Kreativ

ŠTÍTEK: Římov

Semafory regulovaly ještě nedávno dopravu u Zvěrkovic. Teď už tu nová silnice čeká jen na doplnění krajnic a středové čáry.

Opravená silnice už čeká jen na pruhy

Českobudějovicko - Dva úseky frekventované silnice mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou, dlouhé celkem 1,5 kilometru, už svítí novým asfaltem. U Zvěrkovic a na křižovatce u Kočína nyní zbývá dokončit jen vodorovné dopravní značení jízdních pruhů a krajnice. „To zajistíme vlastními silami do 14 dnů," říká Petr Brom, ředitel českobudějovického závodu Správy a údržby silnic.

Ilustrační foto.

Ve vrtech v Čimelicích došla voda

Písecko – V sobotu se v Čimelicích ocitli obyvatelé, jejichž domácnosti jsou napojené na obecní vodovod, bez vody. „Problémy začaly už o prodlouženém víkendu, kdy na svátek Mistra Jana Husa došla voda ve vrtech, které jsou přitom hluboké sedmdesát metrů. Zdroje vody se ale v týdnu obnovily. Teď došla voda v sobotu podruhé. Takovou situaci v Čimelicích nepamatuji," uvedl starosta Vladimír Bouček.

Odborné ošetření dvou lip, jež předkové v okolí Doubravky vysázeli před více než 100 lety, si nenechaly ujít ani děti, které navštěvují Základní školu v Chrášťanech.

Stoletým lipám dopřáli ozdravnou kúru

Chrášťany - Péče jako u kadeřníka se dočkaly dvě památné lípy nedaleko Doubravky u Chrášťan na Českobudějovicku. Díky úspěchu v celorepublikové anketě Strom roku, v jejímž loňském kole se lípy umístily šesté, si vysloužily finanční odměnu přes šest tisíc korun. Nyní tak Chrášťanští mohli stoletým lipám dopřát zaslouženou péči odborníků.

Ilustrační fotografie.

Z kohoutků tekla znovu kalná voda

Mirotice – Rozbouřené emoce vládnou od soboty mezi lidmi v Miroticích. „Těšili jsme se na lepší vodu z Římova a místo toho máme hnědou vodu," zlobila se včera majitelka místní Cukrárny a kavárny Hraběnka Linda Casanova. Dodala, že sice už je kvalita vody lepší, ale výkyvy přetrvávají od napojení na vodu z Římova rok.

Na snímku je Plavská ulice mezi Českými Budějovicemi a Roudným zhruba v místech bývalé točny městské hromadné dopravy.

Plavskou ulici opět obsadí bagry

České Budějovice - Po několika týdnech klidu se stavbaři znovu nastěhují na Plavskou ulici, tentokrát na samou hranici katastrů Českých Budějovic a Roudného. Na bývalé konečné autobusu se začne o prázdninách budovat nová okružní křižovatka.

Ludvík Vaculík, který zemřel 6. června 2015 ve věku 88 let, jezdil od roku 1992 besedovat na českobudějovické Gymnázium J. V. Jirsíka, kam ho zvala učitelka Hana Žížalová. Na snímku při besedě loni, v pozadí obraz, který mu namalovala jedna studentka.

VZPOMÍNKA: Děkuji L. V. za vzácné přátelství

Jižní Čechy - Na spisovatele Ludvíka Vaculíka vzpomíná Hana Žížalová, učitelka češtiny a němčiny na českobudějovickém Gymnáziu
 J. V. Jirsíka, kam díky ní pravidelně jezdil od začátku 90. let.

Tvořit mohou děti na pravidelných schůzkách kroužku Šikulka, který organizuje občanské sdružení Figurka.

Připravují zábavu nejen pro děti

Svatý Jan nad Malší - Dětské dny, tvořivé kroužky, ale i letní a příměstské tábory o prázdninách či různé výlety takové akce pořádá občanské sdružení Figurka ze Svatého Jana nad Malší.

Farma Spetice mezi Novými Syrovicemi a Dešovem.

Státní zemědělství padlo. Jeho pozůstatky dál chátrají

Třebíčsko - Devadesátá léta přinesla řadu změn, které se nevyhnuly ani zemědělství. Ne u všech objektů, které měly být výkladní skříní československého hospodářství, se však podařilo najít nové využití. Řada jich chátrá a vidina lepší budoucnosti je nejistá.

S uzavírkou Novohradské ulice v Českých Budějovicích musejí počítat řidiči do konce června.

Frézy svlékly z Novohradské starý asfalt

České Budějovice - Novohradská ulice v krajském městě se od pondělí uzavřela pro běžnou dopravu. Aby se alespoň trochu zmírnily následky toho, že výpadovka na Trhové Sviny je od Mánesovy ulice po přejezd u dopravního podniku pro běžné řidiče zakázaným územím, nechala českobudějovická radnice přeprogramovat světelnou signalizaci dvou křižovatek.

