Kreativ

ŠTÍTEK: Římov

Setkání historických traktorů v Sedle u Komařic.

Na polích pracují stroje, které společně drží světový rekord

Sedlo – Podivuhodnými oklikami nebo náhlou přízní osudu se ke svým čtyřkolým pomocníkům dostávali v minulosti soukromí majitelé traktorů, protože takový stroj si jednotlivec před rokem 1989 prakticky nemohl pořídit. Možná i proto mají dnes už historické traktory a jejich řidiči čas od času dostaveníčko.

Ilustrační foto.

Římovští slavnostně otevřou dětské hřiště

Římov – Celoroční provoz chystají v Římově na novém dětském hřišti, které vzniklo ve sportovním areálu. Veřejnosti se poprvé představí v sobotu. „Na slavnostní otevření hřiště srdečně zveme všechny občany obce Římov  a především jejich děti," uvedl starosta obce Miroslav Slinták,

Přihlášený strom musí být dobře popsán, včetně pozice udané GPS navigací, předpokládaného stáří a obvodu kmene.

O Strom roku bojují i v Doubravce. Přihlásili dvojici lip

Doubravka – Soutěž Strom roku poznala v České republice prvního vítěze v roce 2002 a od té doby každý rok přibude jeden strom, výjimečný svým vzrůstem nebo historií. Tradičně se ankety účastní i zástupci z Českobudějovicka. Letos to bude dokonce dvojice lip, nacházejících se poblíž obce Doubravka.

Bývalý, dnes již neexistující, vchod do třebíčské Nemocnice.

Parkoviště u nemocnice je zavřené. Řidiči mají potíže

Třebíč - Parkoviště naproti třebíčské nemocnici obvykle bývá během dne zaplněné prakticky do posledního místa. V pondělí ráno tam však stálo několik málo aut, která nestihla přeparkovat, a vjezdu na parkoviště dominovala dopravní značka signalizující zákaz vjezdu.

ŘSD začne v pondělí opravovat další úsek silnice I/23. Křižovatka u Veverky by měla zůstat průjezdná.

Po stavebních strojích čekají Římov dopravní komplikace

Třebíčsko - Silnici první třídy číslo 23 čeká v nejbližších dnech letos již několikátá oprava, a řidiči se musejí připravit na další dopravní komplikace. Celkovou rekonstruk-cí za plné uzavírky projde úsek od Červené Hospody k Veverce. Objízdná trasa přes Římov potrvá čtyři měsíce.

Úpravna, která bez větších potíží zásobovala část Strakonic a jejich okolí pitnou vodou.

Úpravna vody Pracejovice: Stará, ale dobrá

Pracejovice - Stavebníci chtějí skončit o dva měsíce dříve. Podle stavbyvedoucího Petra Páry tím získají čas na administraci. Pokud půjde rekonstrukce jako dosud, jsou jejich představy splnitelné.

Pochodem k pomníku padlých byla zahájena oficiální část oslav 130 let trvání Sboru dobrovolných hasičů Římov.

Hasiči z Římova slavili 130. výročí s hosty

Římov – Velké přípravy, hosté z širokého okolí i z ciziny 
a výjimečné pořadatelství hasičské soutěže. Tak vylepšili svou oslavu jubilea trvání sboru dobrovolných hasičů v Římově. Letos tady slouží „Bohu ku cti a bližnímu ku pomoci",  jak praví heslo na praporu, již 130 let.

Ilustrační foto.

Obchodníka s deštěm se vodáci nedočkali

České Budějovice – Oči pro pláč zůstaly natěšeným vodákům z krajské metropole, celé republiky a Slovenska, kteří se chystali tuto sobotu splouvat řeku Malši.  Jenže dlouho a pořádně nepršelo, a protože je v Římovské přehradě málo vody, tradiční  akce odpadá.

Úpravna vody v Plavu.

Úpravna vody Plav se otevře veřejnosti

Plav – Příležitost podívat se na výrobu pitné vody v Úpravně vody Plav, jejíž vodu pije na 380 tisíc obyvatel Jihočeského kraje, budete mít v sobotu 22. března. To se zde u příležitosti Světového dne vody koná Den otevřených dveří.

Úpravna vody v Plavu.

Úpravna vody Plav se otevře veřejnosti

Plav – Příležitost podívat se na výrobu pitné vody v Úpravně vody Plav, jejíž vodu pije na 380 tisíc obyvatel Jihočeského kraje, budete mít v sobotu 22. března. To se zde u příležitosti Světového dne vody koná Den otevřených dveří.

Na Novohradské ulici v Českých Budějovicích vznikne kruhový objezd.

Začínají stavět dva nové kruhové objezdy

Českobudějovicko – V okrajových částech dvou největších měst Českobudějovicka vzniknou kruhové objezdy. Už v sobotu se dělníci pouští do stavby kruhové křižovatky na Novohradské ulici v krajském městě, v pondělí  začnou práce na výpadovce z Týna nad Vltavou.

Ilustrační foto

Nečekají na vodovod z Římova, opraví vlastní

Mirovice – Mirovičtí nebudou čekat na dokončení vodovodu z Římova a rozhodli se řešit problémy s vodou sami. Ty přicházejí v době povodní, kdy město bývá i několik dní bez pitné vody.

Zápis na ZŠ Matice školské v Českých Budějovicích 2014.

