Kreativ

ŠTÍTEK: kmotr

Levhartí mláďata dostala od svých kmoter jména Aruni a Ashanga

Aruni a Ashanga. Kmotry daly malým levhartům jména

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ačkoli jedny z prvních jarních paprsků v sobou vylákaly desítky návštěvníků do brněnské zoologické zahrady, malým obyvatelům expozice levhartů cejlonských se ven příliš nechce. Mláďata přes oplocení přitom vyhlíží v bezpečné vzdálenosti od jejich matky Nayany kromě návštěvníků zoo i kmotry. Samici a samce pojmenují jmény, které v češtině znamenají rozbřesk a děs či hrůzu.

V pivovaru Svijany pokřtil novou linku na plechovkové nepasterované pivo hejtman Libereckého kraje Martin Půta a olympijský vítěz a mistr světa v judu Lukáš Krpálek.

Flákota a Svijany, to je moje, pokřtil Krpálek novou linku v pivovaru

/FOTOGALERIE/ Silní chlapi a dobré pivo patří k sobě. Olympijský vítěz a mistr světa v judu Lukáš Krpálek byl jedním z kmotrů, kteří ve středu pokřtili novou plnicí linku v Pivovaru Svijany a popřáli zdejším lidem Dej Bůh štěstí. Co je na lince tak zvláštního?

Miroslav Kobza se svou novou knihou.

Zábřežsko představuje nová kniha

Do pomyslné knihovny publikací s regionální tematikou přibude další titul. Publicista Miroslav Kobza přichází s novou knihou s názvem Putování Zábřežskem po cestách legend a příběhů. Představí ji ve středu 28. února v městské knihovně v Zábřehu.

Výšovický starosta přijmul křest

Výšovický starosta se připravuje na křest

Mše svatá s obřadem přijetí katechumenů mezi čekatele křtu, proběhla v sobotu 17.2. v deset hodin v katedrále sv. Václava v Olomouci. Sto sedmdesát katechumenů se svým kmotry, z celé olomoucké arcidiecéze, bylo při slavnostním obřadu jmenovitě představeno otci arcibiskupovi, Janu Graubnerovi. Jejich kmotři prohlásili, že se poctivě a svědomitě připravují na křest.

Samec a samička, určil v pondělí veterinář po týdnech čekání pohlaví dvou lvíčat, která se narodila na konci minulého roku v brněnské zoo.

Brněnská lvíčata jsou kluk a holka. Jedno jméno vybere kmotr, druhé návštěvníci

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Samec a samička, určil v pondělí veterinář po týdnech čekání pohlaví dvou lvíčat, která se narodila na konci minulého roku v brněnské zoo. Potvrdilo se tak očekávání chovatelů, kteří pohlaví koťat tipovali přesně už před dvěma týdny. Chovatelé Kivu a Lolkovi potomky odebrali jen na pár minut, oba rodiče se potom ujistili, že jsou lvíčata v pořádku.

Primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová.

Jsem pod silným nátlakem kmotrů, tvrdí primátorka Ústí

Kdo by neznal kultovní snímek Kmotr, v němž si newyorská mafiánská rodina Corleonů založila podnikání na hazardu, úplatkářství, vydírání a zastrašování. Pokud si někdo myslí, že kmotři typu Marlona Branda nebo Al Pacina se objevují pouze na plátně filmových kin, po přečtení výroku primátorky města Ústí Věry Nechybové (UFO) zřejmě změní názor.

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman (vpravo) a Jiří Drahoš se setkali 25. ledna 2018 v Praze před druhým kolem prezidentských voleb v poslední televizní debatě, kterou Česká televize vysílala z Rudolfina.

Kandidáti se sešli v poslední debatě. Řešili kampaně i Babiše

/ON-LINE REPORTÁŽ/ Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Miloš Zeman se dnes sešli v České televizi v závěrečné prezidentské debatě. Zeman na její úvod vyzval lidi, aby šli k volbám. Drahoš Zemana označil za prezidenta uplynulé éry kmotrů. Kandidáti řešili také zahraniční otázky, financování kampaní či vydání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Jiří Paroubek.

Paroubek radí ČSSD: Je třeba se zbavit kmotrů a více zdanit velké firmy

/ANKETA/ Bývalý předseda a člen ČSSD Jiří Paroubek, který usiluje o opětovný vstup do této strany, radí sociální demokracii, aby se kromě jiných bodů zaměřila na demokratizaci a také "odkmotrování". Nový stranický program a nové postupy by měli také reprezentovat noví lidé, a ne ti, kteří nevratně ztratili důvěru veřejnosti. Paroubek to prohlásil na dnešní konferenci Nové vize sociální demokracie

Jiří Paroubek.

