
Cizokrajné Vánoce cestovatele Leoše Šimánka
Putování světem zavedlo Leoše Šimánka na rozličná místa. Sváteční čas tak trávil třeba v amazonském pralese či lovem divočáka.
Putování světem zavedlo Leoše Šimánka na rozličná místa. Sváteční čas tak trávil třeba v amazonském pralese či lovem divočáka.
Ostrava /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Přípravu na novou sezonu, která vyvrcholí v srpnu na olympiádě v Brazílii, zahájí Barbora Závadová už 26. prosince. Na tři týdny se vydá za teplem na exotický ostrov Réunion. Ostravská plavkyně a zkušená reprezentantka má jasno: "Nesmím usnout na vavřínech. Trénovat se prostě musí."
Děčín - Přesně po roce se sešly u Zámeckého rybníka stovky lidí. Kromě zpívání koled nebo zahřází se svařákem je na Štědrý den na břech rybníka přílákalo tradiční topení kapra.
Karlovy Vary - Ačkoliv si snad každá žena každoročně slibuje, že vánoční hektiku a stres odbourá a adventní čas si v klidu vychutná, je to marné. Před Vánocemi je toho prostě tolik, že nestíháme. Několika karlovarských politiků jsme se proto zeptali, zda i oni v předvánoční čas a také na samotný Štědrý večer přiloží ruku k dílu. A jak jsme si ověřili, s domácími pracemi potíže nemají.
Ústecký kraj – Vánoční stromek, kapr, betlémy. Typicky vánoční atmosféra je hodně podobná té, jakou znávali obyvatelé severních Čech před sto lety i docela nedávno, v dobách normalizačních. Během komunismu některé domácnosti ovládl Děda Mráz a po revoluci „Santa". Ježíšek ale nikdy české domácnosti neopustil.
Liberecký kraj - Je z Jablonce, často ho zastihnete v liberecké vinotéce Annovino v OC Forum, ale nejraději pobývá na Moravě.
Plzeň - Na čem si pochutnávají kuchaři o Vánocích? Připravují tradiční české menu nebo sází na originální novinky?
Brno - Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.
Drahonice - Zadržení migranti si na bramborovém salátu nebo třeba kaprovi nepochutnali.
Rakovník /ROZHOVOR/ – Vánoční svátky jsou tu. Už zítra večer drtivá většina rodin usedne ke štědrovečerní večeři a následně se všichni členové přesunou k vánočnímu stromku. Jak vypadá Štědrý den u starosty města Rakovník Pavla Jenšovského? Může si dovolit nebýt na příjmu i po dobu dovolené? A co by mu udělalo největší radost? Rakovnický deník se jej na vše zeptal.
Jižní Morava - Kapr, ale i žralok. Čekání na zlaté prasátko, nebo půst se salámem v ruce. Slavné osobnosti z jižní Moravy tráví Vánoce různě. Redaktoři Deníku Rovnost se jich ptali, jaké zvyky na Štědrý den dodržují.
Teplice - Oslovili jsme známé i méně známé sportovce Teplicka se třemi anketními otázkami, které se týkají Vánoc.
Severní Čechy - Na vánoční svátky jsme se ptali kulturních osobností, většinou těch, které souvisí se severními Čechy. I Jan Neckář, mladší bratr zpěváka Václava Neckáře, se v Ústí narodil.
Severní Čechy - Na vánoční svátky jsme se ptali kulturních osobností, většinou těch, které souvisí se severními Čechy. I Jan Neckář, mladší bratr zpěváka Václava Neckáře, se v Ústí narodil.
Liberec - Pokud se vám letos nechce vařit, můžete na kapra a salát vyrazit do Clarion Grandhotelu Zlatý Lev nebo Hotelu Pytloun.
Brno – Šest sezon strávil při angažmá ve Švédsku, ale Vánoce slavil vždycky doma podle českých zvyků. Ke štědrovečerní večeři si brněnský fotbalový gólman Dušan Melichárek nedovede představit nic jiného než rybí polévku, bramborový salát a kapra. „To je u nás základ a ke druhé večeři řízky. Půst bych nevydržel, pak bych toho zbytečně moc snědl večer, snažím se průběžně zobkat," usmívá se dvaatřicetiletý brankář.
Domažlice – Ředitel Muzea Chodska v Domažlicích Josef Nejdl nám prozradil, jaké slaví Vánoce.