Ilustrační foto.

Novohradská zahajuje uzavírku

České Budějovice Ode dneška začíná uzavírka Novohradské ulice v Českých Budějovicích, která má trvat až do konce června. Uzavírka se týká úseku mezi Mánesovou ulicí a železničním přejezdem u areálu dopravního podniku.

Ilustrační foto.

Na Novohradskou pustí jen sanitky a autobusy

České Budějovice - Nový asfalt dostane v příštích týdnech Novohradská ulice v Českých Budějovicích. Tisíce řidičů, kteří tudy denně projíždějí ve směru od Nových Hradů nebo Trhových Svinů či ze satelitů kolem krajského města, to jistě ocení. Lepší vozovka ale bude vykoupena dvouměsíční uzavírkou, která začne v pondělí.

Úpravna vody Plav je největší továrnou na výrobu pitné vody v kraji.

Díky dotaci z EU dostane úpravna třetí stupeň čištění

Plav - Úpravna vody Plav, která je největší továrnou na výrobu pitné vody v Jihočeském kraji, získá už letos nový, třetí stupeň čistění. Tvořit ho bude systém filtrů s aktivním uhlím (GAU), který naváže na dva dosavadní technologické stupně čiřením síranem železitým v usazovacích nádržích a filtrací na pískových filtrech. To umožní upravit i surovou vodu v čase povodní nebo dlouhodobého sucha, kdy se její kvalita významně zhoršuje. Pro budoucnost jde o strategické rozhodnutí, které posiluje bezpečnost a kvalitu dodávek pitné vody z největšího zdroje v kraji.

Úpravna vody v Hrdějovicích má svou každoroční očistu za sebou.

Každoroční očistu má úpravna vody za sebou

České Budějovice - Ani litr vody nevydala v posledních dvou březnových týdnech českobudějovická úpravna vody v Hrdějovicích. Zaměstnanci vodohospodářské firmy ČEVAK tady pracovali na pravidelnou každoroční údržbě. Do provozu úpravnu znovu uvedli minulý týden.

Po výroční schůzi zachytila nedávno společná fotografie některé plavské chovatele. Se svými zvířaty se zúčastňovali a zúčastňují chovatelských výstav v okolí například v Římově, Třeboni nebo v Horní Stropnici.

Po povodni zůstali chovateli jen holubi

Plav Již 32 let působí v obci Plav na Českobudějovicku, místní základní organizace českého svazu chovatelů (ZO ČSCH). Vznikla v roce 1983, kdy se část členů, kteří bydleli v Plavě a okolí, rozhodla vystoupit z tehdejší ZO ČSCH Římov. Založili si novou místní organizaci a dodnes jsou v plavském spolku chovatelů ještě tři ze čtyř zakládajících členů.

Buškův hamr.

Další památky v regionu se chystají na přijetí turistů

Českobudějovicko - V zimním období, pokud je vhodné počasí, čekají na kastelána Žumberku Romana Josefíka každý den dvě pravidelné procházky po tvrzi. Dopoledne otevírá okna a také skříně a truhlice, aby se vyvětrala vlhkost, která na tvrzi vládne. Odpoledne zase okna zavírá. „Když je slunečno a pofukuje větřík, tak to je ideální," usmívá se Roman Josefík a dodává, že podobnou obchůzku většinou koná i v dalších částech roku.

Ilustrační fotografie.

Na nekvalitní vodu dostanou lidé slevu

Mirotice – Za nekvalitní vodu, která v Miroticích tekla z obecního vodovodu v loňském roce, se podařilo vyjednat vedení města se společností ČEVAK, která vodovod spravuje, kompenzaci.

Ilustrační foto

Bohaté obce ruší poplatky za psy i za odpad. Zatím jsou tři

Třebíčsko - Obyvatelé Římova letos ušetří. Obec totiž k prvnímu lednu zrušila poplatky za svoz komunálního odpadu i za psy. Římov je třetí obcí na okrese, která k takovému kroku přistoupila, stejná situace už delší dobu platí v Lovčovicích a v Petrůvkách. V Dukovanech nebo v Rouchovanech zase lidé ušetří za odpad.

Situace v pondělí 2. března 2015 v Plavské ulici. Rekonstrukce přitom měla být původně hotová již 15. prosince 2014.

Plavská má nový termín: květen

České Budějovice – O 166 dnů by se měla prodloužit rekonstrukce Plavské ulice v Českých Budějovicích. Pro obyvatele Roudného, Plavu nebo Římova i pro řidiče z krajského města to znamená více než pět měsíců nepříjemných objížděk navíc.

Blahopřání seniorům od zástupců vedení města je tradicí také 
v Českých Budějovicích. Na podzim 2014 se z gratulace k dožitým sto letům radovala i Růžena Jakešová.