Paroubek radí ČSSD: Je třeba se zbavit kmotrů a více zdanit velké firmy

Bývalý předseda a člen ČSSD Jiří Paroubek, který usiluje o opětovný vstup do této strany, radí sociální demokracii, aby se kromě jiných bodů zaměřila na demokratizaci a také "odkmotrování". Nový stranický program a nové postupy by měli také reprezentovat noví lidé, a ne ti, kteří nevratně ztratili důvěru veřejnosti. Paroubek to prohlásil na dnešní konferenci Nové vize sociální demokracie

Předložený projekt řeší vybudování unikátní, „neviditelné“ přístavby knihovny v bývalém hradebním příkopu a rekonstrukci vnitřku stávající hlavní budovy.

Přístavbu a rozvoj knihovny podpořilo takřka osm tisíc lidí

Cheb - Celkem 7793 občanů podpořilo přístavbu chebské městské knihovny. Předložený projekt řeší vybudování unikátní, „neviditelné“ přístavby knihovny v bývalém hradebním příkopu a rekonstrukci vnitřku stávající hlavní budovy.

Mládě guerézy pláštíkové dostalo od Lukáše Pavláska jméno Eddie.

Bavič Pavlásek pokřtil mládě guerézy pláštíkové. Dostalo jméno Eddie

Bavič a herec Lukáš Pavlásek dnes v Zoo Praha pokřtil měsíční mládě guerézy pláštíkové. Nejnovější přírůstek pražské skupiny dostal jméno Eddie a známý komik mu složil a přednesl vlastní báseň. Svérázně mu také popřál vše nejlepší do budoucna: „Mláděti přeji, aby prožilo v rodině rodičů a sourozenců šťastný život a nikdy nemuselo do kosmu.“

Kreslíř Milan Kocmánek.

Kreslíř Kocmánek: S Václavem Klausem mladším nás spojil stejný humor a školství

Lanžhot - Hlavní ingrediencí byl humor, důvtip a satira, ale důležitou roli hrál také zájem a přehled o situaci ve školství za poslední roky. Vše spojené dohromady znamená knihu Cesta do hlubin českého školství. Za jejím vznikem stojí učitel z Lanžhota na Břeclavsku a kreslíř v jedné osobě Milan Kocmánek, který na publikaci spolupracoval s Václavem Klausem mladším.

Vzácná mláďata tygra malajského dostanou v neděli v pražské zoo jména od kmotrů ze skupiny Laura a její tygři.

Křtiny tygřích mláďat proběhnou v první adventní neděli

Na první adventní neděli od 14 hodin proběhnou v Zoo Praha křtiny vzácných „koťat“ tygra malajského. Jména pro ně vybrali chovatelé v čele s Věrou Makovskou a jejich kmotrem se stane skupina Laura a její tygři. Od 17 hodin bude následovat rozsvěcení nového vánočního stromu Zoo Praha.

Knížka o píseckých historických domech

Křest další knížky o historických domech

Písek – V přednáškové síni Prácheňského muzea se ve středu 22. listopadu od 16 hodin koná křest druhého dílu knihy Zlaty Měchurové Příběhy starých píseckých domů a osudy jejich obyvatel.

Břeclavský malíř Antonín Vojtek v sobotu pokřtil v synagoze svůj další kalendář i pokračování své knihy. Jako host přijel i slavný zpěvák Michal David.

Vojtkův nový kalendář pokřtil Michal David. Žijte barevně, vzkázal zpěvák

Břeclav /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Hity jako Nenapovídej zazněly z úst zpěváka Michala Davida v sobotu dopoledne v břeclavské synagoze. Známý břeclavský malíř Antonín Vojtek tam křtil svůj nový kalendář pod názvem Kraj plný barev a právě David byl jeho kmotrem. „Vždy vybíráme osobnosti českého života, které jsou výrazné, zajímavé, jedinečné a nyní padla volba na něho. Jistě nás ovlivnilo přátelství s naší kmotrou Dagmar Kludskou, neboť Michal je její synovec,“ svěřil se malíř.

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Topolánek útočí

Když se Mirek Topolánek před pár dny objevil jako host pořadu ČT 90, udivil svým vousem připomínajícím T. G. Masaryka. A také státnicky rozvážným projevem, který mu v premiérských časech nebýval úplně blízký.

Slánská kapela Bladderstones.

Křest CD Bladderstones je v Továrně ve Slaném ve čtvrtek

Slaný - Pětiletí existence slavící kapela The Bladderstones, která je už pevnou součástí tuzemské klubové scény a sama se charakterizuje jako blues/crossover, vydává druhé autorské album Without cover, tentokrát u labelu Indies Happy Trails. A jde o ještě pestřejší kolekci nahrávek, protože základní hudební hmotu tentokrát obohacují prvky fusion, alternativního metalu i popu. 

Petr Korál pokřtil kapele Benefit novou desku, asistovali u toho Blue Bucks a Telegraf.

OBRAZEM: Petr Korál pokřtil kapele Benefit novou desku

Kolín – Zatímco o sobotním večeru v televizi zástupci politických stran odhalovali, s kým půjdou či nepůjdou do koalice a v domácnostech bouchali šampaňské nebo hledali pas, to podle toho, koho volili, v kolínském městském společenském domě hrály kapely, které přežily nejen ústrky a zákazy komunistů, ale i všechny vlády současné.

