Kreativ

ŠTÍTEK: Římov

Do základní školy J.Š.Baara v Českých Budějovicích se přihlásila do prvního ročníku i Aneta Lefanová.

Málotřídky obavy o děti neopouští

Českobudějovicko - Někde jsou spokojeni, někde hledí k zápisu s nervozitou. Řeč je o málotřídkách na Českobudějovicku. Jejich ředitelé i starostové obcí sledují každého předškoláčka, který z jejich mateřinky postoupí do první třídy.

Ilustrační foto.

Nejen investice zdražily kubíky vody

Jindřichův Hradec - Od začátku letošního roku teče lidem z kohoutků i do odpadu dražší voda. Zatímco v Jindřichově Hradci loni zaplatila průměrná domácnost za pevnou složku vodného a stočného 600 korun, letos zaplatí 710 včetně DPH.

Ilustrační foto

K nádrži se vrátí výletníci

Velešín - Velešínským se podařilo vyvolat druhé kolo jednání o částečném zpřístupnění pásma kolem přehrady Římov.

Speciální osobní starostův dar, dort od olešnické cukrářky ve tvaru věže, si odnesla firma, která dělala rekonstrukci dominanty obce. Opravená věž je v noci i nasvícená.

Přestavěný pivovar vylepšilo noční nasvícení

Olešnice - Původně pivovar a součást renesančního zánku, dnes kostel. Takovou proměnu prodělala v průběhu staletí dominanta Olešnice. Věž kostela se právě skví novou fasádou a vylepšuje ji i noční nasvícení reflektorem.

Ilustrační foto.

Aktualizováno: Nejdražší voda je u přehrady

Jižní Čechy - V Jihočeském kraji platí nejvíc za vodu paradoxně obyvatelé Římova, ačkoli mají za humny přehradu, jež napájí celý region. A přitom i zůstane. I letos totiž Římovským voda podraží, stejně jako lidem ve valné většině obcí na jihu Čech. Hlouběji do kapsi musejí sáhnout ale i lidé třeba na trase vodovodu Pleše Jindřichův Hradec

Ilustrační foto

DOPLNĚNO: Nejdražší voda je u přehrady

Českobudějovicko - V Jihočeském kraji platí nejvíc za vodu paradoxně obyvatelé Římova, ačkoli mají za humny přehradu, jež napájí celý region. A přitom i zůstane. I letos totiž Římovským voda podraží, stejně jako lidem ve valné většině obcí na jihu Čech.

Ilustrační foto

Nemanice stráví zimu na dně tabulky

Českobudějovicko/ Okresní přebor fotbalistů pokračoval 14. kolem, které bylo na podzim posledním. V čele tabulky přezimují Borovany, poslední jsou Nemanice.

Zatímco v přeboru a III. třídě se dohrávalo 1. kolo, nejnižší okresní soutěž na svátek stála. O víkendu Koloděje hostily béčko Borovan a týmy se rozešly smírně 2:2. Na snímku střelec jedné z domácích branek Jiří Chalupa (vlevo) bojuje  o míč s Tröstlem.

Překvapení na úkor lídra

Českobudějovicko - Fotbalový okresní přebor ve středu pokračoval dohrávaným 1. kolem. Nové Hrady doma překvapivě přenechaly tři body poslednímu béčku Lišova!

Velký podíl na úspěchu římovské lípy měl i duchovní správce zdejší farnosti, páter Tomáš Koňařík. Na snímku stojí mezi starostou Vladimírem Koupalem a oceněnou lípou, která získala titul Strom roku 2008.

Pro římovskou lípu hlasoval i Mexičan

Římov - „Mockrát děkuji všem, kteří nám pomohli. V sobotu už byli lípu obhlížet lidé, kteří věděli, že vyhrála,“ řekl v pondělí Deníku starosta Římova Vladimír Koupal, když se vracel k senzačnímu vítězství v anketě Strom roku.

Lidická hrušeň.

V anketě Strom roku se lidická hrušeň umístila na desáté příčce

Lidice - Sedmý ročník celostátní ankety Strom roku 2008, kterou pořádá Nadace Partnerství, zná od pátečního večera svého vítěze. Nejsympatičtějším stromem se s rekordním počtem hlasů stala Lípa Jana Gurreho z jihočeského Římova. Mezi finalisty se však propracoval také zástupce Středočeského kraje, který skončil na desátém místě.

Josefovská oskeruše

Oskeruše z Josefova skončila v anketě Strom roku 2008 druhá

Brno/Josefov - Do posledních chvil to vypadalo, že josefovská oskeruše v anketě Strom roku 2008 na přední příčky nedosáhne. Překvapením pro všechny však byl konečný součet hlasů, který se lidem z Josefova podařilo pro strom získat. Neuvěřitelných 18 091 hlasů zajistilo oskeruši druhou příčku a také překonání dosavadního favorita a to dubu v branické ulici Mezivrší, který skončil na třetím místě. Vítězem sedmého ročníku ankety strom roku se stala s rekordním počtem hlasů lípa Jana Gurreho z jihočeského Římova.

