Kreativ

ŠTÍTEK: kmotr

Natáčení Příběhu kmotra v kladenských kasárnách.

Režisér Nikolaev má Kladno rád a točí zde svůj další film, Příběh kmotra

Kladno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - „Kamera, klapka a akce!" Kladem opět zněla tato tři slova, která rozdělují skutečný svět od toho hraného. Do města se vrátil známý český režisér Petr Nikolaev, autor filmů Lidice, Báječná léta pro psa či Kousek nebe, aby zde hned na několika místech natočil scény do chystaného snímku Příběh kmotra.

Natáčení Příběhu kmotra v kladenských kasárnách.

Režisér Nikolaev má Kladno rád a točí zde svůj další film

Kladno - „Kamera, klapka a akce!" Kladem opět zněla tato tři slova, která rozdělují skutečný svět od toho hraného. Do města se vrátil známý český režisér Petr Nikolaev, autor filmů Lidice, Báječná léta pro psa či Kousek nebe, aby zde hned na několika místech natočil scény do chystaného snímku Příběh kmotra.

Kapela Tarapaca Jazz.

Tarapaca Jazz pokřtí první desku. Kmotrem je Milan Svoboda

Tábor /ROZHOVOR/ – Stejně jako zraje chilské víno Tarapaca, zrála táborská kapela stejného názvu k tomu, aby vydala své první plnohodnotné album. Tarapaca Jazz Band nic neuchvátal a po deseti letech debut Voices pokřtí v pátek od 19 hodin v Divadle Oskara Nedbala. A kmotrem bude skutečně mistr jazzu, Milan Svoboda. Rozhovor Deníku poskytl kapelník, učitel Ježkovy konzervatoře v Praze, Jaroslav Bárta.

Kapela Tarapaca Jazz.

Tarapaca Jazz pokřtí první desku. Kmotrem je Milan Svoboda

Tábor – Stejně jako zraje chilské víno Tarapaca, zrála táborská kapela stejného názvu k tomu, aby vydala své první plnohodnotné album. Tarapaca Jazz Band nic neuchvátal a po deseti letech debut Voices pokřtí v pátek od 19 hodin v Divadle Oskara Nedbala. A kmotrem bude skutečně mistr jazzu, Milan Svoboda. Rozhovor Deníku poskytl kapelník, učitel Ježkovy konzervatoře v Praze, Jaroslav Bárta.

Symbolická poprava politika na shromáždění, které pořádalo 7. dubna na Václavském náměstí v Praze hnutí nespokojených občanů Holešovská výzva.

Soumrak kmotrů v Praze: Demonstranti na protest proti vládě popravili politika

Praha - Na pražském Václavském náměstí se podle odhadů policie sešlo dnes po poledni asi 500 lidí, kteří požadovali odchod vlády. Akci organizovala iniciativa Holešovská výzva, která ale čekala tisíce lidí. Neúspěchem skončilo vypravení zvláštního vlaku z Ostravy, který do metropole přivezl ani ne dvacítku lidí. Akci nazvanou Soumrak kmotrů vedle Holešovské výzvy organizovaly i další spřízněné iniciativy.

Herec, publicista a vysokoškolský pedagog Milan Šimáček (vlevo) pokřtil knihu hodonínského prozaika Petra Grubera Dva roky záklaďákem.

Gruber vydává druhou knihu. Přiblíží osud vojáka wehrmachtu

Hodonín - Sedm měsíců od vydání prvotiny Dva roky záklaďákem aneb Jak to bylo doopravdy přichází hodonínský spisovatel Petr Gruber už s druhým knižním titulem. Jde o válečný román podle skutečných událostí s názvem Voják Říše a svědomí, který přiblíží osud vojáka wehrmachtu z česko-německé rodiny.

Uherskobrodskému klubu BandR popřál k narozeninám Petr Bende i místní kapely.

BandR slavil narozeniny. Street69 pokřtili nový videoklip

Uherský Brod – Křest nového videoklipu k písni O nás kapely Street69 byl hlavní náplní 2. narozeninové párty v uherskobrodském klubu BandR. Skupina ho natočila právě na tomto místě začátkem března. Proto se společně s provozovateli klubu rozhodli spojit dvě akce v jednu.

Vít Bárta a Jaroslav Škárka u soudu

Korupce VV: Soud definitivně osvobodil Bártu i Škárku

Praha - Pražský městský soud dnes potvrdil zprošťující rozsudek v trestní kauze předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a poslance Jaroslava Škárky. Nevyhověl odvolání státního zastupitelství, které politiky vinilo z podplácení a z přijetí úplatku. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, žalobce Vladimír Hackl však plánuje iniciovat dovolání v neprospěch obou politiků. Bárta novinářům řekl, že je očištěn a chce bojovat proti kmotrům.

KŘEST DESKY se konal za účasti Miloně Čepelky (druhý zprava).

6 NaChodníku pokřtili Misky vah. Za kmotra šel ředitel rozhlasu i cimrmanolog

Náchod /ROZHOVOR/ - Šansonové seskupení 6 NaChodníku pokřtilo ve čtvrtek večer v náchodském Beránku svou novou desku s názvem Misky vah. Patrony byli Pavel Sonda, který na desku v nahrávacím studiu producentsky dohlížel, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové Jiří Kánský a herec Divadla Járy Cimrmana, spisovatel a básník Miloň Čepelka, který s uskupením spolupracuje.

Patrik Oulický

Vlivný ústecký podnikatel Patrik Oulický vystoupil z ODS

Ústí nad Labem - Ústecký podnikatel Patrik Oulický vystoupil z Občanské demokratické strany. Byl považován za vlivného člena strany, ale i za kontroverzního podnikatele. Ústecká ODS jeho krok vítá, řekl dnes předseda ústecké organizace ODS Radim Holeček.

Prezident Miloš Zeman.

Zeman byl po jednání s Nečasem a vládou smířlivě naladěný

Praha - Prezident Miloš Zeman byl na tiskové konferenci po své první návštěvě jednání vlády v tak dobrém rozmaru, že dal sám novinářům vybrat, zda si přejí být ostrůvky pozitivní či negativní deviace. Proti své inaugurační řeči, v níž 8. března část médií označil za ostrůvky deviace negativní spolu s mafiánskými kmotry a neonacisty, byl tak dnes výrazně smířlivější. I přesto, že si po celou dobu svého pobytu v jednací síni vlády nesměl zapálit.

Vít Bárta

Vít Bárta: Kmotrové VV nezakládali. Zavíral jsem jim dveře

Praha /ROZHOVOR/ – Ve sporu o údajné černé finanční toky uvnitř Věcí veřejných včera strana zaznamenala dílčí úspěch. Městský soud v Praze totiž zrušil blokaci bankovních účtů strany, které policie loni obstavila, když šetřila obchody s pohonnými hmotami a krácení daní. Mezi podezřelými měl přitom být i jeden ze sponzorů VV. Soud však minulý týden uznal námitku VV a peníze ze stranického účtu opět uvolnil. Podle šéfa VV Víta Bárty se teď  strana chce bránit proti některým reportážím o financování strany, které odvysílala TV Nova. VV se obrátily na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání.

Miloš Zeman

Zeman chce bojovat s kmotry, neonacisty i s částí médií

Praha – Miloš Zeman chce jako prezident bojovat s kmotrovskými mafiemi, proti neonacistům a podstatné části médií, která se podle něho zaměřuje na „vymývání mozků". V dnešním inauguračním projevu na Pražském hradě také nabídl prezidentský úřad jako neutrální pole pro dialog stran a organizací. Chce na něm být prostředníkem a moderátorem, ne být v roli soudce, která prezidentovi podle něho nepřísluší. Prvním cílem bude podle Zemana uklidnění a stabilizace české politické scény.

Abraxas.