Domažlice – O letošním Štědrém dni a večeru bude na centrální požární stanici Hasičského záchranného sboru v Domažlicích sloužit směna B.
Břeclavsko – Zavřeno. Pokud člověk neslaví Vánoce v rodinném kruhu nebo s přáteli v soukromí a chce zajít na Štědrý den na Břeclavsku do restaurace, má smůlu. Ať už bude mít chuť na kapra, jinou rybu nebo další vánoční speciality. Všechny redakcí oslovené podniky nechají ve svátek dveře zamčené.
Plzeňsko - Deník přináší pár tipů na trávení volného času o Vánocích. Můžete zajít na tradiční oldies diskotéky, otevřeno bude mít i hrad Radyně.
České Budějovice – Tisíce kilometrů daleko od své rodné země bude o letošních Vánocích třicetiletý Zhenqiu Huang. Nebude s rodinou doma v Číně, svátky prožije v jihočeské metropoli.
Praha – Nejenom cinkání zvonečku, ale i cinkání skleniček s vínem patří k typickým zvukům, které doprovázejí pohodu Štědrého večera.Kterou odrůdu však zvolit k jednotlivým chodům slavnostního menu? Podle Davida Krále, letošního vítěze soutěže Sommelier roku, je variant párování vína s nejčastějšími štědrovečerními pokrmy vícero. Pokud začneme rovnou rybí polévkou, tu vhodně doplňují odrůdy Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský.
Brno - Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.
Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.
Rok od náročné operace oslavil minulý týden Bartoloměj Pešta. V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) podstoupil 14. prosince 2014 transplantaci hned pěti orgánů. A to jako první člověk v tuzemsku, potažmo ve střední a východní Evropě.
Jičín – Ne všichni mají možnost trávit Štědrý večer v pohodlí rodinného krbu. Mezi ty nevyvolené se řadí i jičínští hasiči, kterým směnový kalendář určil, že alespoň ten „krb" budou strážit těm ostatním.
Litoměřice – Pro někoho nejkrásnější a nejpohodovější den v roce, pro dalšího zbytečný stres. Inu vánoce. A zase po roce.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Štědrovečerní tabule bez piva? To snad ani ne. Vždyť pivo bylo na vánočním stole mnohem dřív než kapr, který v průběhu 19. století zaujal místo tradičního houbového kuby. K tomuto těžkému pokrmu se vychlazené pivo velmi hodilo, neboť podporovalo trávení.
Rakovnicko – Zdá se to velmi snadné, vylít olej ze smažení kapra či řízků do kanalizace. Nerudovská otázka – „Kam s tím" – je vyřešena. A tak vesele se z domácností vypouštějí vody plné tuků a zbytků potravin.
Tábor - Rybáři dnes zúročili svou práci. Prodej vánočních kaprů na většině míst skončil.
Benešov – Prožila báječný rok po fotbalové stránce a vánoční svátky si chce rozhodčí Lucie Ratajová pořádně užít i s cukrovím, i když samozřejmě ihned musí kalorie vyběhat. „Na štědrovečerní večeři u mě vyhrává smažený řízek se salátem a malý kousek kapra," říká v současnosti asi nejlepší fotbalová česká rozhodčí, která si v roce 2015 „zamávala" i na mistrovství světa žen.
Děčín - Děčínská „Společnost pro přepravu ročních období vodní cestou" pořádá, jako každoročně, dvě tradiční akce spojené s vánočním časem.
Hradecko - Sváteční čas už klepe na dveře. Pracovníci hradecké oblastní charity z Domu Matky Terezy se ho snaží každoročně zpříjemňovat nejen lidem bez domova. Zítra proto bude tradičně zadarmo k dostání polévka na nádraží od 14.30 do 16 hodin.
Liberecký kraj - Je z Jablonce, často ho zastihnete v liberecké vinotéce Annovino v OC Forum, ale nejraději pobývá na Moravě. Konkrétně ve Valticích, kde se rozkládají vinice lednického vinařství jabloneckého vinaře Jindřicha Soboty. Právě tam kraluje dvorní sommeliér vinařství Petr Krejčík.
Praha - Rok od náročné operace oslavil minulý týden Bartoloměj Pešta. V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) podstoupil 14. prosince 2014 transplantaci hned pěti orgánů. A to jako první člověk v tuzemsku, potažmo ve střední a východní Evropě.
