Kreativ

ŠTÍTEK: Římov

Jiřická nádrž u Pohoří na Šumavě.

Petice přinesla ovoce. Jiřická nádrž u Pohoří na Šumavě dostane lepší ochranu

Schůzka jihočeského hejtmana Martina Kuby s vědci z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří v červnu předali na Jihočeský kraj výsledky petice za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách s více než dvěma tisíci podpisy, přinesla ovoce. Odborníci se s vedením kraje shodli na tom, že tato rašelinná nádrž, pocházející z roku 1774, potřebuje efektivnější status ochrany.

Povodně 2002 v areálu SK Slavia České Budějovice.

Slavná fotka zachytila fotbalovou branku zaplavenou až po břevno

Fotbalisté budějovické Slavie, sídlící u Malého jezu, mají řadu unikátních snímků, které dokumentují historii klubu. Kdyby se ale měla vybrat desítka nejlepších, určitě by nechyběla fotografie z povodní roku 2002. Hřiště těsně u Malše zaplavila voda do takové výše, že z fotbalové branky vysoké hodně přes dva metry bylo vidět nad hladinou jen břevno!

Cejn velký (Abramis brama) je jedním z nejběžnějších druhů ryb v nádrži Římov.

Rybí šupiny prozradily vědcům změny v nádrži Římov na Českobudějovicku

Podobně jako u stromů je možné zjistit jejich věk z letokruhů, o stáří a růstu ryb totéž vypovídají jejich šupiny. Vzorky šupin mohou ale také prozradit mnohé o změnách v životním prostředí.  Vědci z Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) využili svou unikátní sbírku a zaměřili se na potenciál rybích šupin zaznamenat historické změny ve vodním prostředí.

Na počátku září 2020 už pokročily práce na rekonstrukci Plavské silnice mezi Českými Budějovicemi a Novým Roudným.

U Plavské už je mezi kukuřicí vidět trasa cyklostezky

Vzrostlou kukuřicí mezi okrajem Českých Budějovic a Novým Roudným už se rýsuje budoucí linie rekonstruované Plavské ulice. Vedle silnice, která má mít nově šířku sedm a půl metru, už je vidět i základy cyklostezky.

Vjačeslav Baščevan

Kanonýrem víkendu je Vjačeslav Baščevan

Borek řádí. Podruhé vybíráme z tohoto týmu Kanonýra víkendu. Minulý týden vstřelil Jaroslav Houška v českobudějovickém okresním pořeboru čtyři góly, teď ho napodobil Vjačeslav Baščevan. Odnesly to Nové Hrady, které doma s Borkem prohrály 2:5.