Do Ústí míří kapela Abraxas, vyhrajte vstupenky

Ústí nad Labem - Hudební legendy Abraxas a Tango, ve kterých figuruje jako lídr zpěvák Míra Imrich, přijedou v sobotu 22. března do Ústí. V Národním domě tak proběhne akce pojmenovaná „Životní jubileum Míry Imricha", který 27. března oslaví kulaté 60. narozeniny. V Ústeckém kraji je to jediná společná akce kapel Abraxas a Tango.

Vít Bárta.

Vít Bárta: Důvěru voličů musíme začít získávat zespodu

Praha /ROZHOVOR/ – Faktický vůdce nebo také superguru, který doopravdy řídí chod Věcí veřejných. Tak média v uplynulých dvou letech označovala Víta Bártu. Přestože stranu oficiálně vedl Radek John, vliv devětatřicetiletého podnikatele, někdejšího majitele bezpečnostní agentury ABL, byl v mnoha ohledech značný. 

Herci z Divadla Kalich pokřtili CD Pomáda

Pomádoví herci z Divadla Kalich představili vlastní CD

Praha – Diváci, kteří vyrazili ve čtvrtek 7. února na muzikál Pomáda do pražského Divadla Kalich, se kromě vydatné porce známých šlágrů a tanečních choreografií v podání mladých umělců dočkali také „třešinky na dortu". Přímo na jevišti proběhl po skončení představení slavnostní křest nového CD s pomádovými hity v nastudování Divadla Kalich.

Valentýnské miminko Natálka Čihalová.

Valentýnským miminkem je Natálka Čihalová

Jičín - Na čtvrteční svátek zamilovaných sv. Valentýna se v jičínské porodnici narodila Natálka Čihalová z Neděliště. Valentýnské miminko vážilo 3,78 kg a měřilo 51 cm.

Spisovatel Milan Uhde pokřtil v Huse na provázku svoji novou knihu s názvem Objevy pozdního čtenáře.

OBRAZEM: Uhde pokřtil v Huse na provázku novou knihu

Brno /FOTOGALERIE/ - Dramatik a spisovatel Milan Uhde pokřtil v úterý večer v Huse na provázku svoji novou knihu s názvem Objevy pozdního čtenáře. Kniha vydaná Centrem pro studium demokracie a kultury v Brně zahrnuje sedmadvacet statí o literátech, například Karlu Hynku Máchovi, Otokaru Březinovi, Jaroslavu Haškovi nebo Oldřichu Mikuláškovi.

Herci z Divadla Kalich pokřtili CD Pomáda

Pomádoví herci z Divadla Kalich představili vlastní CD

Praha – Diváci, kteří vyrazili ve čtvrtek 7. února na muzikál Pomáda do pražského Divadla Kalich, se kromě vydatné porce známých šlágrů a tanečních choreografií v podání mladých umělců dočkali také „třešinky na dortu". Přímo na jevišti proběhl po skončení představení slavnostní křest nového CD s pomádovými hity v nastudování Divadla Kalich.

Spisovatel Milan Uhde pokřtil v Huse na provázku svoji novou knihu s názvem Objevy pozdního čtenáře.

OBRAZEM: Uhde pokřtil v Huse na provázku novou knihu

Brno - Dramatik a spisovatel Milan Uhde pokřtil v úterý večer v Huse na provázku svoji novou knihu s názvem Objevy pozdního čtenáře. Kniha vydaná Centrem pro studium demokracie a kultury v Brně zahrnuje sedmadvacet statí o literátech, například Karlu Hynku Máchovi, Otokaru Březinovi, Jaroslavu Haškovi nebo Oldřichu Mikuláškovi. Kmotrem knihy se stal herec, režisér a umělecký šéf Divadla U stolu František Derfler.

Psychiatr Radkin Honzák křtil svoji novou knihu

Radkin Honzák představil humorné čtení o léčení a nemocech

Praha /ROZHOVOR/ – O tom, že i lékaři mohou mít smysl pro humor, se ve středu 6. února přesvědčili návštěvníci Paláce knih Luxor na Václavském náměstí. V podvečer se v něm sešli dvě přední osobnosti české medicíny – psychiatr Radkin Honzák a kardiochirurg Jan Pirk. Cílem vzácné návštěvy byl křest humorné knihy o nehumorném tématu „Jak přežít léčení", jejímž autorem je právě známý psychiatr Honzák. Kardiochirurg Pirk se stal pro změnu jejím kmotrem. „Ta kniha by měla být součástí každé domácnosti, protože obsahuje informace potřebné pro nás všechny," řekl na úvod Jan Pirk.