Senioři si nyní musí o blahopřání zažádat

Českobudějovicko – Květiny, často také dárkový koš, ale samozřejmě i gratulace od zástupců vedení města nebo zveřejnění výročí v obecním zpravodaji. Tak dosud vypadala blahopřání seniorům 
k životním jubileím. Tomu je ale konec. Představitelé obcí se o kulatinách občanů z matriky už nedozví.

Ilustrační foto

Ulicemi Budějovic zněl poplach. Omylem

České Budějovice – Sirény a hlášení o požárním poplachu se rozezněly v pátek po 15. hodině ulicemi Českých Budějovic. V krajském městě však nehořelo. Poplach spustil omylem operační důstojník jihočeských hasičů.

V úterý 2. prosince museli řidiči na Vysočině čelit následkům kalamity. Cestou potkávali polámané stromy, které nevydržely zátěž námrazy.

Spadlé stromy stále blokují silnice na Žďársku

Vysočina - Spadlé stromy ve čtvrtek na Vysočině stále blokují dopravu na několika úsecích silnic na Třebíčsku a Žďársku. Většinu problémů na elektrickém vedení se energetikům podařilo odstranit, bez dodávky elektrického proudu zůstávají jen jednotlivé domácnosti na Třebíčsku. Silnice jsou podle dispečinku krajských silničářů mokré po chemickém ošetření a sjízdné se zvýšenou opatrností.

Ilustrační foto.

Cena vody neodpovídá její kvalitě

Mirotice – Obyvatelé Mirotic se těšili na to, že s květnovým připojením na Vodárenskou soustavu jižní Čechy, která přivádí vodu ze Římova, budou mít kojeneckou vodu. Místo toho přišlo zklamání. Na výbornou kvalitu vody čekají už osm měsíců. Zlepšení přichází pomalu. Přitom cena je o pět korun za kubík vyšší, než byla před připojením.

Námraza umí být krásná i krutá. Zatímco na návsi v Nové Vsi ozdobila keře a stromy, o kus dál ve směru na Třebíč páchala škody. Nejen tam musí řidiči projíždět opatrně.

Námraza zastavila auta i vlaky

Třebíčsko – Dvě omezené železniční tratě, čtyři uzavřené silnice. Takový následek mělo mrholení a mráz na Třebíčsku. Řidiči se, stejně jako v pondělí, nedostali ani během úterý z Heraltic do Opatova ani ze Štěměch do Dašova. Kvůli velkému množství stromů museli silničáři uzavřít také úseky mezi Bítovánkami a Cidlinou a z Bítovánek do Římova.

Úpravy Plavské ulice v Českých Budějovicích.

Oprava Plavské se protáhne do jara

České Budějovice – Už delší dobu bylo jasné, že rekonstrukce Plavské ulice v krajském městě nabírá citelné zpoždění a termín dokončení se nepodaří dodržet. Teď je znám alespoň nový termín, do kdy chtějí být stavbaři hotovi. Slibují, že nové kanály se budou možná napojovat už do Vánoc.

Volby v Horní Stropnici.

Na radnicích se rozkoukávají nováčci

Českobudějovicko - Jasno o svém vedení už mají městyse a velké obce na Českobudějovicku. Nové starosty volili i v malých vsích. Někde usedají do křesel zastupitelů začátečníci, jinde ostříleni matadoři.

Úpravy Plavské ulice v Českých Budějovicích.

Plavskou mají zachránit dodatečné peníze

České Budějovice - Rekonstrukce Plavské ulice v Novém Roudném může pokračovat. Českobudějovická rada města schválila zakázku na vícepráce v hodnotě několika milionů korun.

Ilustrační foto.

Rybník u Římova: Bahno patří obci, voda ministerstvu

Římov - Spor o téměř čtyřhektarový rybník u Římova se táhne několik let, třetím rokem se jím zabývá třebíčský soud. Rybník se budoval v sedmdesátých letech minulého století. „Jednoduše se udělala hráz a plocha s pozemky soukromých vlastníků se zalila vodou. Nikdo se tehdy nikoho na nic neptal," připomněl římovský starosta Rostislav Novák.

Ilustrační foto.

Mirotice dál bojují s kvalitou vody

Mirotice – I po několika měsících, kdy jsou Mirotičtí napojeni na Římov, problémy s vodou neustávají. A to už to vypadalo celkem nadějně.

U krouhárny zelí nedaleko Roudného (na snímku vlevo) se má křížit dálnice D3 s Plavskou. Silnice by ale neměla sloužit jako přivaděč na dálnici pro České Budějovice. Naopak, dálnice by měla z Plavské odvést auta jedoucí od Římova.

Roudné si klade podmínky ke stavbě dálnice

Roudné – Za pár let by se dálnice D3 měla za Budějovicemi protáhnout údolím Malše 
a kolem Roudného pokračovat dál na jih. Aby to obci nebylo na škodu, ale ku prospěchu, to si chtějí Roudenští pojistit už nyní, například 
v územním plánu.