Na necelých sedm set let se odhaduje stáří římovské lípy, finalistky ankety Strom roku 2008. Věkovitý velikán Často poskytuje posezení i školákům při výletech.

Římovská lípa útočí na zlato

Římov - Přes devět tisíc hlasů zatím nasbírala římovská lípa v anketě Strom roku. Na první místo jí sice stále nějaké hlasy schází, ale sčítání se uzavře až v pátek.

Ilustrační foto

Dynín dostane vodu z Římova

Dynín - Téměř čtyřicet milionů korun bude stát nový přivaděč pitné vody, který napojí na plavskou úpravnu vody Dynín a další obce až po Lomnici nad Lužnicí. V budoucnu by se měl přivaděč prodloužit až do Třeboně. Do plavské úpravny proudí voda z přehradní nádrže Římov.

Ilustrační foto.

Do Lomnice poteče voda z Římova

Lomnice nad Lužnicí - Problémů s železitou vodou se už zakrátko zbaví obyvatelé Lomnice nad Lužnicí, Záblatí, Ponědraže, Ponědrážky, Frahelže a Klece.

Týnský Vladimír Lisner (vlevo) si kryje míč před Filipem Kukačkou, kapitánem Římova. Lisner dobrým výkonem pomohl béčku Týna nad Vltavou k výhře 3:0. Římovu se po návratu z I. B třídy v okrese zatím nedaří podle představ.

Nové Hrady tentokrát měly namále

Českobudějovicko - Vedoucí celek OP mužů, Nové Hrady, dělily tři minuty od první porážky v sezoně. Sedlec měl skalp lídra na dosah, pokutový kop však v závěru odvrátil překvapení a týmy se rozešly smírně.

 Restauratér Richard Rudovský  (vlevo) s pomocníkem Jaroslavem Králem včera osazovali nové žulové pilíře.

Svatí Janové se dočkají opravených schodů

Svatý Jan nad Malší/ Ještě dva týdny budou čekat farníci ze Svatého Jana nad Malší, aby se dostali do svého kostela svatého Jana Nepomuckého po staronových schodech. Před rokem je odtud odvezl českobudějovický restaurátor a kamenosochař Richard Rudovský, aby je teď po roce opravené a obohacené o nové díly vrátil zpět.

Schillerův dub.

Schillerův dub pořád bojuje o titul strom roku

Stráž nad Nisou - Schillerův dub, který před třemi lety oslavil své stoleté výročí, stále bojuje o titul Strom roku 2008. V internetovém hlasování na webových stránkách Nadace Partnerství je statný strom, který krášlí centrum Stráže nad Nisou, jen těsně na čtvrtém místě.

Dobrovodský Hála si na chvíli ustlal na domácím trávníku, naopak Šimáček z Boršova uhání k brance. Rezervní celek Dobré Vody podlehl ve III. okresní třídě Boršovu 2:4.V příštím kole Boršov hostí Mladé B, nováčka soutěže, Dobrá Voda B zajíždí do Štěpánovic

Srubec neměl s jubilanty slitování

Českobudějovicko -Okresní přebor měl na programu 6. kolo. Bez porážky zatím kráčí podzimní částí fotbalisté Nových Hradů. A nad očekávání dobře si vede Mokré – ve své druhé sezoně, která pro exnováčky bývá obvykle těžší než první, se zuby nehty drží lídra! Tentokrát Mokré zaskočilo venku Římov.

Brankář Srubce Korbel se v Týně nad Vltavou natahuje po míči, zatímco spoluhráč Matějka se snaží, seč může, aby domácímu Bromovi zabránil v zakončení. Týn B remizoval se Srubcem 2:2, s výsledkem byli o něco spokojenější hosté.

Nové Hrady zůstávají bez porážky

Českobudějovicko - Okresní přebor fotbalistů pokračoval 6. kolem. Akra si doma vyšlápla na Římov, Nemanice v Roudném získaly šťastný bod, béčko Týna remízu nebere.

Ilustrační foto

Straňany bojují za svou ceduli

Doudleby - Dvě sousední vesnice – Straňany a Doudleby v minulosti dělil prakticky jen tok řeky Malše. Od roku 1945 jsou sloučené, dnes mají společný obecní úřad, ale zmizelá cedule s nápisem Straňany některým obyvatelům schází.

Ilustrační foto.

Mokré si odvezlo tři body ze Srubce

Českobudějovicko - V okresním přeboru se hrál šlágr mezi Římovem, loňským účastníkem I. B třídy, a Novými Hrady, kterým lépe vyšel vstup do nové sezony. Vzájemný duel skončil nerozhodně.

Ilustrační foto.

Nový klub z Kolodějí začal sezonu remízou

Českobudějovicko - V okresním přeboru se roudenský nováček poprvé představil na svém hřišti, kde porazil Římov, loňského účastníka I. B. Sedlec doma překvapivě zdolal favorizované Borovany!