Zlín /ROZHOVOR/ – Zatímco doma v Lotyšsku podle staré tradice lidé vyrazí na Boží hod podobně jako u nás na masopust v maskách a převlecích do ulic, lotyšská posila hokejistů PSG Zlín Roberts Bukarts bude trávit Vánoce ve Zlíně. A také bude společně se svou snoubenkou místo kapra kuchtit krocana.
Tachovsko - Soukromý badatel Libor Marek z Přimdy v rozhovoru pro Deník o středověké vánoční hostině a také o Jindřichu ze Švamberka.
Kraslice – Na štědrovečerní tabuli v domácnostech na Sokolovsku nebude chybět vánoční kapr. Objeví se tam ale i jiné pochutiny. Kromě tradičního kapříka totiž lidé preferují i jiné ryby, jako je losos nebo pstruh.
Strakonicko - Kapr opět vede
Benešov - Česká vánoční klasika, smažený obalovaný kapr a bramborový salát bude i letos na svátečních tabulích domácností převládat. A to je v konkurenci „bezkosťových" mořských ryb nebo alternativách v podobě řízků vepřových či drůbežích, výborná vizitka „českého" i když vlastně asijského kapra. Na tuhle klasiku vsadili také kuchaři z benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie.
Písecko - Kdy má otevřeno městský úřad nebo pošta? Kdo slouží o svátcích zubní pohotovost? Kde koupit kapra a stromek?
Teplicko - Je z Jablonce, ale nejraději pobývá na Moravě. Konkrétně ve Valticích, kde se rozkládají vinice lednického vinařství jabloneckého vinaře Jindřicha Soboty. Právě tam kraluje dvorní sommeliér vinařství Petr Krejčík.
Králův Dvůr /FOTOGALERIE/ – „Nejlepší kapr na štědrovečerním stole je samozřejmě ten čerstvý. Nejlépe zabitý na Štědrý den ráno. Z mrazáku to není ono. To víte, mražené maso je pořád jen mražené," doporučoval mi na sádkách v Králově Dvoře – Popovicích předseda místního Českého rybářského svazu Jaroslav Červenka.
Praha - Tradiční štědrovečerní večeře, tedy kapr s bramborovým salátem, letos vyjde v průměru na 195 korun. K takové ceně dospěl Český statistický úřad na základě zkoumání spotřebitelských cen vybraných potravin.
Benešov – Česká vánoční klasika, smažený obalovaný kapr a bramborový salát bude i letos na svátečních tabulích domácností převládat. A to je v konkurenci „bezkosťových" mořských ryb nebo alternativách v podobě řízků vepřových či drůbežích, výborná vizitka „českého" i když vlastně asijského kapra.
Praha – Člověk tak nějak občas zírá – ví, že se potká s velmi vytíženou divadelní a filmovou herečkou, jakou je Iva Janžurová. A jakmile se tak skutečně stane, ačkoliv by vlastně vůbec nemuselo, protože času není nikdy dost, ztrácí řeč dřív, než se vůbec začne ptát…
Praha - Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke stálicím štědrovečerního menu; více než čtvrtina Čechů dává této alternativě stále přednost. Zatímco příprava šupináče je snadná, na prezentaci přílohy se podílí celá rodina. Recept se zpravidla dělá „podle maminky" a strávníci prohlašují, že právě jejich salát je nejlepší. Gastronomičtí odborníci zastávají názor, že ryb je v jídelníčku stále nedostatek. I oni preferují salát jako přílohu, těžkou majonézu však nahrazují vylehčenou verzí.
Praha/Krušovice /ROZHOVOR/ - Rozhovor s Michalem Havrdou, který má na starosti vývoj nových receptur a technologií v Krušovickém pivovaru.
Volary / Strážný (FOTOGALERIE) - Hned na dvou místech si mohli Volarští vybírat oblíbenou rybu na vánoční stůl.
Slovácko – Půst na Štědrý den už zachovává málokdo, také ke studni či potoku už se asi ráno nikdo mýt nechodí, ale mnoho dalších vánočních zvyků zůstává. Pečení vánoček, po večeři lití olova či pouštění skořápek nebo krájení jablek – to je stále v mnoha rodinách zachováno.