisíce kaprů a dalších ryb putují ze sádek k prodejcům po celé jižní Moravě. Rybníkářství Pohořelice, které je jejich největším dodavatelem v regionu, doufá ve vynahrazení ztrát. „Ty jen za jaro přesáhly deset milionů korun. Uvidíme jestli je doženeme, na konci roku jsme nebyli v mínusu nikdy v naší historii,“ uvedl za rybníkáře Roman Osička.
Bramborový salát a smažený řízek z kapra si na Vánoce nechá ujít jen málokdo. Na Vysočině si lidé kapra často kupují s předstihem, musí totiž podle tradice nejprve plavat chvíli ve vaně.
Kapříci připlují. Prostějovský podnikatel Pavel Matoušek sliby plní. V reakci na pro něj nesmyslná a nepochopitelná vládní omezení týkající se provozu hospod a občerstvení, udělal ze svého letního bistra supermarket.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Jak se vyhnout problémům při případné kontrole? Mít na stánku vzorný pořádek a doklad o tom, kde byly ryby naposledy sádkovány, nestačí, radí prodejcům kaprů veterináři. Stejně jako chovat se ke kaprům skutečně jako k živým bytostem, třebaže neumějí dát najevo svou nespokojenost a bolest. Začít je třeba už s předstihem, a to nahlášením data a místa prodeje. „Nejméně sedm dní před zahájením,“ upozornil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Pracovníci společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic začnou letos s prodejem vánočních stromků v úterý 15. prosince 2020. Výběrový kapr bude stát 89 korun za kilogram.
Otevřeno, zavřeno, otevřeno s omezením… Prakticky obdenní veletoče týkající se provozování restaurací, které předvádí vláda svými rozhodnutími, se už hospodským zajídá. Originálním způsobem vyjádřil svůj ´vděk´ Pavel Matoušek z Prostějova. Učinil tak písemně na nabídkové tabuli před svým bistrem. Jako jeden z mála hospodských zavřel už v pátek.
Otevřeno, zavřeno, otevřeno s omezením… Prakticky obdenní veletoče týkající se provozování restaurací, které předvádí vláda svými rozhodnutími, se už hospodským zajídá. Originálním způsobem vyjádřil svůj ´vděk´ Pavel Matoušek z Prostějova. Učinil tak písemně na nabídkové tabuli před svým bistrem. Jako jeden z mála hospodských zavřel už v pátek.
/VIDEO/ Třítunového kapra si před Vánocemi nadělili Pohořeličtí. Od nedělního odpoledne plave na tamní nové okružní křižovatce. Autorem originálního monumentu je umělecký kovář Pavel Valášek.
/FOTOGALERIE/ Proč je tolstolobik nejlevnější? Bere amur místo kaprům u vánoční tabule? Nejen tyto otázky řešil Deník, když vyrazil na jedny z předvánočních prodejů ryb za těmi z nejpovolanějších. Do Krnova, k rybářům u Petrova rybníku.
Přišel čas, kdy se zhodnotí tříletá až čtyřletá práce rybáře, která započala od vylíhnutí embrya z jikry, pečlivým odchovem plůdku násady a tržní ryby. Svědomitou péče o rybníky k zajištění vývoje přirozené potravy a správného chemismu vody, aby se rybám dobře dařilo. Eliminací nepříznivých podmínek v zimním období, prosekáváním ledové pokrývky na rybnících. Výlovem rybníků v chladném a mnohdy deštivém počasí, neboť ryby lépe snáší manipulaci.
/FOTO/ Třítunového kapra si před Vánocemi nadělili Pohořeličtí. Od neděle bude plavat na tamní nové kruhové křižovatce. Autorem originální plastiky je umělecký kovář Pavel Valášek. Stylizované rybí monstrum je tak velké, že se nevešlo do jeho dílny v nedalekých Přibicích na Brněnsku.
Deset tun ryb z rybníků města mají pro letošní předvánoční prodej připravené Městské lesy Hradec Králové. Nachystaná je novinka v podobě zakoupení kapra přes internet včetně rozvozu po krajském městě.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po punči připlavou i kapři. Tíživá ekonomická situace přivedla prostějovského podnikatele Pavla Matouška k nápadu, že bude provozovat letní bistro i v zimním období. Nadstandardní zájem veřejnosti ho přiměl k dalšímu vylepšení. V nabídce se vedle punčů a jídla objeví i vánoční kapři a stromky.