Poprvé mohli dnes návštěvníci Zoo Praha vidět dvoudenní gorilí mládě, které ještě ani nemá jméno.

Jméno nově narozené gorilce z pražské zoo navrhlo 10.000 lidí

Praha – Gorilímu samečkovi, který se v pražské zoo narodil před Vánocemi, navrhlo jméno zhruba 10.000 lidí. Návrhy se mohou posílat do dneška, ošetřovatelé udělají předběžný výběr a vítězné jméno pak určí kmotr mláděte. ČTK to řekl mluvčí zahrady Michal Šťastný.

Gorilí mládě prospívá

Jméno nově narozené gorilce z pražské zoo navrhlo 10 tisíc lidí

Praha – Gorilímu samečkovi, který se v pražské zoo narodil před Vánocemi, navrhlo jméno zhruba 10.000 lidí. Návrhy se mohou posílat do dneška, ošetřovatelé udělají předběžný výběr a vítězné jméno pak určí kmotr mláděte. Řekl to mluvčí zahrady Michal Šťastný.

Ilustrační foto

V Rusku zabili jednoho z nejmocnějších "kmotrů"

Moskva - Jeden z nejvlivnějších kmotrů ruského podsvětí, známý pod přezdívkou Děd Chasan, podlehl v nemocnici zraněním, které utrpěl při dnešním atentátu. U vchodu do jedné moskevské restaurace byl mafián zasažen několika kulkami. Zprávu médií mezitím potvrdilo i ministerstvo vnitra.

Křest alba Snídaně s Bachem. Na snímku zleva: zpěvák Anopheles Václav Melichar, Michal Lukáč, David Růžička, Ladislav Malý, Jiří Pidrman a Milan Vlček.

Kladenská kapela Anopheles pokřtila s hokejisty nové CD

Kladno - Oblíbená kladenská kapela Anopheles pokřtila v Kladenském divadélku své nové album jménem Snídaně s Bachem.  Za kmotry šli hokejisté Rytířů Kladno David Růžička a Michal Lukáč, nechyběl ani masér Ládislav Malý a mluvčí klubu Vít Heral. Před Anopheles vystoupila mladá nadějná skupina Wet Night.

Fešáci slavili v pražské Hybernii své 45. výročí. Při posledním koncertu turné byl i Deník.

Fešáci v pražské Hybernii, aneb jak jsem se stal kmotrem

Praha /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zazvonil telefon. „Dobrý den, tady Antonín Kny. Jsem kapelníkem Fešáků, váš Deník podporuje naše turné. Poslední koncert máme v pražském divadle Hybernia. Rád bych vás požádal, zda-li byste se mohl stát jedním z kmotrů cédéčka," povídá do telefonu muž, kterého neznám.

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ MOJE VÁNOCE: Příběh sedmnáctý

Zuřila světová válka. Psal se rok 1944. Stále častěji byly na denním pořádku letecké poplachy, při nichž byly stále hlasitěji slyšet nedaleké exploze leteckých bomb a zběsilý rachot protiletadlové střelby, při nichž bývalo okolí bohatě ohrožováno hustým dopadem ocelových střepin z dělostřeleckých granátů.

SYMBOLY ŘEMESEL. Ferule (cechovní právo), svícny a vývěsní štíty některých hradeckých cechů.

V roce 1751 v Jindřichově Hradci působilo 28 cechů

Jindřichův Hradec – Jindřichohradecká řemesla. Že to bude téma málo zajímavé? Omyl! Nevěřili byste, kolik rozmanitých cechů, řemesel a k nim přidružených pomocníků s neobvyklými názvy jejich pracovních činností v Hradci kdysi fungovalo.