U zápisů stály rodiny předškoláků ve frontách

České Budějovice – Dojetí smísené s napětím, nadšení i trému a strach prožívali ve čtvrtek předškoláci a jejich rodiče, kteří vyrazili k zápisům do prvních tříd v českobudějovických základních školách. Před leckterými stály před 14. hodinou, kdy zápisy začaly, dokonce fronty.

Mirek Raboch v ateliéru v Doudlebech.

Vysnil si továrnu. Koupil ji a udělal z ní ateliér

Doudleby /VIDEO/ - Rozhovor s jihočeským výtvarníkem Mirkem Rabochem, který tvoří v Doudlebech. „V galerii moderního umění bych to, co je tam vystavováno, zřejmě nenechal bez kritického komentáře," říká.

Ilustrační foto.

Plavskou v létě čeká uzavírka

České Budějovice – Řidiči 
z krajského města, Roudného ale i Plavu, Doudleb nebo Římova pocítí v létě uzavírku důležitého tahu do Českých Budějovic. Město chystá v Novém Roudném rekonstrukci kanalizace a Plavská silnice proto bude neprůjezdná. Budějovická radnice už hledá objízdné trasy.

Dominika Fošumová z Římova už má letošní první narozené Jihočechy, dvojčata Deniela (na snímku) a Dominika u sebe na pokoji a doufá, že bude moci brzy odejít z porodnice domů.

Své synky viděla nejdřív v novinách, až pak naživo

České Budějovice – První Jihočeši narození v letošním roce, a to hned 1. ledna ve 4 hodiny a 10 minut ráno, Deniel a Dominik Fošumovi z Římova, se mají čile k světu. Stejně jako jejich maminka Dominika Fošumová.

Ilustrační foto.

Je naděje, že se v okolí Kaplice začne v budoucnu víc solit

Českokrumlovsko - Zavládla zima a na silnicích v okolí Kaplice na Českokrumlovsku to už zase začíná pěkně klouzat. A Janu Šemrovi z Malont vrtá hlavou, proč - jak říká - je situace na silnicích Kaplicka daleko horší než u rakouských sousedů. „Spolu se zimou začaly problémy na našich okresních silnicích," říká Jan Šemro.

Ilustrační foto

Ražičtí zvažují posilovací stanici vodovodu

Ražice – Vybudování posilovací stanice vodovodu zvažují v Ražicích a přilehlých osadách. „Letos jsme o ní začali intenzivněji jednat," přiznává starosta Ražic Jaroslav Němejc.

Miloslav Stach je odborníkem na daktyloskopii a identifikaci motorových vozidel. Na OKTE je od roku 1989.

Při úklidu půdy vyřešil expert na otisky 20 let starou vraždu

České Budějovice - Shromažďují a vyhodnocují rozličné stopy z místa činu i jeho okolí a vyšetřování trestných činů se díky nim stalo renomovaným a respektovaným vědním oborem. Odbor kriminalistických technologií 
a expertiz (OKTE) jihočeské policie v těchto dnech slaví třicáté výročí svého založení.

Miloslav Stach je odborníkem na daktyloskopii a identifikaci motorových vozidel. Na OKTE je od roku 1989.

Při úklidu půdy vyřešil expert na otisky 20 let starou vraždu

České Budějovice – Shromažďují a vyhodnocují rozličné stopy z místa činu i jeho okolí a vyšetřování trestných činů se díky nim stalo renomovaným a respektovaným vědním oborem. Odbor kriminalistických technologií 
a expertiz (OKTE) jihočeské policie v těchto dnech slaví třicáté výročí svého založení.

Uzavírka. Ilustrační foto.

Konce uzavírek se řidiči jen tak nedočkají

Českobudějovicko – Dostat se od Hluboké nad Vltavou nebo z Římova do Českých Budějovic  je v posledních dnech pro řidiče těžký oříšek. Cestu po hlavní silnici, ale i po možných objízdných trasách jim komplikují uzavírky.

V Táboře vodu zdraží o 3 koruny na kubíku

První říjen zdraží vodu o tři koruny

Tábor - Poprvé od roku 2010 se meziroční zdražení vody v aglomeraci Tábora dostalo pod sedm korun. Vodárenská společnost Táborsko (VST) pro nadcházejících 12 měsíců oznámila růst ceny o tři koruny na kubíku. „A cena pevné složky zůstává nezměněna," dodává ředitel VST Milan Míka.

Římovská přehrada.

Nejhorší zážitek na přehradě? Povodně v roce 2002

Římov – Lidé o ní mluví většinou jen v případě, že se valí velká voda a římovská přehrada z preventivních důvodů posílá do koryta Malše víc vody, než je běžné. Vodu z přehrady si přitom denně pouští z vodovodních kohoutků 350 tisíc Jihočechů

Ilustrační foto

Většina řek je díky dešti splavná, méně vody je na Moravě

Praha – Většina českých a moravských velkých řek je alespoň částečně splavná, v normálu drží průtoky deštivá odpoledne. Hůře jsou na tom s vodou moravské toky, zcela nesplavné jsou Bečva a Moravice. O víkendu mohou lidé na několika místech pro splouvání řek využít upouštění přehrad kvůli vodáckým závodům. Sdělil to Vojtěch Jančar z Českého kanoistického sva­zu.