V sobotu se uskuteční v Zoo Praha oslava prvních narozenin slůněte Rudiho.

V pražské zoo oslaví o víkendu své první narozeniny slůně Rudi

V sobotu (7. října) zve pražská zoo do pražské zoo všechny milovníky zvířat, aby oslavili hned dvě významné události - Mezinárodní den zvířat a první narozeniny slůněte Rudiho. Všechny děti do 15 let, které dorazí ve zvířecí masce, mají vstup za korunu.

Kmotrem nového zpěvníku Jaroslava Wykrenta, který se křtil v neděli večer v Městském domě v Přerově, byl písničkář Jarek Nohavica. Koncert byl zcela vyprodaný.

Zpěvník pokřtil Wykrentovi Jarek Nohavica

Nedělní koncert Jaroslava Wykrenta v Městském domě v Přerově byl v mnoha ohledech ojedinělý. Nejen, že na něm zazněly i trochu zapomenuté písně skladatele a dvorního textaře Marie Rottrové, ale publikum je mohlo slyšet v podání přerovských hudebníků. Kmotrem nového zpěvníku byl Jarek Nohavica.

Čtvrtý odchov pásovce štětinatého v Zoo Plzeň.

Zoo představila nové pásovce

Plzeň – Plzeňská zoologická zahrada odchovala dvě mláďata pásovce štětinatého. Veřejnosti je představila v úterý.

První křest v Zoo Praha byl věnován novému rozšířenému vydání Lexikonu zvířat od A do Z. Kmotrami se staly náměstkyně primátorky E. Kislingerová a radní hl. m. Prahy a radní MČ Praha 3 I. Ropková. Akci moderoval Václav Žmolík.

Pražská zoo oslavila 86. výročí od svého otevření

Zoo Praha dnes oslavila 86 let od svého otevření a pro své návštěvníky tradičně připravila bohatý program. Hvězdami dne byla mláďata lachtana jihoafrického a zubra evropského. Ty pokřtili významní hosté. Malého lachtana pojmenoval zpěvák Tomáš Klus s dcerou Josefínkou. Malá zubřice se jména dočkala od herců Veroniky Freimanové a Václava Kopty.

František Masařík.

Dnešní doba je na víru horší než socialismus

Kralupy nad Vltavou /ROZHOVOR/ - Administrátor farnosti v Kralupech nad Vltavou František Masařík má vedle chodu fary a několika kostelů na starosti také církevní obřady. V dnešní době přitom lidé často netuší, co tyto záležitosti obnášejí. „Mrzí mě, když rodiče přicházejí kvůli křtu dítětea ani nevědí, co tomu dítěti dávají a čím ho zavazují,“ říká Masařík.

Křest knihy Jaroslavy Pixové Za osudy klapajících perliček

Mlynáři pokřtili novou knihu moukou

Písek - Moukou ze středověkého mlýna v Hoslovicích pokřtili v přednáškovém sále Prácheňského muzea bývalí a současní majitelé mlýnů knihu Jaroslavy Pixové Za osudy klapajících perliček.

Sbírku hvězd v chodníku slávy před známou restaurací U Raušů ve Velké Bíteši o hodové neděli rozšířila hvězda sportovní – Radek Štěpánek.

Tenista Radek Štěpánek má hvězdu v bítešském chodníku slávy

Velká Bíteš – Další slavné jméno přibylo ve velkobítešské dlažbě na Masarykově náměstí. Sbírku hvězd v chodníku slávy o hodové neděli rozšířila hvězda sportovní – Radek Štěpánek. Kmotrem mu při křtu byl zpěvák Michal David, který už také svou „desku“ v chodníku slávy má.

Adam Mišík a Celeste Buckingham

Vydavatelství Universal Music se vytasilo s novinkami podzimu

/VIDEOKLIP/ Na tradičním showcase vydavatelství Universal Music se ve vyšehradské Bastionu představily hudební novinky letošního podzimu. Premiérovala debutující skupina Platonic, Xindl X převzal Zlatou desku a kapela Poetika pokřtila své první album Trinity.

Sobota bude patřit v Zoo Praha gepardím paterčatům, která budou mít křtiny, a návštěvníci je budou moci prvně spatřit.

V Zoo Praha se o víkendu rozloučí s prázdninami. Budou křtiny gepardích paterčat

Praha - Na sobotu (26. srpna) se těší všichni milovníci kočkovitých šelem. Zoo Praha totiž prvně návštěvníkům představí paterčata gepardů, která se narodila v polovině května. Doposud byla v zázemí, ale od soboty, kdy proběhnou jejich křtiny, budou i s matkou k vidění ve výběhu gepardů v dolní části zoo. Na neděli pak připadne loučení s prázdninami.

Ve zlínské zoo se radují s přírůstků plameňáků a lemurů

Zoo se raduje z dalších mláďat

Chovatelé ve zlínské zoo mají další důvod k radosti. Početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata.