Kreativ

ŠTÍTEK: Římov

Příležitost navštívit vodojem si nenechalo ujít přes šedesát lidí.

Sobotníci vyrazili po stopách táborské vody

Tábor /OBRAZEM/ – Světový den vody, jenž připadá na 22. března, se táborští Sobotníci rozhodli oslavit vycházkou na vrch nad Čekanicemi. Na něm je umístěn jak historický vodojem z 30. let 20. století, tak i novější a větší vodojem z konce 20. století. Do útrob nového měla zhruba šedesátka nadšenců historie díky vstřícnosti JVS možnost nahlédnout.

Krajské volby. Ilustrační foto.

Na volby se chystají i malé obce

Českobudějovicko - Nové vlajky, paravány nebo úplně zrekonstruované volební místnosti čekají už nyní na mnoha místech na pátek, kdy začne hlasování o příštím krajském zastupitelstvu.

Od roku 1929 lidé v Římově v předvečer svátku svatého Václava zapalují svíčky, které září do noci. Jednak k uctění památky zemského patrona, pak také jako připomínku zavedení elektřiny do obce.

Svíčky zapálili nejen jako poctu patronovi

Římov - Je půl osmé večer a Římov se pomalu noří do tmy. Reklamní světla lákající obvykle návštěvníky do některé ze zdejších hospod jsou výjimečně zhasnutá, jen v oknech místních domů sem tam plápolá svíčka. Tak nějak to každoročně v předvečer svátku svatého Václava vypadá v Římově. Lidé tady svíčky k uctění patrona české země přitom zapalují už dobrých osmdesát let.

Traktoriáda v Mokrém Lomu.

V Mokrém Lomu osedlali oře, ale ty „ocelové“

Mokrý Lom /VIDEO/ - Ani déšť a blesky neodradily v sobotu všechny milovníky traktorů od jejich spanilé jízdy po okolních obcích. Právě jim totiž v Mokrém Lomu nedaleko Římova patřilo sobotní odpoledne. U příležitosti srazu historické zemědělské techniky zdejší náves zaplnily více než dvě desítky traktoristů.

Ilustrační foto

Stavba vodovodu je ohrožená

Písecko - Budování dálkového přivaděče vody z Římova pokračuje podle plánu, problém je v Rakovicích. 

Ilustrační foto

Krátce z Písecka

Písecko - V Čimelicích chtějí dostavět vodovod. V Heřmani se bude hrát fotbal. Ve Vráži chystají oslavu 150. výročí založení školy.

Lukostřelci uspěli v rakouském turnaji

Lukostřelci uspěli v rakouském turnaji

Tachovsko – Rakouského šestikolového turnaje ve 3D lukostřelbě, tzv. Nordcupu se v jihočeském Římově zúčastnila mládež Lukostřelců Českého lesa.

Ilustrační foto.

Chmatáka se podařilo vylekat

České Budějovice – Policisté 
z obvodního oddělení Boršov nad Vltavou pátrají po neznámém pachateli, který v pondělí 4. dubna mezi 12 a 12.15 hodinou vnikl do domova pro seniory v Římově na náměstí 
J. Gurreho a z pokoje jedné paní odcizil několik tisíc korun.

Ilustrační foto.

Muž okradl seniorku na náměstí v Římově

Českobudějovicko – Neviděli jste zloděje s kšiltovkou? Policisté pátrají po pachateli, který v pondělí 4. dubna mezi 12.00 a 12.15 hodinou vnikl do domova pro seniory v Římově na Náměstí J. Gurreho a z pokoje jedné paní odcizil několik tisíc korun.

Ilustrační foto.

V dubnu začne stavba dálkového vodovodu

Písecko – Nejistota lidí v Čimelicích a Rakovicích končí. Stavba  první části druhé etapy prodloužení dálkového vodovodu z Římova, a to z Mirotic do Čimelic, by měla začít v období od 25. dubna do 1. května a dokončená by měla být v červnu příštího roku.

Ilustrační foto.

Turisty chtějí přilákat i cyklostezkami

Ukázat potenciál Římova, Nových Hradů, Velešína či Kaplice a přilákat tak do těchto oblastí více turistů. Takové plány má do budoucna nově vzniklá destinační společnost Novohradsko-Doudlebsko.

Ilustrační foto.

Turisty chtějí přilákat i cyklostezkami

Jižní Čechy - Ukázat potenciál Římova, Nových Hradů, Velešína či Kaplice a přilákat tak do těchto oblastí více turistů. Takové plány má do budoucna nově vzniklá destinační společnost Novohradsko-Doudlebsko.

Ilustrační foto.

Římovská voda poteče do Čimelic

Písecko – Loňské problémy s nedostatkem pitné vody v Čimelicích by mělo příští rok zažehnat napojení na dálkový vodovod z Římova.  „Stavba   vodovodu z Mirotic do Čimelic má začít už letos a v roce 2017 by měla být dokončená," informoval starosta Vladimír Bouček na posledním jednání zastupitelů.

Ilustrační foto.

Málotřídkám nyní nastaly lepší časy

Českobudějovicko - Ředitelé málotřídek na Českobudějovicku si mohou spokojeně mnout ruce. K zápisům přišlo skoro všude více dětí než vloni a leckde čekají v září nejvíce prvňáčků za řadu let.

Ilustrační foto

Dva zdroje pitné vody pro Písek

Písek – Město je zásobováno pitnou vodou ze dvou zdrojů, 80 procent ji bere z vlastní úpravny a maximálně 20 procent z Římova.

Ilustrační foto.

Bivakování u škol bude zbytečné

Českobudějovicko - K zápisu do prvních tříd vyrazí už tento týden první předškoláci. O místa v lavicích mohou žádat rodiče dětí na Dobré Vodě u Č. Budějovic, v Doudlebech, Nedabyli, Olešnici a v Římově. Největší nápor budoucích prvňáčků pak zažijí školy v následujícím týdnu, kdy vypisuje termín zápisu většina škol včetně těch, které zřizuje město České Budějovice.

Úpravy Plavské ulice v Českých Budějovicích v loňském roce. Nyní už je hotový i kruhový objezd.

Nový kruhový objezd na Plavské má dnes zahájit zkušební provoz

České Budějovice - Pro řidiče z Římova, Plavu, Roudného a dalších obcí je to dobrá zpráva. Ode dneška by měli opět využívat Plavskou silnici v Českých Budějovicích bez omezení. Má být zahájen zkušební provoz na nové kruhové křižovatce na rozhraní Českých Budějovic a Roudného.

Přehrada Landštejn.

Temelín i pitná voda jsou v bezpečí

Jižní Čechy - Podle vyjádření policejního prezidia nic nenasvědčuje tomu, že by České republice hrozil podobný teroristický útok, který se uskutečnil minulý pátek v Paříži. I přesto však v tuzemsku platí na strategických místech zvýšená bezpečnostní opatření. 

Ilustrační foto

Temelín i voda jsou v bezpečí

Jižní Čechy - Podle vyjádření policejního prezidia nic nenasvědčuje tomu, že by České republice hrozil podobný teroristický útok, který se uskutečnil minulý pátek v Paříži. I přesto však v tuzemsku platí na strategických místech zvýšená bezpečnostní opatření. Na jihu Čech se to týká například Jaderné elektrárny Temelín či zdrojů pitné vody.

Pokles vody v nádržích je markantní

Pokles vody v nádržích je markantní

Lipno, Římov – Voda ve vodní nádrži Lipno jako by náhle začala mizet před očima. Výrazný úbytek vody je zřetelný také v římovské nádrži na řece Malši. Po souši tam můžete v místě bývalé zatopené silnice dojít až pomalu do středu toku.

Ilustrační foto

Ke stromům vozí vodu také hasiči

Písek – Dosud vydaná povolení k odběru vody z řeky Otavy zatím není nutné dočasně rušit ani omezovat. Vyplynulo to z průzkumu odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku. „Ani Povodí Vltavy nedalo podnět k nějakým drastickým opatřením, to však neznamená, že by se vodou nemělo šetřit," zdůraznil Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí MÚ Písek.